Honden Rassen

Lakeland Terriër

Lakeland-Terriër

De Lakeland Terriër is een kleine terriër die oorspronkelijk uit het Lake District in Engeland komt. Het is een levendig en moedig ras, oorspronkelijk gefokt voor het jagen op vossen en dassen in het ruige terrein van het Lake District.

De Lakeland Terriër is een geschikte metgezel voor actieve individuen of gezinnen die bereid zijn om tijd en energie te steken in de verzorging en training van hun huisdier.

Officiële naam : Lakeland Terriër
Andere namen : Geen andere officiële namen, maar soms worden ze informeel "Lakies" genoemd.
Oorsprong : De Lakeland Terriër komt oorspronkelijk uit het Lake District in Engeland. Het ras werd ontwikkeld om te helpen bij het jagen op vossen en dassen in het ruige terrein van deze regio.

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

 • Grootte : Schofthoogte: Ongeveer 33 cm (voor reuen en teven).
 • Vacht : Haar: Hard, draadachtig en dicht. De ondervacht is zacht. De vacht moet niet te zacht zijn, noch te dun. Kleur: Verschillende kleuren zijn toegestaan, waaronder zwart, rood, tarwe, blauw en zwart en tan.
 • Hoofd : De schedel is plat en breed tussen de oren.Stop: Goed gedefinieerd maar niet overdreven.Neus: Zwart.
 • Ogen : Klein, donker, rond en expressief.De oogranden zijn strak.
 • Oren : Klein, V-vormig, naar voren gevouwen. Ze moeten hoog op het hoofd worden gedragen.De oren hebben een fijne textuur.
 • Staart : Wordt hoog gedragen, maar niet over de rug gebogen.Bij voorkeur wordt de staart gecoupeerd.

specifieke details

De overgangen tussen de verschillende levensfasen kunnen enigszins variëren, en individuele behoeften kunnen ook verschillen. Het is belangrijk om rekening te houden met de gezondheid, activiteitsniveau en voedingsbehoeften van je specifieke hond. Regelmatige dierenartsbezoeken kunnen helpen bij het aanpassen van de zorg aan de individuele behoeften van je Lakeland Terriër.

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
33 cm
Gewicht
6-7 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
33 cm
Gewicht
6-7 kg

 • Eerste weken : Vanaf de geboorte tot ongeveer 8 weken.
 • Puppy : Ongeveer 2 maanden tot 1 jaar.
 • Volwassen : Van ongeveer 1 jaar tot 7 jaar.
 • Oudere : Van ongeveer 7 jaar tot 10 jaar.
 • Senior : Van 10 jaar en ouder.

Raskenmerken

Het is belangrijk om te onthouden dat individuele honden binnen het ras variëren in persoonlijkheid en gedrag. Het socialiseren van een Lakeland Terriër op jonge leeftijd en het bieden van positieve ervaringen en training zal bijdragen aan het ontwikkelen van een goed aangepaste en vriendelijke metgezel.

 • Vriendelijkheid : Over het algemeen staat de Lakeland Terriër bekend om zijn vriendelijke en toegewijde karakter naar zijn familie. Ze kunnen echter terughoudend zijn tegenover vreemden, wat hen tot goede waakhonden maakt.
 • Intelligentie : De Lakeland Terriër is een intelligent ras. Ze kunnen snel leren en hebben vaak een eigenzinnige, slimme aanpak van situaties. Het is belangrijk om consistente en positieve trainingstechnieken te gebruiken om hun aandacht vast te houden.
 • Energiek : Lakeland Terriërs zijn over het algemeen energiek en levendig. Ze hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig om hun energie kwijt te kunnen en verveling te voorkomen. Spelletjes en activiteiten die hun geest stimuleren, zijn ook belangrijk.
 • Goede zwemmers : Over het algemeen staan terriërrassen niet bekend als uitstekende zwemmers, en dat geldt ook voor de Lakeland Terriër. Ze hebben echter geen specifieke affiniteit met water zoals sommige rassen, dus individuele reacties op zwemmen kunnen variëren.

Temperament en Gedrag

Elke hond is uniek, dus er kunnen individuele variaties zijn in temperament en gedrag. De mate van vrolijkheid, sociale interactie, speelsheid en loyaliteit kan ook worden beïnvloed door factoren zoals socialisatie, training en genetica. Een liefdevolle en consistente opvoeding zal bijdragen aan het ontwikkelen van positieve eigenschappen bij een Lakeland Terriër.

 • Vrolijkheid : Over het algemeen staat de Lakeland Terriër bekend om zijn vrolijke en levendige karakter. Ze kunnen enthousiast en speels zijn, vooral wanneer ze zich in een stimulerende omgeving bevinden.
 • Sociaal : Met de juiste socialisatie op jonge leeftijd kunnen Lakeland Terriërs sociaal en vriendelijk zijn tegenover mensen en andere huisdieren. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze verschillende ervaringen hebben om eventuele verlegenheid of overmatige terughoudendheid te voorkomen.
 • Speelsheid : Lakeland Terriërs zijn over het algemeen speelse honden. Ze houden van interactie en spelletjes met hun eigenaren. Het gebruik van stimulerend speelgoed en activiteiten zal helpen bij het vermaken van deze energieke honden.
 • Loyaliteit : Lakeland Terriërs staan bekend om hun loyaliteit aan hun eigenaren. Ze kunnen hechte banden vormen met hun families en kunnen ook beschermend zijn. Ze zijn vaak alert en zullen hun gezin waarschuwen voor ongewone geluiden of activiteiten.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging


Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Lakeland Terriër een gezond en gelukkig leven leidt. Elke hond is uniek, dus pas de verzorging aan op de individuele behoeften van jouw huisdier.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Lakeland Terriërs zijn over het algemeen gezonde honden, maar zoals bij veel rassen kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen.

 1. Heupdysplasie : Heupdysplasie is een genetische aandoening waarbij de heupkom en de heupkop niet goed op elkaar aansluiten. Het kan leiden tot pijn en artritis. Regelmatige controle en röntgenfoto’s kunnen helpen bij het detecteren van heupdysplasie.
 2. Elleboogdysplasie : Elleboogdysplasie is een aandoening waarbij verschillende afwijkingen in de ellebooggewrichten kunnen leiden tot kreupelheid en pijn. Net als bij heupdysplasie kan regelmatige veterinaire controle belangrijk zijn.
 3. Erfelijke Hartaandoeningen : Sommige terriërrassen, waaronder de Lakeland Terriër, kunnen vatbaar zijn voor erfelijke hartproblemen. Regelmatige controle door een dierenarts kan helpen bij vroegtijdige detectie.
 4. Kanker : Net als veel andere hondenrassen zijn Lakeland Terriërs vatbaar voor kanker. Regelmatige veterinaire controles en bewustzijn van de symptomen zijn belangrijk voor vroegtijdige opsporing.
 5. Huidproblemen : Terriërs kunnen gevoelig zijn voor huidproblemen, waaronder allergieën en dermatitis. Goede voeding, regelmatige verzorging en aandacht voor eventuele huidirritaties zijn belangrijk.
 6. Oogproblemen : Sommige Lakeland Terriërs kunnen oogproblemen ervaren, waaronder cataract en retinadegeneratie. Oogonderzoeken bij de dierenarts kunnen helpen bij het bewaken van de ooggezondheid.
 7. Gewichtsproblemen : Lakeland Terriërs hebben de neiging actief te zijn, maar overvoeding en gebrek aan lichaamsbeweging kunnen leiden tot gewichtsproblemen. Een uitgebalanceerd dieet en voldoende beweging zijn essentieel.
 8. Hypothyreoïdie : Hypothyreoïdie, een aandoening waarbij de schildklier niet voldoende hormonen produceert, kan ook voorkomen bij Lakeland Terriërs. Symptomen zijn onder meer gewichtstoename, lethargie en een doffe vacht. Diagnose en behandeling vereisen veterinaire betrokkenheid.

Regelmatige bezoeken aan de dierenarts, een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en bewustzijn van eventuele symptomen zijn essentieel om de gezondheid van een Lakeland Terriër te waarborgen.

Het is ook belangrijk om samen te werken met een verantwoordelijke fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde honden.

De geschiedenis van de Lakeland Terriër

Lakeland Terriër

De Lakeland Terriër heeft een rijke geschiedenis als een werkende terriër die oorspronkelijk werd gefokt voor het jagen op vossen en dassen in het Lake District van Engeland. Hier zijn enkele belangrijke punten in de geschiedenis van dit ras:

Oorsprong

Het ras heeft zijn wortels in het Lake District, een schilderachtige en ruige regio in het noordwesten van Engeland. Terriërs werden gefokt om te werken in deze uitdagende omgeving, waar ze hun vaardigheden als jagers van vossen en dassen konden tonen.

Ontwikkeling van het ras

De exacte oorsprong van de Lakeland Terriër is niet volledig gedocumenteerd, maar het ras ontstond waarschijnlijk in de 19e eeuw. Fokkers gebruikten verschillende terriërrassen, waaronder de Bedlington Terriër en de Border Terriër, om de Lakeland Terriër te creëren met de eigenschappen die nodig waren voor de jacht.

Jachtcapaciteiten

De Lakeland Terriër werd gewaardeerd om zijn moed, uithoudingsvermogen en vastberadenheid bij de jacht. Ze werden vaak gebruikt om vossen en dassen uit hun holen te jagen, waarbij hun kleine formaat en behendigheid hen hielpen bij het navigeren door rotsachtige en ruige terreinen.

Erkenning als ras

De Lakeland Terriër werd uiteindelijk erkend als een afzonderlijk ras en kreeg zijn officiële naam. In 1921 werd de Lakeland Terriër officieel erkend door de Engelse Kennel Club.

Populariteit als gezelschapsdier

Na verloop van tijd werd de Lakeland Terriër niet alleen gewaardeerd om zijn jachtvaardigheden, maar ook als gezelschapsdier. Het ras heeft aantrekkelijke kenmerken, waaronder zijn levendige persoonlijkheid en karakteristieke uiterlijk.

Verspreiding buiten Engeland

Naarmate de tijd vorderde, verspreidde de populariteit van de Lakeland Terriër zich buiten Engeland. Het ras werd internationaal erkend en gewaardeerd, en het is nu te vinden in verschillende delen van de wereld.

De geschiedenis van de Lakeland Terriër illustreert zijn oorspronkelijke doel als werkende terriër en de evolutie naar een gewaardeerd gezelschapsdier met sterke banden met zijn menselijke metgezellen.
Lakeland-Terriër
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Lakeland Terriër

Ja, over het algemeen zijn Lakeland Terriërs goede gezinshonden. Ze zijn speels, toegewijd en kunnen goed overweg met kinderen. Het is echter belangrijk om vroege socialisatie en training te bieden.

Lakeland Terriërs zijn energieke honden en hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig. Dit kan bestaan uit wandelingen, speeltijd en interactieve spellen om te voldoen aan hun behoefte aan fysieke en mentale stimulatie.

Hoewel Lakeland Terriërs over het algemeen gezonde honden zijn, kunnen ze vatbaar zijn voor aandoeningen zoals heupdysplasie, elleboogdysplasie, oogproblemen en huidproblemen. Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk.

Ja, Lakeland Terriërs kunnen zich aanpassen aan het leven in appartementen, maar ze hebben wel dagelijkse lichaamsbeweging en stimulatie nodig. Regelmatige wandelingen en speeltijd zijn belangrijk om verveling te voorkomen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen