Honden Rassen

Dogo Argentino

Dogo-Argentino

De Dogo Argentino, ook bekend als de Argentijnse Mastiff, heeft zijn oorsprong in Argentinië en is ontstaan in de vroege 20e eeuw. Dr. Antonio Nores Martinez, een Argentijnse arts, begon in 1928 met het fokken van dit ras met als doel een hond te creëren die kracht, uithoudingsvermogen en moed combineerde. Hij kruiste verschillende rassen, waaronder de Cordoba Fighting Dog, Mastiff, Bulldog en de Great Dane, om de Dogo Argentino te ontwikkelen. Dit ras werd oorspronkelijk gefokt voor de jacht op groot wild, waaronder puma’s en wilde zwijnen.

Officiële naam : Dogo Argentino
Andere namen : Argentijnse Mastiff
Oorsprong : Argentinië

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Dogo Argentino de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Groot en krachtig, met een brede schedel en een goed gedefinieerde stop. De oren zijn kort en hangend.
 • Ogen: Donker van kleur, rond en alert.
 • Vacht: Kort en dicht, wit van kleur.
 • Lichaam: Krachtig en gespierd, met een diepe borst en een rechte rug.
 • Staart: Laag aangezet, dik aan de basis, taps toelopend naar het einde.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
60–68 cm
Gewicht
40–45 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
60–65 cm
Gewicht
40–43 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Kracht en Uithoudingsvermogen: De Dogo Argentino is een krachtige en wendbare hond met aanzienlijk uithoudingsvermogen, wat hem geschikt maakt voor verschillende taken.

 • Jachtprestaties: Vanwege hun oorsprong als jachthond, hebben ze een sterk jachtinstinct en kunnen ze goed omgaan met grote prooien.

 • Mensgericht: Over het algemeen zijn Dogo Argentino’s toegewijd aan hun gezin. Ze staan bekend om hun loyaliteit en beschermend gedrag.

Temperament en Gedrag

 • Zelfverzekerd en Moedig: Deze honden hebben een natuurlijke zelfverzekerdheid en tonen moed, vooral in uitdagende situaties.

 • Sociaal: Goed gesocialiseerde Dogo Argentino’s kunnen vriendelijk en sociaal zijn. Het is belangrijk om ze op jonge leeftijd aan verschillende omgevingen en mensen te introduceren.

 • Trainbaar: Deze honden zijn intelligent en kunnen goed reageren op training, maar ze vereisen een consistente en stevige aanpak.

 • Beschermend: Vanwege hun beschermende instincten kunnen ze goede waakhonden zijn, maar vroege socialisatie is essentieel om overmatige waakzaamheid te voorkomen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Het verzorgen van een Dogo Argentino vereist specifieke aandacht voor hun krachtige fysieke bouw, temperament en gezondheidsbehoeften. Hier zijn tips voor optimale verzorging op het gebied van beweging, vachtverzorging, training en algemene zorg:

Door deze aspecten van verzorging in overweging te nemen, kun je ervoor zorgen dat je Dogo Argentino een gezond, gelukkig en goed opgevoed huisdier blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Dogo Argentino is over het algemeen een robuust en gezond ras, maar zoals bij elk ras zijn er bepaalde gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren rekening mee moeten houden. Hier zijn enkele potentiële gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Dogo Argentino:

 1. Doofheid: Dogo Argentino’s hebben soms aanleg voor doofheid, vooral in één oor of beide oren. Veel fokkers testen puppy’s op gehoorproblemen. Als je een Dogo Argentino overweegt, controleer dan de gehoortestresultaten van de ouders.

 2. Huidaandoeningen: Sommige Dogo Argentino’s kunnen gevoelig zijn voor huidaandoeningen, waaronder allergieën. Regelmatige inspectie van de huid en vacht, evenals een gezond dieet, kunnen bijdragen aan het voorkomen van huidproblemen.

 3. Heupdysplasie: Zoals veel grote rassen, kan de Dogo Argentino vatbaar zijn voor heupdysplasie. Een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van overmatige belasting op de gewrichten kunnen helpen bij het verminderen van het risico.

 4. Oogproblemen: Sommige individuen kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen, zoals cataract. Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk om mogelijke aandoeningen vroegtijdig op te sporen.

 5. Hartproblemen: Hoewel niet bijzonder gebruikelijk, kunnen sommige Dogo Argentino’s vatbaar zijn voor bepaalde hartproblemen. Regelmatige veterinaire controles zijn essentieel voor het bewaken van de gezondheid van het hart.

 6. Gewichtsbeheer: Dogo Argentino’s hebben de neiging om snel in gewicht toe te nemen. Overgewicht kan de gezondheid van de gewrichten beïnvloeden. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging om een gezond gewicht te behouden.

 7. Voortplanting: Het fokken van Dogo Argentino’s moet zorgvuldig worden overwogen, en fokkers moeten zich bewust zijn van mogelijke genetische aandoeningen om de gezondheid van het ras te behouden.

 8. Socialisatie en training: Dogo Argentino’s zijn krachtige honden met een beschermend instinct. Vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn essentieel om een goed afgeronde, goed gedragen volwassen hond te ontwikkelen.

Het is van cruciaal belang om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor de gezondheid van de ouderdieren en genetische screening uitvoert. Regelmatige veterinaire controles, een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en aandacht voor mogelijke symptomen zijn allemaal belangrijk voor het welzijn van een Dogo Argentino.

Het is belangrijk op te merken dat de persoonlijkheid van individuele honden kan variëren, en vroegtijdige socialisatie en training spelen een cruciale rol in het vormgeven van hun gedrag. Potentiële eigenaren moeten zich bewust zijn van de behoeften en verantwoordelijkheden die gepaard gaan met het hebben van een Dogo Argentino.

De geschiedenis van de

Dogo Argentino

De Dogo Argentino is een krachtige Argentijnse hond die werd gefokt voor de jacht op groot wild, zoals wilde zwijnen en poema’s. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Dogo Argentino:

Oorsprong: Het ras werd in 1928 gecreëerd door Dr. Antonio Nores Martinez, een Argentijnse arts en hondenliefhebber. Hij had als doel een hond te fokken die krachtig, wendbaar en vastberaden was, met specifieke eigenschappen voor de jacht in het ruige Argentijnse landschap.

Fokdoel: Dr. Nores Martinez wilde een hond ontwikkelen die geschikt was voor de jacht op groot wild, maar die ook een betrouwbare metgezel was voor het gezin. Hij selecteerde verschillende rassen die bekend stonden om hun moed, kracht en jachtcapaciteiten om de Dogo Argentino te creëren.

Raskruising: De basis voor de Dogo Argentino omvatte onder andere de Cordoba-fighting dog, een nu uitgestorven vechthondras, de Bulldog, de Great Dane, de Dogue de Bordeaux en de Ierse Wolfshond. Deze kruisingen werden zorgvuldig uitgevoerd om de gewenste eigenschappen te verkrijgen.

Jachthond: Het primaire doel van de Dogo Argentino was om te worden gebruikt als jachthond op groot wild. Dit omvatte de jacht op zwijnen, poema’s en ander groot wild dat in Argentinië voorkwam.

Kenmerken: De Dogo Argentino staat bekend om zijn atletische bouw, witte vacht, krachtige kaken en een vastberaden, evenwichtig temperament. Ze hebben een uitstekend reukvermogen en zijn zowel krachtig als behendig.

Erkenning: De Dogo Argentino werd in 1973 erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI). De American Kennel Club (AKC) erkende het ras in 2020.

Veelzijdigheid: Hoewel oorspronkelijk gefokt voor de jacht, heeft de Dogo Argentino zich bewezen als een veelzijdige hond. Ze worden gebruikt in activiteiten zoals gehoorzaamheid, behendigheid en als gezelschapshonden.

Controversies: De Dogo Argentino is niet zonder controverses. Sommige landen hebben wetten ingevoerd die beperkingen opleggen aan het bezitten van deze honden vanwege zorgen over agressief gedrag. Het is belangrijk op te merken dat het gedrag van individuele honden sterk kan variëren en afhankelijk is van factoren zoals training en socialisatie.

De geschiedenis van de Dogo Argentino benadrukt zijn oorspronkelijke doel als een krachtige jachthond en de inspanningen van fokkers om een evenwichtige en veelzijdige metgezel te creëren.

Dogo-Argentino
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Dogo Argentino

De Dogo Argentino staat bekend om zijn krachtige, loyale en zelfverzekerde temperament. Ze zijn vaak aanhankelijk en toegewijd aan hun gezin, maar tegelijkertijd waakzaam en beschermend. Het ras heeft een sterk karakter en vereist consistente, positieve training en socialisatie.

Ja, de Dogo Argentino is een energiek ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Lange wandelingen, actief spelen en andere vormen van lichaamsbeweging zijn essentieel om hun energie te kanaliseren en gezond te blijven. Ze gedijen goed in een omgeving met voldoende ruimte.

Dogo Argentino’s zijn intelligent en leren snel, maar ze hebben ook een sterke wil. Een consistente, positieve trainingsbenadering is belangrijk. Vroege socialisatie is essentieel om ervoor te zorgen dat ze zich goed gedragen rond andere dieren en mensen. Vanwege hun grootte en kracht is het belangrijk om stevige gehoorzaamheid te cultiveren.

De Dogo Argentino heeft een kort, gladde vacht die niet veel verzorging vereist. Regelmatig borstelen is voldoende om losse haren te verwijderen en de vacht in goede conditie te houden. Zorg ook voor oor- en tandhygiëne zoals aanbevolen door een dierenarts.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen