Honden Rassen

Napolitaanse Mastiff

Napolitaanse-Mastiff
De Napolitaanse Mastiff, ook bekend als de Mastino Napoletano, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het oude Rome. Het ras stamt af van oeroude Molossische honden en werd oorspronkelijk gebruikt in oorlogen, als bewaker van eigendommen en als gladiator in de arena’s. Na eeuwen van ontwikkeling en behoud van zijn unieke kenmerken, werd de Napolitaanse Mastiff erkend als een apart ras met een toegewijde groep fokkers die de traditie voortzetten.

Officiële naam : Napolitaanse Mastiff
Andere namen : Mastino Napoletano
Oorsprong : Italië

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Napolitaanse Mastiff beschreven met de volgende kenmerken:

 • Hoofd: Groot, met veel huidplooien en diepe rimpels.
 • Oren: Klein tot middelgroot, driehoekig van vorm en hangend.
 • Ogen: Ovaal, donker van kleur en diep liggend in de schedel.
 • Lichaam: Zwaar, massief, met een brede borst en een diepe ribbenkast.
 • Vacht: Kort, dicht en glad.
 • Kleur: Verschillende kleuren zijn toegestaan, waaronder grijs, loodkleurig, blauw, zwart en reekleurig.
specifieke details
puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
64-77 cm
Gewicht
70-90 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
60-73 cm
Gewicht
60-80 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder
Raskenmerken
 • Uniek Uiterlijk: De Napolitaanse Mastiff staat bekend om zijn unieke uiterlijk, gekenmerkt door losse huidplooien en rimpels op het gezicht en lichaam.

 • Krachtige Bouw: Dit ras heeft een indrukwekkende en krachtige bouw, met sterke spieren en een brede borst.

 • Huidplooien: Een opvallend kenmerk van de Napolitaanse Mastiff is de overvloedige huidplooi rond het hoofd en de nek.

 • Diepliggende Ogen: De ogen van de Napolitaanse Mastiff zijn diep in de schedel geplaatst, wat een kenmerkende expressie geeft.

Temperament en Gedrag
 • Beschermend Instinct: Napolitaanse Mastiffs zijn van nature beschermend en fungeren als uitstekende waakhonden.

 • Gereserveerd tegenover Vreemden: Ze kunnen gereserveerd zijn tegenover vreemden, maar zijn loyaal en toegewijd aan hun gezin.

 • Kalmte: Over het algemeen hebben ze een kalm karakter, hoewel ze waakzaam kunnen zijn wanneer dat nodig is.

 • Sociale Hechting: Dit ras hecht zich sterk aan hun gezin en kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren als ze goed gesocialiseerd zijn.

 • Matige Energie: Napolitaanse Mastiffs hebben matige energiebehoeften en kunnen zich aanpassen aan het leven in een huis, mits voldoende beweging wordt geboden.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Napolitaanse Mastiff:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je de gezondheid en het welzijn van je Napolitaanse Mastiff bevorderen en ervoor zorgen dat ze een gelukkig, gezond leven leiden.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Napolitaanse Mastiff is een imposant en krachtig ras met enkele specifieke gezondheidsproblemen en aandachtspunten. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en zaken waar eigenaren op moeten letten bij de verzorging van een Napolitaanse Mastiff:

 1. Huidproblemen: Vanwege de losse en rimpelige huid van de Napolitaanse Mastiff zijn ze vatbaar voor huidproblemen, waaronder infecties in de huidplooien. Regelmatige inspectie en reiniging van de huidplooien zijn belangrijk.

 2. Oogproblemen: Napolitaanse Mastiffs hebben vaak overhangende oogleden, wat kan leiden tot oogproblemen zoals entropion (naar binnen gerolde oogleden) of ectropion (naar buiten gerolde oogleden). Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk.

 3. Ademhalingsproblemen: Net als veel kortsnuitige rassen kunnen Napolitaanse Mastiffs gevoelig zijn voor ademhalingsproblemen. Voorzichtigheid is geboden bij intensieve lichaamsbeweging, vooral bij warm weer.

 4. Heupdysplasie en Elleboogdysplasie: Dit zijn veelvoorkomende problemen bij grote rassen en kunnen leiden tot kreupelheid en artritis. Regelmatige veterinaire controles, gezonde voeding en gecontroleerde groei zijn belangrijk.

 5. Maagtorsie (Gastric Dilatation-Volvulus – GDV): Napolitaanse Mastiffs hebben een diepe borstkas en zijn vatbaarder voor maagtorsie. Dit is een ernstige noodsituatie die onmiddellijke medische aandacht vereist.

 6. Gewichtsbeheersing: Gezien hun grootte is het essentieel om het gewicht van een Napolitaanse Mastiff zorgvuldig te beheren. Overgewicht kan de belasting op gewrichten vergroten en andere gezondheidsproblemen veroorzaken.

 7. Skeletproblemen: Net als andere grote rassen kunnen Napolitaanse Mastiffs vatbaar zijn voor skeletproblemen zoals osteochondritis dissecans (OCD). Een uitgebalanceerd dieet en gecontroleerde groei zijn belangrijk.

 8. Warmtegevoeligheid: Door hun kortsnuitige kenmerken kunnen Napolitaanse Mastiffs gevoelig zijn voor oververhitting. Zorg voor een koele omgeving en vermijd intensieve lichaamsbeweging bij warm weer.

 9. Entropion en Ectropion: Zoals eerder genoemd, kunnen ooglidproblemen voorkomen bij Napolitaanse Mastiffs. Dit kan leiden tot ongemak en vereist mogelijk chirurgische correctie.

Het is van cruciaal belang om regelmatig de dierenarts te raadplegen voor gezondheidscontroles en vaccinaties. Als je overweegt een Napolitaanse Mastiff aan te schaffen, werk dan samen met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren en die genetische screenings uitvoert.

De Napolitaanse Mastiff is niet alleen een imposante verschijning, maar ook een loyale metgezel met een uniek uiterlijk. Deze beschrijving biedt een overzicht van de geschiedenis, fysieke kenmerken en temperament van de Napolitaanse Mastiff. Potentiële eigenaren moeten zich bewust zijn van de specifieke behoeften van dit ras en investeren in socialisatie en training voor een harmonieuze relatie.

De geschiedenis van de

Napolitaanse Mastiff

De Napolitaanse Mastiff, ook wel bekend als Mastino Napoletano, is een oud en krachtig ras met een rijke geschiedenis die teruggaat tot het oude Rome. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Napolitaanse Mastiff:

Oorsprong in het oude Rome: De oorsprong van de Napolitaanse Mastiff wordt vaak teruggevoerd naar het oude Rome, waar het ras werd gebruikt in oorlogen en als bewakingshond. Er wordt gezegd dat ze afstammen van oorlogshonden die door het Romeinse leger werden gebruikt.

Bewakingshond in Italië: Na de val van het Romeinse rijk werden Mastiffs gebruikt als bewakingshonden in Italië. Ze werden ingezet om eigendommen te beschermen en waren vaak te vinden in kastelen, landgoederen en boerderijen.

Selectieve fok: Door de eeuwen heen onderging de Napolitaanse Mastiff selectieve fok om specifieke eigenschappen te ontwikkelen. Ze werden gefokt om grote, gespierde honden met losse, gerimpelde huid en karakteristieke hangende lippen te creëren.

Betrokkenheid bij vechten: In sommige perioden van de geschiedenis werden Napolitaanse Mastiffs helaas ook ingezet in hondengevechten. Dit was een praktijk die in de moderne tijd sterk wordt afgekeurd en verboden.

Dreigende uitsterving: Na de Tweede Wereldoorlog werd het ras zeldzaam, en het werd met uitsterven bedreigd. Een groep fokkers, waaronder Piero Scanziani, speelde een cruciale rol bij het redden en herstellen van het ras.

Heropleving in de 20e eeuw: Dankzij de inspanningen van toegewijde fokkers en liefhebbers werd de Napolitaanse Mastiff nieuw leven ingeblazen. Het ras kreeg erkenning en werd in de jaren 1940 en 1950 opgenomen in de officiële stamboeken.

Internationale erkenning: De Napolitaanse Mastiff kreeg internationale erkenning en werd opgenomen in de lijst van erkende rassen door hondenverenigingen zoals de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Huidige status: Tegenwoordig wordt de Napolitaanse Mastiff gewaardeerd als een indrukwekkende en loyale metgezel. Ze staan bekend om hun imposante uiterlijk, rustige karakter en toewijding aan hun gezin.

De geschiedenis van de Napolitaanse Mastiff toont zijn evolutie van oorlogshond en bewaker in het oude Rome tot een geliefde metgezel in de moderne samenleving. Het ras heeft zijn kenmerkende uiterlijk en karakter behouden, waardoor het een unieke en gewaardeerde hond is.

Napolitaanse-Mastiff
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Napolitaanse Mastiff

De Napolitaanse Mastiff is een groot en krachtig ras, bekend om zijn losse, rimpelige huid en opvallende uiterlijk. Ze hebben een massieve kop, hangende lippen en overvloedige huidplooien over hun lichaam. Dit ras heeft een kenmerkende, imposante uitstraling.

Over het algemeen staat de Napolitaanse Mastiff bekend om zijn aanhankelijke, loyale en beschermende temperament. Ze hebben vaak een kalme aard en kunnen goed overweg met hun gezin. Napolitaanse Mastiffs kunnen ook waakzaam zijn en hebben een sterk beschermend instinct.

De Napolitaanse Mastiff heeft een korte vacht, maar hun huidplooien vereisen speciale aandacht. Regelmatige reiniging en droog houden van de plooien zijn belangrijk om huidproblemen te voorkomen. Ze hebben matige lichaamsbeweging nodig en genieten van rustige wandelingen.

De Napolitaanse Mastiff kan goed passen in gezinsomgevingen, vooral bij gezinnen die bekend zijn met het ras en bereid zijn tijd te investeren in training en socialisatie. Ze zijn vaak beschermend en loyaal aan hun gezin, maar vroege socialisatie is belangrijk om een goed aangepast gedrag te bevorderen, vooral rond vreemden.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen