Honden Rassen

Lhasa Apso

Lhasa-Apso

De Lhasa Apso, afkomstig uit Tibet, is een oud ras met een rijke geschiedenis. Oorspronkelijk gefokt als waakhond en metgezel voor boeddhistische monniken in kloosters, werd de Lhasa Apso als heilig beschouwd en was het voor lange tijd exclusief voorbehouden aan de hoge Tibetaanse adel en religieuze leiders. In de jaren 1920 kwamen enkele Lhasa Apsos naar het Westen als geschenk van de Dalai Lama, en zo begon hun verspreiding over de wereld.

Officiële naam : Lhasa Apso
Andere namen : Geen andere officiële namen
Oorsprong : Tibet

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Fédération Cynologique Internationale (FCI) beschrijft de Lhasa Apso met specifieke kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is klein in verhouding tot het lichaam, met een vlakke schedel en een duidelijke stop.
 • Oren: Hangend, bedekt met lang haar, en laag aangezet.
 • Ogen: Donker, amandelvormig en expressief.
 • Lichaam: Compact en goed gespierd, met een rechte rug en een goed ontwikkelde borst.
 • Vacht: Lang, dicht en recht, met een overvloedige beharing rond het hoofd, inclusief een kenmerkende baard en snor.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
25-28 cm
Gewicht
5.4-8.2 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
25-28 cm
Gewicht
5.4-8.2 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Uiterlijk en Beharing: Het opvallende uiterlijk van de Lhasa Apso wordt benadrukt door zijn overvloedige vacht, die hem een kenmerkende uitstraling geeft. Regelmatige verzorging is nodig om klitten en klitten te voorkomen.

 • Robuustheid: Ondanks hun uiterlijke delicatesse zijn Lhasa Apsos robuuste en stevige honden. Ze zijn vaak langer dan ze hoog zijn.

 • Zelfstandigheid: Lhasa Apsos hebben een onafhankelijke aard en tonen vaak een waardige houding. Ze zijn trots en zelfverzekerd.

 • Intelligentie: Dit ras is intelligent en staat bekend om zijn scherpe waarnemingsvermogen. Ze kunnen alert zijn op veranderingen in hun omgeving.

Temperament en Gedrag

 • Waakzaamheid: Lhasa Apsos zijn van nature waakzaam en kunnen hun eigenaren waarschuwen voor ongewone geluiden of gebeurtenissen.

 • Loyaliteit: Deze honden hebben een sterke band met hun eigenaren en kunnen zeer loyaal zijn aan hun gezin.

 • Onafhankelijkheid: Lhasa Apsos hebben een onafhankelijke geest en tonen soms een eigenzinnige houding. Ze gedijen goed bij positieve en consistente training.

 • Geschikt voor Appartementen: Door hun compacte formaat en matige energieniveau kunnen Lhasa Apsos goed gedijen in appartementen, mits ze voldoende beweging en mentale stimulatie krijgen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Lhasa Apso:

Door aandacht te besteden aan deze aspecten van verzorging, kun je ervoor zorgen dat je Lhasa Apso een gezond en gelukkig leven leidt.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Lhasa Apso is een klein hondenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit Tibet. Over het algemeen zijn Lhasa Apso’s gezonde honden met een lang leven, maar zoals bij elk ras kunnen bepaalde gezondheidsproblemen voorkomen. Hier zijn enkele aandachtspunten en mogelijke gezondheidsproblemen waar je op moet letten bij de Lhasa Apso:

 1. Oogproblemen: Lhasa Apso’s kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen, waaronder progressieve retina atrofie (PRA), cataracten en distichiasis (oogwimperproblemen). Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk om de gezondheid van de ogen te controleren.

 2. Allergieën: Sommige Lhasa Apso’s kunnen allergieën ontwikkelen, zoals voedselallergieën of allergieën voor omgevingsfactoren. Let op tekenen zoals jeuk, huiduitslag of gastro-intestinale problemen.

 3. Patellaire Luxatie: Dit is een aandoening waarbij de knieschijf tijdelijk uit zijn normale positie kan schieten. Het kan leiden tot kreupelheid en ongemak. Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk.

 4. Tandheelkundige problemen: Door hun kleine formaat kunnen Lhasa Apso’s gevoelig zijn voor tandheelkundige problemen zoals tandplak en tandsteen. Regelmatig tandenpoetsen en het aanbieden van kauwspeelgoed kan helpen om de mondgezondheid te behouden.

 5. Gewichtsbeheersing: Als kleine honden kunnen Lhasa Apso’s gevoelig zijn voor overgewicht. Een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn belangrijk om een gezond gewicht te behouden.

 6. Haarverzorging: Lhasa Apso’s hebben een lange, dubbele vacht die regelmatig moet worden verzorgd om klitten en klitten te voorkomen. Regelmatig borstelen en verzorgen is essentieel om de vacht in goede conditie te houden.

 7. Hartaandoeningen: Net als veel andere kleine rassen, kunnen Lhasa Apso’s vatbaar zijn voor hartaandoeningen. Regelmatige veterinaire controles kunnen helpen bij het monitoren van de cardiovasculaire gezondheid.

Het is belangrijk om regelmatige dierenartscontroles uit te voeren, de voeding en het gewicht van je Lhasa Apso in de gaten te houden, en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in het gedrag of de gezondheid van je hond. Door een gezonde levensstijl te bevorderen en regelmatig veterinaire zorg te bieden, kun je de algehele gezondheid en het welzijn van je Lhasa Apso ondersteunen.

De Lhasa Apso is een charmante metgezel met een rijke geschiedenis en een uniek uiterlijk. Deze beschrijving biedt een overzicht van de geschiedenis, fysieke kenmerken en temperament van de Lhasa Apso. Het regelmatig verzorgen en waarderen van hun onafhankelijke karakter zal bijdragen aan een gelukkig leven met deze speciale honden.

De geschiedenis van de

Lhasa Apso

De Lhasa Apso is een oud hondenras dat zijn oorsprong heeft in Tibet. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Lhasa Apso:

Oorsprong in Tibet: De Lhasa Apso is vernoemd naar de heilige stad Lhasa in Tibet, waar het ras al eeuwenlang bestaat. Deze kleine hond staat bekend om zijn verbinding met boeddhistische kloosters en als gezelschap van boeddhistische monniken.

Tempelwachters: Lhasa Apso’s werden vaak gehouden als tempelwachters in Tibetaanse kloosters. Hun scherpe zintuigen en waakzaamheid maakten hen geschikt voor deze rol.

Gezelschapsdier van de adel: Naast hun rol als tempelwachters, werden Lhasa Apso’s ook gewaardeerd als gezelschap voor de Tibetaanse adel. Ze werden beschouwd als waardevolle metgezellen en werden soms als geschenk gegeven aan buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders.

Geheimhouding van het ras: Tot het midden van de 20e eeuw waren Lhasa Apso’s vrijwel onbekend buiten Tibet. Tibet hield het fokken en exporteren van deze honden actief geheim.

Eerste kennismaking met het Westen: De Lhasa Apso werd voor het eerst geïntroduceerd bij westerse fokkers in de vroege 20e eeuw. In 1928 werd de Lhasa Apso officieel als ras erkend door de Britse Kennel Club.

Fokprogramma’s in het Westen: Na hun introductie in het Westen werden Lhasa Apso’s onderworpen aan fokprogramma’s om het ras te stabiliseren en de kenmerken te behouden. Fokkers werkten eraan om de typische eigenschappen, waaronder de lange, dichte vacht en het alerte karakter, te handhaven.

Populariteit als gezelschapshond: De Lhasa Apso heeft zich sindsdien gevestigd als een populaire gezelschapshond. Ze staan bekend om hun onafhankelijke karakter, waakzaamheid en toewijding aan hun eigenaars.

Internationale Erkenning: De Lhasa Apso is internationaal erkend als een hondenras en wordt opgenomen in hondenverenigingen over de hele wereld.

Vandaag de dag is de Lhasa Apso een gewaardeerde metgezel en een vertegenwoordiger van het Tibetaanse erfgoed. Het ras staat bekend om zijn charmante verschijning en sterke persoonlijkheid.

Lhasa-Apso
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Lhasa Apso

De Lhasa Apso is een klein hondenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit Tibet. Ze hebben een lange, dichte vacht, vaak hangende over hun ogen, en een karakteristieke dubbele vacht. Ze hebben meestal een kenmerkende lange baard en snor.

De Lhasa Apso staat bekend om zijn zelfverzekerde, onafhankelijke, en soms wat eigenzinnige temperament. Ze zijn vaak loyaal aan hun gezin maar kunnen terughoudend zijn tegenover vreemden. Ondanks hun kleine formaat hebben ze een sterk waakzaam instinct.

De Lhasa Apso heeft een vacht die regelmatig verzorging nodig heeft. Dagelijks borstelen is essentieel om klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden. Regelmatig trimmen kan ook nodig zijn. Daarnaast hebben ze regelmatige lichaamsbeweging nodig, ondanks hun kleine gestalte.

De Lhasa Apso kan een uitstekende metgezel zijn in gezinsomgevingen, vooral bij eigenaren die bereid zijn tijd te besteden aan de verzorging van hun vacht. Ze zijn vaak vriendelijk tegenover gezinsleden maar kunnen een beetje gereserveerd zijn tegenover vreemden. Socialisatie op jonge leeftijd is belangrijk om een evenwichtig temperament te bevorderen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen