Honden Rassen

Duitse Jachtterriër

Duitse-Jachtterriër

De Duitse Jachtterriër, ook bekend als de Jagdterrier, is een Duits ras dat werd ontwikkeld aan het begin van de 20e eeuw voor de jacht op ongedierte en klein wild. Het ras is het resultaat van kruisingen tussen verschillende terriërrassen, pinschers, en mogelijk ook herdershonden. Het doel was om een compacte, vasthoudende jachthond te creëren die geschikt was voor verschillende soorten wild en terreinen.

Officiële naam : Duitse Jachtterriër
Andere namen : German Hunt Terrier
Oorsprong : Duitsland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Fédération Cynologique Internationale (FCI) beschrijft de Duitse Jachtterriër met de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Krachtig en wigvormig, met een goed gevormde snuit en donkere, expressieve ogen.

 • Oren: Klein, V-vormig, hoog aangezet, en liggend tegen de wangen.

 • Lichaam: Compact en gespierd, met een rechte rug en diepe borst.

 • Vacht: Kort, dicht, en hard, met een effen zwarte kleur of zwart en bruin.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
33–40 cm
Gewicht
9–10 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
33–40 cm
Gewicht
7–8 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

Enkele kenmerkende eigenschappen van de Duitse Jachtterriër zijn:

 • Jachtkwaliteiten: Deze terriërs zijn gefokt voor de jacht en staan bekend om hun vastberadenheid, moed, en uitstekende jachtcapaciteiten.

 • Intelligentie: Duitse Jachtterriërs zijn slimme honden die snel leren en gemakkelijk te trainen zijn.

 • Energiek: Ze hebben een aanzienlijke hoeveelheid energie en vereisen dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie.

 • Zelfverzekerd: Deze honden hebben een zelfverzekerde aard en tonen vaak een sterk territoriaal instinct.

Temperament en Gedrag

 • Waakzaam: Duitse Jachtterriërs zijn alert en waakzaam, waardoor ze uitstekende waakhonden zijn.

 • Aanhankelijk: Ze kunnen zeer toegewijd zijn aan hun eigenaren en genieten van betrokkenheid bij gezinsactiviteiten.

 • Sociaal: Met de juiste socialisatie kunnen ze goed opschieten met andere huisdieren en kinderen.

 • Zelfstandig: Deze terriërs hebben vaak een zelfstandige aard, wat hen geschikt maakt voor taken waarbij zelfstandigheid gewenst is.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

De Duitse Jachtterriër is een actieve en intelligente hond die specifieke zorg nodig heeft. Hier zijn enkele tips voor optimale verzorging op verschillende gebieden:

Door aandacht te besteden aan deze aspecten van verzorging kun je ervoor zorgen dat je Duitse Jachtterriër een gezond, gelukkig en goed opgevoed lid van je familie blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Duitse Jachtterriër is een ras dat oorspronkelijk is gefokt voor de jacht op ongedierte, zoals ratten en dassen. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten die relevant kunnen zijn voor dit ras:

 1. Gewichtsbeheer: Zorg ervoor dat de Duitse Jachtterriër op een gezond gewicht blijft. Overgewicht kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder gewrichtsproblemen.

 2. Gebitsverzorging: Zoals bij veel honden is tandheelkundige zorg belangrijk. Poets regelmatig de tanden van je Duitse Jachtterriër en bied kauwspeeltjes aan om tandplak te verminderen.

 3. Oorverzorging: Controleer regelmatig de oren op tekenen van infectie, vooral omdat de Duitse Jachtterriër vaak in de buitenlucht actief is en mogelijk vuil en vocht kan opvangen.

 4. Vachtverzorging: De vacht van de Duitse Jachtterriër is kort en dicht, en ze hebben minimale verzorging nodig. Af en toe borstelen helpt bij het verwijderen van losse haren.

 5. Lichaamsbeweging: Dit ras is energiek en heeft dagelijkse lichaamsbeweging nodig. Zorg voor voldoende speeltijd en wandelingen om hun fysieke en mentale behoeften te vervullen.

 6. Veiligheid buiten: Vanwege hun jachtinstinct is het belangrijk om Duitse Jachtterriërs aangelijnd te houden in niet-omheinde gebieden om te voorkomen dat ze op wild jagen.

 7. Gezondheidscontroles: Regelmatige bezoeken aan de dierenarts zijn belangrijk voor preventieve zorg en om mogelijke gezondheidsproblemen vroegtijdig te detecteren.

 8. Training en socialisatie: Duitse Jachtterriërs zijn intelligent en moeten goed worden getraind en gesocialiseerd om ongewenst gedrag te voorkomen. Vroege socialisatie is vooral belangrijk.

 9. Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat is afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteitsniveau van de hond. Overleg met de dierenarts over de juiste voeding.

Het is belangrijk om te begrijpen dat elke hond individueel is, en de gezondheid en het welzijn van de Duitse Jachtterriër hangen af van verschillende factoren, waaronder genetica, levensstijl en voeding. Regelmatige observatie, zorg en aandacht voor de behoeften van je specifieke hond zijn essentieel.

De Duitse Jachtterriër is een veelzijdige en toegewijde metgezel, ideaal voor actieve eigenaren die betrokken zijn bij jachtactiviteiten of die de hond regelmatig fysieke en mentale stimulatie kunnen bieden.

De geschiedenis van de

Duitse Jachtterriër

De Duitse Jachtterriër, ook bekend als de Deutsche Jagdterrier of de German Hunting Terrier, is een kleine tot middelgrote terriër die oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Duitse Jachtterriër:

Oorsprong: De Duitse Jachtterriër werd aan het begin van de 20e eeuw in Duitsland ontwikkeld. Het ras ontstond uit kruisingen tussen verschillende terriërrassen en jachthonden, waaronder de Foxterriër, de Welsh Terriër, de Old English Terriër en de Zwarte en Tan Terriër.

Functie: Het belangrijkste doel bij het fokken van de Duitse Jachtterriër was het creëren van een veelzijdige jachthond die kon worden ingezet voor verschillende taken, waaronder de jacht op klein wild zoals dassen, vossen en otters. Ze werden gefokt om moedig, vastberaden en behendig te zijn.

Kenmerken: De Duitse Jachtterriër heeft een compacte en gespierde bouw. Ze hebben een dichte, harde vacht die meestal zwart en bruin is. Het ras staat bekend om zijn alerte expressie en rechtopstaande oren.

Intelligentie: Deze terriër staat bekend om zijn intelligentie en trainbaarheid. Ze werden gefokt om zelfstandig te werken en beslissingen te nemen tijdens de jacht.

Erkenning: De Duitse Jachtterriër werd officieel erkend als een ras in Duitsland in de jaren 1920. Het ras verspreidde zich later naar andere delen van de wereld.

Veelzijdigheid: Naast de jacht hebben Duitse Jachtterriërs bewezen veelzijdig te zijn en hebben ze zich aangepast aan verschillende taken, waaronder zoek- en reddingswerk, politiewerk en als gezelschapshonden.

Huidige rol: Vandaag de dag worden Duitse Jachtterriërs nog steeds gebruikt voor de jacht, maar ze hebben ook succes als gezelschapshonden voor actieve families. Ze gedijen goed met voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie.

De geschiedenis van de Duitse Jachtterriër toont aan hoe het ras is ontwikkeld om te voldoen aan specifieke eisen van de jacht, resulterend in een hond die zowel intelligent als veelzijdig is.

Duitse-Jachtterriër
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Duitse Jachtterriër

De Duitse Jachtterriër staat bekend om zijn vastberadenheid, intelligentie en energie. Het zijn over het algemeen actieve, nieuwsgierige en zelfverzekerde honden. Ze hebben vaak een sterk jachtinstinct en zijn toegewijd aan hun eigenaren.

Ja, de Duitse Jachtterriër heeft dagelijkse lichaamsbeweging nodig. Ze zijn energiek en gedijen goed bij actieve bezigheden zoals wandelen, rennen en spelen. Een gebrek aan beweging kan leiden tot verveling en ongewenst gedrag.

Over het algemeen kunnen Duitse Jachtterriërs goed overweg met kinderen en andere huisdieren, vooral als ze van jongs af aan gesocialiseerd zijn. Ze kunnen echter een sterk jachtinstinct hebben, dus supervisie is belangrijk, vooral rond kleine dieren.

De vacht van de Duitse Jachtterriër is kort en vereist niet veel verzorging. Af en toe borstelen om losse haren te verwijderen en de huid gezond te houden, is meestal voldoende.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen