Honden Rassen

Beagle

Beagle

De Beagle heeft een boeiende geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd, waar honden met vergelijkbare kenmerken werden gebruikt voor de jacht op klein wild. De moderne Beagle zoals we die vandaag kennen, ontwikkelde zich echter in Engeland in de 19e eeuw. Het ras werd gefokt om te voldoen aan de behoeften van jagers, voornamelijk voor de jacht op konijnen en hazen. Door de jaren heen heeft de Beagle zijn populariteit behouden vanwege zijn compacte formaat, uitstekende reukvermogen, en vriendelijke aard.

Officiële naam : Beagle
Andere namen : Geen specifieke andere namen
Oorsprong : Engeland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Beagle, erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI), vertoont de volgende algemene kenmerken:

 • Vacht: Kort, dicht, en waterbestendig.
 • Kleur: Driekleurig (zwart, wit, bruin), tweekleurig (wit en elke hound-kleur), of eenkleurig (elke hound-kleur).
 • Hoofd: Sterk en zonder grove trekken, met een goed gevormde schedel.
 • Ogen: Groot, rond, en expressief.
 • Oren: Lange oren, laag aangezet, en fijn van structuur.
 • Staart: Van gemiddelde lengte, hoog aangezet, en vrolijk gedragen.
specifieke details
puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
33-40 cm
Gewicht
9-11 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
33-40 cm
Gewicht
9-11 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  …. maanden
 • Puppy : …. tot …. maanden
 • Volwassen : …. maanden tot …. jaar
 • Oudere : …. tot …. jaar
 • Senior : …. tot …. jaar
Raskenmerken
 • Reukvermogen: De Beagle staat bekend om zijn uitzonderlijke reukvermogen, waardoor hij uitstekend geschikt is voor het volgen van geursporen.
 • Compacte Bouw: De hond heeft een sterke, compacte bouw die hem behendig maakt in ruig terrein.
 • Vriendelijke Expressie: Kenmerkend voor de Beagle is de vriendelijke expressie die zijn sociale aard weerspiegelt.
Temperament en Gedrag
 • Vriendelijkheid: Beagles zijn over het algemeen vriendelijk, liefdevol, en sociaal, waardoor ze uitstekende gezinshonden zijn.
 • Energiek: Actief en energiek, Beagles genieten van zowel fysieke activiteit als mentale uitdagingen.
 • Sociaal met Andere Honden: Beagles komen vaak goed overeen met andere honden en huisdieren.
 • Eigenzinnigheid: Soms eigenzinnig, maar over het algemeen goed trainbaar met positieve bekrachtiging.
 • Jachtdrift: Vanwege hun jachtinstinct is het belangrijk om Beagles goed getraind en aangelijnd te houden in onbekende gebieden.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn tips voor het verzorgen van een Beagle op verschillende gebieden:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je een gezonde, gelukkige Beagle hebben. Pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften en temperament van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Beagles zijn over het algemeen robuuste honden, maar zoals bij elk ras kunnen ze bepaalde gezondheidsproblemen ervaren. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor Beagles:

 1. Obesitas: Beagles hebben de neiging om van eten te houden en kunnen gemakkelijk overgewicht ontwikkelen. Overgewicht kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder gewrichtsproblemen en diabetes. Het is belangrijk om de voeding in de gaten te houden en voldoende lichaamsbeweging te bieden.

 2. Oorproblemen: Door hun hangende oren zijn Beagles vatbaar voor oorinfecties. Regelmatige reiniging van de oren kan helpen om dit te voorkomen.

 3. Allergieën: Beagles kunnen gevoelig zijn voor allergieën, zowel voedselallergieën als allergieën voor omgevingsfactoren. Let op tekenen van allergieën, zoals jeuk, roodheid of gastro-intestinale problemen.

 4. Epilepsie: Sommige Beagles kunnen aanleg hebben voor epileptische aanvallen. Als je vermoedt dat je Beagle een epileptische aanval heeft gehad, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts.

 5. Oogproblemen: Glaucoom en cataracten kunnen voorkomen bij Beagles. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk voor vroege detectie en behandeling.

 6. Gewrichtsproblemen: Zoals veel middelgrote en grote rassen kunnen Beagles vatbaar zijn voor gewrichtsproblemen zoals heupdysplasie. Regelmatige lichaamsbeweging en een gezond gewicht zijn cruciaal om de gewrichtsgezondheid te ondersteunen.

 7. Hernia van de tussenwervelschijf: Beagles hebben een lange rug en lopen daarom mogelijk een verhoogd risico op hernia van de tussenwervelschijf. Vermijd activiteiten die de rug kunnen belasten en zorg voor een geschikte leefomgeving.

 8. Gedragskenmerken: Beagles staan bekend om hun nieuwsgierige en speelse aard. Ze hebben mentale stimulatie nodig en kunnen geneigd zijn tot destructief gedrag als ze zich vervelen. Zorg voor voldoende speelgoed en uitdagingen om hun geest actief te houden.

 9. Verhoogd risico op overeten: Beagles hebben een sterk reukvermogen en een goede eetlust, wat kan leiden tot overeten. Porties beheren en regelmatige lichaamsbeweging aanbieden zijn belangrijk.

Het is van vitaal belang om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie te geven, en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren kan bijdragen aan het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Beagle is niet alleen een geweldige jachthond, maar ook een fantastische metgezel voor gezinnen. Zijn vriendelijke aard en aanhankelijkheid maken hem geliefd bij hondenliefhebbers over de hele wereld.

De geschiedenis van de

Beagle

De Beagle is een van de oudste hondenrassen met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Beagle:

Oorsprong: De Beagle is ontstaan in Engeland en heeft waarschijnlijk zijn wortels in oudere Engelse jachthonden, zoals de Harrier en andere kleine hondenrassen die werden gebruikt voor de jacht op klein wild.

Romeinse invloeden: Sommige historici geloven dat de voorouders van de Beagle teruggaan tot de Romeinse tijd. Romeinse soldaten brachten mogelijk kleine honden mee naar Groot-Brittannië, en deze honden werden gekruist met lokale rassen.

Jachthond voor klein wild: De Beagle werd gefokt om te worden gebruikt bij de jacht op klein wild, zoals konijnen en hazen. Het ras staat bekend om zijn uitstekende reukvermogen, vastberadenheid en uithoudingsvermogen tijdens het volgen van geursporen.

Eerste vermeldingen: Beagles werden voor het eerst vermeld in Engelse literatuur in de 15e eeuw. In de 19e eeuw werden ze verder ontwikkeld tot de moderne Beagle, en er werden twee variëteiten erkend: de Harrier Beagle en de Pocket Beagle.

Rasstandaard: De rasstandaard voor de moderne Beagle werd in de 19e eeuw vastgesteld, met de nadruk op specifieke fysieke kenmerken en temperament. Beagles werden populair bij de Engelse aristocratie en werden ook gewaardeerd door jagers vanwege hun jachtvaardigheden.

Verspreiding naar de Verenigde Staten: Beagles werden in de 19e eeuw naar de Verenigde Staten gebracht. Het ras kreeg brede erkenning en populariteit in de Verenigde Staten vanwege zijn vriendelijke aard, grootte en geschiktheid als gezinshond.

Snoopy: Het fictieve personage Snoopy, de hond uit de strip “Peanuts” van Charles Schulz, heeft de wereldwijde populariteit van de Beagle vergroot en het ras tot een icoon van de populaire cultuur gemaakt.

Huidige status: Tegenwoordig is de Beagle een van de meest populaire hondenrassen ter wereld. Ze worden gewaardeerd als gezinshonden vanwege hun vriendelijke karakter, aanpasbaarheid en schattige uiterlijk.

De geschiedenis van de Beagle weerspiegelt zijn rol als bekwame jachthond en zijn evolutie naar een geliefde metgezel in moderne tijden.

Beagle
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Beagle

Beagles staan bekend om hun vriendelijke, nieuwsgierige en vrolijke temperament. Ze zijn vaak sociaal, zowel met hun gezin als met andere honden. Beagles hebben vaak een speelse aard en kunnen goed overweg met kinderen.

Ja, Beagles zijn energieke honden en hebben regelmatige lichaamsbeweging nodig om gezond te blijven. Ze genieten van wandelingen, spelen en kunnen ook graag speuren. Voldoende beweging helpt hen zowel fysiek als mentaal tevreden te zijn.

Beagles kunnen eigenzinnig zijn, maar ze zijn over het algemeen intelligent en trainbaar. Positieve versterking, consistente training en geduld zijn belangrijk. Vanwege hun sterke reukvermogen kunnen ze soms worden afgeleid door geuren, dus training met aandacht is essentieel.

De vacht van een Beagle is kort en dicht, en ze hebben niet veel verzorging nodig. Af en toe borstelen helpt om losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden. Omdat Beagles een actieve levensstijl hebben, is het belangrijk om hun oren regelmatig te controleren en schoon te maken.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen