Honden Rassen

Cesky Terriër

Cesky-Terriër

De Cesky Terriër, oorspronkelijk bekend als de Boheemse Terriër, is een Tsjechisch hondenras dat in de jaren 1940 werd ontwikkeld door František Horák. Hij wilde een terriër creëren die zowel geschikt was voor de jacht als voor het gezinsleven. De Cesky Terriër is ontstaan uit kruisingen tussen de Schotse Terriër en de Sealyham Terriër. Dit resulteerde in een hond met uitstekende jachteigenschappen en een aangenaam temperament.

Officiële naam : Cesky Terriër
Andere namen : Tsjechische Terriër, Cesky
Oorsprong : Tsjechië

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de rasstandaard van de Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft de Cesky Terriër een karakteristiek uiterlijk:

 • Vacht: Lang, zijdeachtig en golvend, meestal grijs tot zwart of lichtgrijs.

 • Hoofd: Langwerpig, met een kenmerkende stop en donkere, amandelvormige ogen.

 • Oren: Hangend, dicht bij het hoofd.

 • Staart: Ingekort tot ongeveer 15 cm, hoog aangezet.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
25–32 cm
Gewicht
6–10 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
25–28 cm
Gewicht
5–8 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 maanden tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 3 jaar
 • Oudere : 3 jaar tot 7 jaar
 • Senior : 7 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Jachteigenschappen: De Cesky Terriër staat bekend om zijn uitstekende jachteigenschappen, vooral bij het werken in holen.

 • Vachtverzorging: De zijdeachtige vacht vereist regelmatige verzorging om klitten te voorkomen.

 • Vriendelijkheid: Over het algemeen vriendelijk en aanhankelijk, zowel naar gezinsleden als naar vreemden.

Temperament en Gedrag

 • Actief: Hoewel niet extreem energiek, is de Cesky Terriër toch actief en geniet hij van regelmatige lichaamsbeweging.

 • Intelligent: Slim en alert, wat hen geschikt maakt voor training.

 • Gezinshond: Vanwege hun vriendelijke aard gedijen Cesky Terriërs goed als gezinshonden.

 • Sociaal: Ze kunnen goed opschieten met andere huisdieren en kinderen.

 • Waakzaam: Hun waakzaamheid maakt ze geschikt als waakhonden.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Cesky Terriër op verschillende gebieden:

Door aandacht te besteden aan deze aspecten van verzorging, kun je ervoor zorgen dat je Cesky Terriër een gezond, gelukkig en goed opgevoed huisdier blijft.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Cesky Terriër is een Tsjechisch hondenras dat is ontstaan door kruisingen tussen de Schotse Terriër en de Sealyham Terriër. Over het algemeen is de Cesky Terriër een gezond ras, maar zoals bij elk ras, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren op moeten letten:

 1. Patella Luxatie: Dit is een aandoening waarbij de knieschijf (patella) uit zijn normale positie glijdt. Het kan leiden tot ongemak en kreupelheid. Regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk om dit probleem te detecteren.

 2. Oogproblemen: Sommige Cesky Terriërs kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen, zoals cataract en progressieve retina atrofie (PRA). Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk om deze aandoeningen vroegtijdig op te sporen.

 3. Voortplantingsgezondheid: Fokkers en eigenaren moeten zich bewust zijn van mogelijke voortplantingsproblemen, vooral bij teven. Regelmatige veterinaire controles tijdens de dracht en de bevalling zijn belangrijk.

 4. Gewichtsbeheer: Net als bij veel rassen is het belangrijk om het gewicht van de Cesky Terriër te controleren om overgewicht te voorkomen. Overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen, waaronder gewrichtsproblemen.

 5. Tandheelkundige zorg: Kleine rassen hebben vaak aanleg voor tandheelkundige problemen. Regelmatige tandheelkundige controles en tandenpoetsen zijn belangrijk om tandsteen en tandvleesaandoeningen te voorkomen.

 6. Vachtverzorging: De Cesky Terriër heeft een dichte, zijdeachtige vacht die regelmatige verzorging nodig heeft om klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden.

 7. Beweging en mentale stimulatie: Hoewel ze kleiner zijn, hebben Cesky Terriërs regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig. Zorg voor voldoende speeltijd en wandelingen om aan hun behoeften te voldoen.

 8. Socialisatie en training: Zoals bij veel terriërrassen, is vroege socialisatie en consistente training belangrijk om een goed afgericht huisdier te krijgen.

Het is cruciaal om samen te werken met een gerenommeerde fokker die de gezondheid van de ouderdieren serieus neemt. Regelmatige veterinaire controles, een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en aandacht voor de specifieke behoeften van het ras dragen allemaal bij aan een gezond en gelukkig leven voor de Cesky Terriër.

De Cesky Terriër is een charmante, veelzijdige hond met zowel jachtvaardigheden als een liefdevol karakter dat zich goed aanpast aan het gezinsleven.

De geschiedenis van de

Cesky Terriër

De Cesky Terriër, ook wel bekend als de Bohemian Terriër, is een Tsjechisch hondenras dat is ontstaan ​​uit kruisingen tussen Sealyham Terriërs en Schotse Terriërs. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Cesky Terriër:

Oorsprong: Het ras werd in de jaren 1940 in Tsjechoslowakije ontwikkeld door de Tsjechische fokker František Horák. Zijn doel was om een terriër te creëren die geschikt was voor de jacht en zich goed kon aanpassen aan het leven als gezinshond.

Fokprogramma’s: František Horák begon met het fokken van Cesky Terriërs door Sealyham Terriërs te kruisen met Schotse Terriërs. Het doel was om een terriër te krijgen die de kenmerken van beide rassen combineerde en geschikt was voor de jacht op verschillende soorten wild.

Kenmerken: De Cesky Terriër heeft een uniek uiterlijk met een lang, cilindrisch lichaam, korte poten en een zachte, zijdeachtige vacht. De vacht is meestal blauwgrijs, grijsbruin of lichtbruin. Ze hebben een karakteristieke baard en snor.

Jachtcapaciteiten: Oorspronkelijk gefokt voor de jacht, werden Cesky Terriërs gebruikt om te jagen op ongedierte zoals ratten en mollen. Ze staan ​​bekend om hun vastberadenheid en moed, maar ze hebben ook een zachtere en aanhankelijke kant die hen geschikt maakt als gezelschapshond.

Erkenning en verspreiding: De Cesky Terriër werd officieel erkend als een ras door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) in 1963. Het ras heeft echter geen brede verspreiding gekregen en blijft relatief zeldzaam, zowel in Tsjechië als internationaal.

Gebruik in moderne tijden: Hoewel Cesky Terriërs nog steeds geschikt zijn voor de jacht, worden ze tegenwoordig ook gewaardeerd als gezelschapshonden. Ze zijn bekend om hun vriendelijke en aanpasbare karakter, waardoor ze goede metgezellen zijn voor gezinnen en individuen.

De geschiedenis van de Cesky Terriër illustreert de inspanningen van een fokker om een terriërras te ontwikkelen dat zowel geschikt is voor de jacht als voor het gezinsleven. Het ras heeft unieke kenmerken en blijft een interessante keuze voor liefhebbers van terriërs en honden in het algemeen.

Cesky-Terriër
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Cesky Terriër

De Cesky Terriër staat bekend om zijn vriendelijke, aanhankelijke en intelligente temperament. Ze zijn vaak sociaal en goed in de omgang met gezinsleden, inclusief kinderen. Cesky Terriërs hebben een terrier-achtige nieuwsgierigheid en vastberadenheid.

Ja, hoewel ze klein zijn, hebben Cesky Terriërs redelijk wat lichaamsbeweging nodig. Ze genieten van wandelingen, spelen en mentale uitdagingen. Regelmatige lichaamsbeweging helpt om hun energieniveaus te beheren en te voorkomen dat ze zich vervelen.

Cesky Terriërs hebben vaak een eigenzinnige en onafhankelijke aard, maar ze zijn intelligent en kunnen goed reageren op positieve trainingsmethoden. Consistentie en geduld zijn belangrijk in de training. Socialisatie op jonge leeftijd is ook gunstig.

De vacht van een Cesky Terriër is zijdeachtig en vereist regelmatige verzorging. Dagelijks borstelen is vaak nodig om klitten te voorkomen en de vacht in goede conditie te houden. Professioneel trimmen kan ook nodig zijn om de vacht in het gewenste model te houden.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen