Honden Rassen

Coton de Tuléar

Coton-de-Tuléar

De Coton de Tuléar, afkomstig uit Madagaskar, heeft een intrigerende geschiedenis die teruggaat tot de 16e en 17e eeuw. Het ras is vernoemd naar de katoenachtige textuur van zijn vacht (“Coton” is Frans voor katoen) en de stad Tuléar aan de zuidwestkust van Madagaskar. Gedurende vele jaren was de Coton de Tuléar een favoriet van de Madagaskar aristocratie en werd beschouwd als een statussymbool. Pas in de jaren 1970 werd het ras naar Europa gebracht, en sindsdien heeft het wereldwijd aan populariteit gewonnen.

Officiële naam : Coton de Tuléar
Andere namen : Coton
Oorsprong : Madagaskar

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Fédération Cynologique Internationale (FCI) beschrijft de Coton de Tuléar als een kleine, elegante hond.

 • Vacht: De vacht is katoenachtig, lang, zijdeachtig en vrij van krullen. Alle kleuren zijn toegestaan, maar wit overheerst.
 • Hoofd: Het hoofd is enigszins afgerond met donkere, ronde ogen en goed gepigmenteerde neus en lippen.
 • Staart: De staart is hoog aangezet en wordt vaak over de rug gedragen.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
25-30 cm
Gewicht
4-6 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
25-30 cm
Gewicht
4-6 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 8 jaar
 • Oudere : 8 jaar tot 12 jaar
 • Senior : 12 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Vachtverzorging: De vacht van de Coton de Tuléar vereist regelmatige verzorging om klitten te voorkomen. Regelmatig borstelen en kammen wordt aanbevolen.
 • Intelligentie: Deze honden staan bekend om hun intelligentie en snelle leerbaarheid.
 • Sociaal: Cotons zijn over het algemeen sociaal en genieten van het gezelschap van hun gezin.
 • Vrolijkheid: Ze hebben vaak een vrolijke en levendige persoonlijkheid, wat hen tot uitstekende metgezellen maakt.
 • Aanpassingsvermogen: De Coton de Tuléar past zich goed aan verschillende leefomstandigheden aan, of het nu een appartement in de stad of een huis op het platteland is.

Temperament en Gedrag

 • Liefdevol: Deze honden zijn liefdevol en hechten zich sterk aan hun eigenaren.
 • Speelsheid: Cotons zijn speels en genieten van interactieve spelletjes met hun gezin.
 • Goed met kinderen: Over het algemeen zijn Cotons vriendelijk en goed met kinderen.
 • Waakzaamheid: Ze hebben een zekere waakzaamheid en zullen vaak hun stem laten horen als er iets ongewoons gebeurt.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Coton de Tuléar op verschillende gebieden:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je Coton de Tuléar een gezond en gelukkig leven leidt. Het is ook belangrijk om de specifieke behoeften van je individuele hond in overweging te nemen en advies in te winnen bij je dierenarts indien nodig.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Coton de Tuléar is over het algemeen een gezond ras, maar zoals bij elk hondenras zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren rekening mee moeten houden. Hier zijn enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Coton de Tuléar:

 1. Oogproblemen: Sommige Cotons kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen, waaronder traanproblemen en cataract. Regelmatige oogcontroles kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen van eventuele problemen.

 2. Huidproblemen: Vanwege hun lange, zachte vacht kunnen Cotons gevoelig zijn voor huidproblemen zoals allergieën, hotspots en infecties. Regelmatige verzorging, waaronder borstelen en baden, kan helpen de huid gezond te houden.

 3. Gewichtsbeheer: Cotons hebben de neiging om overgewicht te vermijden, maar het is belangrijk om hun gewicht te monitoren en hen een uitgebalanceerd dieet te geven om obesitas te voorkomen.

 4. Tandheelkundige zorg: Kleine rassen hebben vaak aanleg voor tandheelkundige problemen. Regelmatig tandenpoetsen en het verstrekken van kauwspeelgoed kan helpen tandsteen en tandvleesaandoeningen te voorkomen.

 5. Patellaire Luxatie: Dit is een aandoening waarbij de knieschijf (patella) uit zijn normale positie glijdt. Het is een bekende aandoening bij kleine hondenrassen, waaronder de Coton de Tuléar.

 6. Gedragsproblemen: Cotons zijn over het algemeen vriendelijke en sociale honden, maar zoals elk ras hebben ze behoefte aan socialisatie en training. Vroegtijdige socialisatie kan helpen bij het ontwikkelen van een evenwichtig gedrag.

 7. Oorproblemen: Door hun hangende oren kunnen Cotons vatbaar zijn voor oorinfecties. Regelmatige controle en reiniging van de oren zijn belangrijk om infecties te voorkomen.

 8. Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet afgestemd op de leeftijd, grootte en activiteitenniveau van je Coton de Tuléar.

 9. Beweging: Hoewel Cotons niet veel lichaamsbeweging nodig hebben, genieten ze nog steeds van speeltijd en korte wandelingen. Regelmatige beweging is belangrijk om een gezond gewicht te behouden.

 10. Algemene gezondheidscontroles: Regelmatige bezoeken aan de dierenarts zijn cruciaal voor het monitoren van de algehele gezondheid van je Coton de Tuléar en het vroegtijdig opsporen van eventuele gezondheidsproblemen.

Het is altijd belangrijk om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor de gezondheid van de ouderdieren en genetische screening uitvoert. Daarnaast is het essentieel om regelmatig de gezondheid van je hond te controleren en eventuele veranderingen onmiddellijk aan je dierenarts te melden.

De Coton de Tuléar staat bekend om zijn charmante uiterlijk en vriendelijke aard. Het zijn geweldige metgezellen voor mensen die op zoek zijn naar een kleine, energieke hond met een heerlijke persoonlijkheid.

De geschiedenis van de

Coton de Tuléar

De Coton de Tuléar is een klein gezelschapshondenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit Madagaskar. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Coton de Tuléar:

Oorsprong op Madagaskar: De Coton de Tuléar dankt zijn naam aan de havenstad Tuléar in Madagaskar, waar het ras voor het eerst werd ontwikkeld. Het exacte ontstaan van het ras is niet volledig gedocumenteerd, maar het wordt verondersteld dat het is ontstaan uit kruisingen van kleine honden die werden geïmporteerd door handelaren en zeelieden.

Gezelschapshond voor de aristocratie: De Coton de Tuléar werd al snel populair bij de aristocratie van Madagaskar en diende als een geliefde gezelschapshond voor de adel. Het ras werd beschouwd als een statussymbool vanwege zijn mooie uiterlijk en aangename karakter.

Franse invloed: In de 17e eeuw werd Madagaskar gekoloniseerd door de Fransen, en het is mogelijk dat er Franse honden werden gekruist met de lokale hondenpopulatie, wat bijdroeg aan de ontwikkeling van de Coton de Tuléar zoals we die vandaag kennen.

Kenmerken: Cotons staan bekend om hun kleine formaat, katoenachtige vacht, donkere amandelvormige ogen en hun opvallende expressie. Ze hebben een vriendelijk en levendig karakter.

Internationale erkenning: In de jaren 1970 werd de Coton de Tuléar geïntroduceerd in Europa, en de Fédération Cynologique Internationale (FCI) erkende het ras officieel in 1974. Het ras werd ook erkend door andere internationale kennelclubs, waaronder de American Kennel Club (AKC) in 2014.

Gebruik als gezelschapshond: Tegenwoordig staat de Coton de Tuléar bekend als een uitstekende gezelschapshond. Ze zijn aanhankelijk, sociaal en gedijen goed in gezinsomgevingen. Hun levendige persoonlijkheid maakt ze geschikt voor zowel stads- als plattelandsleven.

Populaire huisdierkeuze: De Coton de Tuléar is in de loop der jaren populair geworden als huisdier, niet alleen vanwege zijn charmante uiterlijk, maar ook vanwege zijn vriendelijke en toegewijde karakter.

De geschiedenis van de Coton de Tuléar benadrukt zijn oorsprong als een geliefde gezelschapshond op het eiland Madagaskar en hoe het ras zich internationaal heeft verspreid als een gewaardeerd lid van vele huishoudens.

Coton-de-Tuléar
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Coton de Tuléar

De Coton de Tuléar staat bekend om zijn vrolijke, levendige en aanhankelijke temperament. Ze zijn vaak sociaal, vriendelijk en genieten van gezelschap. Deze honden hebben meestal een zachtaardige aard en kunnen goed overweg met gezinsleden en andere huisdieren.

Hoewel ze enige lichaamsbeweging nodig hebben, hebben Cotons over het algemeen geen extreem hoge energieniveaus. Korte wandelingen, speeltijd en wat ruimte om te verkennen zijn vaak voldoende om aan hun bewegingsbehoeften te voldoen.

Cotons zijn over het algemeen intelligente honden en kunnen goed getraind worden, maar ze hebben soms een eigenzinnige kant. Positieve trainingsmethoden met beloningen werken goed, maar consistentie en geduld zijn belangrijk. Ze reageren goed op vriendelijke en zachte benaderingen.

De Coton de Tuléar heeft een zachte, katoenachtige vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten te voorkomen. Daarnaast kan het nodig zijn om hun ogen, oren en tanden regelmatig te controleren en te reinigen. Goede verzorging draagt bij aan het behoud van een gezonde vacht.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen