Honden Rassen

Hokkaido

Hokkaido

De Hokkaido, ook bekend als Ainu-ken of Ainu dog, is een oud Japans ras dat zijn naam ontleent aan het noordelijke eiland Hokkaido. Het ras heeft een lange geschiedenis en wordt beschouwd als een van de inheemse rassen van Japan. Oorspronkelijk gefokt door de inheemse Ainu-bevolking voor de jacht op groot wild, zoals beren, en als waakhond, heeft de Hokkaido zijn plaats verdiend als een veelzijdige en robuuste hond.

De Ainu-mensen, die leefden in de regio Hokkaido, gebruikten deze honden niet alleen als jachtpartners, maar ook als metgezellen en helpers bij dagelijkse taken in de barre omgeving van het noorden van Japan.

Officiële naam : Hokkaido
Andere namen : Ainu-ken, Seta, Ainu dog
Oorsprong : Japan

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Hokkaido heeft specifieke kenmerken volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI):

 • Hoofd: De kop is breed en matig convex met een duidelijke stop.

 • Oren: De oren zijn klein, driehoekig en rechtopstaand.

 • Ogen: De ogen zijn klein, driehoekig en donker van kleur, met een intelligente uitdrukking.

 • Lichaamsbouw: Het lichaam is krachtig, compact en goed gespierd. De staart is dik en wordt over de rug gedragen of krult naar de zijkant.

 • Vacht: De vacht is recht en dicht, met een zachte ondervacht. Acceptabele kleuren zijn rood, zwart, brindle en sesam.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
48-52 cm
Gewicht
 20-30 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
45-49 cm
Gewicht
15-25 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : Vanaf 12 maanden tot 6 jaar
 • Oudere : 6 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Robuustheid: Door hun oorspronkelijke functie als jachthond in een uitdagende omgeving, zijn Hokkaido’s bekend om hun fysieke robuustheid.

 • Jachtinstinct: Ze hebben een sterk jachtinstinct en zijn gefokt om te helpen bij de jacht op groot wild.

 • Onafhankelijkheid: Hokkaido’s hebben vaak een onafhankelijke geest en kunnen zelfstandige beslissingen nemen.

Temperament en Gedrag

 • Moedig: Hokkaido’s staan bekend om hun moedige karakter, wat hen tot effectieve jachtpartners maakt.

 • Loyaal: Ze kunnen zeer loyaal zijn aan hun gezin en eigenaar.

 • Gereserveerd: Hokkaido’s kunnen gereserveerd zijn tegenover vreemden, wat hen ook geschikte waakhonden maakt.

 • Intelligentie: Dit ras is intelligent en kan snel leren, hoewel ze soms ook eigenwijs kunnen zijn.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Hokkaido-hond:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Hokkaido een gezond, gelukkig en goed verzorgd leven leidt.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Hokkaido, ook bekend als Ainu-ken, is een Japans ras dat oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht op grote dieren zoals beren en herten. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten die relevant kunnen zijn voor de Hokkaido:

 1. Ooggezondheid: Sommige hondenrassen, waaronder de Hokkaido, kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen zoals progressieve retina-atrofie (PRA). Regelmatige veterinaire controles kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen van oogproblemen.

 2. Heupdysplasie: Net als veel middelgrote tot grote rassen, kan de Hokkaido vatbaar zijn voor heupdysplasie. Een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en het behouden van een gezond gewicht kunnen helpen bij het verminderen van het risico.

 3. Allergieën: Sommige Hokkaido’s kunnen allergieën hebben voor bepaalde voedingsmiddelen, pollen of andere omgevingsfactoren. Let op tekenen zoals jeuk, huiduitslag of oorinfecties.

 4. Vachtverzorging: De Hokkaido heeft een dikke, dubbele vacht die regelmatig moet worden geborsteld, vooral tijdens seizoensgebonden verharing. Zorg ervoor dat je de vacht controleert op tekenen van klitten en huidproblemen.

 5. Gewichtsbeheersing: Overgewicht kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder gewrichtsproblemen. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging om een gezond gewicht te behouden.

 6. Beweging: De Hokkaido is een actief ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Zorg voor dagelijkse wandelingen, speeltijd en mentale stimulatie om verveling te voorkomen.

 7. Vroege socialisatie en training: De Hokkaido is een intelligente hond die baat heeft bij vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining. Het helpt bij het ontwikkelen van een goed afgerond en evenwichtig temperament.

 8. Parasietencontrole: Net als andere honden moeten Hokkaido’s worden beschermd tegen teken, vlooien en andere parasieten. Gebruik geschikte preventiemethoden volgens het advies van de dierenarts.

 9. Gebitsverzorging: Regelmatige tandheelkundige zorg, waaronder tandenpoetsen en kauwspeelgoed, kan helpen bij het voorkomen van tandheelkundige problemen zoals tandsteen en tandvleesproblemen.

Zoals altijd is het belangrijk om regelmatig veterinaire controles te plannen om de gezondheid van je Hokkaido te waarborgen. Bespreek eventuele zorgen met je dierenarts, die je ook advies kan geven over voeding, preventieve zorg en andere aspecten van het welzijn van je hond.

De Hokkaido is een prachtige vertegenwoordiger van de inheemse Japanse hondenrassen en biedt zowel historische als functionele waarde als veelzijdige metgezel en werkhond.

De geschiedenis van de

Hokkaido

De Hokkaido, ook bekend als Ainu-ken of Ainu Dog, is een oud hondenras dat zijn oorsprong heeft op het Japanse eiland Hokkaido. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Hokkaido:

Oorsprong: De Hokkaido is een van de oudste hondenrassen in Japan. Het ras is ontstaan op het eiland Hokkaido, dat bekend staat om zijn barre klimaat en ruige terrein. De Ainu, de inheemse bevolking van Hokkaido, gebruikte deze honden oorspronkelijk voor de jacht op groot wild, zoals beren.

Functie: De Hokkaido werd traditioneel gefokt als een jachthond en een waakhond. Ze werden ingezet voor de jacht op beren, herten en andere wilde dieren in de bergen van Hokkaido. De honden werden ook gebruikt als waakhonden, waakzaam tegen indringers.

Kenmerken: De Hokkaido is een middelgrote, krachtige hond met een gedrongen lichaamsbouw. Ze hebben een dikke vacht die hen beschermt tegen de koude weersomstandigheden op Hokkaido. De kleur van de vacht varieert, maar rood, zwart, wit en brindle komen vaak voor. Ze hebben rechtopstaande driehoekige oren en een gekrulde staart die over de rug wordt gedragen.

Aanpassing aan het klimaat: De Hokkaido is goed aangepast aan de koude en vaak onherbergzame omstandigheden van Hokkaido. Hun dikke vacht en compacte lichaamsbouw helpen hen om te overleven in de winterse omstandigheden van het eiland.

Behoud van het ras: Door de eeuwen heen heeft de Hokkaido zijn rol als jacht- en werkhond behouden. Het ras is belangrijk voor de Japanse cultuur en wordt gezien als een nationaal monument. Inspanningen zijn gedaan om het ras te behouden en de genetische diversiteit te waarborgen.

Moderne rol: Naast hun historische functies worden Hokkaido-honden tegenwoordig ook gewaardeerd als gezelschapshonden. Ze hebben een loyaal en moedig karakter, en hun aanpassingsvermogen maakt ze geschikt voor verschillende levensomstandigheden.

De Hokkaido staat bekend om zijn vastberadenheid, intelligentie en trouw. Het is een hond die goed kan functioneren in gezinnen, maar gezien hun oorspronkelijke functie als werkende hond, hebben ze wel behoefte aan voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie.

Hokkaido
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Hokkaido

De Hokkaido staat bekend om zijn moed en loyaliteit. Het zijn doorgaans rustige, waakzame en intelligente honden. Ze zijn vaak gereserveerd tegenover vreemden, maar liefdevol en toegewijd aan hun gezin.

De Hokkaido is een actief ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Dagelijkse wandelingen en speeltijd in een veilige omgeving kunnen bijdragen aan hun fysieke en mentale welzijn.

De vacht van de Hokkaido is dik en recht. Ze hebben een dubbele vacht die kan verharen, vooral tijdens de seizoenswisselingen. Regelmatig borstelen helpt bij het beheersen van de losse haren en het behouden van een gezonde vacht.

Over het algemeen kunnen Hokkaido’s goede gezinshonden zijn. Ze hebben echter vaak een sterk territoriaal instinct, dus vroege socialisatie en training zijn essentieel. Toezicht is belangrijk bij interacties met andere huisdieren en jonge kinderen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen