Honden Rassen

Staffordshire Bull Terrier

Staffordshire Bull Terrier

De Staffordshire Bull Terrier, ontstaan in het 19e-eeuwse Engeland, heeft zijn roots in Bulldogs en Terriers. Eerst gefokt voor hondengevechten, kreeg het later erkenning als loyale metgezel. Staffordshire Bull Terriers staan bekend om moed, kracht en vriendelijke aard. Hun temperament wordt gekenmerkt door liefdevolheid en toewijding aan gezin en kinderen.

Met een compacte bouw, korte vacht, driehoekige oren en expressieve ogen stralen ze vastberadenheid uit. Over het algemeen robuust, vereisen ze regelmatige lichaamsbeweging en zorgvuldige gezondheidsmonitoring voor een lang en gezond leven, gezien hun gevoeligheid voor gezondheidskwesties zoals heupdysplasie.

Officiële naam : Staffordshire Bull Terrier
Andere namen : Staffie, Staffy
Oorsprong : Verenigd Koninkrijk

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De FCI (Fédération Cynologique Internationale) heeft specifieke standaarden opgesteld voor de Staffordshire Bull Terrier. Hier is een overzicht van het algemene beeld volgens deze standaard :

 • Grootte : Klein tot middelgroot
 • Vacht : Kort, glad, dicht, en glanzend.
 • Hoofd : Kort en diep, met sterke kaakspieren en een brede schedel.
 • Ogen : Donker, rond, en ver uit elkaar geplaatst.
 • Oren : Kort, halfstaand, en naar voren gericht.
 • Staart : Kort, laag aangezet, en niet gekruld.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
36-41 cm

Gewicht
13-17 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
33-38 cm

Gewicht
11-15 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 2 tot 12 maanden 
 • Volwassen : 1 jaar tot 7 jaar
 • Oudere : 8 tot 10 jaar
 • Senior : 11 jaar en ouder

Raskenmerken

Staffordshire Bull Terrier’s hebben enkele opvallende raskenmerken :

 • Vriendelijkheid : Het staan bekend om hun vriendelijke en aanhankelijke aard. Ze zijn vaak liefdevol jegens hun gezin en kunnen ook goed met kinderen omgaan.
 • Intelligentie : Deze honden zijn intelligent en hebben vaak een sterke wil. Ze leren over het algemeen snel en kunnen geïnteresseerd zijn in diverse activiteiten.
 • Energiek : Het algemeen een redelijke hoeveelheid energie. Ze genieten van spelen en bewegen, dus regelmatige lichaamsbeweging.
 • Goede zwemmers : Over het algemeen zijn niet bekend als uitstekende zwemmers.

Temperament en Gedrag

Het temperament en gedrag van Staffordshire Bull Terrier’s zijn opvallend :

 • Vrolijkheid : Ze kunnen vaak vrolijk en enthousiast zijn, vooral in de omgang met hun gezin.
 • Sociaal : Ze hebben vaak een vriendelijke en aanhankelijke houding. 
 • Speelsheid : Ze houden van spelen en kunnen veel energie hebben.
 • Loyaliteit : Ze kunnen zeer toegewijd zijn aan hun eigenaren en vormen vaak sterke emotionele banden.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Laten we ervoor zorgen dat je Staffordshire Bull Terrier de beste zorg krijgt!

Met deze tips zal je Staffordshire Bull Terrier gezond, gelukkig en goed verzorgd zijn!

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Natuurlijk, hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar je op kunt letten bij het Staffordshire Bull Terrier-ras:

 1. Heupdysplasie : Dit is een genetische aandoening waarbij de heupgewrichten zich niet goed ontwikkelen. Heupdysplasie kan pijn en stijfheid veroorzaken. Regelmatige veterinaire controles en een gezonde levensstijl kunnen helpen bij het monitoren van deze aandoening.
 2. L-2-Hydroxyglutaric Aciduria (L2HGA) : Dit is een aandoening waarbij de knieschijf uit zijn normale positie kan glijden. Let op tekenen van kreupelheid of ongemak tijdens het bewegen.
 3. L-2-Hydroxyglutaric Aciduria (L2HGA) : Dit is een genetische aandoening die specifiek is voor Staffordshire Bull Terriers. Het kan neurologische symptomen veroorzaken, waaronder coördinatieproblemen en spierzwakte.
 4. Cataract : Staffordshire Bull Terriers kunnen gevoelig zijn voor de ontwikkeling van cataract, wat leidt tot troebelheid van de ooglens. Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk.
 5. Huidallergieën : Sommige Staffordshire Bull Terriers hebben gevoelige huid en kunnen vatbaar zijn voor allergieën. Let op jeuk, roodheid of huidinfecties en raadpleeg een dierenarts indien nodig.
 6. Ademhalingsproblemen : Zoals bij veel brachycefale rassen, kunnen Staffordshire Bull Terriers ademhalingsproblemen ervaren. Zorg voor voldoende koeling tijdens warm weer en vermijd overmatige lichamelijke inspanning.

Regelmatige gezondheidscontroles, een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn cruciaal voor het welzijn van Staffordshire Bull Terriers. Het is ook belangrijk om een goede communicatie met de dierenarts te behouden en eventuele zorgen of symptomen onmiddellijk te melden.

Staffordshire Bull Terriers are medium-sized, muscular dogs known for their friendly and courageous nature. Originating from England, they were initially bred for dog fighting but have evolved into affectionate and loyal companions. With a distinctive appearance, including a strong jaw and short coat, Staffies are known for their love of people and make great family pets when properly trained and socialized. 

De geschiedenis van de

Staffordshire Bull Terrier

De geschiedenis van de Staffordshire Bull Terrier (ook wel bekend als de Staffie) gaat terug tot het 19e-eeuwse Groot-Brittannië. Het ras ontstond als gevolg van kruisingen tussen bulldogs en verschillende terriërrassen, waaronder de Black and Tan Terrier. Staffordshire, Engeland, wordt beschouwd als de geboorteplaats van dit ras.

Oorspronkelijk werden Staffordshire Bull Terriers gefokt voor hondengevechten, een praktijk die in die tijd helaas wijdverspreid was. Deze honden werden geselecteerd vanwege hun moed, vastberadenheid en kracht. Ondanks hun oorspronkelijke rol als vechthond, stonden Staffordshire Bull Terriers ook bekend om hun vriendelijke en betrouwbare aard ten opzichte van mensen.

In de late 19e eeuw werden hondengevechten verboden in Groot-Brittannië, en er ontstond een verschuiving naar het bevorderen van het ras als gezelschapshond. Fokkers begonnen te selecteren op eigenschappen die het ras geschikt maakten voor het leven als huisdier, en al snel werd de Staffordshire Bull Terrier erkend om zijn loyaliteit, intelligentie en vriendelijke houding.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog dreigde het voortbestaan van het ras, maar toegewijde fokkers hebben geholpen om het te behouden. In 1935 werd de Staffordshire Bull Terrier officieel erkend door de Engelse Kennel Club.

Tegenwoordig staat de Staffordshire Bull Terrier bekend als een krachtige, maar toch vriendelijke en speelse metgezel. Ze hebben een atletisch lichaam, brede schedel en sterke kaken. Hun korte, glanzende vacht kan verschillende kleuren hebben.

De Staffordshire Bull Terrier is populair als gezinshond en staat bekend om zijn toewijding aan zijn eigenaren, vooral tegenover kinderen. Hoewel het ras nog steeds soms het slachtoffer is van vooroordelen vanwege het verleden van hondengevechten, erkennen veel mensen de zachtaardige aard van deze honden en hun vermogen om liefdevolle gezinsleden te zijn.

Staffordshire Bull Terrier
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Staffordshire Bull Terrier

De Staffordshire Bull Terrier, vaak liefdevol aangeduid als de “Staffie,” is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk. Het ras stamt af van kruisingen tussen terriërs en bulldogs. Oorspronkelijk gefokt voor hondengevechten, hebben ze nu een reputatie als vriendelijke gezelschapshonden.

Staffordshire Bull Terriers staan bekend om hun vriendelijke aard, moed en vastberadenheid. Ze zijn vaak liefdevol tegenover hun gezin en staan bekend als uitstekende metgezellen. Een goed gesocialiseerde en getrainde Staffie kan een geweldige familiehond zijn.

Over het algemeen ja. Staffordshire Bull Terriers kunnen geduldig en speels zijn, waardoor ze goede metgezellen zijn voor kinderen. Zoals bij elk ras is vroege socialisatie en training belangrijk om een evenwichtig gedrag te bevorderen.

Staffordshire Bull Terriers hebben een redelijke hoeveelheid lichaamsbeweging nodig. Ze zijn energiek en houden van spelen en wandelen. Regelmatige lichaamsbeweging helpt niet alleen hun fysieke gezondheid, maar ook om hun geest bezig te houden.

 

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen