Honden Rassen

Gordon Setter

Gordon-Setter

De Gordon Setter, oorspronkelijk bekend als de “Black and Tan Setter,” is een Schotse jachthond die zijn naam dankt aan de vierde hertog van Gordon, Alexander Gordon. Het ras werd ontwikkeld in de 18e eeuw en werd gefokt om te excelleren in het jagen op vogels, vooral op fazanten en ander gevogelte. Gordon Setters staan bekend om hun uitstekende reukvermogen en alertheid, waardoor ze waardevolle metgezellen waren voor jagers.

Officiële naam : Gordon Setter
Andere namen : Black and Tan Setter
Oorsprong : Schotland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Fédération Cynologique Internationale (FCI) beschrijft de Gordon Setter met de volgende kenmerken:

 • Hoofd: Krachtig en diep, met een vlakke schedel en een duidelijke stop. De neus moet zwart zijn.

 • Oren: Laag aangezet, lang, en dicht tegen het hoofd hangend.

 • Ogen: Donkerbruin, expressief en intelligent.

 • Lichaam: Compact en gespierd, met een diepe borst en een rechte rug.

 • Vacht: Lang, glanzend en zijdeachtig, met een karakteristieke zwarte en tan kleur.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
61-69 cm
Gewicht
29-36 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
58-66 cm
Gewicht
25-32 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

Enkele kenmerkende eigenschappen van de Gordon Setter zijn:

 • Uithoudingsvermogen: Gordon Setters hebben een indrukwekkend uithoudingsvermogen en kunnen lange afstanden afleggen tijdens de jacht.

 • Jachttalent: Ze zijn bekend om hun uitstekende jachtvaardigheden, met een scherp reukvermogen en de neiging om dicht bij hun prooi te blijven.

 • Intelligentie: Gordon Setters staan bekend om hun intelligentie en trainbaarheid.

 • Vriendelijkheid: Over het algemeen hebben ze een vriendelijke en aanhankelijke aard, vooral tegenover hun gezin.

Temperament en Gedrag

 • Toegewijd: Gordon Setters zijn toegewijd aan hun eigenaren en hechten zich vaak sterk aan hun gezin.

 • Zelfverzekerd: Ze hebben een zelfverzekerde en stabiele aard, wat hen tot betrouwbare metgezellen maakt.

 • Energiek: Deze honden hebben een redelijke hoeveelheid lichaamsbeweging nodig en gedijen goed bij actieve bezigheden.

 • Sociaal: Met de juiste socialisatie kunnen Gordon Setters sociaal zijn met kinderen en andere huisdieren.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Gordon Setter is een krachtige en energieke jachthond met een prachtige zwarte en bruine vacht. Hier zijn enkele tips voor de verzorging van een Gordon Setter:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Gordon Setter een gezond, gelukkig en goed verzorgd gezinslid blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Gordon Setter is een prachtig ras dat specifieke zorg en aandacht nodig heeft om een gezond en gelukkig leven te leiden. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Gordon Setter:

 1. Gewrichtsproblemen: Zoals veel grote rassen, kunnen Gordon Setters vatbaar zijn voor gewrichtsaandoeningen zoals heupdysplasie. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet en beperk overmatige inspanning, vooral tijdens de groeiperiode.

 2. Oogproblemen: Sommige Gordon Setters kunnen gevoelig zijn voor oogaandoeningen zoals progressieve retina-atrofie (PRA) en cataract. Regelmatige oogcontroles door een dierenarts kunnen helpen bij het vroegtijdig detecteren van eventuele problemen.

 3. Oorverzorging: Vanwege hun hangende oren zijn Gordon Setters vatbaar voor oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren zijn belangrijk om problemen te voorkomen.

 4. Gewichtsbeheer: Obesitas kan extra stress op de gewrichten leggen en andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging om een gezond gewicht te behouden.

 5. Vachtverzorging: De vacht van een Gordon Setter is zijdeachtig en vereist regelmatige verzorging om klitten te voorkomen. Regelmatig borstelen helpt ook om de vacht gezond te houden.

 6. Training en mentale stimulatie: Gordon Setters zijn intelligente honden die graag mentaal worden uitgedaagd. Zorg voor voldoende training en stimulatie om verveling te voorkomen.

 7. Voeding: Geef hoogwaardig hondenvoer dat is afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteitsniveau van de Gordon Setter.

 8. Sociale interactie: Gordon Setters zijn over het algemeen sociaal en hechten zich sterk aan hun gezin. Voldoende sociale interactie en gezelschap zijn belangrijk om een gelukkige hond te behouden.

 9. Regelmatige dierenartscontroles: Periodieke gezondheidscontroles zijn essentieel om potentiële gezondheidsproblemen te identificeren en behandelen voordat ze ernstig worden.

 10. Tandheelkundige zorg: Net als bij veel hondenrassen is tandheelkundige gezondheid belangrijk. Poets regelmatig de tanden van je Gordon Setter en voorzie kauwspeelgoed om tandplak te verminderen.

Elke hond is individueel, dus het is belangrijk om de specifieke behoeften en persoonlijkheid van je Gordon Setter in overweging te nemen bij het bieden van zorg en aandacht. Regelmatige observatie, liefdevolle verzorging en tijdige veterinaire interventie kunnen bijdragen aan een gezond en gelukkig leven voor je hond.

De Gordon Setter is niet alleen een uitstekende jachthond, maar ook een liefdevolle metgezel met de juiste hoeveelheid training en aandacht.

De geschiedenis van de

Gordon Setter

De Gordon Setter is een Schots hondenras met een geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Gordon Setter:

Oorsprong in Schotland: Het ras is vernoemd naar de vierde hertog van Gordon, Alexander Gordon, die in de 17e eeuw in Schotland leefde. De Gordon Setter is ontstaan ​​door het kruisen van verschillende hondenrassen die bekend staan ​​om hun jachtvaardigheden, waaronder de Black and Tan Setter, Bloedhond, en mogelijk de oude Schotse Terriër.

Jachtvaardigheden: De Gordon Setter werd gefokt om te dienen als een uitstekende jachthond, met name voor de jacht op vogels zoals patrijzen en fazanten. Het ras staat bekend om zijn vermogen om stil en geduldig te wachten op het juiste moment, gevolgd door een snelle en krachtige actie.

Erkenning als ras: Het ras werd in de 19e eeuw officieel erkend en geregistreerd. In 1872 werd de Gordon Setter Club opgericht in het Verenigd Koninkrijk om de standaard van het ras vast te stellen en te behouden.

Kenmerken: De Gordon Setter is een middelgrote tot grote hond met een stevig en evenredig gebouwd lichaam. Ze hebben een lange, donkere vacht die meestal zwart is met kastanjekleurige aftekeningen op de benen, borst, snuit en wenkbrauwen. De Gordon Setter heeft een kenmerkend hoofd met een expressieve uitdrukking.

Populair in de Verenigde Staten: Het ras werd in de 19e eeuw naar de Verenigde Staten gebracht en won snel aan populariteit, vooral onder jagers. De Gordon Setter werd al snel erkend door de American Kennel Club (AKC) in 1892.

Veelzijdigheid: Naast zijn rol als jachthond, heeft de Gordon Setter zich bewezen als een veelzijdige metgezel. Ze staan bekend om hun vriendelijke karakter, toewijding aan hun eigenaars en geschiktheid als gezinshond.

De Gordon Setter blijft vandaag de dag gewaardeerd worden als zowel een competente jachthond als een liefdevolle metgezel. Het ras wordt vaak gezien op hondenshows en blijft geliefd bij eigenaren die genieten van buitensportactiviteiten en een toegewijde viervoeter willen.

Gordon-Setter
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Gordon Setter

De Gordon Setter staat bekend om zijn vriendelijke, loyale en intelligente karakter. Ze zijn vaak volgzaam en toegewijd aan hun gezin. Dit ras is alert en energiek, wat hen geschikt maakt als zowel metgezel als jachthond.

De Gordon Setter is een actief ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Ze genieten van lange wandelingen, hardlopen en spelen. Voldoende beweging draagt bij aan hun fysieke en mentale welzijn.

Over het algemeen gaat de Gordon Setter goed om met kinderen en andere huisdieren, vooral als ze van jongs af aan gesocialiseerd zijn. Ze kunnen speels en geduldig zijn, maar toezicht is altijd belangrijk.

De Gordon Setter heeft een zijdezachte vacht die regelmatige verzorging vereist. Dagelijks borstelen helpt om klitten te voorkomen en de vacht in goede conditie te houden. Oor- en nagelverzorging zijn ook belangrijk voor de algehele gezondheid.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen