Honden Rassen

Engelse Foxhound

Engelse-Foxhound

De Engelse Foxhound heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot het 18e-eeuwse Engeland. Het ras werd ontwikkeld om te voldoen aan de behoeften van de Engelse adel die gepassioneerd was over de vosjacht. Engelse Foxhounds werden gefokt om in groepen te werken met paarden en ruiters, en ze moesten over uithoudingsvermogen en snelheid beschikken om vossen te achtervolgen. Door selectieve fok werden eigenschappen zoals uithoudingsvermogen, een scherp reukvermogen en gehoorzaamheid ontwikkeld. Hoewel de Engelse Foxhound minder vaak wordt gezien als huisdier, is het nog steeds een prominent ras in de jachtwereld.

Officiële naam : Engelse Foxhound
Andere namen : Foxhound
Oorsprong : Verenigd Koninkrijk (Engeland)

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Het ras Engelse Foxhound wordt niet erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI). Het algemene beeld wordt echter gedefinieerd door de kenmerken die nodig zijn voor de traditionele functie van het ras:

 • Uiterlijk: De Engelse Foxhound heeft een atletisch en gespierd lichaam met een diepe borstkas. Ze hebben een hoofd met een duidelijke stop, een lange snuit en grote neusgaten voor een uitstekend reukvermogen.

 • Vacht: De vacht is kort, dicht en hard, waardoor ze goed beschermd zijn tijdens de jacht.

 • Kleur: De meest voorkomende kleuren zijn driekleurig (zwart, wit en bruin) en tweekleurig (wit en bruin).

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
56-64 cm
Gewicht
29-34 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
53-61 cm
Gewicht
27-31 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Uithoudingsvermogen: Engelse Foxhounds hebben een indrukwekkend uithoudingsvermogen en kunnen lange afstanden afleggen tijdens de jacht.

 • Reukvermogen: Ze hebben een uitzonderlijk scherp reukvermogen, waardoor ze geschikt zijn voor het opsporen van vossen en ander wild.

 • Sociaal: Foxhounds zijn over het algemeen sociaal en gedijen goed in groepsomgevingen, zoals die tijdens de jacht.

 • Gehoorzaamheid: Vanwege hun traditionele rol als jachthonden, moeten Foxhounds goed luisteren naar bevelen en samenwerken met andere honden.

Temperament en Gedrag

 • Vriendelijk: Hoewel ze gefocust en vastberaden zijn tijdens de jacht, kunnen Engelse Foxhounds over het algemeen vriendelijk en goedaardig zijn.

 • Actief: Vanwege hun oorspronkelijke doel hebben ze behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie.

 • Gehoorzaam: Met de juiste training kunnen Foxhounds gehoorzaam zijn, maar ze kunnen ook een eigen wil hebben.

 • Jachtinstinct: Het aangeboren jachtinstinct kan zich manifesteren in het achtervolgen van kleine dieren, dus aandacht en training zijn nodig.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Engelse Foxhound is een actieve en krachtige hond, oorspronkelijk gefokt voor de jacht. Hier zijn tips voor optimale verzorging op het gebied van beweging, vachtverzorging, training en algemene zorg:

Met aandacht voor deze aspecten van verzorging kun je ervoor zorgen dat je Engelse Foxhound een gezond, gelukkig en goed verzorgd huisdier blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Engelse Foxhound is over het algemeen een gezond en robuust ras met weinig bekende erfelijke gezondheidsproblemen. Ze zijn gefokt voor uithoudingsvermogen en snelheid, waardoor ze over het algemeen sterke en resistente honden zijn. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Engelse Foxhound:

 1. Oorproblemen: Zoals bij veel hangende orenrassen, zijn Foxhounds vatbaar voor oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren kunnen helpen om problemen te voorkomen.

 2. Gewichtsbeheer: Foxhounds hebben een actieve levensstijl nodig om in goede conditie te blijven. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en beheer het gewicht om overgewicht te voorkomen.

 3. Voedingsgevoeligheden: Sommige individuen kunnen gevoelig zijn voor bepaalde voedingsstoffen of ingrediënten. Het is belangrijk om een uitgebalanceerd dieet te bieden en, indien nodig, over te schakelen naar speciaal voedsel voor gevoelige maag of huid.

 4. Parasietencontrole: Aangezien Foxhounds vaak buiten zijn, moeten eigenaren zorgen voor regelmatige controle op teken, vlooien en andere parasieten. Preventieve maatregelen, zoals antiparasitaire behandelingen, zijn belangrijk.

 5. Beweging en stimulatie: Foxhounds zijn energieke honden die van beweging houden. Ze gedijen goed bij regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie. Zorg voor voldoende speeltijd en buitenactiviteiten.

 6. Orthopedische aandoeningen: Hoewel Foxhounds over het algemeen robuust zijn, kunnen sommige individuen gevoelig zijn voor orthopedische aandoeningen zoals heupdysplasie. Regelmatige veterinaire controles en een gezond bewegingsregime kunnen helpen deze aandoeningen te beheersen.

 7. Voortplantingsproblemen: Voor fokkers is het belangrijk om samen te werken met dierenartsen en zich bewust te zijn van mogelijke erfelijke aandoeningen. Het behoud van een gezond fokprogramma is cruciaal.

Ondanks hun algemene gezondheid en uithoudingsvermogen, is het altijd raadzaam om regelmatig veterinaire controles uit te voeren en de gezondheid van je Engelse Foxhound goed in de gaten te houden. Net als bij elk ras kunnen individuele honden variëren in gezondheid en gevoeligheid voor bepaalde aandoeningen.

De Engelse Foxhound is een hond met een rijke geschiedenis en specifieke eigenschappen die zijn ontwikkeld voor de traditionele jacht op vossen. Potentiële eigenaren moeten rekening houden met het actieve karakter en de behoefte aan beweging bij dit ras.

De geschiedenis van de

Engelse Foxhound

De Engelse Foxhound is een hondenras dat specifiek is gefokt voor de vossenjacht. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Engelse Foxhound:

Oorsprong: Het ras vindt zijn oorsprong in het Verenigd Koninkrijk, waar het in de 18e eeuw werd ontwikkeld voor de vossenjacht. De Engelse Foxhound is een afstammeling van verschillende hondenrassen, waaronder de Harrier en andere hound-rassen.

Jachtprestaties: De Engelse Foxhound is gefokt vanwege zijn uithoudingsvermogen, snelheid, en uitstekende reukvermogen. Deze eigenschappen waren van groot belang tijdens de vossenjacht, waarbij de honden moesten volhouden over lange afstanden en in staat moesten zijn om de geur van een vos te volgen.

Ontwikkeling in packs: Engelse Foxhounds worden vaak in packs (meute) gebruikt tijdens de vossenjacht. Ze werken samen als een georganiseerde groep onder leiding van een huntmaster. Het ras staat bekend om zijn vermogen om geuren te volgen en de vos naar boven te brengen.

Kenmerken: De Engelse Foxhound is een grote, gespierde hond met een rechte rug en een diepe borstkas. Ze hebben een karakteristieke kop met lange oren en een expressieve snuit. De vacht is kort en dicht.

Jachtverbod: In sommige delen van de wereld, waaronder delen van het Verenigd Koninkrijk, is de vossenjacht met honden verboden of strikt gereguleerd. Als gevolg daarvan zijn Engelse Foxhounds in sommige gevallen herbestemd voor andere doeleinden, zoals hondensporten of als gezelschapshonden.

Rasbehoud: Ondanks veranderingen in de wetgeving met betrekking tot de vossenjacht, zijn er fokkers en enthousiastelingen die zich inzetten voor het behoud van het ras. Sommige honden worden nog steeds gebruikt voor legale jachtactiviteiten.

Erkenning: De Engelse Foxhound is erkend door verschillende hondenverenigingen over de hele wereld, waaronder de Kennel Club in het Verenigd Koninkrijk en de American Kennel Club (AKC) in de Verenigde Staten.

Hoewel de traditionele vossenjacht met honden in sommige gebieden is verminderd, blijft de Engelse Foxhound gewaardeerd om zijn jachtkwaliteiten en wordt hij soms gehouden als gezelschapshond voor mensen met voldoende ruimte en actieve levensstijlen. De geschiedenis van dit ras weerspiegelt zijn oorspronkelijke doel als een toegewijde jachthond.

Engelse-Foxhound
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Engelse Foxhound

De Engelse Foxhound staat bekend om zijn vriendelijke, sociale en energieke temperament. Dit ras is vaak volhardend en heeft een sterke neus voor geuren. Ze zijn meestal goedaardig, sociaal en kunnen goed overweg met andere honden.

Ja, de Engelse Foxhound is een energiek ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Ze zijn van nature atletisch en genieten van rennen en spelen. Dagelijkse wandelingen, actieve speeltijd en voldoende mentale stimulatie zijn belangrijk om aan hun behoeften te voldoen.

Engelse Foxhounds hebben vaak een onafhankelijke en eigenzinnige aard. Hoewel ze intelligent zijn, kunnen ze wat koppig zijn, wat de training kan uitdagen. Positieve versterking, consistentie en geduldige training zijn belangrijk. Begin de training vroeg om een goede basis te leggen.

De Engelse Foxhound heeft een korte, dichte vacht die weinig verzorging vereist. Regelmatig borstelen helpt bij het verwijderen van losse haren en houdt de vacht gezond. Controleer ook regelmatig de oren en tanden, en verzorg ze indien nodig.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen