Honden Rassen

Hygenhund

Hygenhund

De Hygenhund, ook bekend als de Hygen Hound, is een Noors hondenras dat zijn naam ontleent aan zijn fokker, de Noorse jager Hygen. Het ras is ontstaan in de 19e eeuw en is het resultaat van kruisingen tussen lokale Noorse jachthonden en importrassen zoals de Beagle en andere Britse honden. Het doel was om een hond te fokken met uitstekende jachteigenschappen, met name voor de jacht op hazen en klein wild.

Officiële naam : Hygenhund
Andere namen : Noorse Elkhound, Norsk Elghund
Oorsprong : Noorwegen

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Hoewel de Hygenhund momenteel niet wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI), wordt het ras beschreven met de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Krachtig en goed geproportioneerd, met een rechte neus en goed ontwikkelde snuit.

 • Oren: Middelgroot, driehoekig, en hoog aangezet.

 • Ogen: Donker van kleur, expressief, en met een waakzame uitdrukking.

 • Lichaam: Sterk en gespierd, met een diepe borst en een rechte rug.

 • Vacht: Dicht en kort, bestand tegen ruw weer.

 • Kleur: Meestal zwart met witte aftekeningen.

 • Grootte: Gemiddeld tot groot, waarbij reuen doorgaans groter zijn dan teven.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
52-56 cm
Gewicht
20-27 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
48-52 cm
Gewicht
16-23 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 8 jaar
 • Oudere : 8 jaar tot 12 jaar
 • Senior : 12 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Jachttalent: De Hygenhund is gefokt als jachthond en staat bekend om zijn uitstekende reukvermogen en vermogen om hazen en klein wild te volgen.

 • Uithoudingsvermogen: Dit ras heeft een indrukwekkend uithoudingsvermogen en kan lange afstanden afleggen tijdens de jacht.

 • Zelfstandigheid: Vanwege hun geschiedenis als jachthonden hebben Hygenhunden een zekere mate van zelfstandigheid en kunnen ze zelfstandig werken tijdens de jacht.

 • Vriendelijkheid: Over het algemeen zijn ze vriendelijk en toegewijd aan hun eigenaren.

Temperament en Gedrag

 • Actief: Hygenhunden is een actieve hond en gedijt goed in een omgeving waar hij voldoende lichaamsbeweging krijgt.

 • Sociaal: Met de juiste socialisatie kunnen ze sociaal zijn met andere honden en mensen.

 • Toegewijd: Ze ontwikkelen sterke banden met hun eigenaren en tonen vaak toewijding aan het gezin.

 • Intelligentie: Net als veel jachthondenrassen is de Hygenhund intelligent en kan hij goed reageren op training.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Hygenhund, een Noors hondenras, heeft specifieke behoeften als het gaat om verzorging. Hier zijn enkele tips voor optimale verzorging in verschillende aspecten:

Door aandacht te besteden aan deze aspecten van zorg kun je ervoor zorgen dat je Hygenhund een gezond en gelukkig leven leidt.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Hygenhund is een Noors ras, oorspronkelijk gefokt voor de jacht op korhoenders. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Hygenhund:

 1. Heupdysplasie :
 2. Elleboogdysplasie :
 3. Erfelijke Hartaandoeningen :
 4. Kanker :
 5. Huidproblemen :
 6. Oogproblemen :
 7. Gewichtsproblemen :
 8. Hypothyreoïdie :
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Hoewel de Hygenhund niet zo bekend is als sommige andere rassen, kan hij een uitstekende metgezel zijn voor actieve eigenaren die betrokken zijn bij de jacht. Zorgvuldige socialisatie en training zijn essentieel om hun natuurlijke eigenschappen op een positieve manier te sturen.

De geschiedenis van de

Hygenhund

De Hygenhund, ook wel bekend als de Hygen Hound, is een Noors hondenras dat specifiek is gefokt voor de jacht op groot wild, zoals elanden en herten. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Hygenhund:

Oorsprong: Het ras is vernoemd naar zijn oprichter, de Noorse jager en fokker Hygen, die in de late 19e eeuw begon met het ontwikkelen van dit hondenras. De fokker was vooral geïnteresseerd in het creëren van een hond die geschikt was voor de elandenjacht in de bosrijke en uitdagende terreinen van Noorwegen.

Functie: De primaire functie van de Hygenhund was de jacht op groot wild, met name elanden. De honden werden gefokt om te werken in de uitgestrekte bossen van Noorwegen, waar ze werden ingezet om het wild op te sporen, te volgen en vast te houden totdat de jager arriveerde.

Kenmerken: De Hygenhund is een middelgrote tot grote hond met een stevige en gespierde bouw. Ze hebben een dichte, dubbele vacht die hen beschermt tegen de koude weersomstandigheden in Noorwegen. De vacht kan verschillende kleuren hebben, waaronder zwart, bruin en rood. Het ras heeft hangende oren en een lange staart.

Jachtvaardigheden: De Hygenhund staat bekend om zijn uitstekende jachtvaardigheden, waaronder een scherp reukvermogen, uithoudingsvermogen en vastberadenheid tijdens het volgen van wild in moeilijk terrein. Ze zijn ook bekwaam in het vasthouden van het wild totdat de jager arriveert.

Behoud van het ras: Hoewel de Hygenhund nog steeds wordt gebruikt voor de jacht in sommige delen van Noorwegen, is het geen veelvoorkomend ras en wordt het beschouwd als een zeldzaamheid. Er zijn echter inspanningen gedaan om het ras te behouden en te promoten, en het wordt gewaardeerd door liefhebbers van traditionele jachtpraktijken.

Moderne rol: Naast hun rol als jachthond worden Hygenhunden tegenwoordig ook gewaardeerd als gezinshonden. Ze hebben een vriendelijk en loyaal karakter, hoewel ze nog steeds gedijen bij voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie.

De Hygenhund blijft een interessant ras met sterke jachtinstincten en een geschiedenis die nauw verbonden is met de Noorse jachttradities. Het is echter belangrijk op te merken dat het een zeldzaam ras is en dat de populatie beperkt is, zelfs in zijn thuisland Noorwegen.

Hygenhund
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Hygenhund

De Hygenhund is een Noors ras dat is ontstaan uit kruisingen tussen verschillende lokale jachthonden. Het ras is vernoemd naar zijn ontwikkelaar, Hygen, die zich richtte op het fokken van honden met uitstekende jachtvaardigheden en een goede neus.

De Hygenhund staat bekend om zijn uitstekende reukvermogen en jachtvaardigheden. Het zijn middelgrote honden met een stevige bouw. Ze hebben een dichte, weerbestendige vacht en vaak een opvallende zwarte mantel.

Ja, de Hygenhund is een actief ras met een natuurlijk instinct voor jagen. Ze hebben dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig. Lange wandelingen, actief spelen en deelname aan hondensporten zijn manieren om aan hun behoeften te voldoen.

Over het algemeen kan de Hygenhund goed overweg met gezinnen. Ze staan bekend als vriendelijk, loyaal en toegewijd aan hun eigenaren. Het is belangrijk om ze goed te socialiseren en te trainen vanaf jonge leeftijd om een evenwichtige metgezel te hebben.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen