Honden Rassen

Finse Lappenhond

Finse Lappenhond

De Finse Lappenhond, bekend als “Lapinkoira” in het Fins, is een oud ras dat zijn oorsprong vindt in de barre klimaten van Lapland, het noordelijkste deel van Finland. Ze werden traditioneel gebruikt door de Sami, het inheemse volk van Lapland, als herdershonden voor rendieren. Deze honden waren van onschatbare waarde voor de Sami-gemeenschap vanwege hun veelzijdigheid en aanpassingsvermogen aan het ruige en veeleisende noordelijke landschap. Door hun betrouwbaarheid en vaardigheden groeide de populariteit van de Finse Lappenhond als herdershond en metgezel.

Officiële naam : Suomenlapinkoira (Finse Lappenhond)
Andere namen : Lapp Reindeer Dog, Lapinkoira, Finnish Lapphund
Oorsprong : Finland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Finse Lappenhond de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Sterk, met een licht gewelfde schedel en een duidelijke stop.
 • Oren: Driehoekig, hoog aangezet, en rechtopstaand.
 • Ogen: Donker van kleur, amandelvormig en expressief.
 • Vacht: Dik, dicht, en recht, met een wollige ondervacht. De vacht varieert van lang tot middellang.
 • Kleur: Verschillende kleuren zijn toegestaan, met veelvoorkomende tinten zoals zwart, bruin, wit, en diverse tinten grijs.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
49–54 cm
Gewicht
15–24 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
44–49 cm
Gewicht
15–22 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Herdersinstinct: Vanwege hun geschiedenis als herdershonden hebben Finse Lappenhonden vaak een sterk ontwikkeld herdersinstinct.
 • Uithoudingsvermogen: Deze honden zijn bekend om hun uithoudingsvermogen en kunnen lange afstanden afleggen in moeilijk terrein.
 • Sociaal: Over het algemeen zijn ze sociaal, vriendelijk, en toegewijd aan hun gezin.
 • Waakzaamheid: Finse Lappenhonden zijn waakzaam en zullen hun familie waarschuwen voor indringers.

Temperament en Gedrag

 • Vriendelijkheid: Ze staan bekend om hun vriendelijke en zachtaardige aard, waardoor ze uitstekende gezinshonden zijn.
 • Intelligentie: Finse Lappenhonden zijn intelligent en leren snel, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende trainingen.
 • Energiek: Ze hebben een redelijke hoeveelheid energie en genieten van fysieke activiteit en mentale uitdagingen.
 • Gehoorzaamheid: Met positieve training en consistentie kunnen Finse Lappenhonden gehoorzaam en goed gemanierd zijn.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Finse Lappenhond is een prachtig, middelgroot ras dat oorspronkelijk werd gefokt voor herderswerk in Finland. Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Finse Lappenhond op verschillende gebieden:

Met deze zorgvuldige aandacht voor beweging, vachtverzorging, training en algemene zorg kun je ervoor zorgen dat je Finse Lappenhond een gezond, gelukkig en goed opgevoed gezinslid blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Finse Lappenhond is over het algemeen een gezond ras, maar zoals alle hondenrassen kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Finse Lappenhond:

 1. Heupdysplasie: Dit is een aandoening waarbij het heupgewricht zich niet goed ontwikkelt, wat kan leiden tot artritis of gewrichtspijn. Het is belangrijk om samen te werken met fokkers die zich inzetten voor het verminderen van het risico op heupdysplasie.

 2. Oogproblemen: Sommige hondenrassen, waaronder de Finse Lappenhond, kunnen vatbaar zijn voor oogaandoeningen zoals progressieve retina atrofie (PRA). Regelmatige oogcontroles kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen van eventuele problemen.

 3. Auto-immuunziekten: Sommige honden kunnen vatbaar zijn voor auto-immuunziekten, waarbij het immuunsysteem het lichaam aanvalt. Symptomen variëren, maar het is belangrijk om veranderingen in het gedrag of de gezondheid van je hond op te merken en deze te bespreken met de dierenarts.

 4. Obesitas: Zoals bij veel hondenrassen, kan obesitas problemen veroorzaken bij de Finse Lappenhond. Een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn essentieel om een gezond gewicht te behouden.

 5. Voedselallergieën: Sommige honden kunnen allergisch zijn voor bepaalde voedingsmiddelen. Let op tekenen van voedselallergieën, zoals jeuk, huiduitslag of gastro-intestinale problemen, en pas het dieet dienovereenkomstig aan.

 6. Gebitsproblemen: Tandheelkundige zorg is belangrijk bij honden. Regelmatig tandenpoetsen en het aanbieden van kauwspeelgoed kunnen helpen bij het voorkomen van tandheelkundige problemen.

 7. Vachtverzorging: De Finse Lappenhond heeft een dikke, dubbele vacht die regelmatige verzorging nodig heeft. Dagelijks borstelen kan helpen om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen.

 8. Beweging: Deze honden hebben redelijk wat lichaamsbeweging nodig. Regelmatige wandelingen, speeltijd en mentale stimulatie zijn belangrijk om verveling te voorkomen en een gezond gewicht te behouden.

 9. Genetische screening: Verantwoordelijke fokkers zullen genetische screening uitvoeren op ouderdieren om ervoor te zorgen dat bekende erfelijke aandoeningen worden geminimaliseerd.

 10. Regelmatige veterinaire controles: Periodieke bezoeken aan de dierenarts zijn essentieel om de algehele gezondheid van je Finse Lappenhond te waarborgen en eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen.

Als je overweegt een Finse Lappenhond aan te schaffen, is het belangrijk om samen te werken met een gerenommeerde fokker die de gezondheid van het ras prioriteit geeft en de nodige gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren.

De Finse Lappenhond is een veelzijdige en betrouwbare metgezel die gedijt in gezinnen die bereid zijn tijd en aandacht te besteden aan hun behoeften, zowel fysiek als emotioneel.

De geschiedenis van de

Finse Lappenhond

De Finse Lappenhond, ook bekend als de Lapinkoira, is een oud ras dat zijn oorsprong vindt in de toendra-achtige gebieden van Lapland, het noordelijke deel van Finland, Zweden en Noorwegen. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Finse Lappenhond:

Oorsprong: De Finse Lappenhond is ontstaan in de arctische regio’s, waar hij werd gefokt door de inheemse Sámi-bevolking (Lappen) voor het hoeden en bewaken van rendieren. Het ras is aangepast aan de barre omstandigheden van het noorden.

Functie: De oorspronkelijke functie van de Finse Lappenhond was het helpen bij de rendierhouderij. Ze werden gebruikt om kuddes te hoeden, te beschermen tegen roofdieren en te helpen bij andere taken op de rendierboerderijen.

Kenmerken: De Finse Lappenhond is een middelgroot ras met een dikke dubbele vacht, rechtopstaande driehoekige oren en een gekrulde staart die over de rug wordt gedragen. De vacht biedt bescherming tegen de koude klimatologische omstandigheden.

Aanpassingsvermogen: Door hun oorspronkelijke taken in de barre omstandigheden van Lapland hebben Finse Lappenhonden een uitstekend aanpassingsvermogen ontwikkeld aan verschillende weersomstandigheden, variërend van strenge winters tot milde zomers.

Rasstandaard: De Finse Lappenhond heeft een rasstandaard die de gewenste kenmerken en temperamenten beschrijft. Ze staan bekend om hun vriendelijke en toegewijde karakter.

Erkenning: Het ras werd in 1945 officieel erkend door de Finse Kennel Club en later door internationale hondenverenigingen zoals de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Huidige rol: Hoewel de meeste Finse Lappenhonden niet langer op rendierboerderijen werken, worden ze vandaag de dag vaak gehouden als gezelschapsdieren. Ze zijn bekend om hun vriendelijke en sociale aard.

Internationale populariteit: De Finse Lappenhond heeft internationale erkenning gekregen en wordt nu ook buiten Scandinavië gewaardeerd als een betrouwbaar gezinslid en een geschikte metgezel.

De geschiedenis van de Finse Lappenhond weerspiegelt zijn diepe wortels in de cultuur en levensstijl van de Sámi-bevolking in het noorden van Europa. Tegenwoordig blijft het ras zowel in zijn oorspronkelijke regio als daarbuiten gewaardeerd worden vanwege zijn veelzijdigheid en vriendelijke aard.

Finse-Lappenhond
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Finse Lappenhond

De Finse Lappenhond staat bekend om zijn vriendelijke en aanhankelijke temperament. Ze zijn vaak levendig, moedig en sociaal. Dit ras heeft een sterke band met hun gezin en kan terughoudend zijn tegenover vreemden. Over het algemeen zijn ze alert en intelligent.

Ja, de Finse Lappenhond is een actief ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft om fysiek en mentaal gezond te blijven. Wandelingen, speeltijd en mentale uitdagingen zoals puzzels kunnen bijdragen aan hun welzijn. Ze zijn vaak bereid deel te nemen aan verschillende activiteiten.

Finse Lappenhonden zijn over het algemeen intelligent en leren snel, maar ze hebben ook een eigenzinnige kant. Training moet consistent, positief en gevarieerd zijn om hen betrokken te houden. Vroege socialisatie is belangrijk om een goed afgeronde volwassen hond te ontwikkelen.

De Finse Lappenhond heeft een dichte, dubbele vacht die regelmatige verzorging vereist. Vooral tijdens de verharingsperiode kan dagelijks borstelen nodig zijn om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Controleer ook regelmatig de oren, tanden en nagels.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen