Honden Rassen

Lapinporokoira

Lapinporokoira

De Lapinporokoira, ook bekend als de Finse Lappenhond of Lapse Herdershond, is een oud ras dat zijn oorsprong vindt in Finland. Het ras is historisch gezien gebruikt door de Sami, de inheemse bevolking van Lapland, voor het hoeden en bewaken van rendieren. Door de eeuwen heen hebben deze honden bewezen zeer bekwaam te zijn in het navigeren door de uitgestrekte en veeleisende omgevingen van het noordelijke Lapland.

Officiële naam : Lapinporokoira
Andere namen : Laplandse Herdershond, Lapse herder, Finnish Lapland Dog
Oorsprong : Finland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Fédération Cynologique Internationale (FCI) beschrijft de Lapinporokoira met specifieke kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is sterk en wigvormig met een matige stop. De snuit is recht en matig lang.
 • Oren: Middelgroot, driehoekig van vorm, en hoog aangezet. De oren zijn rechtopstaand en worden naar voren gericht gedragen.
 • Ogen: Ovaal van vorm, donker van kleur en expressief. De uitdrukking is alert en vriendelijk.
 • Lichaam: Compact en goed gespierd met een rechte rug en een diepe borst. De staart is hoog aangezet en krult over de rug.
 • Vacht: De vacht is dicht en dubbel, met een dikke ondervacht en een rechte, grove bovenvacht. De kleuren variëren, maar vaak zijn zwart, bruin en wit veelvoorkomend.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
51-56 cm
Gewicht
25-28 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
46-51 cm
Gewicht
21-24 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Herdersinstinct: De Lapinporokoira staat bekend om zijn uitstekende herdersinstinct, ontwikkeld tijdens eeuwen van werk met rendieren.

 • Robuustheid: Dit ras is robuust en goed aangepast aan de barre weersomstandigheden van het noordelijke klimaat.

 • Zelfstandigheid: Lapinporokoira-honden zijn vaak zelfstandig en kunnen beslissingen nemen bij het hoeden van kuddes in uitgestrekte gebieden.

 • Intelligentie: Deze honden zijn intelligent en hebben een goede leerrespons. Ze zijn in staat om complexe taken uit te voeren.

Temperament en Gedrag

 • Toegewijd: De Lapinporokoira is toegewijd aan zijn gezin en heeft een sterke band met zijn eigenaren.

 • Waakzaam: Van nature waakzaam, zal deze hond zijn gezin waarschuwen voor ongebruikelijke situaties.

 • Energiek: Lapinporokoira-honden hebben een hoog energieniveau en vereisen dagelijkse lichaamsbeweging om tevreden te zijn.

 • Vriendelijk: Over het algemeen hebben ze een vriendelijk karakter en kunnen ze goed omgaan met kinderen en andere huisdieren, vooral als ze van jongs af aan gesocialiseerd zijn.

 • Onafhankelijkheid: Door hun werkgeschiedenis zijn Lapinporokoira-honden vaak onafhankelijk, maar ze zijn ook loyaal aan hun gezin.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Lapinporokoira, ook bekend als de Finse Lappenhond:

Door aandacht te besteden aan deze aspecten van verzorging, kun je ervoor zorgen dat je Lapinporokoira gezond, gelukkig en goed opgevoed blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Lapinporokoira, ook wel bekend als de Finse Lappenhond of Laplandse herder, is een herdersras afkomstig uit Finland. Over het algemeen is het ras gezond en heeft het een vriendelijk karakter. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren op kunnen letten:

 1. Heupdysplasie: Heupdysplasie is een genetische aandoening waarbij de heupgewrichten zich abnormaal ontwikkelen, wat kan leiden tot pijn en artritis. Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk voor vroege detectie en beheer.

 2. Elleboogdysplasie: Elleboogdysplasie is een aandoening waarbij de ellebooggewrichten zich abnormaal ontwikkelen. Het kan ook leiden tot kreupelheid en artritis. Regelmatige veterinaire controles kunnen helpen bij het monitoren van de gewrichtsgezondheid.

 3. Oogproblemen: Sommige Lapinporokoira’s kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen, zoals progressieve retina atrofie (PRA) en cataracten. Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk.

 4. Genetische aandoeningen: Aangezien de Lapinporokoira een ras is dat relatief geïsoleerd is gebleven, is het belangrijk om aandacht te besteden aan mogelijke genetische aandoeningen die binnen het ras voorkomen. Een verantwoordelijke fokker zal genetische screenings uitvoeren om de gezondheid van de fokdieren te waarborgen.

 5. Obesitas: Net als bij veel hondenrassen kan overgewicht leiden tot gezondheidsproblemen bij de Lapinporokoira. Een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn cruciaal voor het handhaven van een gezond gewicht.

 6. Dentaal Problemen: Zoals bij veel hondenrassen kunnen Lapinporokoira’s vatbaar zijn voor tandheelkundige problemen. Regelmatig tandenpoetsen en het aanbieden van kauwspeelgoed kunnen bijdragen aan het behoud van een goede mondgezondheid.

 7. Voedselallergieën: Sommige Lapinporokoira’s kunnen gevoelig zijn voor voedselallergieën. Als je merkt dat je hond symptomen vertoont zoals jeuk, braken of diarree, kan overleg met de dierenarts en mogelijk een verandering in dieet nodig zijn.

Het is belangrijk om regelmatig de dierenarts te raadplegen voor gezondheidscontroles, vaccinaties en preventieve zorg. Bij het overwegen van de aanschaf van een Lapinporokoira is het verstandig om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren en die genetische screenings uitvoert.

De Lapinporokoira is een veelzijdige en hardwerkende hond met diepe wortels in de geschiedenis van Lapland. Deze beschrijving biedt een overzicht van de geschiedenis, fysieke kenmerken en temperament van de Lapinporokoira. Het is belangrijk om de specifieke behoeften en eigenschappen van het individuele dier in overweging te nemen bij de verzorging en training.

De geschiedenis van de

Lapinporokoira

De Lapinporokoira, ook wel bekend als de Finse Lappenhond of de Laplandse herdershond, is een oud Fins hondenras dat traditioneel werd gebruikt voor herdingtaken in Lapland. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Lapinporokoira:

Oorsprong: De Lapinporokoira komt oorspronkelijk uit Lapland, het noordelijke deel van Finland. Het ras is ontstaan uit de noodzaak van rendierherders in het gebied om een betrouwbare en veelzijdige herdershond te hebben.

Werk als Rendierherdershond: Het belangrijkste doel van de Lapinporokoira was het helpen bij het hoeden en bewaken van rendieren. Deze honden waren van onschatbare waarde voor de lokale bevolking, omdat ze hielpen bij het beheren en beschermen van rendierkuddes, die een essentiële bron van voedsel en middelen waren voor de inwoners van Lapland.

Kenmerken: De Lapinporokoira is een middelgrote hond met een stevige en goed gespierde bouw. Ze hebben een dikke vacht die hen beschermt tegen de koude weersomstandigheden in Lapland. De vacht kan variëren in kleur, maar vaak zijn ze zwart, bruin of wit.

Intelligentie en Werkethiek: Deze herdershonden staan ​​bekend om hun intelligentie, uithoudingsvermogen en sterke werkethiek. Ze moesten zelfstandig beslissingen kunnen nemen en waren in staat om te werken in de uitdagende omstandigheden van Lapland.

Behoud van het Ras: Gedurende vele generaties werden Lapinporokoira-honden gefokt volgens lokale behoeften en tradities. Ze werden zorgvuldig geselecteerd op hun herdingvaardigheden en hun vermogen om samen te werken met rendierherders.

Moderne Rol: Hoewel de traditionele rendierhouderij in Lapland is afgenomen, heeft de Lapinporokoira zijn waarde behouden als een veelzijdige werkhond. Buiten hun oorspronkelijke rol als herdershond, worden ze ook gewaardeerd als gezinshonden en kunnen ze uitblinken in hondensporten en activiteiten.

Internationale Erkenning: De Lapinporokoira is erkend als een officieel ras door hondenverenigingen zoals de Fédération Cynologique Internationale (FCI). Deze erkenning heeft bijgedragen aan de verspreiding van het ras buiten Finland.

De geschiedenis van de Lapinporokoira weerspiegelt zijn cruciale rol als herdershond in de barre omstandigheden van Lapland. Tegenwoordig wordt het ras gewaardeerd om zijn veelzijdigheid, intelligentie en vriendelijke karakter.

Lapinporokoira
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Lapinporokoira

De Lapinporokoira is een Fins hondenras dat oorspronkelijk werd gefokt voor het hoeden van rendieren. Ze hebben een middelgrote tot grote gestalte, een dichte dubbele vacht met een pluizige staart die over de rug kan worden gedragen. De vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder zwart, bruin en wit.

Over het algemeen staat de Lapinporokoira bekend om zijn vriendelijke, intelligente en actieve temperament. Ze zijn loyaal aan hun gezin en hebben vaak een sterke werkethiek. Deze honden zijn alert en waaks, en ze kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

De Lapinporokoira heeft een dichte vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten te voorkomen, vooral tijdens perioden van verharing. Ze hebben behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie om hun energie te kanaliseren. Training en sociale interactie zijn ook belangrijk voor hun welzijn.

De Lapinporokoira kan goed passen in gezinsomgevingen. Ze zijn vaak toegewijd aan hun gezin en gedijen goed in actieve huishoudens. Vanwege hun herkomst als herdershond zijn ze meestal goed met kinderen en kunnen ze een beschermend instinct hebben. Het is belangrijk om ze vroeg te socialiseren en te trainen om gewenst gedrag te bevorderen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen