Honden Rassen

Engelse Cocker Spaniël

Engelse-Cocker-Spaniël

De Engelse Cocker Spaniël, vaak gewoon de “Cocker Spaniël” genoemd, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 19e eeuw in Engeland. Het ras ontstond als een aparte variant van de oorspronkelijke Cocker Spaniël, die werd gefokt voor de jacht op houtsnip. Deze levendige en intelligente honden waren succesvol in het opsporen en ophalen van vogels, en hun populariteit groeide gestaag. De Engelse Cocker Spaniël werd erkend als een apart ras door kennelclubs, waaronder de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Officiële naam : Engelse Cocker Spaniël
Andere namen : Cocker Spaniël
Oorsprong : Verenigd Koninkrijk

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de FCI-rasstandaard heeft de Engelse Cocker Spaniël de volgende algemene kenmerken:

 • Uiterlijk: Compact, goed in balans en stevig gebouwd met een vrolijk voorkomen.

 • Hoofd: Goed ontwikkeld met een duidelijke stop, goed ontwikkelde snuit en ronde ogen.

 • Oren: Lobvormig, lang en laag aangezet.

 • Vacht: Middellang, zijdeachtig en recht of licht golvend. Er zijn verschillende kleuren toegestaan, waaronder effen, gevlekt en gestroomd.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
39–41 cm
Gewicht
13–16 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
38–39 cm
Gewicht
12–15 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

De Engelse Cocker Spaniël heeft enkele kenmerken die het ras onderscheiden:

 • Jachtinstinct: Van oudsher gefokt als jachthond, behoudt de Cocker Spaniël een sterk jachtinstinct. Ze zijn alert en enthousiast, vooral tijdens het werken op het veld.

 • Intelligentie: Deze honden zijn intelligent en leren snel, wat hen tot uitstekende metgezellen maakt voor zowel jacht als gezin.

 • Goedaardig Karakter: Over het algemeen staan Cockers bekend om hun vriendelijke en goedaardige karakter. Ze zijn vaak sociaal en gedijen goed in gezinsomgevingen.

 • Energiek en Levendig: Cockers zijn energieke honden die van spelen en buitenactiviteiten houden. Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel om ze gelukkig te houden.

Temperament en Gedrag

 • Vriendelijkheid: Engelse Cocker Spaniëls zijn vaak zeer vriendelijk en genieten van menselijk gezelschap.

 • Gehoorzaamheid: Met de juiste training reageren Cockers goed op gehoorzaamheidsoefeningen.

 • Aanhankelijk: Ze hebben de neiging om aanhankelijk te zijn en vormen sterke banden met hun eigenaren.

 • Waakzaam: Hoewel geen uitgesproken waakhonden, kunnen Cockers waakzaam zijn en hun gezin waarschuwen voor indringers.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Engelse Cocker Spaniël is een levendige en vriendelijke hond die specifieke zorgbehoeften heeft. Hier zijn tips voor optimale verzorging op het gebied van beweging, vachtverzorging, training en algemene zorg:

Met deze aandachtspunten kun je ervoor zorgen dat je Engelse Cocker Spaniël een gezond, gelukkig en goed verzorgd gezinslid blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Engelse Cocker Spaniël is over het algemeen een gezond en levendig ras. Zoals bij elk ras zijn er echter bepaalde gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren op moeten letten. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Engelse Cocker Spaniël:

 1. Oorproblemen: Door hun hangende oren zijn Cocker Spaniëls vatbaar voor oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren kunnen helpen om infecties te voorkomen.

 2. Oogproblemen: Sommige Cocker Spaniëls kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen, waaronder progressieve retina-atrofie (PRA) en cataract. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 3. Heupdysplasie: Dit is een genetische aandoening waarbij het heupgewricht niet goed past. Regelmatige controle en een uitgebalanceerd dieet kunnen helpen het risico te verminderen.

 4. Patellaire luxatie: Dit is een aandoening waarbij de knieschijf uit de normale positie kan schuiven. Het kan pijn en kreupelheid veroorzaken.

 5. Auto-immuunziekten: Sommige individuen kunnen gevoelig zijn voor auto-immuunziekten, waarbij het immuunsysteem gezond weefsel aanvalt. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.

 6. Gewichtsbeheer: Cocker Spaniëls hebben de neiging om van eten te houden, wat kan leiden tot overgewicht. Overgewicht kan bijdragen aan gezondheidsproblemen zoals diabetes en gewrichtsaandoeningen.

 7. Huidaandoeningen: De zachte, dichte vacht van de Engelse Cocker Spaniël vereist regelmatige verzorging om huidproblemen zoals infecties en hotspots te voorkomen.

 8. Beweging en stimulatie: Cocker Spaniëls zijn actieve honden die zowel fysieke als mentale stimulatie nodig hebben. Regelmatige lichaamsbeweging en interactie met hun eigenaren zijn essentieel om te voorkomen dat ze zich vervelen.

 9. Voortplantingsproblemen: Voor fokkers is het essentieel om samen te werken met dierenartsen en zich bewust te zijn van mogelijke erfelijke aandoeningen.

Regelmatige veterinaire controles, een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en aandacht voor mogelijke symptomen zijn belangrijk voor het handhaven van de gezondheid en het welzijn van de Engelse Cocker Spaniël. Eigenaren moeten ook samenwerken met gerenommeerde fokkers die zich inzetten voor de gezondheid van de ouderdieren.

De Engelse Cocker Spaniël is een veelzijdige en charmante metgezel, geschikt voor zowel gezinnen als individuen die op zoek zijn naar een actieve en liefdevolle hond.

De geschiedenis van de

Engelse Cocker Spaniël

De Engelse Cocker Spaniël is een populair hondenras dat bekend staat om zijn vrolijke temperament en uitstekende jachteigenschappen. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Engelse Cocker Spaniël:

Oorsprong: Het ras vindt zijn oorsprong in het Verenigd Koninkrijk, waar het werd ontwikkeld als een specifieke variëteit van de Cocker Spaniël. Het woord “Cocker” verwijst naar hun vaardigheid in het jagen op houtsnippen, ook wel “woodcocks” genoemd.

Jachthond: De Engelse Cocker Spaniël werd oorspronkelijk gefokt als een jachthond voor het opsporen en ophalen van klein wild, met name vogels. Ze waren populair bij jagers vanwege hun wendbaarheid, uitstekende reukvermogen en enthousiasme voor de jacht.

Rasafsplitsing: In de vroege dagen van het ras waren Engelse en Amerikaanse Cocker Spaniëls één en hetzelfde. De twee variëteiten werden uiteindelijk als afzonderlijke rassen erkend vanwege hun verschillen in grootte, bouw en kenmerken.

Kenmerken: De Engelse Cocker Spaniël is een middelgrote hond met een compacte bouw. Ze hebben een goed gevormd hoofd, donkere ogen en hangende oren. De vacht is zijdeachtig en kan verschillende kleuren hebben, waaronder zwart, lever, blauwroan, oranjerovan, enzovoort.

Populariteit: Het ras werd snel populair, niet alleen als jachthond maar ook als gezelschapshond. Hun vriendelijke aard, intelligentie en aanpassingsvermogen maakten hen geliefd bij gezinnen.

Erkenning: De Engelse Cocker Spaniël werd erkend als een afzonderlijk ras door de Britse kennelclub (The Kennel Club) in 1892. De American Kennel Club (AKC) erkende het ras in 1946.

Fokdoel: Door de jaren heen is het fokdoel van de Engelse Cocker Spaniël enigszins verschoven. Terwijl ze nog steeds worden gebruikt als competente jachthonden, worden ze ook gewaardeerd als huisdieren en deelnemers aan hondensporten.

Heden: Tegenwoordig wordt de Engelse Cocker Spaniël wereldwijd gewaardeerd als een veelzijdige metgezelshond. Ze worden vaak gezien in hondenshows, gehoorzaamheidsproeven en als actieve gezinsleden.

De geschiedenis van de Engelse Cocker Spaniël weerspiegelt zijn oorspronkelijke doel als een bekwame jachthond en de evolutie naar een geliefd gezinsdier. Hun vrolijke persoonlijkheid en veelzijdigheid hebben bijgedragen aan hun voortdurende populariteit.

Engelse-Cocker-Spaniël
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Engelse Cocker Spaniël

De Engelse Cocker Spaniël staat bekend om zijn vrolijke, vriendelijke en levendige temperament. Ze zijn vaak enthousiast, intelligent en toegewijd aan hun gezin. Dit ras heeft een zachte aard en kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

Ja, de Engelse Cocker Spaniël is een actief ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Ze genieten van wandelingen, spelen en andere vormen van activiteit. Een gebrek aan lichaamsbeweging kan leiden tot verveling, wat ongewenst gedrag kan veroorzaken.

Over het algemeen zijn Engelse Cocker Spaniëls intelligent en trainbaar. Ze hebben echter ook een zachte, gevoelige kant, dus positieve versterking en geduldige training zijn belangrijk. Begin de training op jonge leeftijd en focus op consistente, vriendelijke methoden.

De Engelse Cocker Spaniël heeft een zijdeachtige, middellange vacht die regelmatig verzorging vereist. Dagelijks borstelen helpt klitten te voorkomen en houdt de vacht in goede conditie. Controleer ook regelmatig de oren en tanden, en verzorg ze indien nodig.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen