Honden Rassen

Duitse Spitz

Duitse-Spitz
De Duitse Spitz, ook bekend als de Duitse Keeshond, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het begin van het tweede millennium. Oorspronkelijk werden deze honden gefokt als waakhonden en als metgezellen voor zowel boeren als aristocraten. Ze waren populair in heel Europa en stonden bekend om hun alertheid en loyaliteit. Door de jaren heen hebben fokkers het ras verder ontwikkeld, waarbij ze de kenmerkende uiterlijke eigenschappen hebben behouden.

Officiële naam : Duitse Spitz
Andere namen : Deutscher Spitz
Oorsprong : Duitsland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Fédération Cynologique Internationale (FCI) beschrijft de Duitse Spitz met de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Wigvormig met rechtopstaande oren en een vosachtige uitdrukking.

 • Ogen: Klein, donker en amandelvormig.

 • Vacht: Dik, dicht en rechtstaand, met een dikke kraag rond de nek.

 • Kleur: Verschillende kleuren zijn toegestaan, waaronder oranje, crème, zwart, bruin, en meer.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
30-38 cm
Gewicht
9-12 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
30-38 cm
Gewicht
9-12 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

Enkele kenmerkende eigenschappen van de Duitse Spitz zijn:

 • Bosachtige Staart: De staart wordt over de rug gedragen en is pluizig, wat bijdraagt aan de karakteristieke uitstraling.

 • Uithoudingsvermogen: Ondanks hun kleinere formaat hebben Duitse Spitz-honden een opmerkelijk uithoudingsvermogen.

 • Alert: Ze staan bekend om hun waakzaamheid en kunnen uitstekende waakhonden zijn.

 • Onafhankelijkheid: Duitse Spitz-honden hebben vaak een onafhankelijke aard en tonen een zekere mate van eigenzinnigheid.

Temperament en Gedrag

 • Loyaal: Duitse Spitz-honden ontwikkelen sterke banden met hun gezin en zijn trouw aan hun eigenaren.

 • Sociaal: Met de juiste socialisatie kunnen ze goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

 • Intelligent: Ze zijn intelligent en leren snel nieuwe commando’s.

 • Energiek: Duitse Spitz-honden hebben een behoorlijke hoeveelheid energie en genieten van spelen en activiteiten.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Duitse Spitz is een levendig en intelligent ras dat komt in verschillende groottes, waaronder de Klein-, Middel-, Groot- en Wolfspitz. Hier zijn tips voor de verzorging van een Duitse Spitz:

Met deze zorgvuldige aandacht voor beweging, vachtverzorging, training en algemene zorg kun je ervoor zorgen dat je Duitse Spitz een gezond, gelukkig en goed opgevoed gezinslid blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Duitse Spitz is een ras dat bestaat in verschillende variëteiten, waaronder de Dwergspitz (Pomeranian), Middenslag Spitz, en de Grote Spitz. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten die relevant kunnen zijn voor de Duitse Spitz in het algemeen:
 1. Tandheelkundige zorg: Duitse Spitz-honden kunnen vatbaar zijn voor tandheelkundige problemen zoals tandsteen. Regelmatige tandheelkundige zorg, waaronder poetsen van de tanden en het verstrekken van kauwspeelgoed, kan bijdragen aan een goede mondgezondheid.

 2. Gewichtsbeheer: Overgewicht kan een probleem zijn bij Duitse Spitz-honden, vooral bij de Dwergspitz. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging om een gezond gewicht te behouden.

 3. Patellaire luxatie: Sommige kleine rassen, waaronder de Dwergspitz, kunnen gevoelig zijn voor patellaire luxatie, waarbij de knieschijf uit zijn normale positie glijdt. Regelmatige controle door een dierenarts is belangrijk.

 4. Oogproblemen: Erfelijke oogproblemen, zoals progressieve retinale atrofie (PRA), kunnen voorkomen bij sommige Spitz-variëteiten. Regelmatige oogcontroles zijn aan te bevelen.

 5. Huidallergieën: Sommige individuen kunnen gevoelig zijn voor huidallergieën. Het handhaven van een gezonde voeding en regelmatige verzorging kan helpen huidproblemen te voorkomen.

 6. Vachtverzorging: Alle variëteiten van Duitse Spitz hebben een dikke vacht die regelmatig verzorging vereist. Regelmatig borstelen helpt bij het verminderen van klitten en het behouden van een gezonde vacht.

 7. Sociale interactie: Duitse Spitz-honden zijn vaak zeer aanhankelijk en genieten van sociale interactie. Ze kunnen last hebben van verlatingsangst als ze te veel alleen gelaten worden.

 8. Training: Duitse Spitz-honden zijn intelligent en reageren goed op training. Vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn belangrijk om een evenwichtig gedrag te bevorderen.

 9. Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat is afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteitsniveau van de hond.

 10. Levensverwachting: De levensverwachting van de Duitse Spitz kan variëren, maar met goede zorg kunnen ze doorgaans 12 tot 16 jaar leven.

Als eigenaar is het belangrijk om regelmatig de gezondheid van je Duitse Spitz te controleren, regelmatige veterinaire controles bij te wonen en een gezonde levensstijl te bevorderen om ervoor te zorgen dat je hond een gelukkig en gezond leven leidt.

Hoewel de Duitse Spitz een oorspronkelijke werkhond was, gedijt hij vandaag als een charmante metgezel met een levendige persoonlijkheid en een opvallend uiterlijk. Ze passen goed in gezinnen die bereid zijn om tijd te besteden aan hun sociale en fysieke behoeften.

De geschiedenis van de

Duitse Spitz

De Duitse Spitz is een oude hondenras dat al eeuwenlang bestaat. Het ras heeft zijn oorsprong in Duitsland en heeft door de jaren heen verschillende variëteiten ontwikkeld. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Duitse Spitz:

Oude oorsprong: De Duitse Spitz behoort tot een groep hondenrassen die bekend staat als de Spitz-type honden. Deze honden hebben hun wortels in Noord-Europa en worden gekenmerkt door hun wolfachtige uiterlijk, puntige oren en een pluimstaart die over hun rug krult.

Veelzijdigheid: Van oudsher werden de Duitse Spitz-honden gefokt voor verschillende taken, waaronder waakzaamheid op boerderijen, het jagen op kleine prooien en als gezelschapshonden. Ze waren bekend om hun intelligentie, alertheid en trouw aan hun eigenaren.

Populariteit in de adel: In de 18e en 19e eeuw genoten Spitz-honden, waaronder de Duitse Spitz, populariteit bij de Europese adel. Ze werden gehouden als gezelschapshonden en waren statussymbolen vanwege hun elegante uitstraling en charmante persoonlijkheden.

Diversificatie van het ras: Door de tijd heen werden verschillende variëteiten van de Duitse Spitz ontwikkeld, waaronder de Großspitz (grote Spitz), Mittelspitz (middelgrote Spitz) en Kleinspitz (kleine Spitz). Elke variëteit heeft zijn eigen unieke kenmerken, maar allemaal delen ze het typische Spitz-uiterlijk.

Impact van de oorlogen: Tijdens de wereldoorlogen kwamen veel hondenrassen, waaronder de Duitse Spitz, onder druk te staan. Sommige variëteiten werden zeldzamer, maar fokkers werkten na de oorlogen aan het behoud en de revitalisering van het ras.

Herstel en voortdurende populariteit: Na de oorlogen herwon de Duitse Spitz zijn populariteit als gezelschapshond. Het ras staat bekend om zijn vriendelijke aard, intelligentie en levendige persoonlijkheid.

Tegenwoordig zijn de verschillende variëteiten van de Duitse Spitz wereldwijd geliefd als gezelschapshonden. Ze hebben een weelderige vacht, een pluimstaart die over hun rug krult, en ze zijn bekend om hun waakzaamheid en aanhankelijkheid naar hun eigenaren toe. Het ras blijft een gewaardeerd lid van vele huishoudens over de hele wereld.

Duitse-Spitz
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Duitse Spitz

De Duitse Spitz staat bekend om zijn levendige, intelligente en zelfverzekerde karakter. Ze zijn vaak alert, loyaal en enthousiast. Dit ras kan zowel een geweldige metgezel als een waakzame hond zijn.

De Duitse Spitz is een actief ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Ze genieten van wandelingen, speeltijd en mentale stimulatie. Regelmatige activiteit draagt bij aan hun welzijn en voorkomt verveling.

Over het algemeen gaat de Duitse Spitz goed om met kinderen en andere huisdieren, vooral als ze van jongs af aan gesocialiseerd zijn. Ze kunnen speels en tolerant zijn, maar zoals bij elk ras is toezicht belangrijk bij interacties met jonge kinderen.

De Duitse Spitz heeft een dichte, pluizige vacht die regelmatige verzorging vereist. Dagelijks borstelen helpt klitten te voorkomen en houdt de vacht in goede conditie. Extra aandacht is nodig tijdens de verharingsperiode, wanneer ze meer kunnen afstoten.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen