Honden Rassen

Grand Basset Griffon Vendéen

Grand-Basset-Griffon-Vendéen

De Grand Basset Griffon Vendéen (GBGV) is een Franse jachthond die zijn oorsprong vindt in de regio Vendée. Het ras is ontstaan uit kruisingen van kleinere Bassets Griffons Vendéens met andere lokale rassen, met als doel een hond te creëren die geschikt is voor de jacht op groot wild in ruig terrein. De GBGV werd erkend als een afzonderlijk ras in de vroege 20e eeuw.

Officiële naam : Grand Basset Griffon Vendéen
Andere namen : Grote Basset Griffon Vendéen
Oorsprong : Frankrijk

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft specifieke normen vastgesteld voor de Grand Basset Griffon Vendéen. Enkele algemene kenmerken van het ras zijn:

 • Grootte: Middelgroot.
 • Gewicht: Gemiddeld gewicht varieert tussen 18-20 kg.
 • Vacht: Ruwharig, dicht, en hard, met een ondervacht.
 • Kleur: Verschillende kleuren zijn mogelijk, waaronder zwart, wit, oranje, citroen, driekleur en sabel.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
39-43 cm
Gewicht
18-20 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
38-42 cm
Gewicht
16-18 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Lichaamsbouw: De GBGV heeft een goed geproportioneerde lichaamsbouw met een sterke botstructuur, een diepe borstkas en een rechte rug.

 • Hoofd: Het hoofd is lang en gespierd, met een goed ontwikkelde neus en hangende oren.

 • Ogen: Donker van kleur, groot, en expressief.

 • Poten: Rechte en sterke benen met compacte voeten.

 • Staart: Gedragen hoog, niet te gekruld, en reikt tot aan het spronggewricht.

Temperament en Gedrag

 • Jachtpassie: De GBGV staat bekend om zijn uitstekende jachtvaardigheden. Ze hebben een scherp reukvermogen en kunnen goed overweg in verschillende terreinen.

 • Sociaal en Vriendelijk: Over het algemeen zijn GBGV’s sociale en vriendelijke honden. Ze kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren, vooral als ze van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn.

 • Energiek en Actief: Deze honden hebben een hoog energieniveau en hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig. Ze gedijen goed in omgevingen waar ze kunnen rennen en verkennen.

 • Intelligentie: De GBGV is een intelligente hond en heeft een zekere mate van onafhankelijkheid. Training moet consistent en positief zijn.

 • Toewijding: Ze staan bekend om hun toewijding aan hun eigenaren en vormen sterke banden met het gezin.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Grand Basset Griffon Vendéen is een middelgrote, langharige jachthond met een levendig en onafhankelijk karakter. Hier zijn enkele tips voor de verzorging van een Grand Basset Griffon Vendéen:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Grand Basset Griffon Vendéen een gezond, gelukkig en goed opgevoed gezinslid blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Grand Basset Griffon Vendéen is een middelgroot hondenras met een robuuste bouw en een kenmerkende ruwe vacht. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waarmee je rekening kunt houden bij dit ras:

 1. Oorverzorging: Net als veel honden met hangende oren, zoals de Grand Basset Griffon Vendéen, kunnen ze gevoeliger zijn voor oorinfecties. Regelmatige inspectie en reiniging van de oren kunnen problemen helpen voorkomen.

 2. Gewrichtsproblemen: Grote hondenrassen, waaronder de Grand Basset Griffon Vendéen, kunnen vatbaar zijn voor gewrichtsproblemen zoals heupdysplasie. Zorg voor een evenwichtige voeding en vermijd overmatige belasting van de gewrichten, vooral tijdens de groeifase.

 3. Ooggezondheid: Regelmatige controle van de ogen is belangrijk. Let op tekenen van irritatie, roodheid of andere afwijkingen.

 4. Gewichtsbeheer: Overgewicht kan de gezondheid van de gewrichten beïnvloeden en andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Zorg voor een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging om een gezond gewicht te behouden.

 5. Tandheelkundige zorg: Net als bij veel hondenrassen is tandheelkundige zorg belangrijk. Regelmatig tandenpoetsen en het verstrekken van kauwspeelgoed kan bijdragen aan een goede mondgezondheid.

 6. Vachtverzorging: De vacht van de Grand Basset Griffon Vendéen vereist regelmatig borstelen om klitten te voorkomen en de vacht in goede conditie te houden.

 7. Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat is afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteitenniveau van de hond.

 8. Training en mentale stimulatie: Deze honden zijn intelligent en actief. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie om verveling te voorkomen.

 9. Sociale interactie: Grand Basset Griffon Vendéen-honden zijn vaak sociaal en gedijen goed met menselijk gezelschap. Zorg voor voldoende tijd samen met het gezin en andere huisdieren.

 10. Dierenartscontroles: Regelmatige bezoeken aan de dierenarts zijn belangrijk voor het monitoren van de algehele gezondheid van je hond en het vroegtijdig detecteren van eventuele gezondheidsproblemen.

Zoals altijd is het essentieel om de individuele behoeften en persoonlijkheid van je Grand Basset Griffon Vendéen te begrijpen en de zorg daarop af te stemmen. Regelmatige aandacht voor gezondheid, goede voeding, voldoende lichaamsbeweging en liefdevolle interactie dragen bij aan een gezond en gelukkig leven voor je hond.

De Grand Basset Griffon Vendéen is niet alleen een uitstekende jachthond, maar ook een geweldige metgezel voor actieve gezinnen die bereid zijn om te voldoen aan hun behoefte aan lichaamsbeweging en mentale stimulatie.

 

De geschiedenis van de

Grand Basset Griffon Vendéen

De Grand Basset Griffon Vendéen (GBGV) is een hondenras dat zijn oorsprong vindt in Frankrijk en is ontstaan uit kruisingen tussen verschillende Franse bassetrassen en griffonhonden. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Grand Basset Griffon Vendéen:

Oorsprong: Het ras werd in de jaren 1800 ontwikkeld in de Vendée-regio in het westen van Frankrijk. Fokkers wilden een hond creëren die geschikt was voor de jacht op klein wild in ruig terrein. Ze kruisten verschillende lokale bassetrassen, waaronder de Grand Griffon Vendéen, met griffonhonden.

Functie: De Grand Basset Griffon Vendéen werd gefokt voor de jacht op klein wild, zoals konijnen en hazen. Dankzij hun korte poten en stevige bouw konden ze door dicht struikgewas en moeilijk terrein manoeuvreren, terwijl hun scherpe neus hen uitstekende speurders maakte.

Kenmerken: De GBGV is een middelgrote hond met een laag, maar stevig lichaam. Ze hebben een ruige vacht die bescherming biedt tegen de elementen, met een karakteristieke baard en wenkbrauwen. De oren zijn lang en hangend. Hun expressieve ogen geven hen een alerte uitdrukking.

Erkenning: Het ras werd erkend door de Société Centrale Canine, de Franse kennelclub, en kreeg ook erkenning van andere internationale kennelclubs. De GBGV wordt erkend als een afzonderlijk ras, los van andere griffonrassen en bassetrassen.

Internationale verspreiding: De Grand Basset Griffon Vendéen werd in de loop van de tijd populair buiten Frankrijk en verspreidde zich naar andere delen van Europa en de Verenigde Staten. Het ras won aan populariteit als jachthond en als gezelschapshond vanwege zijn vriendelijke aard.

Huidige status: Tegenwoordig wordt de GBGV gewaardeerd als een uitstekende jachthond en een toegewijde metgezel. Het ras wordt vaak gebruikt voor verschillende vormen van hondensport, waaronder speuren en behendigheid, en is geliefd bij hondenliefhebbers over de hele wereld.

De Grand Basset Griffon Vendéen staat bekend om zijn energieke en vrolijke persoonlijkheid, en het blijft een gewaardeerd lid van veel huishoudens en jachtliefhebbers.

Grand-Basset-Griffon-Vendéen(1)
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Grand Basset Griffon Vendéen

De Grand Basset Griffon Vendéen staat bekend om zijn vriendelijke, vastberaden en energieke karakter. Ze zijn vaak levendig en sociaal, waardoor ze goede gezelschapshonden zijn. Dit ras kan ook onafhankelijk zijn, dus het is belangrijk om consistente training en socialisatie te bieden.

De Grand Basset Griffon Vendéen is een actief ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Ze houden van buitenactiviteiten zoals wandelen en rennen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging om verveling te voorkomen en hun welzijn te bevorderen.

Over het algemeen gaat de Grand Basset Griffon Vendéen goed om met kinderen en andere huisdieren. Ze kunnen speels en vriendelijk zijn, vooral als ze goed gesocialiseerd zijn vanaf jonge leeftijd. Monitoring tijdens interacties wordt aanbevolen.

De vacht van de Grand Basset Griffon Vendéen vereist regelmatige verzorging. Het is belangrijk om hun ruwe, harde vacht te borstelen om klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden. Controleer ook regelmatig de oren en nagels en zorg voor goede tandheelkundige zorg.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen