Honden Rassen

Posavac

Posavac

De Posavac, ook wel bekend als Posavski Gonič, is afkomstig uit de regio Posavina, gelegen in Kroatië en delen van Bosnië en Herzegovina. Dit hondenras is vernoemd naar zijn oorsprong en wordt voornamelijk gebruikt als jachthond voor de jacht op groter wild in moerassige en bosrijke gebieden. De Posavac heeft een lange geschiedenis als een toegewijde jager, met uitstekend reukvermogen en uithoudingsvermogen, waardoor het een waardevolle metgezel is voor jagers in deze regio. Hedendaags wordt de Posavac ook gewaardeerd als een liefdevolle en loyale metgezel in huishoudens buiten zijn oorspronkelijke jachtgebieden.

Officiële naam : Posavac
Andere namen : Posavski Gonič
Oorsprong : Kroatië / Bosnië en Herzegovina

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Zeker, hier is een overzicht van de FCI-standaard voor de Posavac op basis van verschillende kenmerken:

 • Grootte: Mannetjes: 50 – 56 cm,Vrouwtjes: 47 – 53 cm

 • Vacht: Korte, dichte vacht die doorgaans roodbruin van kleur is. Vereist minimaal onderhoud en is gemakkelijk te verzorgen.
 • Hoofd: In verhouding tot het lichaam, enigszins breed met een lichte stop. Matig lange snuit die geleidelijk taps toeloopt naar de neus. Schedel is niet overdreven breed, met harmonieuze lijnen.
 • Ogen: Middelgroot, vriendelijk en alert. Meestal donker van kleur, drukt een toegewijde uitdrukking uit.
 • Oren: Van gemiddelde lengte, hangend langs de wangen met een soepele textuur.
 • Staart: Middelmatig lang, sterk en wordt laag gedragen, vaak in lijn met de rug.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
50 – 56  cm
Gewicht
18 – 23 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
47 – 53 cm
Gewicht
16 – 20 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 2 maanden
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

Zeker! Hier zijn enkele kenmerken van de Posavac op basis van hun eigenschappen:

 • Vriendelijkheid : Posavacs staan over het algemeen bekend om hun vriendelijke aard. Ze kunnen liefdevol, aanhankelijk en zachtaardig zijn, vooral naar hun gezin toe. Dit ras kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren, vooral als ze goed gesocialiseerd zijn vanaf jonge leeftijd.
 • Intelligentie : De Posavac wordt beschouwd als een intelligent hondenras. Ze zijn alert, slim en hebben een goede leerhouding. Vanwege hun intelligentie zijn ze vaak gemakkelijk te trainen en kunnen ze snel nieuwe commando’s oppikken.
 • Energiek : Posavacs hebben een redelijk hoog energieniveau. Ze zijn van nature actief en hebben behoefte aan voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie om tevreden en gezond te blijven. Dit ras gedijt goed bij regelmatige lichaamsbeweging en activiteiten die hun energie kanaliseren.
 • Goede zwemmers : Van oudsher werden Posavacs gefokt voor de jacht in moerassige gebieden en langs rivieroevers. Ze hebben een natuurlijke aanleg voor zwemmen en kunnen uitstekende zwemmers zijn. Door hun liefde voor water en hun vermogen om goed te zwemmen, kunnen ze genieten van zwemsessies, vooral als ze de kans krijgen om te zwemmen en te spelen in waterrijke omgevingen.

Temperament en Gedrag

Het temperament en gedrag van de Posavac wordt over het algemeen gekenmerkt door enkele specifieke eigenschappen:

 • Vriendelijkheid: Posavacs staan bekend om hun vriendelijke en aanhankelijke aard. Ze kunnen goed overweg met mensen en kunnen een sterke band opbouwen met hun familie. Over het algemeen zijn ze liefdevol en tolerant, vooral tegenover kinderen.
 • Intelligentie: Dit ras staat bekend om zijn slimheid en leergierigheid. Posavacs zijn alert en reageren goed op training. Hun intelligentie maakt hen geschikt voor verschillende taken, vooral als jachthond.
 • Actief en Energiek: Posavacs zijn van nature actieve honden die gedijen bij voldoende beweging. Ze hebben een behoorlijke hoeveelheid energie en hebben regelmatige lichaamsbeweging nodig om gelukkig en gezond te blijven. Dit ras is oorspronkelijk gefokt voor de jacht, dus ze hebben een aanzienlijke uithoudingsvermogen.
 • Zelfstandigheid: Posavacs hebben soms een onafhankelijke kant en tonen doorzettingsvermogen tijdens het jagen. Dit kan zich uiten als vastberadenheid in hun gedrag. Hoewel ze trouwe metgezellen zijn, kunnen ze soms eigenwijs zijn.
 • Jachtinstinct: Vanwege hun jachthondachtergrond hebben Posavacs vaak een sterk ontwikkeld jachtinstinct. Hierdoor kunnen ze de neiging hebben om te achtervolgen of te volgen, vooral als ze een interessante geur oppikken. Dit aspect van hun gedrag kan worden getemperd door vroege socialisatie en training.
 • Loyaal en Toegewijd: Posavacs hebben meestal een sterke band met hun eigenaren en kunnen loyaal en toegewijd zijn aan hun gezin. Ze gedijen goed in een liefdevolle en stimulerende omgeving.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor optimale verzorging van de Posavac:

Het is belangrijk om de specifieke behoeften van je Posavac te begrijpen en aandacht te besteden aan zijn gedrag en gezondheid. Door een gezonde routine van beweging, voeding en zorg te handhaven, kun je een gelukkige en gezonde levensstijl voor je Posavac waarborgen.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

Over het algemeen staat de Posavac bekend als een gezond ras, maar net als andere hondenrassen kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele aandachtspunten en mogelijke gezondheidsproblemen bij de Posavac:

 1. Heupdysplasie : Een aandoening waarbij het heupgewricht zich abnormaal ontwikkelt, wat kan leiden tot pijn en artritis.
 2. Elleboogdysplasie : Een aandoening waarbij de ontwikkeling van de ellebooggewrichten verstoord is, wat kreupelheid en artritis kan veroorzaken.
 3. Erfelijke Hartaandoeningen : Sommige Posavacs kunnen vatbaar zijn voor erfelijke hartaandoeningen, zoals klepaandoeningen of cardiomyopathie.
 4. Kanker : Zoals bij veel hondenrassen kunnen Posavacs ook gevoelig zijn voor verschillende vormen van kanker.
 5. Huidproblemen : Hoewel minder vaak voorkomend, kunnen huidproblemen zoals allergieën of dermatitis zich voordoen bij dit ras.
 6. Oogproblemen : Erfelijke oogziekten zoals progressieve retina-atrofie (PRA), cataract en entropion kunnen voorkomen bij Posavacs.
 7. Gewichtsproblemen : Net als bij veel hondenrassen is overvoeding een risicofactor die kan leiden tot gewichtsproblemen en gerelateerde gezondheidsproblemen.
 8. Hypothyreoïdie : Een aandoening waarbij de schildklier onvoldoende hormonen produceert, wat gewichtstoename, vermoeidheid en huid- en vachtproblemen kan veroorzaken.

Regelmatige controles bij de dierenarts, een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en bewustwording van mogelijke symptomen zijn essentieel om de gezondheid van de Posavac te waarborgen.

De Posavac is een oud jachtras dat zijn oorsprong vindt in de regio rond de Sava-rivier in Kroatië. Deze honden werden traditioneel gefokt om te helpen bij de jacht op groter wild in moerassige en moeilijk begaanbare gebieden.

De geschiedenis van de

Posavac

De geschiedenis van de Posavac houdt verband met zijn oorsprong als jachthond in de regio Posavina, gelegen in Kroatië en delen van Bosnië en Herzegovina. Deze regio wordt gekenmerkt door heuvelachtige terreinen, dichte bossen en uitdagende omstandigheden, waar de Posavac als jachthond werd gefokt en ontwikkeld.

De Posavac, ook bekend als Posavski Gonič, heeft een lange geschiedenis als een toegewijde jager op groter wild, zoals zwijnen, herten en beren. Eeuwenlang werden deze honden gewaardeerd om hun uitstekende reukvermogen, vasthoudendheid en uithoudingsvermogen in het volgen van wild in het ruige terrein van Posavina.

De naam “Posavac” is afgeleid van de regio waar dit ras zijn oorsprong vindt. Door hun jachtvaardigheden en hun vermogen om het wild te volgen, waren ze van onschatbare waarde voor jagers in de regio, die hen inzetten voor de jacht op groter wild.

Hoewel hun oorspronkelijke doel jagen was, zijn Posavacs tegenwoordig ook geliefde gezinshonden en huisdieren. Door hun aanpassingsvermogen en vriendelijke aard hebben ze hun weg gevonden buiten Posavina en zijn ze populair geworden als gezelschapshonden in verschillende delen van Europa. De Posavac heeft door de jaren heen zijn jachtinstinct en toewijding behouden, waardoor het een gewaardeerd ras blijft, zowel voor jachtactiviteiten als voor gezinsleven.

Posavac
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Posavac

Ja, ze zijn aanhankelijk en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

Ja, vanwege hun energie en jachtinstinct hebben ze dagelijks voldoende beweging nodig.

Posavacs hebben een korte vacht die weinig verzorging vereist. Occasioneel borstelen is voldoende.

Over het algemeen wel, vanwege hun intelligentie en trainbaarheid. Vroege training wordt aanbevolen voor een gehoorzame hond.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen