Honden Rassen

Duitse Wachtelhond

Duitse-Wachtelhond

De Duitse Wachtelhond, ook bekend als de Duitse Spaniël, heeft zijn oorsprong in Duitsland en is ontstaan in het begin van de 20e eeuw. Het ras is ontwikkeld als een veelzijdige jachthond die kon werken op zowel het land als in het water. De Wachtelhond is voortgekomen uit kruisingen tussen verschillende jachthondenrassen, waaronder de Duitse Stöberhund en de Engelse Springer Spaniël. Het doel was om een allround jachthond te creëren die kon uitblinken in verschillende jachtsituaties.

Officiële naam : Duitse Wachtelhond
Andere namen : German Spaniel
Oorsprong : Duitsland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Duitse Wachtelhond de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is krachtig en goed geproportioneerd met een duidelijke stop. De snuit is breed en de neus moet goed ontwikkeld zijn met wijde neusgaten.
 • Oren: Hangend, middelgroot, en goed bevederd.
 • Ogen: Ovaal van vorm, middelgroot en donkerbruin.
 • Voeten: Compact, met goed gesloten tenen en sterke nagels.
 • Lichaam: Compact en goed gespierd. De rug is kort en recht, de borst is diep en breed, en de buik is matig opgetrokken.
 • Ledematen: Rechte voorpoten met sterke botten. De achterpoten zijn goed gespierd.
 • Staart: In de natuurlijke staat is de staart kort en wordt hij op dezelfde hoogte als de ruglijn gedragen.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
48–54 cm
Gewicht
18–27 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
43–48 cm
Gewicht
18–27 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Veelzijdige jachthond: De Duitse Wachtelhond staat bekend als een veelzijdige jachthond die geschikt is voor zowel land- als watervogeljacht. Ze hebben een uitstekende neus en werken nauw samen met hun eigenaren.
 • Intelligentie: Het ras is intelligent en leergierig, waardoor ze goed reageren op training. Ze hebben een natuurlijke aanleg voor het oppikken van verschillende jachttaken.
 • Robuuste bouw: Duitse Wachtelhonden hebben een sterke en robuuste bouw, wat hen in staat stelt om verschillende terreinen aan te kunnen tijdens de jacht.
 • Liefdevol: Buiten hun jachttalenten staan ze bekend om hun genegenheid en toewijding aan hun gezin.

Temperament en Gedrag

 • Vriendelijk en sociaal: Over het algemeen zijn Duitse Wachtelhonden vriendelijk en sociaal, zowel met gezinsleden als met andere huisdieren.
 • Energiek: Ze hebben een matige tot hoge energie en genieten van fysieke activiteiten. Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel om aan hun behoeften te voldoen.
 • Waakzaam: Ze kunnen waakzaam zijn en zullen hun familie waarschuwen voor mogelijke indringers.
 • Gezinsgericht: Duitse Wachtelhonden gedijen goed in gezinsomgevingen en kunnen goede metgezellen zijn voor actieve gezinnen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Het verzorgen van een Duitse Wachtelhond (ook wel Duitse Spaniël genoemd) vereist aandacht voor verschillende aspecten om ervoor te zorgen dat ze gezond en gelukkig zijn. Hier zijn tips voor optimale verzorging op het gebied van beweging, vachtverzorging, training en algemene zorg:

Met aandacht voor deze aspecten van verzorging kun je ervoor zorgen dat je Duitse Wachtelhond een gezond, gelukkig en goed opgevoed lid van je familie blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Duitse Wachtelhond, ook bekend als de Kleine Münsterländer, is over het algemeen een gezond en robuust ras. Ze zijn gefokt als veelzijdige jachthonden, en hun gezondheid hangt grotendeels af van een goede verzorging en een gezonde levensstijl. Hier zijn enkele aandachtspunten en mogelijke gezondheidsproblemen bij de Duitse Wachtelhond:

 1. Heupdysplasie: Zoals veel middelgrote tot grote rassen, kan de Duitse Wachtelhond vatbaar zijn voor heupdysplasie, een aandoening waarbij het heupgewricht niet goed in de heupkom past. Regelmatige controle en een uitgebalanceerd dieet kunnen bijdragen aan het verminderen van het risico.

 2. Elleboogdysplasie: Net als heupdysplasie kan elleboogdysplasie voorkomen bij sommige individuen. Het is belangrijk om de groei van de pup te volgen en ervoor te zorgen dat deze niet te snel gaat.

 3. Oogaandoeningen: Duitse Wachtelhonden kunnen gevoelig zijn voor bepaalde oogaandoeningen, waaronder progressieve retina-atrofie (PRA) en cataract. Periodieke oogcontroles zijn van belang om dergelijke problemen vroegtijdig op te sporen.

 4. Oorproblemen: Zoals bij veel honden met hangende oren, zijn Duitse Wachtelhonden vatbaar voor oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren kunnen helpen bij het voorkomen van infecties.

 5. Hartproblemen: Hoewel niet bijzonder gebruikelijk, kunnen sommige individuen vatbaar zijn voor bepaalde hartproblemen. Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk.

 6. Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet aangepast aan de leeftijd, grootte en activiteitenniveau van de hond. Overgewicht moet worden vermeden, omdat het de belasting op de gewrichten kan vergroten.

 7. Beweging en mentale stimulatie: Duitse Wachtelhonden zijn actieve en intelligente honden die regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig hebben. Zorg voor voldoende speeltijd, wandelingen en uitdagingen om te voorkomen dat ze zich vervelen.

 8. Gedragsproblemen: Duitse Wachtelhonden zijn sociale honden en hebben de neiging om nauwe banden met hun gezin te vormen. Vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn belangrijk

Het is van vitaal belang om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor de gezondheid van de ouderdieren en genetische screening uitvoert. Regelmatige veterinaire controles, goede voeding, voldoende lichaamsbeweging en aandacht voor mogelijke symptomen dragen allemaal bij aan het welzijn van een Duitse Wachtelhond.

De Duitse Wachtelhond is een uitstekende keuze voor jagers en actieve gezinnen die op zoek zijn naar een veelzijdige en liefdevolle metgezel. Ze blinken uit in verschillende jachtdisciplines en zijn bekend om hun aanpasbaarheid en betrouwbaarheid op het veld.

De geschiedenis van de

Duitse Wachtelhond

De Duitse Wachtelhond, ook wel bekend als de Duitse Spaniël, is een veelzijdige jachthond die zijn oorsprong heeft in Duitsland. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Duitse Wachtelhond:

Oorsprong: De Duitse Wachtelhond werd aan het begin van de 20e eeuw gefokt in Duitsland. Het ras is ontstaan uit kruisingen tussen de Duitse Stöberhund (een soort staande jachthond), de Engelse Springer Spaniël, de Duitse Herder en de Ierse Water Spaniël.

Functie: Het oorspronkelijke doel van de fokker, Dr. Friedrich Roberth, was het creëren van een veelzijdige jachthond die geschikt was voor het werken in verschillende terreinen en bij verschillende soorten wild. De Duitse Wachtelhond moest kunnen apporteren, speuren en werken op het land en in het water.

Kenmerken: De Duitse Wachtelhond is een middelgrote hond met een compacte bouw. Ze hebben een dichte, waterafstotende vacht en staan bekend om hun veelzijdigheid en intelligentie. Hun oren zijn laag aangezet, en ze hebben een kenmerkende vachttekening.

Erkenning: Het ras werd in 1928 officieel erkend door de Duitse Kennel Club (VDH). Het werd later ook erkend door andere internationale kennelclubs, waaronder de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Veelzijdigheid: De Duitse Wachtelhond staat bekend om zijn veelzijdigheid op het gebied van de jacht. Ze worden gebruikt voor het apporteren van zowel veerwild als haarwild, en ze excelleren ook in het volgen van sporen en zoekwerk.

Populariteit: Hoewel de Duitse Wachtelhond vooral bekend is in Duitsland, heeft het ras internationale erkenning gekregen en wordt het gewaardeerd door jagers over de hele wereld. Het is ook populair geworden als gezelschapshond vanwege zijn vriendelijke karakter.

Behoud van het ras: Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog werd het fokprogramma voor de Duitse Wachtelhond voortgezet om de kwaliteit en de kenmerken van het ras te behouden. Fokkers bleven zich inzetten voor het behoud van de veelzijdigheid en het werkvermogen van de hond.

De geschiedenis van de Duitse Wachtelhond benadrukt de inspanningen van fokkers om een veelzijdige en intelligente jachthond te creëren die geschikt is voor verschillende taken op het gebied van de jacht. Het ras is niet alleen gewaardeerd voor zijn jachtvaardigheden, maar ook als een vriendelijke metgezel.

Duitse-Wachtelhond-2
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Duitse Wachtelhond

De Duitse Wachtelhond staat bekend om zijn veelzijdige temperament. Ze zijn vaak vriendelijk, intelligent en energiek. Deze honden zijn enthousiast over zowel jagen als gezinsleven. Ze zijn trouw aan hun gezin, sociaal en hebben over het algemeen een evenwichtige persoonlijkheid.

Ja, de Duitse Wachtelhond is een actief ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Ze zijn gefokt voor jagen en hebben behoefte aan fysieke en mentale stimulatie. Lange wandelingen, actief spelen en het betrekken bij jachtachtige activiteiten kunnen bijdragen aan hun welzijn.

Over het algemeen zijn Duitse Wachtelhonden intelligent en trainbaar. Ze genieten van werken met hun baasjes en leren vaak snel. Positieve trainingsmethoden met beloningen werken goed. Vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn belangrijk om een evenwichtige en gehoorzame volwassen hond te ontwikkelen.

De vacht van een Duitse Wachtelhond is waterbestendig en vereist regelmatig borstelen om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Controleer ook de oren regelmatig en zorg voor tandheelkundige hygiëne. Over het algemeen heeft dit ras geen intensieve verzorging nodig.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen