Honden Rassen

Puli

Puli

De Puli is een oud ras dat oorspronkelijk afkomstig is uit Hongarije. Ze staan bekend om hun unieke vachtstructuur en werden traditioneel gefokt om vee te hoeden en te beschermen. Hun wendbaarheid en alertheid maakten hen tot uitstekende herders op de Hongaarse vlaktes.

De Puli heeft een compacte lichaamsbouw en een dikke, corded vacht die uit dichte, koordachtige strengen bestaat. Ze hebben een levendige expressie en staan bekend om hun oplettende ogen en levendige houding.

Officiële naam : Puli
Andere namen : Hongaarse Puli, Pulik (meervoud)
Oorsprong : Hongarije

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Zeker, hier zijn enkele van de algemene kenmerken van de Puli volgens de FCI-rasstandaard:

 • Grootte : De Puli is een middelgrote hond met een compacte en gespierde lichaamsbouw. De gemiddelde schofthoogte voor mannetjes is ongeveer 41-43 centimeter, en voor vrouwtjes is het ongeveer 38-41 centimeter.
 • Vacht : Het meest opvallende kenmerk van de Puli is zijn unieke vacht. Ze hebben een dichte, dichte, dikke, enigszins ruwe vacht die koordvormig wordt naarmate de hond ouder wordt. Deze koorden ontstaan door de natuurlijke klitvorming van de wolachtige vacht.
 • Hoofd : Het hoofd van de Puli is goed geproportioneerd in vergelijking met het lichaam. Het heeft een afgeronde schedel met een gematigd ontwikkelde stop en een duidelijke overgang naar de snuit.
 • Ogen : De Puli heeft middelgrote, ovale ogen die donker van kleur zijn en een levendige, intelligente uitdrukking hebben.
 • Oren : De oren van de Puli zijn V-vormig, hoog aangezet en hangend. Ze zijn bedekt met lange, dichte koorden die bijdragen aan het kenmerkende uiterlijk van het ras.
 • Staart : De staart van de Puli is hoog aangezet, dik en krullend over de rug gedragen. Net als de vacht kan de staart koordvormig zijn.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
 39 – 45 cm
Gewicht
13 – 15 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
36 – 42 cm
Gewicht
10 – 13 kg

 • Eerste weken : Vanaf de geboorte tot ongeveer 2 maanden
 • Puppy : Ongeveer 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : Vanaf ongeveer 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : Vanaf 7 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

Hier zijn kenmerken van de Puli qua raskenmerken:

 • Vriendelijkheid : Pulis zijn over het algemeen vriendelijke honden. Ze tonen genegenheid en toewijding aan hun gezin. Door hun vriendelijke aard kunnen ze goed overweg met kinderen en andere huisdieren, vooral als ze van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn.
 • Intelligentie : De Puli staat bekend om zijn hoge intelligentie. Ze zijn slim, alert en hebben een snel leervermogen. Door hun intelligentie kunnen ze complexe taken uitvoeren en reageren ze goed op trainingen.
 • Energiek : Ondanks hun rustige en waakzame karakter zijn Pulis vrij energiek. Ze hebben een redelijk hoog energieniveau en hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig. Ze genieten van spelen, rennen en actieve bezigheden.
 • Goede zwemmers : Hoewel het ras van nature niet als uitstekende zwemmers wordt beschouwd vanwege hun vachtstructuur, zijn sommige Pulis dol op water en kunnen ze goed zwemmen. Echter, niet alle individuele honden van dit ras hebben dezelfde affiniteit met water.

Temperament en Gedrag

Hier zijn kenmerken van het temperament en gedrag van de Puli:

 • Vrolijkheid : Over het algemeen staat de Puli bekend om zijn levendige en vrolijke aard. Ze hebben vaak een opgewekte uitstraling en tonen enthousiasme tijdens activiteiten met hun familie.
 • Sociaal : Pulis hebben vaak een sociaal karakter. Ze hechten zich sterk aan hun gezin en tonen genegenheid en toewijding aan de mensen met wie ze een sterke band hebben opgebouwd.
 • Speelsheid : Als speelse honden genieten Pulis van spelletjes en activiteiten. Ze houden ervan om bezig te zijn, of het nu gaat om apporteerspelletjes, rennen of zelfs behendigheidsoefeningen.
 • Loyaliteit : Pulis staan bekend om hun loyaliteit aan hun gezin. Ze vormen sterke banden en zijn toegewijd aan het beschermen en omgaan met de mensen om wie ze geven. Dit maakt ze uitstekende metgezellen en waakhonden.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn gerichte tips voor optimale verzorging van de Puli op verschillende gebieden:H

Door regelmatig te bewegen, zorgvuldig te zorgen voor de vacht, consistente training te bieden, een uitgebalanceerd dieet te handhaven en regelmatige gezondheidscontroles uit te voeren, kun je bijdragen aan het welzijn en de gezondheid van je Puli.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten die geassocieerd worden met het Puli-ras:

 1. Heupdysplasie : Een aandoening waarbij het heupgewricht zich abnormaal ontwikkelt, wat kan leiden tot kreupelheid en gewrichtspijn.
 2. Elleboogdysplasie : Vergelijkbaar met heupdysplasie, maar dan in de ellebooggewrichten. Het kan ook kreupelheid en ongemak veroorzaken.
 3. Erfelijke Hartaandoeningen : Sommige Pulis kunnen erfelijke hartaandoeningen ontwikkelen, zoals hartklepproblemen of cardiomyopathie.
 4. Kanker : Zoals bij veel andere rassen, hebben Pulis ook een risico op verschillende vormen van kanker.
 5. Huidproblemen : Pulis kunnen gevoelig zijn voor huidproblemen, zoals allergieën, dermatitis of infecties.
 6. Oogproblemen : Erfelijke oogziekten zoals progressieve retina-atrofie (PRA), cataract of andere oogproblemen kunnen voorkomen bij Pulis.
 7. Gewichtsproblemen : Net als andere rassen kunnen Pulis gewichtsproblemen ervaren, zoals overgewicht of ondergewicht, wat hun gezondheid kan beïnvloeden.
 8. Hypothyreoïdie : Een aandoening waarbij de schildklier onvoldoende hormonen produceert, wat kan leiden tot gewichtstoename, huid- en vachtproblemen, en veranderingen in activiteit.

Het is van cruciaal belang om regelmatige dierenartscontroles uit te voeren, een gezond dieet te handhaven, voldoende lichaamsbeweging te bieden en bewust te zijn van eventuele symptomen die kunnen wijzen op gezondheidsproblemen. Een verantwoordelijke fokker zal streven naar het verminderen van deze erfelijke aandoeningen door middel van gezonde fokpraktijken en het testen van ouderdieren om de kans op deze gezondheidsproblemen te verkleinen.

De Puli heeft een lange geschiedenis als herdershond in Hongarije, waar het ras wordt gewaardeerd vanwege zijn vermogen om vee te hoeden en te beschermen.

De geschiedenis van de

Puli

De Puli is een oud hondenras dat zijn oorsprong vindt in Hongarije, waar het al eeuwenlang wordt gefokt. Dit ras werd aanvankelijk gefokt als een hoeder van vee, waarbij de Puli hielp bij het hoeden en bewaken van schapen en andere dieren op de Hongaarse vlaktes.

De exacte oorsprong van de Puli gaat terug tot ver in de geschiedenis, mogelijk al duizenden jaren geleden. Deze honden waren waardevolle metgezellen voor herders, vooral vanwege hun behendigheid, alertheid en moedige karakter.

De unieke corded vacht van de Puli bood bescherming tegen de ruwe weersomstandigheden en hielp hen te integreren met de kuddes die ze hoedden. Hun vacht fungeerde als een soort bescherming tegen de beten van roofdieren en de ruigere omgeving.

De Puli’s aanpassingsvermogen en werkethiek werden al snel gewaardeerd en gerespecteerd door herders. Gedurende vele generaties werden Pulik zorgvuldig gefokt om de eigenschappen te behouden die hen tot uitstekende herders maakten.

Tegenwoordig, hoewel hun oorspronkelijke rol als herdershond misschien niet zo frequent voorkomt als vroeger, zijn Pulis geliefde gezelschapsdieren en showhonden over de hele wereld. Hun opvallende vacht, slimme karakter en toewijding aan hun families maken ze populair bij hondenliefhebbers die houden van hun unieke uitstraling en loyale aard.

Puli
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Puli

Het onderhoud van de Puli-vacht vereist toewijding en tijd. De vacht kan worden gevlochten tot koorden en deze koorden moeten regelmatig worden gescheiden en verzorgd om klitten te voorkomen. Dit kan enkele uren per maand in beslag nemen, afhankelijk van de vachtlengte en -kwaliteit.

Over het algemeen zijn Pulis toegewijd aan hun gezin en kunnen ze goed overweg met kinderen. Ze zijn waakzaam en beschermend, maar vroege socialisatie en training zijn belangrijk om goede interacties tussen hond en kind te bevorderen.

Ja, Pulis zijn actieve honden die dagelijkse lichaamsbeweging nodig hebben. Regelmatige wandelingen, spelsessies en mentale uitdagingen zijn essentieel om hen fysiek en mentaal gezond te houden.

De Puli-vacht staat bekend om zijn unieke structuur, waardoor het minder snel huidschilfers afgeeft. Hoewel geen enkele hond hypoallergene eigenschappen heeft, kunnen sommige mensen met allergieën beter reageren op Pulis vanwege hun vachttype. Het is echter belangrijk individuele reacties te testen voordat men beslist.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen