Honden Rassen

Grand Gascon Saintongeois

Grand Gascon Saintongeois

De Grand Gascon Saintongeois is een oud Frans hondenras dat zijn oorsprong vindt in de regio Gascogne en Saintonge. Het ras is ontstaan uit kruisingen tussen verschillende Franse en Spaanse honden en is specifiek gefokt voor de jacht op groot wild, zoals herten en wilde zwijnen. De geschiedenis van de Grand Gascon Saintongeois gaat terug tot de middeleeuwen, waar het ras werd gewaardeerd vanwege zijn uitstekende jachtvaardigheden en vastberadenheid.

Officiële naam : Grand Gascon Saintongeois
Andere namen : Grote Gascon Saintongeois
Oorsprong : Frankrijk

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Grand Gascon Saintongeois de volgende kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is krachtig met een duidelijke stop en een rechte neus.
 • Oren: De oren zijn lang, breed, en hangen dicht tegen het hoofd.
 • Ogen: De ogen zijn groot, donker, en hebben een vriendelijke expressie.
 • Lichaam: Het lichaam is gespierd, lang, en goed geproportioneerd, met een diepe borst en sterke rug.
 • Vacht: De vacht is kort, dicht en kan verschillende kleuren hebben, waaronder wit met zwarte vlekken.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
65-72 cm
Gewicht
30-35 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
62-68 cm
Gewicht
28-32 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

Enkele kenmerkende eigenschappen van de Grand Gascon Saintongeois zijn:

 • Reukvermogen: Deze honden staan bekend om hun buitengewone reukvermogen, wat hen uitstekende speurders maakt.
 • Stem: Ze hebben een diepe, melodieuze blaf, vooral tijdens de jacht, wat hen geschikt maakt voor het volgen van sporen.
 • Uithoudingsvermogen: De Grand Gascon Saintongeois heeft een indrukwekkend uithoudingsvermogen en kan lange afstanden afleggen.
 • Jachtpassie: Gefokt voor de jacht, vertonen ze een sterke passie en vastberadenheid bij het najagen van prooien.

Temperament en Gedrag

 • Sociaal: Met de juiste socialisatie kunnen ze sociaal zijn met andere honden en mensen.
 • Intelligentie: Ze hebben een scherpe geest en zijn in staat om zelfstandig beslissingen te nemen tijdens de jacht.
 • Toegewijd: De Grand Gascon Saintongeois kan toegewijd zijn aan zijn gezin en eigenaar.
 • Energiek: Vanwege hun jachtachtergrond hebben ze voldoende lichaamsbeweging nodig en gedijen ze goed bij actieve bezigheden.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Grand Gascon Saintongeois is een grote jachthond met een stoere uitstraling. Hier zijn enkele tips voor de verzorging van een Grand Gascon Saintongeois:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Grand Gascon Saintongeois een gezond, gelukkig en goed verzorgd gezinslid blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Grand Gascon Saintongeois is een hondenras dat vooral wordt gebruikt voor de jacht. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten die relevant kunnen zijn voor dit ras:

 1. Gewrichtsproblemen: Net als veel andere grote hondenrassen kan de Grand Gascon Saintongeois gevoelig zijn voor gewrichtsproblemen, zoals heupdysplasie. Het is belangrijk om een uitgebalanceerd dieet te geven en overmatige impact op de gewrichten te vermijden, vooral tijdens de groeifase.

 2. Oorverzorging: Vanwege de hangende oren hebben honden zoals de Grand Gascon Saintongeois een verhoogd risico op oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren zijn belangrijk om problemen te voorkomen.

 3. Gewichtsbeheer: Overgewicht kan de gezondheid van de gewrichten beïnvloeden en andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Zorg voor een gebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging om een gezond gewicht te behouden.

 4. Ooggezondheid: Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk. Let op tekenen van irritatie, roodheid of andere afwijkingen.

 5. Gebitsverzorging: Besteed aandacht aan de tandgezondheid door regelmatig tandenpoetsen en het verstrekken van kauwspeelgoed om tandplak te verminderen.

 6. Vachtverzorging: De vacht van de Grand Gascon Saintongeois is kort en dicht, en vereist niet veel verzorging. Regelmatig borstelen kan helpen bij het verwijderen van losse haren en het behouden van een gezonde vacht.

 7. Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat is afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteitenniveau van de hond.

 8. Training en socialisatie: Dit ras heeft een sterk jachtinstinct, dus vroege socialisatie en consistente training zijn essentieel. Hierdoor kunnen ze goed omgaan met verschillende situaties en mensen.

 9. Voldoende lichaamsbeweging: De Grand Gascon Saintongeois is een actieve hond die regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Lange wandelingen en mogelijkheden om vrij te rennen zijn belangrijk voor hun fysieke en mentale welzijn.

 10. Dierenartscontroles: Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk om de algehele gezondheid van je Grand Gascon Saintongeois te monitoren en eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen.

Het is belangrijk om de individuele behoeften van je Grand Gascon Saintongeois te begrijpen en de zorg daarop af te stemmen. Door aandacht te besteden aan gezondheidsaspecten, voeding, lichaamsbeweging en training kun je bijdragen aan een gezond en gelukkig leven voor je hond.

De Grand Gascon Saintongeois is niet alleen een uitstekende jachthond, maar ook een trouwe metgezel voor degenen die bereid zijn te voorzien in zijn specifieke behoeften en temperament.

De geschiedenis van de

Grand Gascon Saintongeois

De Grand Gascon Saintongeois is een Frans hondenras dat is gefokt voor de jacht op groot wild, met name voor het volgen van sporen. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Grand Gascon Saintongeois:

Oorsprong: De oorsprong van de Grand Gascon Saintongeois gaat terug tot de regio’s Gascogne en Saintonge in het zuidwesten van Frankrijk. Het ras is ontstaan uit kruisingen van lokale brakken en bloedhonden, specifiek gefokt voor de jacht op groot wild, zoals herten en zwijnen.

Functie: De Grand Gascon Saintongeois is van oudsher gefokt voor zijn uitstekende reukvermogen, uithoudingsvermogen en vastberadenheid tijdens de jacht. Het ras werd vaak gebruikt in meutes om het spoor van groot wild te volgen en het wild op te sporen.

Kenmerken: Deze honden hebben een robuust en gespierd lichaam met een krachtige uitstraling. Ze hebben een korte vacht die meestal wit is, vaak met zwart of oranje vlekken. De oren zijn lang en hangend, en de snuit is krachtig.

Erkenning: Het ras is erkend door de Société Centrale Canine, de Franse kennelclub, en heeft ook erkenning gekregen van andere internationale kennelclubs. De Grand Gascon Saintongeois heeft een eigen rasstandaard die de gewenste kenmerken en eigenschappen van het ras beschrijft.

Jachttradities: Het ras heeft een sterke verbinding met de jachttradities in Frankrijk en werd historisch gezien veel gebruikt door jagers in de regio Gascogne en Saintonge. De honden werden gewaardeerd om hun vermogen om zelfstandig te werken en grote afstanden af te leggen tijdens de jacht.

Behoud en huidige status: Ondanks enkele uitdagingen tijdens perioden van politieke onrust in Frankrijk, hebben toegewijde fokkers geholpen het ras te behouden en te bevorderen. Tegenwoordig wordt de Grand Gascon Saintongeois nog steeds gewaardeerd als een competente jachthond, zowel in Frankrijk als daarbuiten.

De Grand Gascon Saintongeois staat bekend om zijn vastberadenheid, energie en toewijding aan de jacht. Het ras wordt vaak gezien als een uitstekende metgezel voor jagers en liefhebbers van het buitenleven.

Grand Gascon Saintongeois
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Grand Gascon Saintongeois

De Grand Gascon Saintongeois staat bekend om zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter. Ze zijn vaak sociaal met mensen en andere huisdieren. Dit ras kan ook onafhankelijk zijn, dus het is belangrijk om consistente training te bieden.

De Grand Gascon Saintongeois is een actief ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Ze hebben een sterke prooidrift en genieten van buitenactiviteiten zoals wandelen en rennen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging om verveling te voorkomen.

Over het algemeen gaat de Grand Gascon Saintongeois goed om met kinderen en andere huisdieren. Ze kunnen geduldig en speels zijn, vooral als ze goed gesocialiseerd zijn vanaf jonge leeftijd. Toch is toezicht belangrijk, aangezien elk dier individuele variaties heeft.

De vacht van de Grand Gascon Saintongeois vereist weinig verzorging. Regelmatig borstelen helpt om losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden. Oor- en nagelverzorging zijn ook belangrijk voor hun algehele welzijn.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen