Honden Rassen

Leonberger

Leonberger

De Leonberger, genoemd naar de stad Leonberg in Duitsland, is een imposant ras dat in de 19e eeuw werd gefokt. Het ras is ontstaan uit kruisingen tussen de Sint Bernards, Sint Bernhard Newfoundlands en Pyrenese berghonden, met als doel een hond te creëren die zowel indrukwekkend van uiterlijk als zachtaardig van aard was. Oorspronkelijk gefokt als gezelschaps- en werkhond, heeft de Leonberger zijn plaats gevonden als een geliefd familiehuisdier.

Officiële naam : Leonberger
Andere namen : Leo, Gentle Lion
Oorsprong : Duitsland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Fédération Cynologique Internationale (FCI) beschrijft de Leonberger met specifieke kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is krachtig, met een duidelijke stop en een rechte snuit.
 • Oren: Middelgroot, driehoekig, en hangend tegen de wangen.
 • Ogen: Donker van kleur, amandelvormig, en uitdrukkingsvol.
 • Lichaam: Krachtig en goed gespierd met een brede en diepe borst. De rug is recht en de staart is laag aangezet en reikt tot aan de hak.
 • Vacht: De vacht is waterbestendig, dicht, en recht met een dikke ondervacht. Leonbergers hebben een opvallende manen rond de nek en schouders. Kleuren variëren en kunnen onder andere geel, roodbruin en mahonie zijn.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
72-80 cm
Gewicht
45-77 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
65-75 cm
Gewicht
41-59 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Groot en Imposant: Leonbergers zijn grote honden met een imposante verschijning, wat bijdraagt aan hun aanwezigheid.

 • Zachtmoedig: Ondanks hun grootte staan Leonbergers bekend om hun zachtaardige en vriendelijke karakter. Ze zijn vaak goede gezinshonden.

 • Gezinsgericht: Leonbergers gedijen in het gezelschap van hun gezin en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

 • Intelligentie: Deze honden zijn intelligent en reageren goed op training. Ze hebben een natuurlijke aanleg voor gehoorzaamheid.

Temperament en Gedrag

 • Toegewijd: Leonbergers zijn toegewijd aan hun gezin en vormen sterke banden. Ze kunnen beschermend zijn tegenover hun geliefden.

 • Sociaal: Over het algemeen zijn Leonbergers sociaal en genieten ze van interactie met mensen en andere dieren.

 • Waakzaam: Van nature waakzaam, kunnen Leonbergers een goede waakhond zijn en hun gezin waarschuwen voor potentiële gevaren.

 • Matige Energie: Hoewel ze groot zijn, hebben Leonbergers vaak een matig energieniveau en kunnen ze tevreden zijn met dagelijkse wandelingen en speeltijd.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Leonberger:

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Leonberger een gezond, gelukkig en goed aangepast familielid blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Leonberger is een groot en majestueus ras dat bekend staat om zijn vriendelijke en sociale karakter. Hoewel het ras over het algemeen gezond is, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren op moeten letten:

 1. Heupdysplasie: Heupdysplasie is een veelvoorkomend probleem bij grote hondenrassen, waaronder de Leonberger. Het is een genetische aandoening waarbij de heupgewrichten zich abnormaal ontwikkelen, wat kan leiden tot pijn en artritis.

 2. Elleboogdysplasie: Net als heupdysplasie is elleboogdysplasie een aandoening waarbij de ellebooggewrichten zich abnormaal ontwikkelen. Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk voor vroege detectie en behandeling.

 3. Hartproblemen: Grote hondenrassen, zoals de Leonberger, kunnen gevoelig zijn voor bepaalde hartproblemen, waaronder aortastenose en dilatatieve cardiomyopathie (DCM). Regelmatige veterinaire controles kunnen helpen bij het monitoren van de hartgezondheid.

 4. Oogproblemen: Leonbergers kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen zoals entropion (naar binnen gerolde oogleden), ectropion (naar buiten gerolde oogleden) en progressieve retina atrofie (PRA). Reguliere oogonderzoeken zijn belangrijk.

 5. Dentaal Problemen: Grote rassen hebben vaak tandheelkundige problemen, zoals tandplak en tandsteen. Regelmatige tandheelkundige zorg, waaronder tandenpoetsen, is belangrijk.

 6. Gewichtsbeheersing: Het behouden van een gezond gewicht is essentieel voor de algehele gezondheid van de Leonberger. Overgewicht kan extra stress op de gewrichten veroorzaken.

 7. Huidproblemen: Leonbergers hebben een dichte vacht die regelmatige verzorging vereist. Onvoldoende verzorging kan leiden tot huidproblemen, zoals infecties en hotspots.

 8. Kanker: Zoals bij veel grote hondenrassen, is kanker een zorg bij Leonbergers. Regelmatige veterinaire controles en bewustzijn van eventuele gezwellen of veranderingen in gedrag zijn belangrijk.

Het is van cruciaal belang om regelmatig de dierenarts te raadplegen voor gezondheidscontroles, vaccinaties en preventieve zorg. Bij het overwegen van de aanschaf van een Leonberger is het verstandig om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren en die genetische screenings uitvoert.

De Leonberger is een majestueuze en vriendelijke hond met een opvallend voorkomen. Deze beschrijving biedt een overzicht van de geschiedenis, fysieke kenmerken en temperament van de Leonberger. Het is belangrijk om rekening te houden met hun grootte en zorgbehoeften bij het overwegen van dit ras als huisdier.

De geschiedenis van de

Leonberger

De Leonberger is een imposant hondenras met een rijke geschiedenis, dat zijn oorsprong vindt in Duitsland. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Leonberger:

Oorsprong in Leonberg: De Leonberger werd voor het eerst gefokt in de stad Leonberg, gelegen in de regio Baden-Württemberg in Duitsland. De fok begon in de jaren 1830-1840.

Fokker Heinrich Essig: De Leonberger werd ontwikkeld door een fokker genaamd Heinrich Essig, die de visie had om een grote, krachtige hond te creëren die eruitzag als het leeuwembleem van de stad Leonberg.

Gebruik als waakhond en statussymbool: De Leonberger werd oorspronkelijk gefokt als waakhond en als statussymbool voor aristocraten en rijke families. De hond moest groot, imposant en vriendelijk zijn.

Oorspronkelijke rassen: De exacte oorsprong van de Leonberger omvatte kruisingen tussen de Sint-Bernard, de Pyrenese Berghond en de Sint-Hubertushond (St. Bernard x Newfoundland). Er wordt aangenomen dat deze kruisingen hebben bijgedragen aan het ontstaan van het ras zoals we het vandaag kennen.

Herstel na de Eerste Wereldoorlog: Na de Eerste Wereldoorlog werd het ras zwaar getroffen, maar enkele fokkers, zoals Otto Josenhans en Albert Kull, zetten zich in voor het herstel van de Leonberger-populatie door de fokprogramma’s.

Kenmerken: De Leonberger is een grote, sterke hond met een weelderige vacht. Ze hebben een imposant uiterlijk met een manenachtige kraag rond de nek, die doet denken aan een leeuw.

Gebruik als werkhond: In de loop der jaren heeft de Leonberger zijn rol als werkhond uitgebreid. Ze werden en worden gebruikt voor taken zoals reddingswerk, therapiehond, trekhond en gehoorzaamheidswedstrijden.

Internationale erkenning: De Leonberger werd officieel erkend als ras in 1886 door de Duitse Kennel Club (VDH). Het ras kreeg ook internationale erkenning en werd opgenomen in hondenverenigingen over de hele wereld.

Populaire cultuur: De Leonberger heeft zijn weg gevonden naar populaire cultuur en wordt vaak afgebeeld als een majestueuze en vriendelijke reus in boeken, films en andere media.

Tegenwoordig staat de Leonberger bekend om zijn vriendelijke aard, toewijding aan het gezin en indrukwekkende verschijning. Het ras wordt gewaardeerd als gezinshond en heeft nog steeds de mogelijkheid om verschillende taken uit te voeren.

Leonberger
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Leonberger

De Leonberger is een groot en imposant ras dat bekend staat om zijn krachtige bouw, dubbele vacht en manen rond de nek en borst. Ze hebben een vriendelijke uitdrukking en staan ​​bekend om hun evenwichtige temperament. Leonbergers zijn oorspronkelijk gefokt als werkhonden en gezelschapsdieren.

Over het algemeen staat de Leonberger bekend om zijn vriendelijke, aanhankelijke en toegewijde temperament. Ze zijn vaak sociaal met gezinsleden, inclusief kinderen, en kunnen ook goed overweg met andere huisdieren. Deze honden zijn rustig, zelfverzekerd en hebben een matige energie.

De Leonberger heeft een dikke, dubbele vacht die regelmatig geborsteld moet worden om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Ze werpen meestal seizoensgebonden, dus extra aandacht voor vachtverzorging is nodig tijdens die periodes. Regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk om hun spieren te behouden.

De Leonberger kan goed passen in gezinsomgevingen. Ze zijn over het algemeen vriendelijk en beschermend, waardoor ze goede gezinsgenoten zijn. Vanwege hun grootte is het belangrijk om hen te socialiseren en trainen op jonge leeftijd, zodat ze goed gedragen zich rond andere mensen en dieren. Ze genieten vaak van betrokkenheid bij gezinsactiviteiten.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen