Honden Rassen

Abruzzenhund

Abruzzenhund

De Abruzzenhund, ook bekend als de Maremma Sheepdog, is een oud Italiaans herdershondenras dat zijn oorsprong vindt in de regio’s Abruzzen en Maremma in Italië. Deze honden werden traditioneel gefokt om kuddes te beschermen tegen roofdieren zoals wolven en beren. De Abruzzenhund heeft eeuwenlang samengewerkt met herders en boeren, waarbij hij zijn onafhankelijke karakter en natuurlijke beschermende instincten ontwikkelde. Hoewel de exacte oorsprong van het ras niet precies bekend is, wordt aangenomen dat het al eeuwenlang bestaat en een belangrijke rol heeft gespeeld in de Italiaanse veeteeltgeschiedenis.

Officiële Naam : Abruzzenhund
Andere Namen : Maremmano-Abruzzese, Maremma Sheepdog
Oorsprong : Regio's Abruzzen en Maremma in Italië.

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Abruzzenhund wordt erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) en heeft specifieke kenmerken volgens de rasstandaard:

 • Vacht: Lang, dik en recht haar met een dichte ondervacht. De vacht heeft vaak een witte kleur om de hond te helpen zich te vermommen bij het beschermen van kuddes.
 • Hoofd: Het hoofd is massief, met een brede schedel en een krachtige snuit.
 • Ogen: Middelgroot, ovaal en donker van kleur.
 • Oren: Driehoekig van vorm, hangend, en bedekt met lang haar.
 • Staart: Hoog aangezet, dik, en gedragen laag in rust, maar omhooggebracht in opwinding.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
65-73 cm
Gewicht
35-45 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
60-68 cm
Gewicht
30-40 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 6-8 jaar
 • Oudere : 6-8 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Beschermend Instinct: De Abruzzenhund staat bekend om zijn sterke beschermende instincten, wat het een uitstekende waakhond maakt.

 • Aanpassingsvermogen: Deze honden passen zich goed aan verschillende omgevingen aan, van bergen tot vlaktes, en zijn zeer capabel om kuddes te beschermen in uiteenlopende landschappen.

Temperament en Gedrag

 • Onafhankelijkheid: De Abruzzenhund is een onafhankelijke hond met een zelfverzekerd karakter. Dit komt voort uit de eeuwenlange behoefte om zelfstandig te handelen bij het beschermen van kuddes.

 • Aanhankelijkheid: Hoewel onafhankelijk, vormen Abruzzenhunden sterke banden met hun eigenaren en tonen ze genegenheid en loyaliteit.

 • Waakzaamheid: Van nature waakzaam, alert en klaar om te reageren op potentieel gevaar.

 • Kalmte: Over het algemeen kalm en beheerst, maar kan snel handelen als dat nodig is.

 • Intelligentie: Slimme honden die snel leren en zich aanpassen aan verschillende situaties.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van een Abruzzenhond (Abruzzenwolfhond) op verschillende gebieden:

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat jouw Abruzzenhond een gezond, gelukkig en goed aangepast huisdier blijft. Houd rekening met de individuele behoeften en persoonlijkheid van je hond en pas de zorg dienovereenkomstig aan.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Abruzzenwolfhond, ook bekend als de Abruzzenhond (in het Italiaans: “Cane da Pastore Maremmano-Abruzzese”), is een oude herdershond die traditioneel wordt gebruikt voor het beschermen van vee in de regio’s Abruzzo en de Maremma in Italië. Deze honden hebben meestal een robuuste gezondheid, maar zoals bij elk ras zijn er specifieke gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar eigenaren op moeten letten. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsproblemen en aandachtspunten voor de Abruzzenwolfhond:

 1. Heupdysplasie: Een veelvoorkomend probleem bij grotere rassen, heupdysplasie kan leiden tot artritis en pijn in de heupgewrichten.
 2. Elleboogdysplasie: Net als heupdysplasie is elleboogdysplasie een gewrichtsaandoening die vaak wordt gezien bij grote hondenrassen.
 3. Oogproblemen: Sommige individuen kunnen vatbaar zijn voor erfelijke oogproblemen, zoals progressieve retinale atrofie (PRA) en cataracten. Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk.
 4. Gastric Torsion (maagtorsie): Grote rassen hebben een verhoogd risico op maagtorsie, een ernstige aandoening die onmiddellijke medische aandacht vereist.
 5. Hartproblemen: Zoals veel grote rassen, kan de Abruzzenwolfhond vatbaar zijn voor bepaalde hartaandoeningen. Regelmatige veterinaire controles zijn essentieel.
 6. Huidproblemen: Sommige individuen kunnen gevoelig zijn voor huidallergieën. Regelmatige verzorging, waaronder borstelen, kan helpen de huid gezond te houden.
 7. Gewichtsbeheer: Grote hondenrassen hebben de neiging om zwaarlijvig te worden. Een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn cruciaal.
 8. Gedragskenmerken: De Abruzzenwolfhond staat bekend om zijn beschermende en territoriale aard. Vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn belangrijk.
 9. Orthopedische problemen: Net als veel grote rassen kunnen Abruzzenwolfhonden gevoelig zijn voor orthopedische problemen, zoals groeipijn en osteochondritis dissecans (OCD).
 10. Genetische aandoeningen: Zoals bij veel rassen kunnen er genetische aandoeningen voorkomen. Het is belangrijk om met een gerenommeerde fokker samen te werken die gezondheidstests uitvoert op de ouderdieren.

Het is van essentieel belang om regelmatig de dierenarts te bezoeken, een uitgebalanceerd dieet te bieden, voldoende lichaamsbeweging te geven en aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in gedrag of lichamelijke symptomen. Het werken met een gerenommeerde fokker kan ook bijdragen aan het verminderen van het risico op erfelijke aandoeningen.

De Abruzzenhund is niet alleen een indrukwekkende herdershond, maar ook een loyale metgezel met diepgewortelde instincten om te beschermen en te bewaken. Het is belangrijk om zijn natuurlijke eigenschappen te begrijpen en de juiste zorg en training te bieden om een harmonieuze relatie met dit krachtige ras te ontwikkelen.

De geschiedenis van de

Abruzzenhund

De Abruzzenhond, ook wel bekend als de Maremma Abruzzese of Maremmano-Abruzzese, is een oude herders- en beschermingshond die zijn oorsprong vindt in de regio’s Abruzzo en Maremma in Midden-Italië. Hier is een overzicht van de geschiedenis van de Abruzzenhond:

Oude oorsprong: De Abruzzenhond heeft een lange geschiedenis en wordt beschouwd als een van de oudste herdershondenrassen ter wereld. De voorouders van het ras worden verondersteld te zijn ontstaan ​​in het oude Mesopotamië en later naar het Middellandse Zeegebied te zijn gebracht.

Herders- en beschermingshond: De Abruzzenhond werd traditioneel gefokt voor het hoeden en beschermen van vee, met name schapen. Hun rol was om de kudde te bewaken tegen roofdieren zoals wolven en beren die in de bergachtige gebieden van Abruzzo en Maremma voorkwamen.

Kenmerkende uiterlijke kenmerken: De Abruzzenhond staat bekend om zijn imposante verschijning met een dikke vacht, driehoekige oren en een krachtige bouw. Deze kenmerken helpen niet alleen bij het beschermen tegen de elementen in de bergen, maar ze maken de hond ook indrukwekkend voor roofdieren, waardoor ze een effectieve afschrikkende werking hebben.

Zelfstandig karakter: Een opvallend kenmerk van de Abruzzenhond is zijn onafhankelijke en zelfstandige karakter. Deze honden zijn gewend om op afstand te werken in uitgestrekte, afgelegen gebieden en hebben een natuurlijke neiging om zelfstandige beslissingen te nemen om hun kudde te beschermen.

Verspreiding in de regio: Gedurende vele eeuwen werden Abruzzenhonden gebruikt door herders in de bergachtige gebieden van Abruzzo en Maremma. Ze werkten nauw samen met herders en waren waardevol voor de bescherming van vee tegen roofdieren.

Moderne rol en erkenning: Terwijl de traditionele herderspraktijken evolueerden, vonden Abruzzenhonden ook hun weg naar moderne landbouwgebieden en werden ze erkend als een apart ras. De rasstandaard werd vastgesteld en erkend door verschillende hondenverenigingen, waaronder de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Internationale verspreiding: Met de toenemende erkenning van het ras buiten Italië verspreidde de Abruzzenhond zich naar andere delen van de wereld. Ze worden nu niet alleen gewaardeerd om hun traditionele rol als veebeschermers, maar ook als loyale gezelschapshonden.

De geschiedenis van de Abruzzenhond weerspiegelt zijn eeuwenlange rol als een betrouwbare herders- en beschermingshond in de bergachtige regio’s van Italië. Hun unieke kenmerken en onafhankelijke karakter maken ze zowel geschikt voor traditioneel herderswerk als voor moderne gezinsomgevingen.

Abruzzenhund
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Abruzzenhund

De Abruzzenhond staat bekend om zijn onafhankelijke, waakzame en beschermende temperament. Deze honden zijn van nature gereserveerd tegenover vreemden en hebben een sterk territoriaal instinct. Ze zijn vaak loyaal aan hun gezin en tonen moed en vastberadenheid in hun rol als bewaker.

Abruzzenhonden hebben matige lichaamsbeweging nodig. Hoewel ze behoorlijk actief kunnen zijn als het nodig is, hebben ze geen extreem hoge energieniveaus. Regelmatige wandelingen en speeltijd in een omheinde ruimte zijn meestal voldoende om aan hun bewegingsbehoeften te voldoen.

Abruzzenhonden hebben een sterke onafhankelijke aard en kunnen enigszins eigenzinnig zijn, wat training uitdagend kan maken. Vroege socialisatie en consistente, positieve trainingsmethoden zijn belangrijk. Het is essentieel om een evenwicht te vinden tussen het behouden van hun natuurlijke beschermende instincten en gehoorzaamheidstraining.

Abruzzenhonden hebben vaak een sterk territoriaal instinct en kunnen voorzichtig zijn ten opzichte van andere huisdieren. Vroege socialisatie is cruciaal om ervoor te zorgen dat ze goed omgaan met andere dieren in het gezin. Monitoring tijdens interacties met andere huisdieren wordt aanbevolen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen