Honden Rassen

Grote Münsterlander

Grote-Münsterlander

De Grote Münsterlander, ook bekend als de Grosser Münsterländer, is een Duits jachthondenras dat zijn oorsprong vindt in de regio Münsterland. Het ras is ontstaan ​​als een variant van de Kleine Münsterlander en werd aanvankelijk gefokt als een veelzijdige jachthond, met de capaciteit om te werken in verschillende terreinen en omstandigheden. Door zijn uitstekende prestaties als jachthond heeft de Grote Münsterlander een trouwe aanhang verworven onder jagers en liefhebbers van het ras.

Officiële naam : Grote Münsterlander
Andere namen : Grote Münsterländer Vorstehhund
Oorsprong : Duitsland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Fédération Cynologique Internationale (FCI) beschrijft de Grote Münsterlander met specifieke kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is edel, met een lichte stop en een duidelijke overgang van schedel naar snuit.
 • Oren: Middelgroot, hoog aangezet, en vlak tegen het hoofd liggend.
 • Ogen: Donker, middelgroot, en expressief.
 • Lichaam: Krachtig en goed gespierd met een rechte rug en een diepe borst. De staart is hoog aangezet en wordt horizontaal of licht omhoog gedragen.
 • Vacht: Lang en zijdeachtig, met bevedering aan oren, benen, staart en onderbuik. De kleur is zwart met witte aftekeningen.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
60-65 cm
Gewicht
27-33 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
58-63 cm
Gewicht
25-30 kg

 • Eerste weken :
  Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 8 weken tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Jachtprestaties: De Grote Münsterlander staat bekend om zijn uitstekende jachtprestaties, inclusief het apporteren van gevogelte en ander wild.

 • Energiek: Dit ras is energiek en vereist voldoende lichaamsbeweging om zowel fysiek als mentaal tevreden te zijn.

 • Intelligentie: Grote Münsterlanders zijn intelligente honden die goed reageren op training. Ze hebben een sterke werkethiek en leren snel nieuwe taken.

 • Veelzijdigheid: Naast hun jachtcapaciteiten zijn Grote Münsterlanders ook geschikt als gezinshonden. Ze zijn vriendelijk en sociaal.

Temperament en Gedrag

 • Vriendelijkheid: Over het algemeen hebben Grote Münsterlanders een vriendelijk en sociaal karakter. Ze vormen sterke banden met hun gezin.

 • Gehoorzaamheid: Dit ras staat bekend om zijn gehoorzaamheid en bereidheid om te behagen. Ze gedijen goed in gezinnen waar consistente training wordt aangeboden.

 • Waakzaamheid: Grote Münsterlanders hebben een natuurlijke waakzaamheid en kunnen hun gezin waarschuwen voor ongewone situaties.

 • Aanpassingsvermogen: Dankzij hun veelzijdigheid kunnen Grote Münsterlanders zich aanpassen aan verschillende levensstijlen, zolang ze voldoende fysieke en mentale stimulatie krijgen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Grote Münsterlander:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Grote Münsterlander een gezond, gelukkig en goed opgevoed huisdier blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Grote Münsterlander is een veelzijdige jachthond met een vriendelijk en toegewijd karakter. Over het algemeen is het ras gezond, maar zoals bij elk hondenras, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren op moeten letten:

 1. Heupdysplasie: Heupdysplasie is een genetische aandoening waarbij de heupgewrichten zich abnormaal ontwikkelen, wat kan leiden tot pijn en artritis. Het is belangrijk om een gezond dieet te handhaven en regelmatige lichaamsbeweging te bieden om de gewrichtsgezondheid te ondersteunen.

 2. Elleboogdysplasie: Net als heupdysplasie is elleboogdysplasie een aandoening waarbij de ellebooggewrichten zich abnormaal ontwikkelen. Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk voor vroege detectie en behandeling.

 3. Oogproblemen: Sommige Grote Münsterlanders kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen, zoals progressieve retina atrofie (PRA) en cataracten. Reguliere oogonderzoeken zijn belangrijk voor het monitoren van de gezondheid van de ogen.

 4. Dentaal Problemen: Zoals bij veel hondenrassen kunnen Grote Münsterlanders gevoelig zijn voor tandproblemen. Regelmatig tandenpoetsen en het aanbieden van kauwspeelgoed kunnen helpen bij het behoud van een goede mondgezondheid.

 5. Epilepsie: Epilepsie kan voorkomen bij Grote Münsterlanders, wat resulteert in herhaalde aanvallen. De oorzaak van epilepsie kan variëren, en veterinaire evaluatie is nodig voor de juiste behandeling.

 6. Gewichtsbeheersing: Het behouden van een gezond gewicht is essentieel om de algemene gezondheid van de Grote Münsterlander te waarborgen. Overgewicht kan bijdragen aan gewrichtsproblemen en andere gezondheidsproblemen.

 7. Voedselallergieën: Net als veel andere hondenrassen kunnen Grote Münsterlanders gevoelig zijn voor voedselallergieën. Let op tekenen van jeuk, huiduitslag en gastro-intestinale problemen en pas indien nodig het dieet aan.

Het is belangrijk om regelmatige veterinaire controles uit te voeren, een gezond dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in het gedrag of de gezondheid van je Grote Münsterlander. Bij het overwegen van de aanschaf van een Grote Münsterlander is het ook verstandig om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren en die genetische screenings uitvoert.

De Grote Münsterlander is een prachtige en veelzijdige hond die zowel als jachthond als gezelschapshond gedijt. Deze beschrijving biedt een overzicht van de geschiedenis, fysieke kenmerken en temperament van de Grote Münsterlander. Het is belangrijk om rekening te houden met hun jachtnatuur en de nodige activiteiten te bieden om hun natuurlijke instincten te vervullen.

De geschiedenis van de

Grote Münsterlander

De geschiedenis van de Grote Münsterlander gaat terug tot het einde van de 19e eeuw in Duitsland. Hier is een beknopt overzicht:

Oorsprong: Het ras vindt zijn oorsprong in Münster, Duitsland, waar fokkers begonnen met het ontwikkelen van een langharige variëteit van de Münsterländer, die op dat moment voornamelijk een kortharige hond was.

Fokprogramma: In de late 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw werden langharige zwarte en witte honden, waaronder waarschijnlijk Engelse Setters en Gordon Setters, geselecteerd en gefokt om de Grote Münsterlander te creëren. Dit fokprogramma was gericht op het produceren van een veelzijdige jachthond met een goede neus en uitstekende prestaties in het veld.

Jachtprestaties: De Grote Münsterlander was van oudsher een veelzijdige jachthond die geschikt was voor de jacht op verschillende soorten wild, waaronder vogels. Ze werden gefokt om te werken met jagers en om prooi aan te geven, op te halen en terug te brengen.

Eerste rasstandaard: In 1919 werd de Grote Münsterlander als apart ras erkend en kreeg het zijn eerste rasstandaard. Hierbij werden de grote en kleine Münsterlanders officieel als aparte rassen beschouwd.

Herkenning door internationale kennelclubs: De Grote Münsterlander werd snel erkend door internationale kennelclubs en werd populair in verschillende landen voor zowel de jacht als het gezelschap.

Rasbehoud na de Tweede Wereldoorlog: Na de Tweede Wereldoorlog heeft het ras enige tijd te kampen gehad met een afname van het aantal, maar met zorgvuldige fokprogramma’s en inspanningen van liefhebbers werd het hersteld en behield het zijn kenmerken.

Karakteristieken: De Grote Münsterlander is een middelgrote tot grote hond met een elegant uiterlijk. Ze hebben een zwarte en witte vacht, lange oren en een goed gespierde bouw.

Huidige status: Tegenwoordig wordt de Grote Münsterlander gewaardeerd als een uitstekende jachthond en gezelschapshond. Het ras heeft zijn veelzijdige jachteigenschappen behouden en staat bekend om zijn vriendelijke en intelligente karakter.

De geschiedenis van de Grote Münsterlander illustreert de inspanningen van fokkers om een veelzijdige jachthond te creëren die ook een gewaardeerde metgezel is. Het ras heeft een rijke traditie in de jacht en blijft wereldwijd populair.

Grote-Münsterlander
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Grote Münsterlander

De Grote Münsterlander is een Duits jachthondenras dat bekend staat om zijn elegantie en veelzijdigheid. Ze hebben een zwart-witte vacht, vergelijkbaar met de Engelse setter, met lange oren, een elegante houding en een vriendelijke uitdrukking. Deze honden zijn gefokt voor zowel de jacht als gezelschap.

Over het algemeen staat de Grote Münsterlander bekend om zijn vriendelijke, intelligente en energieke temperament. Ze zijn vaak toegewijd aan hun gezin en kunnen goed overweg met kinderen. Deze honden zijn actief en hebben behoefte aan voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie.

De Grote Münsterlander heeft een middellange tot lange vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten te voorkomen. Ze hebben ook behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging, zoals lange wandelingen en speeltijd, om tevreden te blijven. Training, zowel fysiek als mentaal, is belangrijk om hun behendigheid en intelligentie te benutten.

De Grote Münsterlander kan goed passen in gezinsomgevingen. Ze zijn vaak vriendelijk en geduldig, waardoor ze geschikt zijn voor gezinnen met kinderen. Vanwege hun oorsprong als jachthond kunnen ze echter een sterk jachtinstinct hebben, dus vroege socialisatie en training zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat ze zich goed gedragen rond andere dieren en in verschillende situaties.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen