Honden Rassen

Engelse Pointer

Engelse-Pointer

De Engelse Pointer, ook wel bekend als de Pointer, heeft een geschiedenis die teruggaat tot 17e-eeuws Engeland. Het ras werd ontwikkeld voor de jacht op klein wild, vooral vogels. De Engelse Pointer is een afstammeling van diverse hondenrassen, waaronder de Spaanse Pointer, Italiaanse Bracco, en enkele lokale Britse rassen. Het doel was om een hond te fokken met een scherp reukvermogen, uithoudingsvermogen en de neiging om te “pointen” of te bevriezen wanneer hij wild detecteert. Het resultaat was een ras dat uitblonk in veldjacht en het aanwijzen van de locatie van wild voor jagers.

Officiële naam : Engelse Pointer
Andere namen : Pointer
Oorsprong : Engeland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Engelse Pointer wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en wordt beschreven met de volgende algemene kenmerken:

 • Algemeen Uiterlijk: De Engelse Springer Spaniël is een middelgrote, compacte hond met een goed gebalanceerde lichaamsbouw. Hij straalt kracht en uithoudingsvermogen uit.

 • Hoofd: Het hoofd is in verhouding tot de grootte van het lichaam. De schedel is redelijk lang en licht gewelfd. De stop is duidelijk, en de snuit is vierkant en niet te lang.

 • Ogen: De ogen zijn middelgroot, ovaal van vorm, en hebben een vriendelijke expressie. De kleur van de ogen moet in harmonie zijn met de vachtkleur.

 • Oren: De oren zijn lang, laag aangezet, en goed bedekt met golvend haar. Ze hangen dicht bij de wangen.

 • Gebit: De Engelse Springer Spaniël heeft een compleet en krachtig schaargebit.

 • Hals: De hals is lang, gespierd en licht gebogen, vloeiend overgaand in de schouders.

 • Lichaam: Het lichaam is compact met een diepe borstkas en goed gewelfde ribben. De rug is recht en de lendenen zijn sterk.

 • Staart: De staart wordt horizontaal gedragen en is nooit gecoupeerd. Hij is goed bevederd en beweegt opgewekt.

 • Benen: De voorbenen zijn recht en gespierd. De achterbenen hebben sterke dijen en goed gehoekte kniegewrichten.

 • Voeten: Compacte voeten met goed gebogen tenen.

 • Vacht: De vacht is van gemiddelde lengte, recht of licht golvend, en dicht. De oren, borst, buik en achterkant van de benen zijn goed bevederd.

 • Kleur: Drie kleuren zijn standaard bij de Engelse Springer Spaniël: zwart-wit, lever-wit en driekleur (zwart-wit met tanmarkeringen op het hoofd en de benen).

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
63-69 cm
Gewicht
25-34 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
61-66 cm
Gewicht
20-29 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Pointing Instinct: Het opvallendste kenmerk van de Pointer is zijn natuurlijke aanleg om wild aan te wijzen door te “pointen” – hij bevriest en richt zijn neus in de richting van het gedetecteerde wild.

 • Snelheid en Uithoudingsvermogen: De Pointer staat bekend om zijn snelheid en uithoudingsvermogen, wat essentieel is tijdens veldjacht waar lange afstanden worden afgelegd.

 • Zintuiglijke Vaardigheden: Sterke zintuiglijke vaardigheden, inclusief een scherp reukvermogen en goed gezichtsvermogen, maken de Pointer effectief in het vinden van wild.

 • Geschikt voor Jacht: Het ras is specifiek gefokt voor de jacht en blijft uitblinken in verschillende jachtomstandigheden.

Temperament en Gedrag

 • Vriendelijk en Sociaal: Over het algemeen zijn Engelse Pointers vriendelijk, sociaal en aanhankelijk, vooral tegenover hun eigenaar en gezin.

 • Energiek: Ze hebben een hoog energieniveau en hebben regelmatige lichaamsbeweging nodig om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven.

 • Gehoorzaam: Met de juiste training zijn Pointers gehoorzaam en kunnen ze goed samenwerken met hun eigenaar tijdens de jacht.

 • Goede Gezelschapshonden: Buiten hun jachtkwaliteiten kunnen Pointers ook uitstekende gezelschapshonden zijn voor actieve gezinnen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Engelse Pointer is een energiek en atletisch ras, oorspronkelijk gefokt voor de jacht. Hier zijn tips voor optimale verzorging op het gebied van beweging, vachtverzorging, training en algemene zorg:

Met zorgvuldige aandacht voor deze aspecten kun je ervoor zorgen dat je Engelse Pointer een gezond, gelukkig en goed verzorgd huisdier blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Engelse Pointer is over het algemeen een gezond en energiek ras, maar net als bij elk ras zijn er bepaalde gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren op moeten letten. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Engelse Pointer:

 1. Heupdysplasie: Dit is een genetische aandoening waarbij het heupgewricht niet goed past. Het kan leiden tot pijn en kreupelheid. Regelmatige veterinaire controles en een uitgebalanceerd dieet kunnen helpen het risico te verminderen.

 2. Elleboogdysplasie: Een aandoening waarbij de ellebooggewrichten niet goed ontwikkeld zijn. Dit kan pijn veroorzaken en de beweging beperken.

 3. Oogproblemen: Sommige Engelse Pointers kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen, waaronder progressieve retina-atrofie (PRA) en cataract. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 4. Allergieën: Pointers kunnen vatbaar zijn voor huidallergieën, wat kan leiden tot jeuk, roodheid en ontsteking van de huid.

 5. Gewichtsbeheer: Zoals bij veel rassen, is het belangrijk om het gewicht van de Engelse Pointer te beheren om overgewicht te voorkomen. Overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals gewrichtsproblemen en diabetes.

 6. Oorproblemen: Pointers hebben hangende oren, wat kan leiden tot een verhoogd risico op oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren zijn belangrijk.

 7. Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteitenniveau van de hond. Overleg met de dierenarts over de juiste voeding.

 8. Beweging: Engelse Pointers zijn energieke honden die veel beweging nodig hebben. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging om te voorkomen dat ze zich vervelen en destructief gedrag ontwikkelen.

 9. Voortplantingsproblemen: Voor fokkers is het belangrijk om samen te werken met dierenartsen en zich bewust te zijn van mogelijke erfelijke aandoeningen.

Het is belangrijk om regelmatig de gezondheid van je Engelse Pointer te controleren, veterinaire adviezen op te volgen en gezonde leefgewoonten te bevorderen, waaronder een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging. Fokkers die zich inzetten voor de gezondheid van de ouderdieren kunnen bijdragen aan het verminderen van genetische gezondheidsproblemen.

De Engelse Pointer is een ras met een rijke geschiedenis in de jacht en bezit unieke eigenschappen die het tot een gewaardeerde metgezel maken voor jagers en liefhebbers van actieve honden.

De geschiedenis van de

Engelse Pointer

De Engelse Pointer is een hondenras dat bekend staat om zijn uitstekende jachteigenschappen, met name als voorstaande hond bij de jacht op gevogelte. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Engelse Pointer:

Oorsprong: De Engelse Pointer is ontstaan in Engeland, waar het ras werd ontwikkeld voor de jacht op klein wild, vooral vogels. De vroegste vermeldingen van honden met kenmerken vergelijkbaar met de Pointer dateren uit de 17e eeuw.

Voorstaande hond: Het primaire doel van de Engelse Pointer is om wild op te sporen en aan te wijzen, een gedrag dat bekend staat als “pointing” of “voorstaan”. Wanneer de hond wild detecteert, bevriest hij in een kenmerkende houding met zijn neus in de richting van het wild, waardoor de jager weet waar het zich bevindt.

Fokken voor vaardigheden: Door de eeuwen heen werden Engelse Pointers zorgvuldig gefokt om hun jachtvaardigheden te verbeteren. Selectieve fokkers hebben zich gericht op eigenschappen zoals snelheid, uithoudingsvermogen, neusvermogen en het vermogen om wild aan te wijzen.

Kenmerken: De Engelse Pointer is een middelgrote tot grote hond met een slank en gespierd lichaam. Ze hebben een korte, dichte vacht die meestal wit is met vlekken van een andere kleur, zoals zwart, lever, oranje of citroen. De oren zijn hoog aangezet, en ze hebben een expressieve gezichtsuitdrukking.

Populaire jachthond: Vanwege hun uitstekende jachtcapaciteiten werden Engelse Pointers snel populair bij jagers in Engeland en later ook in andere delen van de wereld. Ze werden vaak gebruikt voor de jacht op gevogelte zoals kwartels en fazanten.

Rasbehoud: Met de tijd is de Engelse Pointer wereldwijd erkend als een toegewijde jachthond. Fokkers hebben zich ingezet voor het behoud van het ras en het handhaven van de traditionele jachteigenschappen.

Hedendaags gebruik: Naast hun rol als jachthonden, worden Engelse Pointers tegenwoordig ook gehouden als gezelschapshonden. Ze staan bekend om hun vriendelijke karakter, intelligentie en energieke persoonlijkheid.

Erkenning: De Engelse Pointer is erkend door grote hondenverenigingen, waaronder de American Kennel Club (AKC) en de Kennel Club in het Verenigd Koninkrijk.

De geschiedenis van de Engelse Pointer illustreert de rol van het ras als een gespecialiseerde jachthond, en hun populariteit is voortgekomen uit hun indrukwekkende vaardigheden bij het jagen op gevogelte.

Engelse-Pointer
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Engelse Pointer

De Engelse Pointer staat bekend om zijn vriendelijke, alerte en intelligente temperament. Ze zijn vaak energiek, enthousiast en hebben een sterk jachtinstinct. Dit ras is over het algemeen sociaal en kan goed overweg met mensen en andere huisdieren.

Ja, de Engelse Pointer is een actief ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Ze zijn gefokt voor het jagen op wild, dus ze genieten van rennen en spelen. Lange wandelingen, actieve speeltijd en betrokkenheid bij hondensporten zijn belangrijk om aan hun energiebehoeften te voldoen.

Over het algemeen zijn Engelse Pointers intelligent en trainbaar, maar ze hebben ook een onafhankelijke aard. Vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn essentieel. Positieve versterking en geduldige, consistente training zijn effectieve benaderingen.

De Engelse Pointer heeft een korte, gladde vacht die weinig verzorging vereist. Af en toe borstelen helpt bij het verwijderen van losse haren en houdt de vacht glanzend. Controleer ook regelmatig de oren en tanden, en verzorg ze indien nodig.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen