Honden Rassen

Slovenský Kopov

Slovenský Kopov

De Slovenský Kopov, oorspronkelijk gefokt voor de jacht in de ruige Slowaakse berggebieden, behoudt zijn reputatie als uitstekende jachthond door de eeuwen heen. Gedefinieerd door de FCI-standaard met criteria zoals grootte, gewicht en kleur, onderscheidt dit ras zich door zijn uitstekende jachtcapaciteiten, vastberadenheid en intelligentie. Het zelfverzekerde en alerte temperament van de Slovenský Kopov, samen met hun vermogen om in uitdagende terreinen te werken, getuigt van vasthoudendheid en moed. Hun stevige bouw, korte, dichte vacht en kenmerkende oren weerspiegelen de jachtfunctie van het ras. 

Over het algemeen robuust met weinig bekende erfelijke gezondheidsproblemen, vereisen Slovenský Kopovs regelmatige lichaamsbeweging en standaard gezondheidszorg, waaronder tandheelkundige zorg en veterinaire controles, om hun actieve levensstijl te ondersteunen.

Officiële naam : Slovenský Kopov
Andere namen : Sloveense Brak
Oorsprong : Slovenië

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De FCI (Fédération Cynologique Internationale) heeft specifieke standaarden opgesteld voor de Slovenský Kopov. Hier is een overzicht van het algemene beeld volgens deze standaard :

 • Grootte : Middelgroot
 • Vacht : Kort, dicht, recht, en glad aanvoelend.
 • Hoofd : Krachtig, wigvormig met een duidelijke stop.

 

 • Ogen : Donker, amandelvormig.
 • Oren : Hoog aangezet, middelgroot, driehoekig, en hangend.
 • Staart : Middelmatig lang, hoog aangezet, dik aan de basis, taps toelopend naar het einde.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
48-53 cm

Gewicht
17-23 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
46-51 cm

Gewicht
15-21 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  8 weken
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 1 jaar tot 7 jaar
 • Oudere : 8 tot 10 jaar
 • Senior : 11 jaar en ouder

Raskenmerken

Slovenský Kopov’s hebben enkele opvallende raskenmerken :

 • Vriendelijkheid : Staan bekend om hun toewijding aan hun gezin. Ze kunnen terughoudend zijn tegenover vreemden, maar ze hebben over het algemeen een rustige en vriendelijke aard. 
 • Intelligentie : Deze honden zijn intelligent en hebben een goed ontwikkeld instinct.
 • Energiek : Ze zijn van nature actief en hebben regelmatige lichaamsbeweging nodig.
 • Goede zwemmers : Over het algemeen staan niet bekend als uitstekende zwemmers. 

Temperament en Gedrag

Het temperament en gedrag van Slovenský Kopov’s zijn opvallend :

 • Vrolijkheid : Hoewel ze niet altijd extreem vrolijk of uitbundig lijken, hebben ze een serieuze en toegewijde uitstraling.
 • Sociaal : Ze hebben vaak een sterk beschermend instinct en hechten zich diep aan hun gezin. 
 • Speelsheid : In vergelijking met sommige andere rassen zijn mogelijk minder speels. 
 • Loyaliteit : Ze hechten zich sterk aan hun eigenaren en tonen vaak toewijding en gehoorzaamheid. 

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Laten we zorgen voor die Slovenský Kopov!

Met deze zorgtips zal je Slovenský Kopov gezond, gelukkig en goed verzorgd zijn!

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Het Slovenský Kopov is een vrij robuust en veerkrachtig ras, en het staat bekend om zijn goede gezondheid.

 1. Gewichtsbeheersing : Zorg ervoor dat je Slovenský Kopov een gezond gewicht behoudt. Overgewicht kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder gewrichtsproblemen.
 2. Parasietenbestrijding : Houd regelmatig de vacht van je Slovenský Kopov schoon en controleer op teken, vlooien en andere parasieten. Regelmatige ontworming en preventieve behandelingen kunnen ook nodig zijn.
 3. Ooggezondheid : Let op tekenen van oogproblemen, zoals roodheid, tranen of troebelheid. Regelmatige oogcontroles kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen van eventuele problemen.
 4. Oorhygiëne : Omdat sommige hondenrassen gevoeliger zijn voor oorinfecties, is het belangrijk om regelmatig de oren van je Slovenský Kopov te controleren en schoon te maken.
 5. Regelmatige veterinaire controles : Plan regelmatige bezoeken aan de dierenarts in voor algemene gezondheidscontroles en vaccinaties.

Het is altijd raadzaam om met de fokker van je Slovenský Kopov te praten over eventuele specifieke gezondheidsaandachtspunten die relevant kunnen zijn voor het specifieke bloedlijn.

The Slovenský Kopov is a versatile hunting dog breed originating from Slovakia, known for its exceptional tracking skills and endurance in various terrains.

De geschiedenis van de

Slovenský Kopov

De Slovenský Kopov, ook bekend als de Sloveense bloedhond, is een hondenras dat zijn oorsprong vindt in Slovenië. Het is een oude jachthond die specifiek is gefokt voor het volgen van geursporen en het jagen op groot wild, zoals zwijnen en herten.

De geschiedenis van de Slovenský Kopov gaat terug tot de middeleeuwen, waarin het ras werd ontwikkeld door kruisingen van lokale jachthonden met andere Europese bloedhonden. De fokkers hadden als doel een hond te creëren die uitblonk in het volgen van geursporen over verschillende terreinen, inclusief dichtbegroeide bossen.

De Slovenský Kopov staat bekend om zijn uitstekende reukvermogen, uithoudingsvermogen en vastberadenheid tijdens de jacht. Deze kenmerken maakten hen zeer waardevol voor jagers, vooral in de heuvelachtige en bosrijke gebieden van Slovenië.

Het ras heeft een stevig en compact lichaam, met een dichte, korte vacht die meestal zwart is met tan aftekeningen. Ze hebben hangende oren en een krachtige neus, wat bijdraagt aan hun vermogen om geuren te volgen.

In de moderne tijd wordt de Slovenský Kopov nog steeds gewaardeerd als een uitstekende jachthond en wordt hij ook als gezelschapshond gehouden. Het ras is bekend om zijn toewijding aan zijn eigenaar en zijn alertheid. Net als veel andere oorspronkelijke werkhonden, vereist de Slovenský Kopov voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie om gelukkig en gezond te blijven.

Hoewel het ras in Slovenië goed bekend is, is het buiten het land relatief zeldzaam. Fokkers en liefhebbers zetten zich in voor het behoud van de zuiverheid van het ras en promoten het als een competente werkhond en betrouwbare metgezel.

Slovenský Kopov
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Slovenský Kopov

Het Slovenský Kopov-ras, ook bekend als de Slovaakse bloedhond, komt uit Slovakije. Het is een ras dat traditioneel werd gefokt voor de jacht, vooral op groot wild zoals zwijnen en herten. Ze staan bekend om hun uitstekende reukvermogen en vastberadenheid.

Slovenský Kopovs zijn toegewijd aan hun gezin en tonen over het algemeen een evenwichtig temperament. Ze zijn alert, moedig en hebben een goed ontwikkeld jachtinstinct. Vroege socialisatie en training zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat ze goed omgaan met andere huisdieren en mensen.

Ja, dit ras heeft aanzienlijke lichaamsbeweging nodig. Het zijn actieve honden met veel energie, en regelmatige beweging helpt niet alleen bij hun fysieke gezondheid, maar ook bij het behouden van een evenwichtig temperament. Lange wandelingen en spelletjes zijn ideaal.

De vacht van een Slovenský Kopov is kort en dicht. Over het algemeen vereist het niet veel verzorging. Af en toe borstelen kan helpen om losse haren te verwijderen en de vacht in goede conditie te houden.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen