Honden Rassen

Blue Picardië Spaniël

Blue-Picardië-Spaniël

De Blue Picardië Spaniël, ook bekend als de Épagneul Picard, is een oude Franse jachthond die zijn oorsprong vindt in de regio Picardië. Het ras stamt waarschijnlijk af van oude Spaniëlsoorten die werden geïntroduceerd door Romeinse legioenen. Door kruisingen en selectieve fok ontstond de Blue Picardië Spaniël, een veelzijdige jachthond die bekend staat om zijn vaardigheden bij het opsporen van wild, met name vogels. Door de jaren heen is de Blue Picardië Spaniël gebruikt voor de jacht op zowel veerwild als klein wild.

Officiële naam : Epagneul Bleu de Picardie
Andere namen : Franse Blue Picardië Spaniël, Bleu Picardië
Oorsprong : Frankrijk

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Blue Picardië Spaniël wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en vertoont de volgende algemene kenmerken:

 • Grootte: Middelgroot, met een schofthoogte tussen 55 en 62 cm.
 • Gewicht: Gemiddeld tussen 18 en 25 kg.
 • Vacht: Dicht, glad, en halflang, met een kenmerkende blauw-grijze kleur en schaarse zwarte vlekken.
 • Hoofd: Gemiddeld formaat, met een licht gewelfde schedel en matig lange oren.
 • Ogen: Expressief, donker van kleur.
 • Staart: Wordt vaak gecoupeerd en hoog aangezet.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
55-61 cm
Gewicht
20-25 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
53-60 cm
Gewicht
18-20 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  3 maanden
 • Puppy : 3 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 jaar tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Jachtpassie: De Blue Picardië Spaniël staat bekend om zijn uitstekende jachtvaardigheden, met name bij het apporteren van waterwild.
 • Intelligentie: Een slimme en alerte hond, gemakkelijk te trainen en responsief op commando’s.
 • Uithoudingsvermogen: Beschikt over aanzienlijk uithoudingsvermogen en kan lange uren actief zijn tijdens de jacht.
 • Goede zwemmer: Het ras heeft een natuurlijke affiniteit voor water en is een uitstekende zwemmer.

Temperament en Gedrag

 • Vriendelijk: Over het algemeen vriendelijk, toegewijd aan het gezin en sociaal met kinderen en andere huisdieren.
 • Energiek: Vanwege het jachtinstinct heeft de Blue Picardië Spaniël een aanzienlijke hoeveelheid energie en lichaamsbeweging nodig.
 • Zelfverzekerd: Heeft een zelfverzekerde en onafhankelijke aard, wat bijdraagt aan zijn uitstekende prestaties in het veld.
 • Gehechtheid aan Familie: Hecht zich sterk aan zijn eigenaar en gedijt goed in een gezinssituatie.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn tips voor het verzorgen van een Blue Picardië Spaniël op verschillende gebieden:

Door aandacht te besteden aan deze aspecten van verzorging, kun je ervoor zorgen dat je Blue Picardië Spaniël een gezond en gelukkig leven leidt. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en temperament van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Blue Picardië Spaniël is over het algemeen een gezond en robuust ras. Ze zijn gefokt als jachthonden, specifiek voor het werk in moerassige gebieden, en hebben daarom een sterke constitutie. Zoals bij elk ras kunnen er echter enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten zijn waar je op moet letten. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Blue Picardië Spaniël:

 1. Heupdysplasie: Een genetische aandoening waarbij de heupgewrichten zich niet goed ontwikkelen, wat kan leiden tot mobiliteitsproblemen.

 2. Elleboogdysplasie: Een aandoening waarbij de ellebooggewrichten niet goed ontwikkelen, vergelijkbaar met heupdysplasie maar in de ellebooggewrichten.

 3. Oogproblemen: Sommige Picardië Spaniëls kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen zoals progressieve retinale atrofie (PRA) en cataracten. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk.

 4. Oorinfecties: Door hun hangende oren kunnen Spaniëls gevoeliger zijn voor oorinfecties. Regelmatige reiniging en inspectie van de oren kunnen helpen om problemen te voorkomen.

 5. Huidproblemen: Net als bij veel andere hondenrassen kunnen Blue Picardië Spaniëls gevoelig zijn voor huidproblemen. Regelmatige verzorging en controle op huidaandoeningen zijn belangrijk.

 6. Gewichtsbeheer: Het is belangrijk om het gewicht van de Blue Picardië Spaniël te controleren, omdat overgewicht de belasting van de gewrichten kan verhogen en andere gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

 7. Voedselallergieën: Sommige honden kunnen allergisch zijn voor bepaalde voedingsmiddelen. Let op tekenen van allergieën, zoals jeuk, huidirritaties, of gastro-intestinale problemen.

 8. Gedragsproblemen: Blue Picardië Spaniëls zijn intelligente en actieve honden. Ze hebben mentale en fysieke stimulatie nodig om verveling te voorkomen.

Het is belangrijk om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie te geven, en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Als je overweegt een Blue Picardië Spaniël aan te schaffen, werk dan samen met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren om het risico op erfelijke aandoeningen te verminderen.

De Blue Picardië Spaniël is een veelzijdige jachthond met een charmant uiterlijk en een levendige persoonlijkheid. Vanwege zijn energieniveau en jachtpassie is het belangrijk dat hij een actieve levensstijl heeft en betrokken wordt bij regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie.

De geschiedenis van de

Blue Picardië Spaniël

De Blue Picardië Spaniël, ook bekend als de Épagneul Picard, is een oude Franse jachthond die oorspronkelijk is gefokt voor de jacht op watervogels. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Blue Picardië Spaniël:

Oorsprong in Frankrijk: De Blue Picardië Spaniël komt oorspronkelijk uit de regio Picardië in het noorden van Frankrijk. Het ras werd ontwikkeld voor de jacht op watervogels in moerassen en meren, en het staat bekend om zijn uitstekende zwemvaardigheden.

Jachtprestaties: De Blue Picardië Spaniël werd specifiek gefokt voor de jacht op watervogels, waaronder eenden en ganzen. Het ras staat bekend om zijn vermogen om zowel op het land als in het water te werken, waardoor het veelzijdig is voor verschillende jachtsituaties.

Kenmerken: De Blue Picardië Spaniël is een middelgrote tot grote hond met een robuuste bouw. Ze hebben een dichte, waterafstotende vacht die meestal een blauwachtige tint heeft, wat het ras zijn kenmerkende uiterlijk geeft. De oren zijn lang en hangend.

Selectieve fok: Gedurende de geschiedenis van het ras werd er selectief gefokt om de eigenschappen te behouden die nodig zijn voor effectieve jacht. Hierbij werden aspecten zoals neuswerk, gehoorzaamheid en uithoudingsvermogen gewaardeerd.

Erkenning: De Blue Picardië Spaniël is erkend door verschillende hondenverenigingen, waaronder de Fédération Cynologique Internationale (FCI). Het ras wordt soms verward met de Grote Blue Gascony Spaniël, maar het zijn twee afzonderlijke rassen.

Modern gebruik: Hoewel de Blue Picardië Spaniël oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht, wordt het ras tegenwoordig ook gewaardeerd als een gezelschapshond. Het staat bekend om zijn vriendelijke aard, intelligentie en toewijding aan het gezin.

Zeldzaamheid: Ondanks zijn kwaliteiten als jachthond is de Blue Picardië Spaniël relatief zeldzaam buiten Frankrijk. Inspanningen worden gedaan om het ras te behouden en de genenpool te beschermen.

De geschiedenis van de Blue Picardië Spaniël illustreert zijn oorsprong als een doelgerichte jachthond in de regio Picardië en zijn evolutie tot een gewaardeerde metgezel in moderne tijden.

Blue-Picardië-Spaniël
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Blue Picardië Spaniël

De Blue Picardië Spaniël staat bekend om zijn vriendelijke, toegewijde en energieke temperament. Ze zijn vaak intelligent en alert, wat hen tot uitstekende metgezellen en jachthonden maakt. Deze honden hebben vaak een levendige persoonlijkheid en zijn graag betrokken bij activiteiten met hun gezin.

Ja, de Blue Picardië Spaniël is een actief ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft. Ze zijn van nature atletisch en genieten van activiteiten zoals wandelen, rennen en spelen. Voldoende beweging is belangrijk om te voorkomen dat ze zich vervelen en om hun fysieke en mentale welzijn te bevorderen.

Over het algemeen zijn Blue Picardië Spaniëls intelligent en trainbaar, maar ze hebben ook een eigenzinnige kant. Positieve versterking, beloningsgerichte training en consistentie zijn belangrijk bij het trainen van dit ras. Ze genieten vaak van taken die hun mentale vaardigheden uitdagen.

De vacht van een Blue Picardië Spaniël is middellang, dicht en heeft meestal golven. Regelmatig borstelen helpt om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Controleer ook regelmatig oren, nagels en tanden voor de algehele gezondheid van de hond.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen