Honden Rassen

Pyreneese Mastiff

Pyreneese Mastiff

De Pyreneese Mastiff staat bekend onder verschillende namen, afhankelijk van de regio en cultuur. De officiële naam blijft over het algemeen hetzelfde, maar alternatieve namen worden soms lokaal gebruikt. Hier zijn enkele van de gebruikelijke namen en informatie over de oorsprong:

De Pyreneese Mastiff vindt zijn oorsprong in Spanje, met name in de regio Aragón. Het ras werd traditioneel gefokt voor het hoeden en beschermen van vee tegen roofdieren, voornamelijk in de bergachtige regio’s van de Pyreneeën. Hun imposante gestalte en moedige aard maakten hen uitermate geschikt voor deze taken. Door de eeuwen heen zijn ze geëvolueerd tot de grote, krachtige en loyale honden die we vandaag kennen als de Pyreneese Mastiff. Deze honden werden gewaardeerd om hun beschermende instincten en hun vermogen om zowel als werkhond als gezelschapsdier te dienen voor herders en boeren in de regio.

Officiële naam : Pyreneese Mastiff
Andere namen : Geen andere gebruikelijke namen
Oorsprong : Spanje

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De algemene FCI-rasstandaard voor de Pyreneese Mastiff beschrijft de kenmerken van het ras als volgt:

 • Grootte : De Pyreneese Mastiff is een grote hond met aanzienlijke proporties. De mannetjes hebben een hoogte tussen 77-81 cm, terwijl de vrouwtjes gemiddeld 72-77 cm meten aan de schoft. Het gewicht varieert bij mannetjes van 80-100 kg en bij vrouwtjes van 70-85 kg.
 • Vacht : Het ras heeft een dikke, dichte en enigszins ruwe vacht die meestal wit van kleur is. De vacht biedt bescherming tegen de ruige weersomstandigheden waarvoor ze oorspronkelijk gefokt waren. De ondervacht is zacht en dicht.
 • Hoofd : De Pyreneese Mastiff heeft een brede en imposante kop. De schedel is groot en enigszins bolvormig. De stop is duidelijk, maar niet overdreven.
 • Ogen : De ogen van de Pyreneese Mastiff zijn middelgroot, ovaal van vorm en donker van kleur. Ze stralen een kalme en waardige uitdrukking uit. De oogleden sluiten goed aan.
 • Oren : De oren van de Pyreneese Mastiff zijn middelgroot, driehoekig van vorm en hangen dicht bij het hoofd. Ze zijn hoog aangezet en hangen langs de wangen.
 • Staart : De staart is vrij lang, dik bij de aanzet en geleidelijk dunner wordend naar het uiteinde. In rust hangt de staart naar beneden, maar bij opwinding kan hij iets omhoog gekruld worden, maar nooit over de rug gedragen.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
77-81 cm
Gewicht
80-100 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
72-77 cm
Gewicht
70-85 kg

 • Eerste weken : Van geboorte tot ongeveer 3 maanden
 • Puppy : 3 maanden tot 12-18 maanden
 • Volwassen : 12-18 maanden tot 6-7 jaar
 • Oudere : 6-7 jaar tot 9-10 jaar
 • Senior : 9-10 jaar en ouder

Raskenmerken

Hier zijn de raskenmerken van de Pyreneese Mastiff met betrekking tot de genoemde eigenschappen:

 • Vriendelijkheid : Over het algemeen staan Pyreneese Mastiffs bekend om hun vriendelijke en liefdevolle aard naar hun gezin toe. Ze tonen diepe loyaliteit en genegenheid aan de mensen waarmee ze een sterke band hebben opgebouwd. Hoewel ze misschien terughoudend zijn tegenover vreemden vanwege hun beschermende instinct, zijn ze over het algemeen zachtaardig en vriendelijk als ze eenmaal vertrouwd zijn.
 • Intelligentie : De Pyreneese Mastiff wordt over het algemeen beschouwd als een intelligente hond, hoewel hun intelligentie misschien niet zozeer gericht is op gehoorzaamheidstraining als op hun vermogen om situaties te beoordelen en te reageren op mogelijke bedreigingen voor hun gezin of territorium. Ze hebben vaak een onafhankelijke aard en kunnen eigenzinnig zijn in hun besluitvorming.
 • Energiek : In vergelijking met sommige andere hondenrassen zijn Pyreneese Mastiffs over het algemeen niet erg energiek. Ze hebben de neiging om een rustige en kalme houding te hebben. Hoewel ze beweging nodig hebben om gezond te blijven, hebben ze niet de neiging tot overmatige hyperactiviteit.
 • Goede zwemmers : Over het algemeen hebben Pyreneese Mastiffs niet de reputatie uitstekende zwemmers te zijn. Vanwege hun grootte en vaak zware bouw, zijn ze misschien niet bijzonder bedreven in zwemmen in vergelijking met honden die van nature meer aanleg hebben voor deze activiteit.

Temperament en Gedrag

Het temperament en gedrag van de Pyreneese Mastiff kunnen worden beschreven aan de hand van verschillende eigenschappen:

 • Vrolijkheid : Over het algemeen staan Pyreneese Mastiffs bekend om hun kalme en waardige houding. Ze kunnen een serene uitstraling hebben en zijn niet per se uitgesproken vrolijk in vergelijking met sommige andere hondenrassen. Ze tonen eerder een rustige en bedachtzame benadering.
 • Sociaal : Pyreneese Mastiffs kunnen van nature gereserveerd en terughoudend zijn ten opzichte van vreemden. Dit betekent dat ze vaak wat tijd nodig hebben om mensen buiten hun directe familiekring te accepteren. Vroege socialisatie is essentieel om hen te helpen zich comfortabel te voelen in verschillende sociale situaties.
 • Speelsheid : Hoewel Pyreneese Mastiffs over het algemeen niet zo uitgesproken speels zijn als sommige andere rassen, kunnen ze toch van tijd tot tijd genieten van spelen en interactie, vooral met hun gezin. Ze kunnen genieten van rustige spelletjes en momenten van interactie.
 • Loyaliteit : Deze honden staan bekend om hun diepe loyaliteit en toewijding aan hun gezin. Ze vormen sterke banden en tonen een sterk beschermend instinct ten opzichte van degenen waar ze om geven. Dit maakt ze uitstekende waakhonden en metgezellen voor hun eigenaren.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Pyreneese Mastiff:

Door deze richtlijnen te volgen en de Pyreneese Mastiff de juiste zorg, liefde en aandacht te geven, kun je een gezonde en gelukkige metgezel hebben die goed gedijt in je gezin.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Hier is een samenvatting van de gezondheidsproblemen en aandachtspunten bij de Pyreneese Mastiff:

 1. Heupdysplasie : Dit is een aandoening waarbij de heupgewrichten abnormaal gevormd zijn, wat kan leiden tot pijn, kreupelheid en artritis. Regelmatige controle door een dierenarts, gezonde voeding en passende oefeningen kunnen helpen dit te beheren.
 2. Elleboogdysplasie : Een aandoening waarbij abnormale groei van de ellebooggewrichten kan leiden tot kreupelheid en pijn. Net als bij heupdysplasie, kan goede voeding en gepaste lichaamsbeweging helpen om het risico te verminderen.
 3. Erfelijke Hartaandoeningen : Sommige Pyreneese Mastiffs kunnen gevoelig zijn voor erfelijke hartaandoeningen, zoals cardiomyopathie. Regelmatige controle door een dierenarts kan helpen bij vroegtijdige detectie en behandeling.
 4. Kanker : Zoals bij veel grote hondenrassen, kunnen Pyreneese Mastiffs vatbaar zijn voor verschillende vormen van kanker. Regelmatige gezondheidscontroles en het observeren van abnormale symptomen zijn belangrijk.
 5. Huidproblemen : Huidallergieën, irritaties en infecties kunnen voorkomen. Goede vachtverzorging en het aanpakken van allergenen kunnen helpen bij het voorkomen van deze problemen.
 6. Oogproblemen : Erfelijke oogziekten zoals progressieve retina atrofie (PRA) kunnen voorkomen. Reguliere oogonderzoeken zijn belangrijk om problemen vroegtijdig te identificeren.
 7. Gewichtsproblemen : Door hun grootte zijn Pyreneese Mastiffs vatbaar voor gewichtstoename. Een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn cruciaal om obesitas te voorkomen.
 8. Hypothyreoïdie : Verminderde schildklierfunctie kan symptomen veroorzaken zoals gewichtstoename, haaruitval en lethargie. Het kan worden gediagnosticeerd via bloedonderzoek en behandeld met medicatie indien nodig.

Het is van essentieel belang dat eigenaren regelmatig de gezondheid van hun Pyreneese Mastiff controleren door middel van routinecontroles bij de dierenarts en alert zijn op eventuele veranderingen in gedrag, eetlust of fysieke conditie van de hond. Vroegtijdige detectie en behandeling van gezondheidsproblemen kunnen de levenskwaliteit van de hond verbeteren.

De Pyreneese Mastiff vindt zijn oorsprong in de bergen van de Pyreneeën in Spanje, waar hij werd gefokt als een krachtige en beschermende waakhond voor vee en eigendommen in moeilijke omstandigheden.

De geschiedenis van de

Pyreneese Mastiff

De geschiedenis van de Pyreneese Mastiff is nauw verweven met de bergachtige regio’s van de Pyreneeën in Spanje, waar dit majestueuze ras zijn oorsprong vindt. De Pyreneese Mastiff, ook bekend als Mastín del Pirineo of Mastín d’Aragon, heeft een rijke historie die teruggaat tot eeuwen geleden.

Deze honden werden oorspronkelijk gefokt als herders- en veedrijvershonden, voornamelijk in de Pyreneeën. Hun voornaamste taak was om kuddes vee te beschermen tegen roofdieren, zoals wolven en beren, die in die tijd een bedreiging vormden voor het vee in dit ruige terrein. Met hun imposante gestalte, kracht en moed waren ze uitstekend geschikt voor deze taken.

De Pyreneese Mastiff staat bekend om zijn onverschrokkenheid en vastberadenheid, eigenschappen die cruciaal waren om het vee te beschermen in de vaak veeleisende en gevaarlijke omstandigheden van de bergachtige regio. Hun robuuste aard en natuurlijke beschermingsinstincten maakten hen niet alleen waardevolle werkhonden, maar ook geliefde metgezellen voor herders en boeren in de regio.

Gedurende vele jaren bleef de Pyreneese Mastiff een essentieel onderdeel van het leven in deze regio, waar hij niet alleen diende als veebeschermer, maar ook als een toegewijde metgezel en waakhond voor zijn eigenaars.

Met de veranderingen in de landbouwpraktijken en de afname van het aantal wolven en andere roofdieren, verminderde ook de noodzaak van deze specifieke werktaken voor de Pyreneese Mastiff. Hierdoor liep het aantal van dit ras terug en raakte het bijna in vergetelheid.

Gelukkig is er recentelijk hernieuwde interesse en aandacht voor dit prachtige ras, zowel in Spanje als internationaal. Hoewel de Pyreneese Mastiff niet zo wijdverspreid is als sommige andere rassen, wordt er een inspanning geleverd om het ras te behouden en te bevorderen, zodat deze majestueuze honden hun rol als gezelschapsdier kunnen voortzetten terwijl ze nog steeds hun erfgoed als trouwe en beschermende metgezellen behouden.

Pyreneese Mastiff
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Pyreneese Mastiff

Ja, ze kunnen geweldige gezinshonden zijn vanwege hun beschermende en loyale aard.

Ja, regelmatige lichaamsbeweging is essentieel om hun fysieke en mentale welzijn te behouden.

Met vroege socialisatie kunnen ze goed overweg met andere huisdieren.

Hoewel intelligent, hebben ze een consequente en geduldige training nodig vanwege hun eigenzinnigheid en beschermende instincten.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen