Honden Rassen

Dwergpinscher

Dwergpinscher

De Dwergpinscher is een klein, energiek ras van oorsprong uit Duitsland. Met een compacte, gespierde bouw en korte, gladde vacht, staan ze bekend om hun levendige persoonlijkheid en moedig karakter. Intelligent en trainbaar, hebben ze regelmatige lichaamsbeweging nodig.

Onderhoud van hun korte vacht is eenvoudig, maar ze kunnen gevoelig zijn voor enkele gezondheidsproblemen. Het ras heeft een lange geschiedenis als rattenvanger en waakhond.

Officiële naam : Dwergpinscher
Andere namen : Miniatuur Pinscher, Zwergpinscher
Oorsprong : Duitsland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

 • Grootte : Klein, compact en gespierd. Schofthoogte voor reuen is meestal tussen de 25-30 cm en voor teven tussen de 25-28 cm.
 • Vacht : Kort, glad en dicht.
 • Hoofd : Wigvormig met een sterke voorsnuit. De schedel is plat en de stop is duidelijk, maar niet overdreven.
 • Ogen : Donker, rond en levendig. De expressie is alert en intelligent.
 • Oren : Hoog aangezet, staand of half staand. Als ze staan, zijn ze klein en V-vormig.
 • Staart : Hoog aangezet, vaak gecoupeerd tot ongeveer de helft van de natuurlijke lengte. In landen waar couperen niet is toegestaan, wordt de staart hoog gedragen en taps toelopend.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
25-30 cm
Gewicht
3-6 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
25-28 cm
Gewicht
3-6 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot ongeveer 2 maanden.
 • Puppy : Ongeveer 2 maanden tot 1 jaar.
 • Volwassen : Ongeveer 1 jaar tot 7 jaar.
 • Oudere : Ongeveer 7 jaar tot 10 jaar.
 • Senior : 10 jaar en ouder.

Raskenmerken

 • Vriendelijkheid : Over het algemeen vriendelijk, maar kan ook een waakzaam en moedig karakter hebben.
 • Intelligentie : Ze zijn intelligent en hebben een snelle leercurve, waardoor ze goed reageren op training.
 • Energiek : Ze zijn zeer energiek en hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig om hun energie kwijt te kunnen.
 • Goede zwemmers : Over het algemeen zijn Dwergpinschers niet bekend als uitstekende zwemmers. De meeste honden van dit ras hebben geen natuurlijke aanleg voor zwemmen, en sommigen kunnen terughoudend zijn om het water in te gaan. Het is belangrijk om voorzichtigheid en supervisie te betrachten als je je Dwergpinscher in de buurt van water hebt.

Temperament en Gedrag

Houd er rekening mee dat individuele variaties en opvoeding een rol kunnen spelen in het temperament en gedrag van elke hond. Goede socialisatie, training en aandacht zijn belangrijk voor het ontwikkelen van een evenwichtig gedrag bij de Dwergpinscher.

 • Vrolijkheid : Dwergpinschers staan bekend om hun levendige en vrolijke persoonlijkheid. Ze kunnen speels en enthousiast zijn, waardoor ze vaak als opgewekte metgezellen worden beschouwd.
 • Sociaal : Deze honden kunnen sociaal zijn, vooral als ze goed gesocialiseerd zijn vanaf jonge leeftijd. Het is belangrijk om hen aan verschillende mensen, situaties en omgevingen te introduceren om eventuele verlegenheid of terughoudendheid te verminderen.
 • Speelsheid : Dwergpinschers zijn over het algemeen speels en houden van interactie met hun eigenaren. Ze genieten van spelen en kunnen vaak energiek en ondeugend zijn.
 • Loyaliteit : Dwergpinschers kunnen zeer loyaal zijn aan hun eigenaren. Ze vormen sterke banden met hun gezin en kunnen beschermend zijn. Deze loyaliteit maakt hen vaak goede waakhonden.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Om de optimale verzorging van een Dwergpinscher te waarborgen, zijn hier enkele tips

Door deze richtlijnen te volgen, kun je bijdragen aan de gezondheid, het welzijn en het geluk van je Dwergpinscher. Het is altijd raadzaam om specifieke zorgbehoeften met je dierenarts te bespreken, aangepast aan de individuele behoeften van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Dwergpinschers zijn over het algemeen robuuste honden, maar zoals veel rassen kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen.

 1. Heupdysplasie : Heupdysplasie is een aandoening waarbij de heupgewrichten zich abnormaal ontwikkelen, wat kan leiden tot pijn en mobiliteitsproblemen.
 2. Elleboogdysplasie : Elleboogdysplasie is een vergelijkbare aandoening als heupdysplasie, maar dan in het ellebooggewricht. Het kan ook pijn en kreupelheid veroorzaken.
 3. Erfelijke Hartaandoeningen : Sommige Dwergpinschers kunnen vatbaar zijn voor erfelijke hartproblemen. Jaarlijkse controles door een dierenarts kunnen helpen bij het detecteren van eventuele hartproblemen.
 4. Kanker : Zoals veel hondenrassen hebben Dwergpinschers een zekere predispositie voor kanker. Regelmatige veterinaire controles en bewustzijn van tekenen van kanker zijn belangrijk.
 5. Huidproblemen : Sommige individuen kunnen gevoelig zijn voor huidproblemen zoals allergieën, dermatitis of huidinfecties.
 6. Oogproblemen : Dwergpinschers kunnen oogproblemen ervaren, waaronder cataract, retinale degeneratie of progressieve retina-atrofie (PRA).
 7. Gewichtsproblemen : Net als bij veel kleine rassen, kunnen Dwergpinschers de neiging hebben tot overgewicht. Het handhaven van een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk.
 8. Hypothyreoïdie : Dit is een aandoening waarbij de schildklier onvoldoende schildklierhormonen produceert. Symptomen kunnen variëren, maar kunnen onder andere gewichtstoename, lethargie en huidproblemen omvatten.

Regelmatige veterinaire controles, een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en bewustzijn van eventuele symptomen zijn cruciaal om de gezondheid van je Dwergpinscher te waarborgen.

Het is ook belangrijk om met een gerenommeerde fokker samen te werken, omdat verantwoord fokken kan helpen bij het verminderen van genetische gezondheidsproblemen.

De geschiedenis van de

Dwergpinscher

De geschiedenis van de Dwergpinscher gaat terug tot de 17e eeuw in Duitsland. Het ras is nauw verwant aan de Duitse Pinscher en de Affenpinscher. Hier zijn enkele kernpunten uit de geschiedenis van de Dwergpinscher:

Rattenvanger en boerderijhond

De voorouders van de Dwergpinscher werden gefokt als boerderijhonden om ongedierte, vooral ratten, te vangen. Ze dienden ook als waakhonden op boerderijen en boerderijen.

Kleine variant van de Duitse Pinscher

De Dwergpinscher ontwikkelde zich als een kleinere variant van de Duitse Pinscher. Door selectief fokken werden honden gefokt met een compactere gestalte en geschikt voor het vangen van ongedierte in kleinere ruimtes.

Populair in stedelijke omgevingen

Vanwege hun kleine formaat en vaardigheden als rattenvanger werden Dwergpinschers populair in stedelijke omgevingen, zoals in winkels en huishoudens.

Fokken voor gezelschap

Na verloop van tijd werden Dwergpinschers ook gefokt voor gezelschap. Hun levendige persoonlijkheid en aanpassingsvermogen maakten hen geliefde metgezellen bij mensen thuis.

Officiële erkenning

Het ras kreeg officiële erkenning en werd opgenomen in hondenrassenregisters, waaronder die van de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en andere kennelclubs over de hele wereld.

Voortdurende populariteit

Dwergpinschers zijn door de jaren heen populair gebleven als gezelschapshonden. Ze zijn gewaardeerd om hun levendigheid, moed en toewijding aan hun eigenaren.

De Dwergpinscher heeft dus een rijke geschiedenis als een veelzijdige hond die begon als een werkende boerderijhond en rattenvanger, en evolueerde tot een geliefde metgezel in diverse omgevingen.
Dwergpinscher
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Dwergpinscher

Dwergpinscher” en “Miniatuur Pinscher” worden vaak door elkaar gebruikt en verwijzen naar hetzelfde ras. Ze worden soms ook simpelweg “Pinscher” genoemd. Deze termen worden gebruikt om het kleine formaat van het ras te benadrukken.

Ja, Dwergpinschers kunnen goede gezinshonden zijn. Ze zijn vaak energiek, speels en toegewijd aan hun gezin. Goede socialisatie en training zijn belangrijk om gewenst gedrag te bevorderen.

Ja, Dwergpinschers hebben een redelijke hoeveelheid lichaamsbeweging nodig. Ze genieten van spelen en wandelen, en dagelijkse activiteit draagt bij aan hun fysieke en mentale welzijn.

Ja, vanwege hun kleine formaat kunnen Dwergpinschers goed aangepast zijn aan het leven in appartementen. Regelmatige lichaamsbeweging blijft echter essentieel.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen