Honden Rassen

Duitse Staande Hond Langhaar

Duitse-Staande-Hond-Langhaar

De Duitse Staande Hond Langhaar, ook bekend als de Deutsch Langhaar, is een Duits jachthondenras met een geschiedenis die teruggaat tot het begin van de 19e eeuw. Het ras is ontstaan door het kruisen van verschillende Duitse jachthonden met als doel een veelzijdige en betrouwbare jachtcompagnon te creëren, met een specifieke nadruk op langere vacht voor bescherming tegen verschillende weersomstandigheden.

Officiële naam : Duitse Staande Hond Langhaar
Andere namen : Duitse Staande Langhaar
Oorsprong : Duitsland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Duitse Staande Hond Langhaar de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Het hoofd is krachtig maar niet zwaar, met een duidelijke stop. De snuit is middellang en breed.

 • Lichaam: Krachtig en goed gespierd, met een rechte rug en een diepe borst.

 • Oren: Middelgroot, hoog aangezet, en bedekt met lang, golvend haar.

 • Vacht: Lang, dicht, en recht of licht golvend, met een dikke ondervacht.

 • Kleur: Leverkleurig (eenkleurig of met schutkleur) of zwart (eenkleurig). Witte aftekeningen zijn toegestaan.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
60–70 cm
Gewicht
25–35 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
58–68 cm
Gewicht
20–30 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

Enkele kenmerkende eigenschappen van de Duitse Staande Hond Langhaar zijn:

 • Veelzijdigheid: Net als zijn kortharige tegenhanger is de Duitse Staande Hond Langhaar een veelzijdige jachthond die goed presteert in verschillende jachtomstandigheden.

 • Intelligentie: Ze staan bekend om hun intelligentie en trainbaarheid, waardoor ze effectieve werkpartners zijn voor jagers.

 • Uithoudingsvermogen: Met een robuuste bouw hebben ze het uithoudingsvermogen en de snelheid om prooien te achtervolgen en op te sporen.

 • Vriendelijkheid: Over het algemeen hebben ze een vriendelijk en evenwichtig temperament, waardoor ze geschikt zijn voor gezinsleven.

Temperament en Gedrag

 • Toegewijd: Duitse Staande Honden Langhaar zijn toegewijd aan hun gezin en ontwikkelen sterke banden met hun eigenaren.

 • Actief: Ze hebben een hoog energieniveau en genieten van fysieke activiteiten. Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel om aan hun behoeften te voldoen.

 • Sociaal: Goed gesocialiseerde Duitse Staande Honden Langhaar kunnen vriendelijk zijn met kinderen en andere huisdieren.

 • Waakzaam: Hun waakzame aard maakt hen effectieve waakhonden voor het gezin.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Duitse Staande Langhaar is een veelzijdige jachthond met een prachtige lange vacht. Hier zijn enkele tips voor optimale verzorging op verschillende gebieden:

Met deze zorgvuldige aandacht voor beweging, vachtverzorging, training en algemene zorg kun je ervoor zorgen dat je Duitse Staande Langhaar een gezond, gelukkig en goed opgevoed gezinslid blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Duitse Staande Hond Langhaar is een actieve, intelligente en veelzijdige jachthond. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten die relevant kunnen zijn voor dit specifieke ras:

 1. Heupdysplasie: Zoals bij veel middelgrote tot grote honden, kan de Duitse Staande Hond Langhaar gevoelig zijn voor heupdysplasie, een aandoening waarbij het heupgewricht niet goed ontwikkelt, wat kan leiden tot pijn en artritis.

 2. Oogaandoeningen: Net als veel andere rassen kunnen Duitse Staande Honden Langhaar gevoelig zijn voor oogaandoeningen zoals progressieve retinale atrofie (PRA) en cataract. Regelmatige oogcontroles zijn aan te bevelen.

 3. Oorproblemen: Door hun hangende oren kunnen ze vatbaarder zijn voor oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren zijn belangrijk.

 4. Huidproblemen: Sommige individuen kunnen gevoelig zijn voor huidaandoeningen. Goede verzorging en een gezond dieet kunnen bijdragen aan een gezonde huid en vacht.

 5. Gewichtsbeheer: Overgewicht kan de belasting op de gewrichten vergroten. Zorg voor een gebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging om een gezond gewicht te behouden.

 6. Activiteitenniveau: Duitse Staande Honden Langhaar zijn van nature actieve honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben. Voldoende beweging helpt niet alleen fysieke gezondheidsproblemen te voorkomen, maar zorgt er ook voor dat ze mentaal gestimuleerd worden.

 7. Training en socialisatie: Deze honden zijn intelligent en gemakkelijk te trainen. Ze hebben echter ook behoefte aan mentale uitdagingen en sociale interactie. Een goede training en vroege socialisatie dragen bij aan een evenwichtig gedrag.

 8. Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat is afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteitsniveau van de hond.

 9. Levensverwachting: Over het algemeen hebben Duitse Staande Honden Langhaar een gemiddelde levensverwachting van 10 tot 14 jaar. Regelmatige gezondheidscontroles zijn belangrijk voor een lang en gezond leven.

Als eigenaar is het essentieel om regelmatig de gezondheid van je Duitse Staande Hond Langhaar te controleren, de aanbevolen veterinaire controles bij te wonen en een gezonde levensstijl te bevorderen om ervoor te zorgen dat je hond een gelukkig en gezond leven leidt.

De Duitse Staande Hond Langhaar is niet alleen een bekwame jachthond, maar ook een liefdevolle metgezel. Hun veelzijdigheid en aanpassingsvermogen maken hen geschikt voor gezinnen die genieten van actieve levensstijlen en die een betrouwbare viervoetige metgezel zoeken.

De geschiedenis van de

Duitse Staande Hond Langhaar

De geschiedenis van de Duitse Staande Hond Langhaar, ook bekend als de Deutsch Langhaar, is vergelijkbaar met die van de Korthaar-variant. Hier is een overzicht van de geschiedenis van de Duitse Staande Hond Langhaar:

Oorsprong en ontwikkeling: Net als de Korthaar heeft de Langhaar zijn oorsprong in Duitsland. In de 19e eeuw begonnen fokkers met het kruisen van verschillende jachthondenrassen om een veelzijdige jachthond te creëren die kon werken op zowel het land als in het water. Rassen zoals de Spaanse Pointer, de Engelse Setter en lokale Duitse rassen werden waarschijnlijk gebruikt bij de ontwikkeling van de Langhaar.

Fokken voor eigenschappen: Fokkers richtten zich op het verkrijgen van eigenschappen zoals een uitstekend reukvermogen, uithoudingsvermogen, intelligentie en een goede verhouding tussen snelheid en kracht. De Duitse Langhaar moest ook gehoorzaam en gemakkelijk te trainen zijn.

Erkenning als ras: De Duitse Langhaar werd officieel erkend als een afzonderlijk ras aan het einde van de 19e eeuw. In 1879 werd de Vereniging van Duitse Jachthonden opgericht en werd de rasstandaard voor de Langhaar vastgesteld.

Populaire jachthond: Net als de Korthaar werd de Langhaar snel populair als een uitstekende jachthond, geschikt voor verschillende soorten terreinen en wild. De hond werd gebruikt voor zowel de vogeljacht als de jacht op groter wild.

Internationale verspreiding: Na verloop van tijd verspreidde de populariteit van de Duitse Staande Hond Langhaar zich over de grenzen van Duitsland en werd het ras internationaal erkend. Het werd gewaardeerd voor zijn werkethiek, veelzijdigheid en vriendelijke karakter.

Voortdurende ontwikkeling: Door gerichte fokprogramma’s hebben fokkers de eigenschappen van de Duitse Langhaar verder verfijnd, waarbij ze streven naar het behoud van de traditionele werkcapaciteiten en het karakter van de hond.

Tegenwoordig wordt de Duitse Staande Hond Langhaar nog steeds veel gebruikt als jachthond, en het ras is ook populair als gezelschapshond vanwege zijn vriendelijke aard en toegewijde karakter. Het wordt gewaardeerd door jagers en hondenliefhebbers over de hele wereld.

Duitse-Staande-Hond-Langhaar
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Duitse Staande Hond Langhaar

De Duitse Staande Hond Langhaar staat bekend om zijn vriendelijke, intelligente en toegewijde karakter. Ze zijn vaak evenwichtig, gehoorzaam en hebben een sterke werkethiek. Dit ras is zowel een bekwame jachthond als een liefdevolle metgezel.

De Duitse Staande Hond Langhaar is een actief ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Ze houden van buitenactiviteiten zoals wandelen, rennen en apporteren. Voldoende beweging draagt bij aan hun fysieke en mentale welzijn.

Over het algemeen gaat de Duitse Staande Hond Langhaar goed om met kinderen en andere huisdieren, vooral als ze van jongs af aan gesocialiseerd zijn. Ze zijn vaak tolerant en vriendelijk, waardoor ze geschikt zijn voor gezinsomgevingen.

De vacht van de Duitse Staande Hond Langhaar is lang en zijdeachtig en vereist regelmatig borstelen om klitten te voorkomen. Oor- en nagelverzorging zijn ook belangrijk. De vacht kan wat meer verzorging vergen dan die van de kortharige variant.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen