Honden Rassen

Tibetaanse Spaniël

Tibetaanse Spaniël

De Tibetaanse Spaniël, hoewel niet direct uit Tibet afkomstig, heeft zijn naam te danken aan zijn connectie met boeddhistische kloosters in de Himalaya. Geschonken aan Europese adel, verspreidden deze charmante honden zich wereldwijd.

Bekend om vriendelijkheid en intelligentie, passen Tibetaanse Spaniëls zich goed aan verschillende levensstijlen aan en tonen ze uitstekende waakzaamheid. Hun temperament is speels en sociaal, met een aanhankelijke aard en een vleugje nieuwsgierigheid. Met een compacte bouw straalt het ras elegantie uit, met kenmerkende ogen, staart en zijdeachtige vacht in diverse kleuren.

Officiële naam : Tibetaanse Spaniël
Andere namen : Tibbie
Oorsprong : Tibet

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De FCI (Fédération Cynologique Internationale) heeft specifieke standaarden opgesteld voor de Tibetaanse spaniël. Hier is een overzicht van het algemene beeld volgens deze standaard :

 • Grootte : Klein
 • Vacht :  Lang, dicht, en recht of licht golvend.
 • Hoofd : Klein, met een duidelijke stop en een goed ontwikkelde snuit.
 • Ogen : Groot, rond, donker van kleur, en expressief.
 • Oren : Middelgroot, hangend, en bedekt met lang haar.
 • Staart : Hoog aangezet, over de rug gedragen en bedekt met een pluim.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
25-28 cm

Gewicht
4-7 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
24-27 cm

Gewicht
4-7 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 2 tot 12 maanden maanden
 • Volwassen : 1 jaar tot 6 jaar
 • Oudere : 7 tot 10 jaar
 • Senior : 11 jaar en ouder

Raskenmerken

Tibetaanse spaniël’s hebben enkele opvallende raskenmerken :

 • Vriendelijkheid : Het staan bekend om hun vriendelijke en aanhankelijke aard.
 • Intelligentie : Deze honden zijn over het algemeen intelligent en kunnen snel leren.
 • Energiek : Ze genieten van spelen en korte wandelingen, maar ze zijn niet extreem hyperactief.
 • Goede zwemmers :  Ze genieten van spelen en korte wandelingen, maar ze zijn niet extreem hyperactief. 

Temperament en Gedrag

Het temperament en gedrag van Tibetaanse spaniël’s zijn opvallend :

 • Vrolijkheid : Het staan bekend om hun levendige en vrolijke karakter.
 • Sociaal : Ze kunnen goed omgaan met zowel gezinsleden als vreemden, hoewel sommigen wat terughoudender kunnen zijn. 
 • Speelsheid : Ze genieten van interactie en kunnen graag deelnemen aan verschillende spelletjes en activiteiten. 
 • Loyaliteit : Ze ontwikkelen vaak sterke banden met hun eigenaren en tonen toewijding.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Laten we die Tibetaanse spaniël vertroetelen!

Met deze zorgtips zal je Tibetaanse spaniël gezond, gelukkig en goed verzorgd zijn!

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Zeker, hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar je op kunt letten bij het Tibetaanse spaniël-ras:

 1. Patellaire Luxatie : Dit is een aandoening waarbij de knieschijf uit zijn normale positie kan glijden. Het komt vaker voor bij kleine rassen zoals de Tibetaanse spaniël. Let op tekenen van kreupelheid of ongemak.
 2. Oogproblemen : Sommige Tibetaanse spaniëls kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen, waaronder progressieve retina-atrofie (PRA) en cataract. Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk om deze aandoeningen vroegtijdig op te sporen.
 3. Gebitsproblemen : Kleine rassen hebben vaak problemen met tandheelkundige gezondheid. Zorg voor regelmatige tandheelkundige controles en overweeg het gebruik van tandenpoetsen of kauwspeelgoed om het gebit gezond te houden.
 4. Hartproblemen : Sommige kleine rassen zijn gevoelig voor hartaandoeningen, waaronder mitralisklepziekte. Regelmatige veterinaire controles kunnen helpen bij het opsporen van eventuele hartproblemen.
 5. Gewichtsbeheersing : Houd het gewicht van je Tibetaanse spaniël in de gaten, aangezien overgewicht bijdraagt aan verschillende gezondheidsproblemen. Een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn cruciaal.
 6. Luchtwegproblemen : Sommige kleine honden, inclusief Tibetaanse spaniëls, kunnen gevoelig zijn voor luchtwegproblemen. Wees voorzichtig bij het gebruik van halsbanden en vermijd activiteiten die overmatige ademhaling vereisen.

Zoals altijd is regelmatige veterinaire zorg van essentieel belang voor het welzijn van je Tibetaanse spaniël. Houd ook rekening met de genetische geschiedenis van de hond en praat met de fokker over eventuele specifieke gezondheidsaandachtspunten in de bloedlijn.

Tibetan Spaniels are small, charming dogs originating from Tibet. They’re known for their friendly demeanor, distinctive lion-like mane, and expressive facial features. Despite their petite size, they have a confident and independent nature. These dogs make great companions, being loyal and adaptable to various living situations.

De geschiedenis van de

Tibetaanse Spaniël


De Tibetaanse Spaniël is een klein gezelschapshondenras met een rijke geschiedenis, hoewel het geen erkend spaniëlras is. Dit ras heeft zijn oorsprong in de kloosters van Tibet, waar het diende als metgezel voor monniken en als waakhond. De Tibetaanse Spaniël werd niet specifiek gefokt voor jacht, zoals de traditionele spaniëls, maar eerder als een aanhankelijke metgezel.

Gedurende vele eeuwen werden Tibetaanse Spaniëls gekoesterd in boeddhistische kloosters en werden ze beschouwd als spirituele metgezellen. Ze waren vaak te vinden op muren en torens, waar ze fungeerden als waakhonden, waarschuwend voor naderende vreemdelingen.

In de vroege 20e eeuw werden Tibetaanse Spaniëls geïntroduceerd in andere delen van de wereld, voornamelijk als geschenken aan buitenlandse bezoekers. Ze wonnen geleidelijk aan populariteit als gezelschapshonden in Europa en Noord-Amerika.

Het ras staat bekend om zijn kenmerkende uiterlijk, met een aantrekkelijk gezicht, een golvende vacht en een pluizige staart die over de rug wordt gedragen. Ze hebben grote, expressieve ogen en een alerte uitdrukking.

Tibetaanse Spaniëls zijn intelligente, aanhankelijke honden die een sterke band vormen met hun eigenaren. Ze gedijen goed als gezinsleden en kunnen goed overweg met kinderen. Ondanks hun kleine formaat hebben ze vaak een zelfverzekerde en onafhankelijke persoonlijkheid.

Hoewel de Tibetaanse Spaniël niet tot de erkende spaniël-rassen behoort, heeft het ras een speciale plaats als charmante metgezel met een fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de serene kloosters van Tibet.

Tibetaanse Spaniël
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Tibetaanse Spaniël

De Tibetaanse Spaniël heeft, ondanks zijn naam, geen directe connectie met Spanje. Het ras vindt zijn oorsprong in Tibet en is historisch gezien geassocieerd met boeddhistische monniken. Ze dienden als gezelschapshonden in kloosters en werden soms als geschenk aan Europese adel gegeven.

Tibetaanse Spaniëls staan bekend om hun levendige, vrolijke karakter. Ze zijn vaak aanhankelijk naar hun gezin en hebben een speelse aard. Dit ras kan echter ook eigenzinnig zijn, dus het is belangrijk om consequente training toe te passen.

Hoewel ze actief zijn, hebben Tibetaanse Spaniëls geen extreem hoge energieniveaus. Regelmatige wandelingen, speeltijd en mentale stimulatie zijn echter essentieel om ze gelukkig en gezond te houden.

Tibetaanse Spaniëls hebben een zijdezachte, middellange vacht die regelmatige verzorging nodig heeft. Dagelijks borstelen helpt klitten te voorkomen en houdt hun vacht in goede conditie. Extra aandacht moet worden besteed aan de oren om oorinfecties te voorkomen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen