Honden Rassen

Lowchen

Lowchen

De Lowchen, ook wel bekend als de “Leeuwhond,” heeft een intrigerende geschiedenis die teruggaat tot de Renaissanceperiode. Het ras was geliefd bij de Europese adel, en het is vaak te zien in kunstwerken uit de 16e en 17e eeuw, waar het gezelschap houdt van koningen en koninginnen. Door de eeuwen heen is de Lowchen een gewaardeerde metgezel geweest, hoewel het op een gegeven moment zeldzaam werd. Dankzij toegewijde fokkers is het ras behouden gebleven en heeft het wereldwijde erkenning gekregen.

Officiële naam : Löwchen
Andere namen : Little Lion Dog, Petite Chien Lion
Oorsprong : De oorsprong van het Löwchen is niet exact bekend, maar het wordt vaak geassocieerd met Europese landen, met name Frankrijk.

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Fédération Cynologique Internationale (FCI) beschrijft de Lowchen met specifieke kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is harmonieus in verhouding tot het lichaam, met een afgeronde schedel en een duidelijke stop.
 • Oren: Hoog aangezet, lang, en bedekt met overvloedig haar, hangend dicht bij de wangen.
 • Ogen: Groot, rond, en expressief, met een donkere kleur die bijdraagt aan de charmante uitdrukking.
 • Lichaam: Compact, stevig, en goed gespierd met een rechte rug en een goed ontwikkelde borst.
 • Vacht: Lang, recht of lichtjes golvend, met een overvloedige kraag rond de nek. De vacht wordt op de achterkant van het lichaam geschoren, waardoor het kenmerkende leeuwenmanen-effect ontstaat.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
25-33 cm
Gewicht
4-8 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
25-33 cm
Gewicht
4-8 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Leeuwhond Uiterlijk: Het meest onderscheidende kenmerk van de Lowchen is het ‘leeuwhond’ uiterlijk, waarbij het achterste deel van het lichaam wordt geschoren, terwijl de rest van de vacht lang wordt gehouden. Dit creëert het effect van een leeuwenmanen.

 • Vriendelijkheid en Elegantie: De Lowchen straalt vriendelijkheid uit en heeft een elegante en aantrekkelijke uitstraling, waardoor het een gewilde metgezel is.

 • Zelfverzekerdheid: Ondanks hun kleine formaat hebben Lowchen een zelfverzekerde houding en een alert karakter.

Temperament en Gedrag

 • Aanhankelijk en Gezellig: Lowchen zijn toegewijde metgezellen en gedijen goed in gezinsomgevingen. Ze houden ervan om betrokken te zijn bij het dagelijkse leven van hun eigenaren.

 • Sociaal: Over het algemeen zijn ze sociaal met andere huisdieren en kunnen ze goed omgaan met kinderen, waardoor ze uitstekende gezinshonden zijn.

 • Intelligentie en Trainbaarheid: Lowchen zijn intelligente honden met een goede trainbaarheid. Ze reageren goed op positieve versterking en genieten van interactie met hun eigenaren.

 • Waakzaamheid: Ondanks hun vriendelijke aard hebben Lowchen vaak een goede waakzaamheid en zullen ze hun eigenaren waarschuwen voor potentiële gevaren.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Löwchen:

Met de juiste aandacht voor beweging, vachtverzorging, training en algemene zorg kun je ervoor zorgen dat je Löwchen een gezond en gelukkig leven leidt.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Löwchen, ook wel bekend als de “Leeuwhond,” is een klein ras met een vriendelijke en aanhankelijke aard. Over het algemeen zijn Löwchens gezonde honden, maar zoals bij elk ras kunnen bepaalde gezondheidsproblemen voorkomen. Hier zijn enkele aandachtspunten en mogelijke gezondheidsproblemen waar je op moet letten bij de Löwchen:

 1. Patellaire Luxatie: Dit is een aandoening waarbij de knieschijf tijdelijk uit zijn normale positie kan schieten. Het komt vaker voor bij kleine rassen zoals de Löwchen. Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk om de gezondheid van de knieën te controleren.

 2. Oogproblemen: Sommige Löwchens kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen, waaronder cataracten en progressieve retina atrofie (PRA). Regelmatige oogonderzoeken kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen van eventuele problemen.

 3. Tandheelkundige problemen: Kleine rassen hebben vaak tandheelkundige problemen, zoals tandplak en tandsteen. Regelmatige tandheelkundige zorg, waaronder tandenpoetsen en het aanbieden van kauwspeelgoed, kan bijdragen aan een goede mondgezondheid.

 4. Gewichtsbeheersing: Aangezien Löwchens kleine honden zijn, is het belangrijk om hun gewicht te beheren om overgewicht te voorkomen. Overgewicht kan bijdragen aan diverse gezondheidsproblemen.

 5. Huidproblemen: Sommige hondenrassen, inclusief de Löwchen, kunnen gevoelig zijn voor huidproblemen zoals allergieën en dermatitis. Regelmatige verzorging en aandacht voor de vacht en huid zijn belangrijk.

 6. Voedselallergieën: Net als veel andere hondenrassen kunnen Löwchens gevoelig zijn voor voedselallergieën. Let op tekenen zoals jeuk, huiduitslag of gastro-intestinale problemen.

 7. Traumatische verwondingen: Door hun kleine formaat kunnen Löwchens gevoeliger zijn voor verwondingen door vallen of stoten. Wees voorzichtig met activiteiten waarbij de hond kan vallen.

Het is van essentieel belang om regelmatig de dierenarts te raadplegen voor gezondheidscontroles, vaccinaties en preventieve zorg. Een gezond dieet, voldoende lichaamsbeweging en goede verzorging dragen bij aan het welzijn van je Löwchen. Als je overweegt een Löwchen aan te schaffen, werk dan samen met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren en die genetische screenings uitvoert.

De Lowchen is niet alleen een aantrekkelijke verschijning maar ook een liefdevolle metgezel. Deze beschrijving biedt een overzicht van de geschiedenis, fysieke kenmerken en temperament van de Lowchen. Regelmatige verzorging, genegenheid en positieve training dragen bij aan een gelukkig en gezond leven met deze kleine leeuwen.

De geschiedenis van de

Lowchen

De geschiedenis van de Löwchen, ook wel bekend als de “Leeuwhond” vanwege zijn kenmerkende uiterlijk, heeft oude wortels en is enigszins mysterieus. Hier is een beknopt overzicht:

Oorsprong: De exacte oorsprong van de Löwchen is niet volledig bekend, maar het ras wordt al eeuwenlang afgebeeld in kunstwerken. Er zijn theorieën die suggereren dat het ras zijn oorsprong heeft in Europa, mogelijk in het Middellandse Zeegebied.

Historische afbeeldingen: Er zijn afbeeldingen van honden die lijken op de Löwchen op kunstwerken, zoals schilderijen en beeldhouwwerken, die dateren uit de Renaissance en zelfs daarvoor. Deze afbeeldingen tonen de Löwchen als gezelschapshonden aan het hof van Europese adel.

Rol als gezelschapshond: Gedurende vele eeuwen was de Löwchen een gewaardeerde metgezel van aristocraten en royals. Ze werden vaak gefokt als gezelschapshonden en waren bekend om hun vriendelijke karakter en knuffelige uiterlijk.

Terugloop in populariteit: Tijdens bepaalde perioden in de geschiedenis leek het aantal Löwchen af te nemen, en er waren momenten waarop het ras bijna verdween.

Heropleving: In de jaren 1960 werd een inspanning gedaan om het ras nieuw leven in te blazen. Fokkers zetten zich in voor het behoud en de voortzetting van de Löwchen-lijn.

Internationale erkenning: De Löwchen werd uiteindelijk erkend als een officieel ras. In 1969 werd de Löwchen Club opgericht in Duitsland, en in 1971 werd de rasstandaard vastgesteld.

Verspreiding over de wereld: Na de heropleving werd de Löwchen geïntroduceerd bij hondenliefhebbers over de hele wereld. Het ras werd erkend door verschillende internationale hondenverenigingen.

Kenmerken: De Löwchen is een kleine hond met een levendig en speels karakter. Ze hebben een lange, zijdeachtige vacht en het kenmerkende leeuwenkapsel op de achterkant van het lichaam.

De geschiedenis van de Löwchen weerspiegelt zijn rol als gewaardeerde metgezel door de eeuwen heen. Ondanks enige onduidelijkheid over de exacte oorsprong, heeft het ras zijn plaats behouden als een charmante en liefdevolle gezelschapshond.

Lowchen
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Lowchen

De Lowchen, ook wel bekend als de “Leeuwhond,” is een klein ras met een opvallende leeuwachtige uitstraling. Ze hebben een manenachtige vacht rond de kop en nek, terwijl de achterkant van het lichaam vaak wordt geschoren. Lowchen hebben een levendige uitdrukking en een vriendelijk karakter.

Over het algemeen staat de Lowchen bekend om zijn speelse, aanhankelijke en levendige temperament. Ze zijn vaak vriendelijk tegenover gezinsleden en hebben een sociale aard. Lowchen houden van aandacht en genieten van interactie met hun eigenaren.

De vacht van de Lowchen vereist regelmatige verzorging. Het manenachtige haar moet worden geborsteld om klitten te voorkomen. Regelmatig trimmen kan ook nodig zijn. Daarnaast hebben ze dagelijkse lichaamsbeweging nodig, zoals korte wandelingen en speeltijd.

De Lowchen kan goed passen in gezinsomgevingen. Ze zijn vaak vriendelijk tegenover kinderen en andere huisdieren. Door hun kleine formaat zijn ze geschikt voor wonen in appartementen. De Lowchen gedijt goed in de nabijheid van hun eigenaren en kan een uitstekende metgezel zijn voor gezinnen die bereid zijn tijd te besteden aan hun verzorging en interactie.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen