Honden Rassen

Cão da Serra de Aires

Cão da Serra de Aires

De Cão da Serra de Aires, ook bekend als de Portugese Herdershond, heeft zijn wortels in Portugal en is een oud herdersras. Het werd traditioneel gefokt voor het hoeden en beschermen van kuddes in de ruige bergen van Portugal. Dit ras staat bekend om zijn wendbaarheid, intelligentie en uitstekende herdersvaardigheden.

Officiële naam : Cão da Serra de Aires
Andere namen : Serra de Aires Sheepdog, Portuguese Sheepdog
Oorsprong : Portugal

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Cão da Serra de Aires wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en vertoont de volgende algemene kenmerken:

 • Vacht: Lang en golvend, met een ruwe textuur. De vacht vormt vaak karakteristieke “dreads” of koorden.
 • Kleur: Meestal wolfsgrauw, maar ook andere kleuren zijn mogelijk.
 • Hoofd: Licht gewelfd met een sterke, rechte snuit en expressieve ogen.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
45-55 cm
Gewicht
17-30 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
42-52 cm
Gewicht
17-28 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  2 maanden
 • Puppy : 2 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 jaar tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Herdersinstinct: Cão da Serra de Aires staat bekend om zijn sterke herdersinstinct. Ze hebben het vermogen om vee te hoeden en te beschermen.
 • Intelligentie: Dit ras is intelligent en heeft een snelle denkvermogen, waardoor het effectief kan reageren op verschillende situaties.
 • Behendigheid: Ze zijn wendbaar en hebben een uitstekende behendigheid, wat hen helpt bij het navigeren door terreinen in bergachtige gebieden.
 • Uithoudingsvermogen: Cão da Serra de Aires staat bekend om zijn uithoudingsvermogen, waardoor het langdurig kan werken in veeleisende omgevingen.

Temperament en Gedrag

 • Vriendelijkheid: Over het algemeen vriendelijk en loyaal tegenover het gezin.
 • Waakzaamheid: Dit ras is waakzaam en heeft een natuurlijke neiging tot het beschermen van zijn gezin en eigendommen.
 • Sociaal: Met de juiste socialisatie kunnen ze goed overweg met kinderen en andere huisdieren.
 • Zelfstandigheid: Cão da Serra de Aires heeft een zekere mate van zelfstandigheid, wat het gevolg is van zijn werk als herdershond.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Cão da Serra de Aires op verschillende gebieden:

Elke hond is uniek, dus pas de zorg aan op de specifieke behoeften en persoonlijkheid van je Cão da Serra de Aires.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Dat is een uitstekende benadering! Het aanpassen van de zorg aan de individuele behoeften en persoonlijkheid van je Cão da Serra de Aires is de sleutel tot het bieden van de beste levenskwaliteit voor je harige metgezel. Hier zijn enkele algemene richtlijnen die je kunt overwegen:

 1. Veterinaire Zorg: Regelmatige veterinaire controles zijn van vitaal belang om de gezondheid van je Cão da Serra de Aires te waarborgen. Bespreek met je dierenarts geschikte vaccinaties, ontworming en andere preventieve gezondheidszorg.

 2. Voeding: Pas het dieet van je Cão da Serra de Aires aan op basis van leeftijd, gewicht, activiteitsniveau en eventuele gezondheidsproblemen. Hoogwaardig hondenvoer dat voldoet aan de specifieke behoeften van het ras is belangrijk.

 3. Lichaamsbeweging: Cão da Serra de Aires zijn over het algemeen actieve en energieke honden. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging om fysieke en mentale gezondheid te bevorderen. Wandelingen, speeltijd en uitdagende activiteiten zijn vaak gewaardeerd.

 4. Training en Socialisatie: Begin met gehoorzaamheidstraining op jonge leeftijd en zorg voor vroege socialisatie met verschillende mensen, dieren en omgevingen. Cão da Serra de Aires zijn vaak intelligent en leren snel.

 5. Grooming: Afhankelijk van de vachtvariatie, kan je Cão da Serra de Aires wat verzorging nodig hebben. Regelmatig borstelen, nagelknippen en oorcontroles kunnen nodig zijn om de gezondheid van de vacht en de algemene hygiëne te behouden.

 6. Gezondheidsmonitoring: Houd de gezondheid van je Cão da Serra de Aires nauwlettend in de gaten. Let op veranderingen in gedrag, eetlust, gewicht en andere mogelijke symptomen van gezondheidsproblemen.

 7. Comfort en Veiligheid: Zorg voor een comfortabele en veilige omgeving voor je Cão da Serra de Aires. Een gezellige rustplaats en een veilige speelruimte dragen bij aan het welzijn van je hond.

 8. Liefde en Aandacht: Elk dier heeft behoefte aan liefde en aandacht. Besteed tijd aan interactie, speeltijd en genegenheid om een sterke band met je Cão da Serra de Aires op te bouwen.

Door te observeren, te luisteren naar de signalen van je hond en de zorg aan te passen aan zijn individuele behoeften, kun je een gezond en gelukkig leven bevorderen voor je Cão da Serra de Aires.

De Cão da Serra de Aires is niet alleen een bekwame herdershond, maar ook een trouwe metgezel met kenmerkende fysieke eigenschappen en gedragskenmerken. Ze gedijen goed bij actieve eigenaren die hun natuurlijke behoeften begrijpen.

De geschiedenis van de

Cão da Serra de Aires

De Cão da Serra de Aires, ook bekend als de Portugese Herdershond, is een oud ras afkomstig uit Portugal. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Cão da Serra de Aires:

Oorsprong in Portugal: De Cão da Serra de Aires is ontstaan in de bergachtige gebieden van Portugal, met name in de Serra de Aires en Serra de Estrela, waar ze werden gebruikt als herdershonden.

Herdershond van de Serra de Aires: Het ras is vernoemd naar het Serra de Aires-gebergte, waar het traditioneel werd gebruikt voor het hoeden en beschermen van vee, zoals schapen en geiten. Hun vaardigheden als herdershonden waren van onschatbare waarde in de ruige en bergachtige omgeving.

Kenmerken: De Cão da Serra de Aires is een middelgrote hond met een stevige en compacte bouw. Ze hebben een dichte vacht die meestal ruig en golvend is. De kleur varieert, maar de meest voorkomende is grijs met tinten geel of beige.

Intelligentie en werkethiek: Deze herdershonden staan bekend om hun intelligentie, wendbaarheid en vastberadenheid bij het hoeden van vee. Ze werken vaak onafhankelijk en hebben een sterk ontwikkelde werkethiek.

Overleven in landelijke gebieden: Door de jaren heen hebben Cão da Serra de Aires zich aangepast aan het leven in landelijke en bergachtige gebieden. Hun vermogen om te overleven in uitdagende omstandigheden heeft bijgedragen aan hun duurzaamheid als ras.

Herkenning en behoud van het ras: Hoewel het ras van oudsher werd gewaardeerd als een werkende herdershond, werd het pas in de tweede helft van de 20e eeuw erkend als een afzonderlijk ras. Fokkers hebben zich sindsdien ingezet voor het behoud en de bevordering van het ras.

Internationale erkenning: De Cão da Serra de Aires heeft internationale erkenning gekregen en is erkend door verschillende hondenverenigingen, waaronder de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Gebruik in moderne tijden: Hoewel hun traditionele rol als herdershond nog steeds wordt gewaardeerd, heeft de Cão da Serra de Aires ook zijn plaats gevonden als gezelschapshond. Ze zijn loyaal, vriendelijk en alert, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende omgevingen.

De geschiedenis van de Cão da Serra de Aires weerspiegelt de nauwe banden met het landelijke leven in Portugal en hun rol als betrouwbare herdershonden in bergachtige gebieden. De inspanningen om het ras te behouden getuigen van de waarde die aan deze Portugese herdershond wordt gehecht.

Cão da Serra de Aires
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Cão da Serra de Aires

De Cão da Serra de Aires staat bekend om zijn levendige, intelligente en vriendelijke temperament. Ze zijn vaak alert, loyaal en sociaal. Deze herdershonden hebben een energieke aard en zijn doorgaans goed in de omgang met gezinnen, inclusief kinderen.

Ja, de Cão da Serra de Aires is een actief ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Ze genieten van buitenactiviteiten, zoals wandelen, rennen en spelen. Het bieden van voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie is belangrijk om hun welzijn te behouden.

Over het algemeen zijn Cão da Serra de Aires intelligent en trainbaar. Ze hebben vaak een sterke werkethiek en reageren goed op positieve, beloningsgerichte training. Het is belangrijk om trainingssessies interessant en gevarieerd te houden, omdat ze zich anders kunnen vervelen.

De vacht van een Cão da Serra de Aires is lang, dicht en golvend. Ze vereisen regelmatig borstelen om klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden. Extra aandacht moet worden besteed aan de vacht tijdens de verharingsperiode. Controleer ook regelmatig oren, nagels en tanden.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen