Honden Rassen

Duitse Pinscher

Duitse-Pinscher(1)

De Duitse Pinscher, ook wel bekend als de Deutscher Pinscher, is een oude Duitse hondenras dat zijn oorsprong heeft in de 19e eeuw. Het ras is ontstaan uit kruisingen tussen de Duitse boerderijhonden en diverse terriërs en dogachtige honden. De Duitse Pinscher was oorspronkelijk een veelzijdige boerderijhond, ingezet voor het beschermen van boerderijen tegen ongedierte en als waakhond. Het ras is later verder ontwikkeld om zijn vaardigheden als rattenvanger en bewaker te perfectioneren.

Officiële naam : Duitse Pinscher
Andere namen : Doberman Pinscher (historische benaming, niet te verwarren met de moderne Dobermann)
Oorsprong : Duitsland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Duitse Pinscher de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Wigvormig, met een krachtige snuit en donkere, ovale ogen.

 • Oren: Hoog aangezet, staand of halfstaand, met een v-vormige plooi.

 • Lichaam: Compact, gespierd, met een rechte rug en een diepe borst.

 • Vacht: Kort, dicht en glanzend.

 • Kleur: Eenkleurig roodbruin tot zwartbruin, met roodbruine tot zwarte aftekeningen.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
45–50 cm
Gewicht
14–20 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
42–47 cm
Gewicht
14–20 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

Enkele kenmerkende eigenschappen van de Duitse Pinscher zijn:

 • Alert: De Duitse Pinscher is een waakzame en alerte hond, waardoor hij een uitstekende bewaker is.

 • Energiek: Dit ras heeft een behoorlijke hoeveelheid energie en vereist regelmatige lichaamsbeweging.

 • Intelligentie: Duitse Pinschers zijn intelligent en gemakkelijk te trainen, wat hen geschikt maakt voor verschillende taken.

 • Zelfverzekerd: Ze hebben vaak een zelfverzekerde houding en tonen moed en vastberadenheid.

Temperament en Gedrag

 • Aanhankelijk: De Duitse Pinscher vormt vaak sterke banden met zijn gezin en gedijt goed in een gezinsomgeving.

 • Sociaal: Met de juiste socialisatie kunnen ze goed overweg met andere huisdieren en kinderen.

 • Speels: Duitse Pinschers hebben een speelse aard en genieten van interactie met hun eigenaar.

 • Waakzaam: Van nature waakzaam, fungeert de Duitse Pinscher als een uitstekende waakhond en zal zijn familie beschermen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Duitse Pinscher is een energieke, intelligente en levendige hond. Hier zijn enkele tips voor optimale verzorging op verschillende gebieden:

Door consistent aandacht te besteden aan deze aspecten van verzorging, kun je ervoor zorgen dat je Duitse Pinscher een gezond, gelukkig en goed opgevoed gezinslid blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Duitse Pinscher is een energieke en alerte hond met een robuuste bouw. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten die relevant kunnen zijn voor dit ras:

 1. Heupdysplasie: Dit is een genetische aandoening waarbij het heupgewricht zich niet goed ontwikkelt. Het kan leiden tot pijn en mobiliteitsproblemen. Fokkers die letten op heupgezondheid kunnen het risico verminderen.

 2. Cardiomyopathie: Sommige Duitse Pinschers kunnen vatbaar zijn voor hartaandoeningen, waaronder cardiomyopathie. Regelmatige controle door een dierenarts kan vroegtijdige detectie mogelijk maken.

 3. Oogaandoeningen: Net als veel andere rassen kunnen Duitse Pinschers last hebben van oogaandoeningen zoals progressieve retinale atrofie (PRA) en cataract. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 4. Vachtverzorging: De korte, gladde vacht van de Duitse Pinscher vereist minimale verzorging. Regelmatig borstelen helpt bij het verwijderen van losse haren en het behouden van een gezonde vacht.

 5. Gewichtsbeheer: Omdat Duitse Pinschers actieve honden zijn, is het belangrijk om hun gewicht te beheren om overgewicht te voorkomen, wat de druk op gewrichten kan vergroten.

 6. Lichaamsbeweging: Deze honden hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig. Zorg voor voldoende speeltijd, wandelingen en uitdagingen om hun fysieke en mentale behoeften te vervullen.

 7. Voeding: Een uitgebalanceerd dieet dat is afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteitsniveau van de Duitse Pinscher is essentieel. Raadpleeg de dierenarts voor voedingsadvies.

 8. Training en socialisatie: Duitse Pinschers zijn intelligente en alerte honden. Ze hebben consistente training en vroege socialisatie nodig om goed aangepast en gehoorzaam te zijn.

 9. Levensverwachting: Over het algemeen hebben Duitse Pinschers een gemiddelde levensverwachting van 12 tot 14 jaar. Het is belangrijk om de gezondheid van je hond regelmatig te controleren.

 10. Reproductieve gezondheid: Als je overweegt te fokken, is het belangrijk om samen te werken met een gerenommeerde fokker en de gezondheid van de fokdieren zorgvuldig te overwegen om genetische aandoeningen te verminderen.

Het is altijd raadzaam om samen te werken met een dierenarts en een fokker die zich inzet voor de gezondheid van het ras. Regelmatige gezondheidscontroles, goede voeding en voldoende lichaamsbeweging zijn essentieel om ervoor te zorgen dat de Duitse Pinscher een gezond en gelukkig leven leidt.

De Duitse Pinscher is een energieke en intelligente metgezel die geschikt is voor eigenaren die actief en betrokken zijn bij de dagelijkse activiteiten van hun hond. Ze zijn niet alleen loyale metgezellen, maar ook effectieve waakhonden en kunnen goed gedijen in diverse omgevingen.

De geschiedenis van de

Duitse Pinscher

De geschiedenis van de Duitse Pinscher gaat terug tot de 19e eeuw in Duitsland. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van dit ras:

Oorsprong: De Duitse Pinscher is een oud Duits ras dat is ontstaan uit kruisingen van boerderij- en werkende honden in de 19e eeuw. Ze werden gefokt om te dienen als allround boerderijhonden, met taken zoals ongediertebestrijding, het bewaken van eigendommen en het beschermen van het gezin.

Functies: De Duitse Pinscher had verschillende functies op boerderijen. Ze waren vaardige rattenjagers en fungeerden als waakhonden om de boerderij en zijn bewoners te beschermen.

Fokken: Fokkers selecteerden honden die uitblonken in al deze taken en creëerden zo een ras met de gewenste eigenschappen. Het fokken van Duitse Pinschers werd gedaan met het oog op behendigheid, alertheid en een waakzaam maar vriendelijk temperament.

Raskenmerken: De Duitse Pinscher is een middelgroot ras met een compacte, gespierde bouw. Ze hebben een korte, glanzende vacht die vaak roodbruin of zwart en rood van kleur is. Hun oren zijn vaak gecoupeerd, hoewel dit tegenwoordig afhankelijk is van wetgeving en persoonlijke voorkeur.

Erkenning: Het ras werd officieel erkend in Duitsland aan het einde van de 19e eeuw. In de loop der jaren zijn er inspanningen geleverd om het ras te behouden en te verbeteren, waardoor het zijn eigen identiteit behoudt.

Evolutie: In de loop der jaren is de Duitse Pinscher geëvolueerd van een boerderijwerker naar een veelzijdige metgezel. Ze hebben bewezen succesvol te zijn in verschillende rollen, waaronder huisdieren, gezinshonden en zelfs in hondensporten zoals behendigheid en gehoorzaamheid.

De Duitse Pinscher, met zijn historische wortels in de Duitse boerderijen, heeft een evolutie doorgemaakt van een werkhond naar een gewaardeerde metgezel met een actief karakter en een sterke werkethiek. Het ras wordt tegenwoordig gewaardeerd om zijn intelligentie, toewijding aan het gezin en veelzijdigheid.

Duitse-Pinscher
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Duitse Pinscher

De Duitse Pinscher staat bekend om zijn levendige, energieke en intelligente karakter. Ze zijn vaak zelfverzekerd, alert en toegewijd aan hun gezin. Deze honden zijn meestal waakzaam, maar ook speels en sociaal.

De Duitse Pinscher is een actief ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Ze gedijen goed bij dagelijkse wandelingen, speeltijd en mentale stimulatie. Voldoende beweging draagt bij aan hun fysieke en mentale welzijn.

Over het algemeen gaan Duitse Pinschers goed om met kinderen en andere huisdieren, vooral als ze van jongs af aan gesocialiseerd zijn. Ze kunnen beschermend zijn ten opzichte van hun gezin, maar goede socialisatie helpt bij het ontwikkelen van een evenwichtig temperament.

De vacht van de Duitse Pinscher is kort en vereist niet veel verzorging. Af en toe borstelen helpt om losse haren te verwijderen en de vacht glanzend te houden. Oor- en nagelverzorging zijn ook belangrijk.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen