Honden Rassen

Pudelpointer

Pudelpointer

De Pudelpointer is ontstaan in Duitsland in de 19e eeuw en is het resultaat van gerichte fokprogramma’s tussen de Pudel (Poedel) en de Engelse Pointer. Baron von Zedlitz, een Duitse fokker, stond aan de basis van het ontstaan van dit ras. Het doel was om een veelzijdige jachthond te creëren die zowel op het land als in het water kon werken, met goede jachtvaardigheden en een aanhankelijke persoonlijkheid.

De Pudelpointer staat bekend om zijn intelligentie, vastberadenheid en aanpassingsvermogen. Ze hebben een vriendelijk en evenwichtig temperament en zijn liefdevol tegenover hun familie.

Officiële naam : Pudelpointer
Andere namen : Geen andere erkende namen
Oorsprong : Duitsland

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De FCI (Fédération Cynologique Internationale) heeft vastgestelde rasstandaarden voor de Pudelpointer:

 • Grootte : De Pudelpointer is een middelgrote tot grote hond. De gemiddelde hoogte voor reuen ligt tussen 58-66 cm, terwijl teven over het algemeen tussen de 54-62 cm meten.
 • Vacht : De vacht van de Pudelpointer is kort, dicht, hard en heeft waterafstotende eigenschappen. Meestal heeft de vacht een effen kleur, vaak in verschillende bruintinten.
 • Hoofd : Het hoofd van de Pudelpointer is in verhouding tot het lichaam en heeft een middelmatige lengte. Het wordt gekenmerkt door een gematigd brede schedel en een goed gedefinieerde stop.
 • Ogen : De ogen van de Pudelpointer zijn middelgroot, levendig en expressief. Ze hebben een donkere kleur die past bij de vachtkleur van de hond.
 • Oren : De oren zijn hoog aangezet, van gemiddelde grootte, hangend en hangen dicht tegen de wangen aan.
 • Staart : De staart van de Pudelpointer is van gemiddelde lengte, hoog aangezet en wordt meestal in lijn met de rug gedragen. Het is dik bij de aanzet en wordt geleidelijk dunner naar het puntje toe.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
58 – 66 cm
Gewicht
25 – 32 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
54 – 62 cm
Gewicht
.20 – 27 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 8 weken
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 1 jaar tot 7 jaar
 • Oudere : .7 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

De Pudelpointer staat bekend om verschillende kenmerken die het ras typeren:

 • Vriendelijkheid : Over het algemeen staat de Pudelpointer bekend als een vriendelijke en aanhankelijke hond. Ze hebben vaak een zachtaardig karakter en kunnen goed overweg met gezinnen, inclusief kinderen, en andere huisdieren.
 • Intelligentie : Pudelpointers zijn intelligente honden met een goede leervermogen. Ze zijn snel van begrip, alert en tonen vaak een natuurlijke neiging tot jagen. Hun intelligentie maakt hen gemakkelijk te trainen, vooral in taken die gerelateerd zijn aan jacht of gehoorzaamheid.
 • Energiek : Als een jachthond is de Pudelpointer van nature energiek en veerkrachtig. Ze hebben behoefte aan voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie om gelukkig en gezond te blijven. Lange wandelingen, actieve spelletjes of deelname aan hondensporten passen goed bij hun energieniveau.
 • Goede zwemmers : Over het algemeen zijn Pudelpointers uitstekende zwemmers. Ze hebben vaak een natuurlijke affiniteit voor water dankzij hun voorouders (zoals de Poedel en de Pointer) en hun oorspronkelijke rol als jachthond die zowel op het land als in het water werkt.

Temperament en Gedrag

De Pudelpointer heeft over het algemeen een aantal specifieke temperamentkenmerken:

 • Vrolijkheid : Pudelpointers staan bekend om hun vrolijke aard. Ze kunnen levendig, enthousiast en opgewekt zijn. Ze genieten vaak van interactie en bezigheden met hun eigenaren, waardoor ze vrolijk en energiek blijven.
 • Sociaal : Over het algemeen zijn Pudelpointers sociale honden. Ze gedijen goed in gezinsomgevingen en hebben vaak een goede verhouding met kinderen en andere huisdieren. Het is belangrijk om ze vroeg te socialiseren om hun sociale vaardigheden verder te ontwikkelen.
 • Speelsheid : Pudelpointers hebben vaak een speelse aard, vooral als ze jong zijn. Ze kunnen graag spelen, zowel met mensen als met andere honden. Hun actieve en speelse karakter maakt hen geschikt voor gezinnen die graag actief bezig zijn.
 • Loyaliteit : Dit ras staat bekend om zijn loyaliteit naar zijn gezin toe. Pudelpointers hebben vaak sterke banden met hun eigenaren en tonen loyaliteit en toewijding aan hun familieleden. Ze kunnen ook beschermend zijn wanneer dat nodig is.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor de optimale verzorging van een Pudelpointer:

Elke hond is uniek, dus pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften van jouw Pudelpointer en raadpleeg altijd een dierenarts of een professionele hondentrainer voor specifieke adviezen.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Hier zijn enkele van de gezondheidsproblemen en aandachtspunten die bij Pudelpointers kunnen voorkomen:

 1. Heupdysplasie : Dit is een erfelijke aandoening waarbij het heupgewricht niet goed aansluit. Het kan leiden tot pijn en mobiliteitsproblemen.
 2. Elleboogdysplasie : Een aandoening waarbij de ontwikkeling van de ellebooggewrichten niet normaal verloopt, wat kreupelheid kan veroorzaken.
 3. Erfelijke Hartaandoeningen : Sommige Pudelpointers kunnen vatbaar zijn voor erfelijke hartaandoeningen zoals mitralisklep dysplasie of dilaterende cardiomyopathie.
 4. Kanker : Zoals bij veel andere hondenrassen, kunnen Pudelpointers gevoelig zijn voor verschillende vormen van kanker. Regelmatige controle en het opmerken van abnormale gezwellen zijn belangrijk.
 5. Huidproblemen : Sommige individuen kunnen gevoelig zijn voor huidaandoeningen zoals allergieën, hotspots of dermatitis.
 6. Oogproblemen : Pudelpointers kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen zoals progressieve retina-atrofie (PRA), cataracten en andere erfelijke oogziekten.
 7. Gewichtsproblemen : Vanwege hun actieve levensstijl en energieke aard kunnen Pudelpointers vatbaar zijn voor gewrichtsproblemen zoals artritis.
 8. Hypothyreoïdie : Een aandoening waarbij de schildklier onvoldoende hormonen produceert. Symptomen kunnen zijn gewichtstoename, lethargie en problemen met de vacht en huid.

Het is belangrijk om regelmatig preventieve zorg te bieden, zoals dierenartscontroles, een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en goede hygiëne, om de algemene gezondheid van je Pudelpointer te waarborgen. Daarnaast is het verstandig om bij een erkende fokker te informeren naar gezondheidstests die zijn uitgevoerd op de ouderdieren om de kans op erfelijke aandoeningen te minimaliseren. 

De Pudelpointer is ontstaan in Duitsland in de late 19e eeuw, ontwikkeld door kruisingen tussen een Duitse jachtpoedel en een Engelse pointer. De fokkers wilden een veelzijdige jachthond creëren die zowel op het land als in het water kon werken en die uitblonk in zowel het vinden als het apporteren van wild.

De geschiedenis van de

Pudelpointer

De Pudelpointer is een Duits ras dat werd ontwikkeld aan het eind van de 19e eeuw door de Duitse fokker Baron von Zedlitz en zijn kruising van een Duitse staande Pudel met een Engelse Pointer. Het doel was om een allround jachthond te creëren die zowel goed kon apporteren als sporen kon volgen op verschillende terreinen en in verschillende omstandigheden.

De keuze voor het kruisen van de Pudel en de Pointer was gericht op het combineren van de intelligentie, het uithoudingsvermogen en de werkethiek van de Pointer met de waterbestendige vacht en het apporteerinstinct van de Pudel. Door selectieve fokkerij en nauwgezette kruisingen slaagde von Zedlitz erin een stabiel ras te ontwikkelen met uitstekende jachtvaardigheden en een betrouwbaar temperament.

De Pudelpointer staat bekend om zijn veelzijdigheid op het gebied van jacht. Ze zijn goed in het opsporen van wild, zowel op het land als in het water, en zijn uitstekende apporteurs. Door hun adaptieve aard en sterke werkethiek worden ze vaak gebruikt door jagers voor verschillende taken, waaronder waterwild, landwild en bloedspoorwerk.

Het ras werd officieel erkend in 1897 en heeft sindsdien een reputatie opgebouwd als een toegewijde en competente jachthond. Tegenwoordig worden Pudelpointers nog steeds gewaardeerd vanwege hun veelzijdigheid en prestaties in verschillende jachtomgevingen.

Pudelpointer
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Pudelpointer

Ja, over het algemeen zijn Pudelpointers uitstekende familiehonden. Ze zijn vaak vriendelijk, aanhankelijk en geduldig, wat hen geschikt maakt voor gezinnen, inclusief kinderen. Ze gedijen goed in een gezinsomgeving en vormen sterke banden met hun eigenaren.

Ja, Pudelpointers zijn energieke honden met een actieve aard. Ze hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig, zoals lange wandelingen, actieve spelsessies en mogelijkheden om vrij te rennen, om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven.

Over het algemeen zijn Pudelpointers slim en gemakkelijk te trainen. Hoewel ze goede leerlingen zijn, hebben ze wel consequente training, socialisatie en voldoende beweging nodig. Voor beginners in hondenbezit kunnen ze wat uitdagingen bieden vanwege hun energieniveau en trainingsbehoeften.

De vacht van de Pudelpointer is kort en dicht, en vereist niet veel onderhoud. Regelmatig borstelen helpt om losse haren te verwijderen en de vacht in goede conditie te houden. Baden alleen wanneer nodig is voldoende.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen