Honden Rassen

Thai Ridgeback

Thai Ridgeback

De Thai Ridgeback, oorspronkelijk uit Thailand, heeft een veelzijdige geschiedenis als werkhond voor boeren. Dit ras onderscheidt zich door intelligentie, waakzaamheid en loyaliteit, met een sterk jachtinstinct en territoriaal karakter. Hun temperament is zelfverzekerd en actief, met liefdevolle toewijding aan het gezin.

De atletische bouw, opvallende ridge, driehoekige oren en expressieve ogen vormen de uiterlijke kenmerken. Over het algemeen gezond, vereist de Thai Ridgeback regelmatige lichaamsbeweging en zorg voor huidproblemen. Routineuze veterinaire controles en aandacht voor huidverzorging dragen bij aan een gezond en gelukkig leven.

Officiële naam : Thai Ridgeback
Andere namen : Mah Thai, Mah Thai Lang Ahn
Oorsprong : Thailand

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De FCI (Fédération Cynologique Internationale) heeft specifieke standaarden opgesteld voor de Thai Ridgeback. Hier is een overzicht van het algemene beeld volgens deze standaard :

 • Grootte : Middelgroot tot groot
 • Vacht : Kort, glad, dicht, en recht.
 • Hoofd : Wigvormig, met een duidelijke stop.
 
 • Ogen : Middelgroot, amandelvormig, en donker van kleur.
 • Oren : Middelgroot, rechtopstaand, en driehoekig.
 • Staart : Laag aangezet, dik aan de basis, en taps toelopend naar het einde.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
56-61 cm

Gewicht
23-34 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
51-56 cm

Gewicht
15-27 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 2 tot 12 maanden 
 • Volwassen : 1 jaar tot 6 jaar
 • Oudere : 7 tot 10 jaar
 • Senior : 11 jaar en ouder

Raskenmerken

Thai Ridgeback’s hebben enkele opvallende raskenmerken :

 • Vriendelijkheid : Het kunnen gereserveerd zijn tegenover vreemden, maar ze zijn over het algemeen toegewijd aan hun gezin. 
 • Intelligentie : Deze honden zijn intelligent en hebben vaak een onafhankelijke geest. 
 • Energiek : Ze zijn van nature actief en houden van buitenspellen. 
 • Goede zwemmers : Over het algemeen staan niet bekend als uitstekende zwemmers.

Temperament en Gedrag

Het temperament en gedrag van Thai Ridgeback’s zijn opvallend :

 • Vrolijkheid : Ze kunnen vrolijk zijn, vooral wanneer ze zich op hun gemak voelen en in de nabijheid van hun gezin. 
 • Sociaal : Ze kunnen sociaal zijn met hun gezin en hechten zich vaak diep aan hun eigenaren.
 • Speelsheid : 
 • Ze houden van fysieke activiteiten en kunnen genieten van spelletjes die hun natuurlijke behendigheid en intelligentie benutten.
 • Loyaliteit : Zijn over het algemeen loyaal aan hun gezin. 

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Het lijkt erop dat er een mix-up is opgetreden in de rasvermelding. Laten we ons concentreren op de Thai Ridgeback.

Met deze zorgtips zal je Thai Ridgeback gezond, gelukkig en goed verzorgd zijn!

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Natuurlijk, hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar je op kunt letten bij het Thai Ridgeback-ras:

 1. Heupdysplasie : Dit is een aangeboren aandoening waarbij een abnormale opening in de huid aanwezig is, vaak langs de ruggengraat. Het is belangrijk om de huid van je Thai Ridgeback regelmatig te controleren op eventuele ongewone bulten of openingen.
 2. Elleboogdysplasie : Zoals bij veel middelgrote tot grote rassen, kunnen Thai Ridgebacks aanleg hebben voor heupdysplasie. Reguliere veterinaire controles en een uitgebalanceerd dieet zijn belangrijk om de gezondheid van de heupgewrichten te waarborgen.
 3. Erfelijke Hartaandoeningen : Sommige Thai Ridgebacks kunnen gevoelig zijn voor oogaandoeningen, zoals progressieve retina-atrofie (PRA) of cataract. Periodieke oogonderzoeken zijn van belang.
 4. Kanker : Net als veel andere rassen kunnen Thai Ridgebacks vatbaar zijn voor huidallergieën. Let op jeuk, roodheid of huidinfecties en raadpleeg een dierenarts indien nodig.
 5. Huidproblemen : Vanwege hun oorsprong in een warm klimaat kunnen Thai Ridgebacks gevoelig zijn voor hittestress. Zorg voor voldoende schaduw en water, vooral tijdens warme periodes.
 6. Oogproblemen : Houd het gewicht van je Thai Ridgeback in de gaten om overgewicht te voorkomen. Overgewicht kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.
 7. Gewichtsproblemen :
 8. Hypothyreoïdie :

Regelmatige veterinaire zorg, een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging van groot belang voor het welzijn van je Thai Ridgeback. Het is ook verstandig om met de fokker te praten over eventuele specifieke gezondheidsaandachtspunten in de bloedlijn van je hond.

The Thai Ridgeback is a distinctive and rare breed known for its unique ridge of hair along its back that runs in the opposite direction to the rest of its coat. They have a strong prey drive and make excellent guard dogs. With a sleek and muscular build, Thai Ridgebacks are known for their endurance and agility.

De geschiedenis van de

Thai Ridgeback

De Thai Ridgeback is een oud hondenras dat zijn oorsprong heeft in Thailand, zoals de naam al aangeeft. Dit ras staat bekend om zijn unieke vachtkenmerk, de “ridge” of kam op de rug, die bestaat uit haren die in de tegenovergestelde richting van de rest van de vacht groeien.

De geschiedenis van de Thai Ridgeback gaat terug tot eeuwen geleden, waar ze werden gefokt door de lokale bevolking in Thailand. Ze dienden als veelzijdige werkhonden, betrokken bij taken zoals het bewaken van huizen, het beschermen van vee en het helpen bij de jacht op groot wild.

De Ridgebacks werden gefokt om te overleven in de tropische omgeving van Thailand, waar ze zich moesten aanpassen aan de hitte en het vochtige klimaat. Ze staan bekend om hun behendigheid, kracht en alertheid.

De Thai Ridgeback heeft een slank en gespierd lichaam, met een kenmerkend ridge-patroon op de rug. Ze hebben vaak puntige oren en een korte vacht, die kan variëren in kleur, waaronder rood, blauw, zwart en isabel. Hun ogen zijn meestal amandelvormig en donker van kleur.

Hoewel de Thai Ridgeback eeuwenlang een werkhond is geweest in Thailand, begon het ras zich pas in de late 20e eeuw buiten het land te verspreiden. In 1993 erkende de Kennel Club van Thailand het ras officieel, waardoor het meer erkenning kreeg.

Tegenwoordig wordt de Thai Ridgeback gewaardeerd als gezelschapshond vanwege zijn toewijding aan zijn eigenaren, intelligentie en aanpassingsvermogen aan verschillende leefomstandigheden. Het ras is nog steeds relatief zeldzaam buiten Thailand, maar het wint aan populariteit bij liefhebbers die de unieke eigenschappen en geschiedenis van deze honden waarderen.

Thai Ridgeback
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Thai Ridgeback

De Thai Ridgeback komt oorspronkelijk uit Thailand en is een oud ras dat bekend staat om zijn kenmerkende “ridge” op de rug. Ze werden traditioneel gefokt als waakhonden en jachthonden, met een natuurlijk instinct voor het beschermen van hun gezin.

Thai Ridgebacks staan bekend om hun intelligentie en trouw aan hun gezin. Ze kunnen echter ook eigenzinnig en onafhankelijk zijn. Goede socialisatie en training vanaf jonge leeftijd zijn belangrijk om een evenwichtige en gehoorzame volwassen hond te krijgen.

 

Over het algemeen zijn Thai Ridgebacks gezonde honden. Zoals bij elk ras zijn er echter bepaalde genetische aandoeningen waaraan ze vatbaar kunnen zijn. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts, een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging dragen bij aan hun algehele welzijn.

Thai Ridgebacks hebben een korte vacht die weinig verzorging vereist. Af en toe borstelen om losse haren te verwijderen en hun huid en vacht gezond te houden, is meestal voldoende.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen