Honden Rassen

Tibetaanse Terriër

Tibetaanse Terriër

De Tibetaanse Terriër is afkomstig uit Tibet, waar ze oorspronkelijk gefokt werden als metgezel en waakhond in Tibetaanse kloosters. Ze waren geliefd vanwege hun loyaliteit, moed en vaardigheid als waakhonden. Deze honden werden beschouwd als geluksbrengers en werden zelden verkocht, meestal gegeven als geschenk. Het ras werd pas in de 20e eeuw in Europa en Amerika geïntroduceerd.

De Tibetaanse Terriër heeft een unieke vacht en een opvallende uitstraling. De dubbele vacht, kenmerkende kop met expressieve ogen en de krullende staart zijn enkele van de meest opvallende uiterlijke kenmerken van dit ras.

Officiële naam : Tibetaanse Terriër
Andere namen : Dhoki Apso, Tsang Apso
Oorsprong : Afkomstig uit Tibet, werden deze honden traditioneel gefokt door Tibetaanse monniken. Ze werden beschouwd als gelukbrengers, beschermden kloosters en werden gewaardeerd om hun waakzaamheid en aanhankelijkheid.

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Tibetaanse Terriër heeft een aantal specifieke kenmerken volgens de FCI-rasstandaard:

 • Grootte : De gemiddelde hoogte van een volwassen Tibetaanse Terriër ligt tussen de 35-41 centimeter en het gewicht varieert meestal tussen de 8-14 kilogram.
 • Vacht : Deze honden hebben een dubbele vacht. De bovenvacht is lang, overvloedig, recht en vrij grof van structuur. De ondervacht is zacht en wollig. De vacht kan variëren in kleuren, waaronder verschillende tinten goud, grijs, bruin en zwart.
 • Hoofd : Het hoofd van de Tibetaanse Terriër is middelgroot en breed. De schedel is redelijk plat en matig lang. De stop is duidelijk maar niet overdreven.
 • Ogen : De ogen zijn donkerbruin van kleur, groot, rond en expressief, en ze staan iets uit elkaar. Ze geven de hond een alerte en vriendelijke uitdrukking.
 • Oren : De oren zijn matig groot, hangend en bedekt met een matige hoeveelheid vacht. Ze zijn driehoekig van vorm en licht afgerond aan de uiteinden.
 • Staart : De staart is middellang en wordt meestal omhoog gedragen in een krul over de rug. De beharing op de staart is overvloedig en dicht.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
36-41 cm
Gewicht
8-14 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
36-41 cm
Gewicht
8-14 kg

 • Eerste weken : Vanaf de geboorte tot 8 weken.
 • Puppy : 2 maanden tot 1 jaar.
 • Volwassen : 1 jaar tot 7 jaar.
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar.
 • Senior : 10 jaar en ouder.

Raskenmerken

Hier zijn enkele kenmerken van de Tibetaanse Terriër:

 • Vriendelijkheid : Tibetaanse Terriërs zijn over het algemeen vriendelijk en liefdevol naar hun gezin toe. Ze staan bekend om hun aanhankelijke aard en hechte band met hun eigenaren.
 • Intelligentie : De Tibetaanse Terriër is een intelligent ras, wat hen in staat stelt om snel te leren tijdens trainingssessies. Ze kunnen echter ook koppig zijn, wat consequente en geduldige training vereist.
 • Energiek : Deze honden hebben vaak een behoorlijke hoeveelheid energie, vooral als ze jong zijn. Regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie zijn belangrijk om te voorkomen dat ze zich vervelen.
 • Goede zwemmers : Over het algemeen zijn Tibetaanse Terriërs niet bekend als uitstekende zwemmers. Sommigen kunnen van water houden en het leuk vinden om te spelen in ondiep water, terwijl anderen terughoudend zijn als het gaat om zwemmen.

Temperament en Gedrag

De Tibetaanse Terriër staat bekend om zijn unieke temperament en gedrag dat meestal als volgt wordt beschreven:

 • Vrolijkheid : Tibetaanse Terriërs zijn over het algemeen vrolijke en levendige honden. Ze hebben vaak een positieve kijk op het leven en kunnen veel vreugde en levendigheid brengen in het huis.
 • Sociaal : Ze zijn doorgaans sociaal en genieten van het gezelschap van hun familie. Deze honden hechten zich sterk aan hun eigenaren en zijn meestal vriendelijk tegenover mensen en andere huisdieren.
 • Speelsheid : Tibetaanse Terriërs zijn van nature speels en hebben vaak een jeugdige energie, zelfs als ze ouder worden. Ze houden van spelen, of het nu buiten is tijdens wandelingen of binnen met hun favoriete speelgoed.
 • Loyaliteit : Deze honden staan bekend om hun sterke loyaliteit en toewijding aan hun gezin. Ze zijn vaak alert op wat er om hen heen gebeurt en kunnen een goede waakhond zijn vanwege hun loyaliteit en beschermend instinct.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele belangrijke tips voor de optimale verzorging van een Tibetaanse Terriër:

Het is essentieel om aandacht te besteden aan de behoeften van je Tibetaanse Terriër, waaronder goede voeding, voldoende beweging, regelmatige verzorging en de nodige veterinaire zorg, om een gelukkig en gezond leven voor je viervoeter te waarborgen.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Net als veel andere hondenrassen zijn Tibetaanse Terriërs vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele aandachtspunten en mogelijke gezondheidsproblemen waarmee dit ras te maken kan krijgen:

 1. Heupdysplasie : Een aandoening waarbij het heupgewricht zich abnormaal ontwikkelt, wat kan leiden tot kreupelheid en artritis.
 2. Elleboogdysplasie : Vergelijkbaar met heupdysplasie, maar van toepassing op de ellebooggewrichten. Dit kan kreupelheid en gewrichtsproblemen veroorzaken.
 3. Erfelijke Hartaandoeningen : Sommige Tibetaanse Terriërs kunnen vatbaar zijn voor bepaalde hartaandoeningen, zoals klepafwijkingen.
 4. Kanker : Zoals bij veel hondenrassen, kunnen Tibetaanse Terriërs ook gevoelig zijn voor bepaalde vormen van kanker.
 5. Huidproblemen : Sommige individuen kunnen last hebben van huidproblemen zoals allergieën of dermatitis.
 6. Oogproblemen : Progressieve retinale atrofie (PRA) en lensluxatie zijn oogaandoeningen die bij dit ras kunnen voorkomen.
 7. Gewichtsproblemen : Zoals bij alle honden, is het belangrijk om het gewicht van de Tibetaanse Terriër te controleren om overgewicht te voorkomen.
 8. Hypothyreoïdie : Een aandoening waarbij de schildklier onvoldoende hormonen produceert, wat kan leiden tot gewichtstoename, huid- en vachtproblemen, en lethargie.

Het is raadzaam om regelmatig veterinaire controles uit te voeren om potentiële gezondheidsproblemen op te sporen of te voorkomen, naast het volgen van een gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging voor je Tibetaanse Terriër.

De Tibetaanse Terriër stamt af van honden die al duizenden jaren geleden in Tibet werden gefokt. Ze waren traditioneel geliefd bij Tibetaanse monniken en waren vaak te vinden in kloosters.

De geschiedenis van de

Tibetaanse Terriër

De Tibetaanse Terriër is een oud hondenras met een rijke geschiedenis die teruggaat tot duizenden jaren geleden. Hoewel de precieze oorsprong en geschiedenis niet volledig gedocumenteerd zijn, wordt aangenomen dat deze honden afkomstig zijn uit de afgelegen bergen van Tibet, waar ze werden gefokt door de lokale nomadenstammen, met name door de Lama’s in kloosters.

De Tibetaanse Terriër, ook bekend als de “Dhoki Apso” of “hond met een baard die lijkt op een kleine terriër”, was oorspronkelijk gefokt als metgezel, waakhond en herder van vee. Ze waren zeer gewaardeerd door de Tibetaanse monniken en -nomaden vanwege hun waakzaamheid, intelligentie en capaciteit om te overleven in de moeilijke omstandigheden van het Tibetaanse hooggebergte.

Historisch gezien werd aangenomen dat de Tibetaanse Terriërs geluk en geluk brachten, en ze werden zelden verkocht maar veeleer als geschenk gegeven aan geliefden of aan goede vrienden.

Tijdens de vroege 20e eeuw waren Tibetaanse Terriërs zeldzaam buiten Tibet. De eerste Tibetaanse Terriër werd geïmporteerd naar Europa door een Britse chirurg, Dr. Agnes Greig, die hem kreeg als geschenk van Tibetaanse monniken als waardering voor haar hulp. Dit was het begin van het ras buiten Tibet.

In de loop der jaren heeft de Tibetaanse Terriër wereldwijd populariteit verworven vanwege zijn aangename temperament, opvallende uiterlijk en intelligente karakter. Tegenwoordig staan ze bekend als loyale gezelschapshonden die ook goed zijn in verschillende hondensporten en activiteiten.

Tibetaanse Terriër
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Tibetaanse Terriër

De levensverwachting van een Tibetaanse Terriër ligt meestal tussen 12 en 15 jaar, maar sommige kunnen zelfs ouder worden, afhankelijk van hun gezondheid en levensstijl.

Tibetaanse Terriërs hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig om gezond te blijven en om hun energie te kanaliseren. Matige tot regelmatige wandelingen en speeltijd zijn essentieel om hun fysieke en mentale welzijn te bevorderen.

Over het algemeen zijn Tibetaanse Terriërs uitstekende metgezellen voor gezinnen. Ze hebben een aanhankelijk en vriendelijk karakter en gaan vaak goed om met kinderen, vooral als ze van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn.

De vachtverzorging van een Tibetaanse Terriër vereist regelmatig borstelen om klitten te voorkomen. Daarnaast kan een professionele trimbeurt om de paar maanden nodig zijn om de vacht in goede conditie te houden en te voorkomen dat deze te lang wordt.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen