Honden Rassen

Landseer

Landseer

De Landseer, vernoemd naar de Engelse kunstenaar Sir Edwin Landseer, die beroemd was om zijn schilderijen van Newfoundlands, is nauw verwant aan het Newfoundland-ras. De Landseer wordt beschouwd als een kleurvariëteit van het Newfoundland en heeft zijn naam te danken aan de zwart-witte vachtpatronen die op de schilderijen van Landseer werden afgebeeld. Hoewel de Landseer overeenkomsten vertoont met het Newfoundland, wordt het beschouwd als een afzonderlijk erkend ras.

Officiële naam : Landseer
Andere namen : Geen alternatieve officiële namen
Oorsprong : Newfoundland, Canada

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Fédération Cynologique Internationale (FCI) beschrijft de Landseer met specifieke kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is massief, met een brede schedel en een lichte stop. De snuit is breed en vierkant.
 • Oren: Klein tot middelgroot, driehoekig van vorm, en hoog aangezet. De oren hangen dicht tegen het hoofd.
 • Ogen: Donker van kleur, expressief en middelgroot. De uitdrukking is vriendelijk en attent.
 • Lichaam: Krachtig en goed gespierd, met een rechte rug en een diepe borst. De staart is lang en laag aangezet, reikend tot aan het spronggewricht.
 •   Vacht: De vacht is lang, recht en glad, met een dichte ondervacht. De kleur is wit met duidelijke zwarte vlekken.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
72-80 cm
Gewicht
60-80 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
63-70 cm
Gewicht
45-60 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Zwarte Vlekken: Het kenmerkende uiterlijke kenmerk van de Landseer is de witte vacht met duidelijke zwarte vlekken, vergelijkbaar met de vachtkleur op de schilderijen van Edwin Landseer.

 • Zwemvaardigheid: Zoals het verwant is aan het Newfoundland-ras, staat de Landseer bekend om zijn uitstekende zwemvaardigheden en geniet hij vaak van wateractiviteiten.

 • Gemoedelijk Karakter: Over het algemeen heeft de Landseer een rustig en vriendelijk karakter. Ze staan bekend als goede gezinshonden.

 • Sociaal: Landseers zijn over het algemeen sociaal en genieten van het gezelschap van hun gezin. Ze kunnen goed omgaan met kinderen en andere huisdieren.

Temperament en Gedrag

 • Toegewijd: Landseers staan bekend om hun toewijding aan hun gezin. Ze vormen sterke banden en kunnen beschermend zijn.

 • Kalm: Over het algemeen hebben Landseers een kalm temperament, maar ze kunnen speels en energiek zijn, vooral tijdens activiteiten.

 • Geschikt voor Gezinnen: Door hun vriendelijke aard en geduld zijn Landseers geschikt voor gezinnen, inclusief kinderen.

 • Intelligentie: Landseers zijn intelligente honden en reageren goed op training. Ze kunnen taken leren en genieten van mentale stimulatie.

 • Waakzaamheid: Hoewel ze van nature vriendelijk zijn, hebben Landseers een waakzaam instinct en zullen ze hun gezin waarschuwen voor ongewone situaties.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Landseer:

Met de juiste zorg en aandacht kan je Landseer een gezonde en gelukkige metgezel zijn.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Landseer is een grote, krachtige hond die oorspronkelijk afstamt van de Sint-Bernard en de Newfoundlander. Over het algemeen is de Landseer een vriendelijke en sociale hond, maar zoals bij elk ras, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren op moeten letten:

 1. Heupdysplasie: Dit is een veelvoorkomend probleem bij grote hondenrassen, waaronder de Landseer. Het is een genetische aandoening waarbij de heupgewrichten zich abnormaal ontwikkelen, wat kan leiden tot pijn en artritis.

 2. Elleboogdysplasie: Net als heupdysplasie is elleboogdysplasie een aandoening waarbij de ellebooggewrichten zich abnormaal ontwikkelen. Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk voor vroege detectie en behandeling.

 3. Hartproblemen: Grote hondenrassen, waaronder de Landseer, kunnen gevoelig zijn voor bepaalde hartproblemen. Mitralisklepprolaps is een voorbeeld van een hartaandoening die bij honden kan voorkomen.

 4. Cystinurie: Dit is een genetische aandoening waarbij bepaalde aminozuren de vorming van stenen in de urinewegen kunnen veroorzaken. Veterinaire controles en specifiek onderzoek kunnen helpen bij het detecteren van deze aandoening.

 5. Oogproblemen: Net als veel andere hondenrassen kunnen Landseers vatbaar zijn voor oogproblemen zoals cataracten en progressieve retina atrofie (PRA). Reguliere oogonderzoeken zijn belangrijk voor het monitoren van de gezondheid van de ogen.

 6. Gewichtsbeheersing: Grote rassen hebben een verhoogd risico op overgewicht, wat kan leiden tot extra stress op de gewrichten. Een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn belangrijk voor het behoud van een gezond gewicht.

 7. Maagtorsie (GDV): Grote honden, waaronder de Landseer, kunnen vatbaar zijn voor maagtorsie, waarbij de maag zich ophoopt met gas en draait. Dit is een noodgeval en vereist onmiddellijke veterinaire aandacht.

 8. Dentaal Problemen: Zoals bij veel grote rassen, kunnen Landseers vatbaar zijn voor tandproblemen. Regelmatig tandenpoetsen en het aanbieden van kauwspeelgoed kunnen helpen bij het behoud van een goede mondgezondheid.

Het is essentieel om regelmatige veterinaire controles uit te voeren, een gezond dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in het gedrag of de gezondheid van je Landseer. Bij het overwegen van de aanschaf van een Landseer is het verstandig om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren en die genetische screenings uitvoert.

De Landseer is een aantrekkelijke hond met een vriendelijk karakter en opvallende kleuren. Deze beschrijving biedt een overzicht van de geschiedenis, fysieke kenmerken en temperament van de Landseer. Het is belangrijk om individuele variaties in overweging te nemen en de hond op basis van zijn specifieke behoeften te behandelen.

De geschiedenis van de

Landseer

De Landseer is een hondenras dat nauw verwant is aan de Sint-Bernard en wordt vaak geassocieerd met zwart-witte kleurpatronen. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Landseer:

Oorsprong: De Landseer is vernoemd naar de beroemde Britse kunstenaar Sir Edwin Landseer, die bekend stond om zijn schilderijen van honden, waaronder de Newfoundlander. Het ras zelf is echter ontstaan ​​uit de Newfoundlander en werd geassocieerd met Landseers schilderijen van zwart-witte Newfoundlers.

Newfoundlander-invloed: In de 19e eeuw werden Newfoundlers, vooral die met zwart-witte vacht, gefokt in Europa, en sommige fokkers begonnen ze “Landseer” te noemen als eerbetoon aan de kunstenaar en zijn werken.

Landseer-schilderijen: Sir Edwin Landseer schilderde vaak Newfoundlers in zwart-wit, wat bijdroeg aan de associatie van het ras met deze kleurpatronen. Zijn beroemde schilderij “A Distinguished Member of the Humane Society” toont een zwart-witte Newfoundlander die een zwemmer redt.

Verschillende erkenningsstatussen: Hoewel de Landseer vaak wordt beschouwd als een variant van de Newfoundlander, worden ze in sommige hondenverenigingen als aparte rassen beschouwd. Bijvoorbeeld, in de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Landseer beschouwd als een kleurvariant van de Newfoundlander.

Karakteristieken: De Landseer heeft een zwart-wit gevlekte vacht, vergelijkbaar met die van de Dalmatiër. Ze hebben een krachtige en goed geproportioneerde bouw, vergelijkbaar met de Newfoundlander. Hun hoofd is breed, met een duidelijke stop en goed geplaatste oren.

Gebruik als gezinshond: Zowel de Landseer als de Newfoundlander staan bekend om hun vriendelijke en zachtaardige karakter. Ze worden vaak beschouwd als uitstekende gezinshonden en zijn bekwaam als zwemmers en reddingshonden vanwege hun oorsprong als werkhonden op schepen.

Populaire cultuur: Door de associatie met de kunstwerken van Edwin Landseer en hun indrukwekkende verschijning, zijn Landseers populair geworden in de populaire cultuur en worden ze vaak afgebeeld als loyale en vriendelijke metgezellen.

Hoewel de geschiedenis van de Landseer nauw verbonden is met de Newfoundlander, heeft het ras zijn eigen unieke kenmerken en wordt het vaak erkend als een afzonderlijk ras met een specifieke kleurvariant.

Landseer
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Landseer

De Landseer is een groot hondenras dat nauw verwant is aan de Sint-Bernard. Ze hebben een imposante gestalte, een krachtige bouw, en een opvallende zwart-witte vacht. De witte vacht heeft meestal zwarte markeringen, vergelijkbaar met een Sint-Bernard.

Over het algemeen staat de Landseer bekend om zijn vriendelijke, zachtaardige en aanhankelijke temperament. Ze zijn vaak sociaal met zowel gezinsleden als vreemden. Deze honden hebben een rustig karakter en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

De Landseer heeft een dikke vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten te voorkomen. Tijdens perioden van zware verharing kan dagelijks borstelen nodig zijn. Vanwege hun grootte hebben ze behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging om gezond en fit te blijven.

De Landseer past over het algemeen goed in gezinsomgevingen. Ze hebben een liefdevol karakter en genieten van de nabijheid van hun gezin. Omdat het een groot ras is, is vroege training en socialisatie belangrijk om ervoor te zorgen dat ze zich goed gedragen in verschillende situaties. Ze kunnen uitstekende gezinsgenoten zijn voor degenen die de tijd en ruimte hebben om voor hen te zorgen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen