Honden Rassen

Chart Polski

Chart Polski

De Chart Polski, ook bekend als de Poolse Windhond, is een oud windhondenras afkomstig uit Polen. Ze staan bekend om hun slanke lichaamsbouw en atletische verschijning. Deze honden werden traditioneel gefokt voor de jacht op hazen en ander wild. Chart Polski’s zijn over het algemeen vriendelijk, intelligent en hebben regelmatige lichaamsbeweging nodig. Ze hebben een korte vacht die glad en dicht is. Deze honden gedijen goed in een actieve omgeving en kunnen goede metgezellen zijn voor gezinnen die bereid zijn tijd te besteden aan hun bewegingsbehoeften.

Officiële naam : Chart Polski
Andere namen : Poolse Windhond
Oorsprong : Polen

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de rasstandaard van de Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Chart Polski een opvallend uiterlijk:

 • Hoofd: Lang en smal met een duidelijke stop. De ogen zijn groot en ovaal, en de oren zijn hoog aangezet en gevouwen.

 • Vacht: Kort, dicht, en glad, beschikbaar in diverse kleuren.

 • Staart: Laag aangezet, lang, dun, en licht gebogen.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
70–80 cm
Gewicht
27–32 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
65–75 cm
Gewicht
23–28 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 3 jaar
 • Oudere : 3 jaar tot 7 jaar
 • Senior : 7 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Elegantie: De Chart Polski straalt elegantie uit met zijn gestroomlijnde lichaamsbouw en sierlijke bewegingen.

 • Snelheid: Deze windhond staat bekend om zijn indrukwekkende snelheid en behendigheid.

 • Jachtinstinct: Historisch gezien gefokt voor de jacht, behoudt de Chart Polski nog steeds sterke jachtinstincten.

Temperament en Gedrag

 • Onafhankelijk: Chart Polski’s kunnen onafhankelijk zijn, maar hebben nog steeds een sterke band met hun eigenaren.

 • Rustig: Over het algemeen zijn ze kalm en ontspannen binnenshuis, maar ze hebben regelmatige lichaamsbeweging nodig.

 • Vriendelijk: Deze honden zijn over het algemeen vriendelijk en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

 • Waakzaam: Van nature waakzaam, kunnen ze hun familie beschermen als dat nodig is.

 • Training: Hoewel intelligent, kunnen Chart Polski’s enigszins eigenwijs zijn, wat consistente en positieve training vereist.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Chart Polski op verschillende gebieden:

Door aandacht te besteden aan deze aspecten van verzorging, kun je ervoor zorgen dat je Chart Polski een gezond, gelukkig en goed opgevoed huisdier blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Chart Polski, ook bekend als de Poolse Windhond, is een oud windhondenras dat oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht en het racen. Over het algemeen is dit ras over het algemeen gezond, maar zoals bij elk hondenras, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren op moeten letten:

 1. Cardiomyopathie: Chart Polski’s kunnen aanleg hebben voor cardiomyopathie, een hartaandoening die de hartspier aantast. Regelmatige veterinaire controles en een gezonde levensstijl kunnen bijdragen aan het monitoren en beheren van de hartgezondheid.

 2. Oogproblemen: Sommige windhondenrassen, waaronder de Chart Polski, kunnen vatbaar zijn voor bepaalde oogproblemen. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk om aandoeningen zoals progressieve retina atrofie (PRA) te detecteren.

 3. Gewrichtsproblemen: Grote rassen zoals de Chart Polski kunnen gevoelig zijn voor gewrichtsproblemen, waaronder heupdysplasie. Het is belangrijk om met fokkers samen te werken die gezondheidstests uitvoeren op de ouderdieren.

 4. Huidproblemen: Vanwege hun korte vacht en dunne huid kunnen Chart Polski’s gevoelig zijn voor huidproblemen, waaronder allergieën en irritaties. Reguliere verzorging en een gezond dieet kunnen de huidgezondheid bevorderen.

 5. Tandheelkundige zorg: Zoals bij veel hondenrassen, is tandheelkundige zorg belangrijk om tandsteen en tandvleesaandoeningen te voorkomen. Regelmatig tandenpoetsen en kauwspeeltjes kunnen hierbij helpen.

 6. Voeding en gewichtsbeheer: Het is belangrijk om een uitgebalanceerd dieet te handhaven en het gewicht van de Chart Polski te controleren om overgewicht te voorkomen. Overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen, waaronder gewrichtsproblemen.

 7. Beweging: Chart Polski’s zijn actieve honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben. Zorg voor voldoende speeltijd en dagelijkse wandelingen om aan hun bewegingsbehoeften te voldoen.

Het is essentieel om samen te werken met een gerenommeerde fokker die de gezondheid van de ouderdieren serieus neemt. Regelmatige veterinaire controles, een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en aandacht voor de specifieke behoeften van het ras dragen allemaal bij aan een gezond en gelukkig leven voor de Chart Polski.

De Chart Polski is niet alleen een indrukwekkende jager, maar ook een liefdevolle metgezel met een aristocratische uitstraling. Hun vriendelijke karakter en snelheid maken ze zowel geschikt voor het leven in een actief huishouden als voor deelname aan hondensporten zoals coursing.

De geschiedenis van de

Chart Polski

De Chart Polski, ook bekend als de Poolse Windhond, is een hondenras dat zijn oorsprong vindt in Polen. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Chart Polski:

Oorsprong: De Chart Polski heeft een lange geschiedenis en wordt beschouwd als een van de oudste windhondenrassen ter wereld. Het ras is ontstaan in Polen en heeft zijn wortels in de middeleeuwen, waar het werd gefokt door de Poolse adel voor de jacht op groot wild, waaronder herten en wolven.

Jachthond van de adel: De Chart Polski stond bekend als een favoriet bij de Poolse adel, die de honden gebruikte voor de koninklijke jacht. Deze windhonden waren niet alleen gewaardeerd om hun snelheid, uithoudingsvermogen en behendigheid, maar ook om hun elegante uiterlijk.

Kenmerken: De Chart Polski is een grote, slanke windhond met een atletisch en gespierd lichaam. Ze hebben een lange, smalle kop, een lange nek en een diepe borstkas. De vacht is kort en dicht, en het ras komt voor in verschillende kleuren, waaronder zwart, wit, rood en gestroomd.

Gebruik in de jacht: Chart Polski’s werden oorspronkelijk gefokt als jachthonden voor de adel, met name voor de jacht op snel bewegende prooien zoals herten en wolven. Ze staan bekend om hun vermogen om hoge snelheden te bereiken en hun wendbaarheid tijdens de jacht.

Behoud van het ras: Door de eeuwen heen is de Chart Polski in Polen blijven bestaan, maar het aantal nam af tijdens periodes van politieke en sociale verandering. Inspanningen werden echter geleverd om het ras te behouden, en het wordt nu beschouwd als een nationaal cultureel erfgoed in Polen.

Internationale erkenning: De Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Chart Polski internationaal erkend als een officieel ras. Hoewel het nog steeds minder algemeen voorkomt dan sommige andere windhondenrassen, heeft het zijn plaats behouden als een waardevol erfstuk en jachthond.

Gebruik in moderne tijden: Terwijl de oorspronkelijke functie als jachthond behouden blijft, wordt de Chart Polski ook gewaardeerd als gezelschapshond vanwege zijn vriendelijke karakter en aanpassingsvermogen aan het gezinsleven.

De geschiedenis van de Chart Polski weerspiegelt zijn rol als een aristocratische jachthond in Polen en de inspanningen om het ras te behouden als een belangrijk cultureel erfgoed.

Chart Polski
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Chart Polski

De Chart Polski staat bekend om zijn vriendelijke, rustige en aanhankelijke temperament. Ze zijn vaak gereserveerd tegenover vreemden maar tonen genegenheid en loyaliteit aan hun gezin. Deze honden kunnen wat terughoudend zijn, maar ze hebben over het algemeen een zachte aard.

Ja, de Chart Polski is een snel rennend ras en heeft dagelijkse lichaamsbeweging nodig om aan zijn behoeften te voldoen. Ze genieten van rennen en spelen in een veilige omgeving. Het is belangrijk om ze de mogelijkheid te geven om hun energie te kanaliseren en hun spieren te strekken.

Chart Polski’s zijn over het algemeen intelligent, maar ze hebben een onafhankelijke en soms eigenzinnige aard. Training moet positief, consistent en stimulerend zijn. Socialisatie op jonge leeftijd is essentieel om ervoor te zorgen dat ze goed omgaan met verschillende situaties en mensen.

De vacht van een Chart Polski is kort en dicht en vereist minimaal onderhoud. Af en toe borstelen helpt om losse haren te verwijderen en de vacht in goede conditie te houden. Over het algemeen zijn ze vrij schoon en hebben ze geen sterke geur.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen