Honden Rassen

Rafeiro do Alentejo

Rafeiro do Alentejo

De Rafeiro do Alentejo, ook bekend als de Alentejo Mastiff, is een oud Portugees ras dat voornamelijk werd gefokt voor het bewaken van boerderijen en vee, vooral in de Alentejo-regio van Portugal. Hun geschiedenis gaat terug tot eeuwen geleden, waar ze werden gewaardeerd vanwege hun indrukwekkende grootte, kracht en hun vermogen om eigendommen te bewaken tegen indringers en roofdieren.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Officiële naam : Rafeiro do Alentejo
Andere namen : Alentejo Mastiff, Portuguese Mastiff
Oorsprong : Portugal, met diepe wortels in de regio Alentejo.


Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Het algemene beeld van de Rafeiro Do Alentejo volgens de FCI-rasstandaard is als volgt:

 • Grootte : De Rafeiro Do Alentejo staat bekend als een grote hond.
 • Vacht : De vacht van de Rafeiro Do Alentejo is over het algemeen kort tot middellang, dicht, en kan een ruwe textuur hebben. Deze honden hebben een dichte ondervacht.
 • Hoofd : Het hoofd van de Rafeiro Do Alentejo is krachtig en goed  geproportioneerd bij het lichaam, met een breed voorhoofd en goed ontwikkelde spieren.
 • Ogen : De ogen zijn middelgroot, ovaal van vorm en meestal donker van kleur, wat bijdraagt aan een zelfverzekerde uitdrukking.
 • Oren : De oren zijn hangend, van middelmatige grootte, driehoekig van vorm en worden dicht bij het hoofd gedragen.
 • Staart :  De staart van de Rafeiro Do Alentejo is lang en wordt laag gedragen in rust. Het kan omhoog krullen of een lichte curve hebben aan het einde.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
66-74 cm
Gewicht
40-50 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
64-70 cm
Gewicht
35-45 kg

 • Eerste weken : Van geboorte tot 2 maanden
 • Puppy : 2 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : 1 jaar tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

Hier zijn de raskenmerken van de Rafeiro do Alentejo:

 • Vriendelijkheid : De Rafeiro do Alentejo staat bekend om zijn vriendelijke en zachtaardige aard naar zijn gezin toe. Ze kunnen terughoudend zijn tegenover vreemden vanwege hun beschermende instinct, maar met de juiste socialisatie en training kunnen ze vriendelijk en geduldig zijn.
 • Intelligentie : Over het algemeen worden Rafeiro do Alentejo’s beschouwd als intelligente honden. Ze kunnen een onafhankelijke denkwijze hebben en hebben vaak een goed ontwikkeld instinct om situaties te beoordelen. Ze reageren goed op training, hoewel ze soms eigenwijs kunnen zijn.
 • Energiek : Hoewel Rafeiro do Alentejo’s van nature actieve honden zijn, hebben ze meestal geen overmatige energie zoals sommige andere rassen. Ze hebben matige lichaamsbeweging nodig om in goede conditie te blijven, maar zijn niet extreem hyperactief.
 • Goede zwemmers : Over het algemeen hebben Rafeiro do Alentejo’s geen specifieke reputatie als uitstekende zwemmers. Het kan van individu tot individu verschillen. Sommige exemplaren kunnen zwemmen leuk vinden en bekwaam zijn in het water, terwijl anderen minder geneigd kunnen zijn om te zwemmen van nature.

Temperament en Gedrag

Het temperament en gedrag van de Rafeiro do Alentejo wordt vaak als volgt beschreven op basis van verschillende eigenschappen:

 • Vrolijkheid : Over het algemeen worden Rafeiro do Alentejo’s niet per se beschouwd als uitgesproken vrolijke honden in de zin van constante opwinding en speelsheid. Ze hebben eerder een kalme en waardige houding, en tonen vaak sereniteit en rust in hun gedrag.
 • Sociaal : Rafeiro do Alentejo’s zijn van nature gereserveerd tegenover vreemden vanwege hun beschermende aard. Ze kunnen terughoudend of voorzichtig zijn wanneer ze nieuwe mensen ontmoeten. Een goede socialisatie op jonge leeftijd kan helpen om hun sociale vaardigheden te verbeteren.
 • Speelsheid : Hoewel ze over het algemeen niet bekend staan als extreem speels, kunnen Rafeiro do Alentejo’s wel genieten van speelsheid en interactie met hun familieleden. Ze kunnen momenten van speels gedrag vertonen, vooral wanneer ze zich op hun gemak en veilig voelen.
 • Loyaliteit : Dit ras staat bekend om zijn grote loyaliteit en toewijding aan hun gezin. Ze vormen vaak sterke banden met hun eigenaren en zijn bereid om hen te beschermen en te bewaken.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Rafeiro do Alentejo:

Door deze richtlijnen te volgen, kun je de gezondheid, het welzijn en het geluk van je Rafeiro do Alentejo bevorderen. Het is belangrijk om de specifieke behoeften van je hond te begrijpen en te voorzien in een omgeving die geschikt is voor zijn fysieke en mentale welzijn.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Rafeiro do Alentejo is over het algemeen een gezond en robuust ras, maar net als veel grote hondenrassen kunnen ze gevoelig zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele aandachtspunten met betrekking tot de gezondheid van dit ras:

 1. Heupdysplasie : Heupdysplasie is een aandoening waarbij het heupgewricht zich abnormaal ontwikkelt, wat kan leiden tot pijn, kreupelheid en artritis. Dit is een veelvoorkomend probleem bij grote hondenrassen zoals de Rafeiro do Alentejo.
 2. Elleboogdysplasie : Elleboogdysplasie omvat verschillende aandoeningen van het ellebooggewricht, zoals losse fragmenten bot of afwijkende groei, wat kan leiden tot kreupelheid en gewrichtspijn.
 3. Erfelijke Hartaandoeningen : Sommige individuen kunnen vatbaar zijn voor verschillende erfelijke hartaandoeningen, zoals hartklepafwijkingen. Regelmatige veterinaire controles kunnen helpen bij vroegtijdige detectie en behandeling.
 4. Kanker : Zoals bij veel hondenrassen, kan kanker voorkomen bij de Rafeiro do Alentejo. Het is belangrijk om op te letten voor ongebruikelijke knobbels, bulten of veranderingen in gedrag en onmiddellijk een dierenarts te raadplegen bij verdachte symptomen.
 5. Huidproblemen : Rafeiro do Alentejo’s kunnen gevoelig zijn voor huidaandoeningen zoals allergieën, dermatitis of huidinfecties. Regelmatige verzorging en aandacht voor een gezonde huid kunnen helpen deze problemen te voorkomen.
 6. Oogproblemen :  Progressieve retina-atrofie (PRA), cataracten en andere oogproblemen kunnen voorkomen bij dit ras. Reguliere oogcontroles zijn aanbevolen om deze aandoeningen vroegtijdig op te sporen.
 7. Gewichtsproblemen : Net als veel grote rassen, kunnen Rafeiro do Alentejo’s vatbaar zijn voor overgewicht als ze niet voldoende lichaamsbeweging krijgen of als hun dieet niet goed wordt beheerd.
 8. Hypothyreoïdie : Dit is een aandoening waarbij de schildklier niet voldoende hormonen produceert, wat verschillende symptomen kan veroorzaken zoals gewichtstoename, lethargie en huidproblemen.

Het is belangrijk voor eigenaren om de gezondheid van hun Rafeiro do Alentejo regelmatig te controleren en te zorgen voor een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en regelmatige bezoeken aan de dierenarts om potentiële gezondheidsproblemen te identificeren en aan te pakken.

De Rafeiro do Alentejo vindt zijn oorsprong in Portugal, voornamelijk in de regio Alentejo, waar het ras werd gefokt om vee te beschermen tegen roofdieren. Het staat bekend om zijn moed, kracht en loyaliteit.

De geschiedenis van de

Rafeiro do Alentejo

De geschiedenis van de Rafeiro do Alentejo, ook bekend als de Alentejo Mastiff, gaat terug tot vele eeuwen geleden in Portugal. Dit ras is diep geworteld in de Alentejo-regio, een landelijk en agrarisch gebied in het zuiden van Portugal.

Oorspronkelijk gefokt als een werkhond, was de Rafeiro do Alentejo voornamelijk betrokken bij het beschermen van boerderijen, eigendommen en vee tegen roofdieren, dieven en indringers. Hun taak omvatte het bewaken van boerderijen en het begeleiden en beschermen van kuddes vee. Hun imposante grootte, sterke lichaamsbouw en waakzame aard maakten hen uitstekende bewakers.

De geschiedenis van de Rafeiro do Alentejo is diep verweven met de traditionele Portugese levensstijl, waar ze werden gewaardeerd als betrouwbare en loyale werkpartners voor boeren en veehouders. Door de eeuwen heen bleef hun rol als waakhond van onschatbare waarde, en ze werden bewonderd om hun moed, vastberadenheid en toewijding aan het beschermen van hun familie en eigendommen.

Met de veranderingen in de landbouwpraktijken en de modernisering van de samenleving, verminderde het oorspronkelijke werk van de Rafeiro do Alentejo geleidelijk. Echter, vanwege hun vriendelijke en aanhankelijke aard zijn ze geëvolueerd tot geliefde gezelschapshonden voor mensen die hun unieke kenmerken en loyale karakter waarderen.

Ondanks hun eeuwenlange geschiedenis als werkende en beschermende honden, blijven Rafeiro do Alentejo’s een symbool van Portugese trots en worden ze nog steeds gewaardeerd vanwege hun vermogen om een sterke band met hun eigenaren op te bouwen en hun gezelschap en bescherming te bieden. De geschiedenis van dit ras weerspiegelt hun veerkracht, trouw en historische waarde binnen de Portugese cultuur.

Rafeiro do Alentejo
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Rafeiro do Alentejo

Over het algemeen zijn ze kalm, toegewijd aan hun gezin en hebben ze een sterk beschermend instinct.

Matige lichaamsbeweging is voldoende, zoals wandelingen en spelen.

Ja, mits goed gesocialiseerd en getraind kunnen ze goede familiehonden zijn.

De korte vacht vereist niet veel onderhoud, regelmatig borstelen is voldoende.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen