Honden Rassen

Zweedse Vallhund

Zweedse Vallhund

De Zweedse Vallhund, ook bekend als de Västgötaspets, is een oud Zweeds ras dat al eeuwen bestaat. De honden werden oorspronkelijk gefokt om vee te hoeden, waaronder vee zoals koeien. Hun wendbaarheid en vermogen om te werken in veehouderijen maakten hen tot waardevolle herdershonden. Hoewel ze klein van formaat zijn, hebben ze een grote reputatie als betrouwbare en veelzijdige werkhonden.

De Zweedse Vallhund heeft een compacte, langgerekte bouw met een wigvormig hoofd en een dichte dubbele vacht. Ze hebben een kenmerkende “wolfachtige” uitstraling.

Officiële naam : Zweedse Vallhund.
Andere namen : Vikinghond, Västgötaspets
Oorsprong : Vallhund stamt af uit Zweden en wordt beschouwd als een oud Zweeds ras dat teruggaat tot ongeveer 1.000 jaar geleden. Ze werden oorspronkelijk gefokt als veedrijvers en waren populair bij de Vikingen.

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De FCI-rasstandaard voor de Zweedse Vallhund beschrijft het algemene beeld van dit ras als volgt:

 • Grootte : De Zweedse Vallhund is een kleine, stevige en langgerekte hond met een compacte bouw. De gemiddelde schofthoogte voor mannetjes is ongeveer 31-35 cm en voor vrouwtjes 31-33 cm.
 • Vacht : Het ras heeft een dichte, weerbestendige dubbele vacht die bestaat uit een middellange, harde bovenvacht en een zachte ondervacht. De vacht is kort op het hoofd en de voorkant van de benen, en langer op de nek, borst, en achterkant van de dijen. De vacht kan verschillende kleuren hebben, zoals grijs, geelachtig rood en grijsbruin, met lichte aftekeningen.
 • Hoofd : De Vallhund heeft een wigvormig hoofd met een sterke schedel en een goed gedefinieerde stop. De snuit is van gemiddelde lengte en de neus is meestal zwart. De kaak moet sterk zijn met een schaargebit.
 • Ogen : De amandelvormige ogen zijn middelgroot, donkerbruin van kleur en hebben een alerte en vriendelijke uitdrukking.
 • Oren : De oren van de Zweedse Vallhund zijn rechtopstaand, puntig en middelgroot. Ze staan redelijk ver uit elkaar op de bovenkant van de schedel en hebben een lichte neiging naar voren.
 • Staart : De staart is van nature kort en kan natuurlijk kort of gecoupeerd zijn.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
31-35 cm
Gewicht
11-16 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
31-35 cm
Gewicht
11-16 kg

 • Eerste weken : Vanaf de geboorte tot ongeveer 2 maanden.
 • Puppy : Vanaf 2 maanden tot 12-18 maanden.
 • Volwassen : Vanaf 12-18 maanden tot ongeveer 7 jaar.
 • Oudere : Rond 7 tot 9 jaar.
 • Senior : 9 jaar en ouder.

Raskenmerken

Hier zijn enkele kenmerken van het Zweedse Vallhund-ras:

 • Vriendelijkheid : Zweedse Vallhunds staan bekend als vriendelijke en sociale honden. Over het algemeen zijn ze vriendelijk tegenover familieleden, andere huisdieren en zelfs vreemden als ze goed gesocialiseerd zijn.
 • Intelligentie : Dit ras wordt beschouwd als intelligent en alert. Ze leren snel en hebben vaak een scherpe geest, wat hen geschikt maakt voor verschillende soorten training.
 • Energiek : Zweedse Vallhunds zijn energiek en actief. Ze genieten van beweging en hebben regelmatige lichaamsbeweging nodig om hen zowel fysiek als mentaal gestimuleerd te houden.
 • Goede zwemmers : Over het algemeen hebben Zweedse Vallhunds geen specifieke reputatie als uitstekende zwemmers. Hoewel sommigen misschien van water houden en het niet erg vinden om te zwemmen, is dit niet een eigenschap die typisch is voor dit ras zoals bij sommige andere hondenrassen.

Temperament en Gedrag

Het temperament van de Zweedse Vallhund wordt over het algemeen gekenmerkt door verschillende positieve eigenschappen:

 • Vrolijkheid : Zweedse Vallhunds staan bekend om hun vrolijke en opgewekte aard. Ze zijn vaak levendig, actief en hebben een positieve uitstraling.
 • Sociaal : Over het algemeen zijn ze sociaal en vriendelijk. Ze genieten van gezelschap en kunnen goed overweg met familieleden, inclusief kinderen, en andere huisdieren als ze hiermee zijn opgevoed.
 • Speelsheid : Als actieve honden zijn Zweedse Vallhunds vaak speels, vooral tijdens hun jongere jaren. Ze houden van interactieve spelletjes en activiteiten die hen stimuleren.
 • Loyaliteit : Ze staan bekend om hun trouw aan hun eigenaren en hechten zich sterk aan hun familie. Ze zijn toegewijd en beschermend ten opzichte van degenen van wie ze houden.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Natuurlijk, hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Zweedse Vallhund:

Door deze richtlijnen te volgen, kan je ervoor zorgen dat jouw Zweedse Vallhund een gezond, gelukkig en goed verzorgd leven leidt.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Zoals bij veel hondenrassen kunnen er bij Zweedse Vallhunds enkele gezondheidsproblemen voorkomen. Hier zijn enkele potentiële gezondheidsproblemen of aandachtspunten:

 1. Heupdysplasie : Dit is een aandoening waarbij het heupgewricht niet goed ontwikkelt, wat pijn en kreupelheid kan veroorzaken.
 2. Elleboogdysplasie : Een aandoening waarbij de ellebooggewrichten abnormaal ontwikkelen, resulterend in pijn en kreupelheid.
 3. Erfelijke Hartaandoeningen : Sommige individuen kunnen vatbaar zijn voor erfelijke hartaandoeningen die hun gezondheid kunnen beïnvloeden.
 4. Kanker : Net als bij veel andere rassen kan kanker voorkomen bij Zweedse Vallhunds. Regelmatige controles zijn belangrijk om tekenen vroegtijdig te detecteren.
 5. Huidproblemen : Sommige honden kunnen gevoelig zijn voor huidaandoeningen, zoals dermatitis, allergieën of huidinfecties.
 6. Oogproblemen : Cataract, progressieve retina atrofie (PRA) en andere oogaandoeningen kunnen voorkomen.
 7. Gewichtsproblemen : Overgewicht kan voorkomen als de voeding en het bewegingsniveau niet goed in balans zijn, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen.
 8. Hypothyreoïdie : Een aandoening waarbij de schildklier niet voldoende hormonen produceert, wat kan leiden tot gewichtstoename, huid- en vachtproblemen, en lethargie.

Het is van groot belang om regelmatig de dierenarts te raadplegen voor gezondheidscontroles en om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen. Daarnaast kunnen een gezond dieet, voldoende lichaamsbeweging en goede verzorging bijdragen aan het algemene welzijn van de Zweedse Vallhund.

De Zweedse Vallhund is een oud Zweeds ras dat door Vikingen werd gebruikt voor veedrijven en als boerderijhond.

De geschiedenis van de

Zweedse Vallhund

De Zweedse Vallhund, ook bekend als de Västgötaspets of de Zweedse Herder, heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de Vikingtijd in Zweden. Dit ras wordt beschouwd als een van de oudste Zweedse rassen en heeft dienst gedaan als boerderijhond en veedrijver in Scandinavië gedurende meer dan 1000 jaar.

De Vallhund was van oudsher een veelzijdige hond, vooral populair bij de Vikingen, die ze gebruikten als herdershonden om vee te hoeden, ongedierte te bestrijden en eigendommen te bewaken. Hun kleine gestalte en behendigheid maakten hen uitstekend geschikt om kudden koeien te hoeden, terwijl hun waakzaamheid hen effectieve bewakers maakte.

Tijdens een periode dreigde de Vallhund bijna uit te sterven, maar dankzij de inspanningen van Zweedse fokkers in de 20e eeuw werd het ras behouden en nieuw leven ingeblazen. De Zweedse Vallhund kreeg erkenning voor zijn intelligentie, werklust en vriendelijke aard, waardoor het een geliefd gezelschapsdier en een effectieve werkhond is geworden, niet alleen in Zweden maar wereldwijd. Hedendaags wordt de Vallhund gewaardeerd als een loyale metgezel en als een getalenteerde hond in verschillende activiteiten, zoals gehoorzaamheid, behendigheid en hoeden.

Zweedse Vallhund
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Zweedse Vallhund

Ze hebben dagelijkse beweging nodig, zoals wandelingen en speeltijd, om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven.

Ja, ze zijn uitstekend met kinderen en kunnen goed opschieten met andere huisdieren als ze goed gesocialiseerd zijn.

Matige tot regelmatige verzorging van de dubbele vacht is nodig, vooral tijdens het verharen.

Hoewel ze aanpasbaar zijn, hebben ze de voorkeur voor ruimte en beweging. Een goed uitgelaten Vallhund kan zich echter aanpassen aan appartementenleven.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen