Honden Rassen

Portuguese Waterhond

Portuguese Waterhond

De Portugese Waterhond, ook bekend als Cão de Água Português, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Portugese kustlijnen, waar ze werden gefokt als veelzijdige werkhonden voor vissers. Hun hoofdtaak was het assisteren bij de visserij: ze dienden als boodschappers tussen boten, haalden visnetten binnen en fungeerden zelfs als reddingshonden. De Portugese Waterhond staat bekend om zijn uitstekende zwemvaardigheden en zijn vermogen om in zowel zoet als zout water te werken.

Officiële naam : Portugese Waterhond (Cão de Água Português) Andere namen : PWH, Water Dog
Oorsprong : Portugal

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

 • Grootte : De Portuguese Waterhond is een middelgroot ras. De ideale schofthoogte voor reuen ligt tussen de 50 en 57 centimeter, terwijl teven iets kleiner zijn, met een ideale hoogte tussen 43 en 52 centimeter. Dit geeft ze een stevige, goed geproportioneerde uitstraling zonder plomp te zijn.
 • Vacht : De vacht van de Portuguese Waterhond is een van zijn meest opvallende kenmerken. Deze honden hebben een enkele vacht die ofwel gekruld of golvend kan zijn. Het is dicht, veerkrachtig en biedt bescherming tegen zowel water als kou. De vacht is hypoallergeen en verliest weinig tot geen haar, wat het een goede keuze maakt voor mensen met allergieën. De vacht kan op verschillende manieren worden getrimd, afhankelijk van de voorkeur van de eigenaar en het gebruik van de hond.
 • Hoofd : Het hoofd van de Portuguese Waterhond is goed geproportioneerd ten opzichte van het lichaam. Het heeft een licht afgeronde schedel en een duidelijke stop. De snuit is recht en krachtig, niet te spits of te vierkant. De neus is meestal zwart of in overeenstemming met de vachtkleur. De lippen sluiten strak en zijn meestal zwart.
 • Ogen : De ogen van de Portuguese Waterhond zijn middelgroot, amandelvormig en expressief. De kleur van de ogen is meestal donkerbruin, en ze stralen intelligentie en levendigheid uit. De oogranden zijn meestal zwart gepigmenteerd.
 • Oren : De oren van de Portuguese Waterhond zijn hoog aangezet, en ze zijn van middelmatige grootte in verhouding tot het hoofd. De oren zijn hangend, driehoekig van vorm en vallen dicht tegen de wangen aan. Ze hebben een vacht die kan variëren van gekruld tot golvend, passend bij de vachtpatroon van de hond.
 • Staart : De staart van de Portuguese Waterhond is van gemiddelde lengte, hoog aangezet en wordt meestal op een natuurlijke lengte gelaten. Het wordt gedragen in een opwaartse boog wanneer de hond actief en alert is. In rust hangt de staart naar beneden, maar nooit tussen de benen. De vacht op de staart past bij de vacht op de rest van het lichaam.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
50 – 57 cm
Gewicht
19 – 27 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
43 – 52 cm
Gewicht
16 – 23 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 2 maanden
 • Puppy : 2 maanden tot 1 jaar
 • Volwassen : . 1 jaar tot 7 jaar
 • Oudere : 7 jaar tot 10 jaar
 • Senior : 10 jaar en ouder

Raskenmerken

De Portugese Waterhond staat bekend om een aantal specifieke raskenmerken:

 • Vriendelijkheid : Portugese Waterhonden hebben over het algemeen een vriendelijke en aanhankelijke aard. Ze hebben een sociaal karakter en gaan vaak goed om met mensen en andere huisdieren. Hun vriendelijke houding maakt hen tot geweldige metgezellen voor gezinnen en maakt het gemakkelijk voor hen om relaties op te bouwen.
 • Intelligentie : 
 • Dit ras is zeer intelligent en staat bekend om zijn slimme en leergierige aard. Ze leren snel en zijn vaak gemakkelijk te trainen vanwege hun hoge mate van intelligentie. Hun snelle begrip maakt hen geschikt voor verschillende taken en activiteiten.
 • Energiek : 
 • Portugese Waterhonden zijn van nature energiek en hebben een behoorlijke hoeveelheid uithoudingsvermogen. Ze hebben regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om gelukkig en gezond te blijven. Hun energieke karakter maakt hen geschikt voor actieve families die graag buitenactiviteiten doen.
 • Goede zwemmers : Van oudsher werden Portugese Waterhonden gefokt om te werken in maritieme omgevingen, en ze staan bekend om hun uitstekende zwemvaardigheden. Ze zijn natuurlijke zwemmers en voelen zich comfortabel in het water. Deze vaardigheid stamt uit hun geschiedenis als assistenten van vissers en blijft vaak aanwezig in het ras.

Temperament en Gedrag

De Portugese Waterhond staat bekend om zijn specifieke temperament en gedrag, waarbij verschillende eigenschappen opvallen:

 • Vrolijkheid : Portugese Waterhonden hebben vaak een vrolijke en levendige persoonlijkheid. Ze zijn opgewekt, energiek en staan bekend om hun positieve houding. Deze honden kunnen enthousiast en levendig zijn, waardoor ze geweldige metgezellen zijn voor actieve gezinnen.
 • Sociaal : Over het algemeen zijn Portugese Waterhonden sociaal en hebben ze een vriendelijke aard. Ze hebben meestal een goede omgang met mensen en andere huisdieren. Door hun sociale karakter kunnen ze gemakkelijk banden opbouwen en genieten ze van gezelschap.
 • Speelsheid : Deze honden hebben vaak een speelse aard, zelfs als ze volwassen zijn. Ze houden ervan om actief te zijn en bezig te blijven met verschillende spelletjes en activiteiten. Hun speelsheid maakt interactie met hen leuk en stimulerend.
 • Loyaliteit : Portugese Waterhonden hebben een sterke loyaliteit naar hun gezin. Ze hechten zich sterk aan hun eigenaren en tonen vaak toewijding en genegenheid. Ze zijn over het algemeen betrouwbaar en zullen hun familie beschermen als dat nodig is.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Portugese Waterhond is over het algemeen een gezond ras, maar zoals bij veel hondenrassen, zijn er enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar potentiële eigenaren zich bewust van moeten zijn:

 1. Heupdysplasie : Dit is een erfelijke aandoening waarbij het heupgewricht niet goed past. Het kan leiden tot pijn, kreupelheid en artritis bij oudere honden.
 2. Elleboogdysplasie : Ook een erfelijke aandoening waarbij de ontwikkeling van de ellebooggewrichten niet normaal verloopt, wat kan leiden tot kreupelheid en artritis.
 3. Erfelijke Hartaandoeningen : Sommige Portugese Waterhonden kunnen vatbaar zijn voor erfelijke hartproblemen, zoals mitralisklep dysplasie of dilaterende cardiomyopathie.
 4. Kanker : Net als veel andere hondenrassen kunnen Portugese Waterhonden gevoelig zijn voor verschillende vormen van kanker. Regelmatige controles en bewustwording van eventuele abnormale gezwellen zijn belangrijk.
 5. Huidproblemen : Hoewel niet algemeen voorkomend, kunnen huidproblemen zoals allergieën of dermatitis voorkomen bij dit ras.
 6. Oogproblemen : Erfelijke oogziekten zoals progressieve retina-atrofie (PRA), cataract en entropion kunnen voorkomen bij Portugese Waterhonden.
 7. Gewichtsproblemen : Zoals bij alle rassen, is overvoeding een risico. Gewichtstoename kan gezondheidsproblemen veroorzaken, dus het is belangrijk om de voeding en het gewicht van je hond goed in de gaten te houden.
 8. Hypothyreoïdie : Een aandoening waarbij de schildklier onvoldoende hormonen produceert. Symptomen zijn onder andere gewichtstoename, vermoeidheid, en huid- en vachtproblemen.

Het is van cruciaal belang om regelmatige dierenartscontroles uit te voeren, een gezond dieet te handhaven, voldoende lichaamsbeweging te bieden en bewust te zijn van eventuele symptomen die kunnen wijzen op gezondheidsproblemen. Een verantwoordelijke fokker zal streven naar het verminderen van deze erfelijke aandoeningen door middel van gezonde fokpraktijken en het testen van ouderdieren om de kans op deze gezondheidsproblemen te verkleinen.

De Portuguese Waterhond, afkomstig uit Portugal, diende oorspronkelijk als werkhond voor vissers. Ze werden gebruikt voor verschillende taken, zoals het ophalen van visnetten en boodschappen tussen boten.

De geschiedenis van de

Portuguese Waterhond

De geschiedenis van de Portugese Waterhond is nauw verbonden met de kustgebieden van Portugal en heeft een rijke traditie die teruggaat tot enkele eeuwen geleden.

De Portugese Waterhond, bekend als “Cão de Água Português” in het Portugees, stamt af van werkhonden die werden gefokt om te assisteren bij visserijtaken langs de Portugese kusten en op de schepen van vissers. Ze waren essentieel voor verschillende aspecten van de visserij, zoals het binnenhalen van visnetten, het boodschappen overbrengen tussen boten, het bewaken van de kustlijn en zelfs het redden van mensen in het water.

Deze honden stonden bekend om hun uitstekende zwemvaardigheden, wendbaarheid in water en hun vermogen om in zowel zoet als zout water te werken. Hun vacht, die kan variëren in krullende of golvende texturen, bood bescherming tegen de kou en het water, waardoor ze uitermate geschikt waren voor hun taak in maritieme omgevingen.

Vanwege hun veelzijdigheid, intelligentie en werkethiek werden Portugese Waterhonden zeer gewaardeerd door vissers. Gedurende vele generaties waren ze een integraal onderdeel van de visserijcultuur in Portugal.

Na verloop van tijd namen veranderingen in de visserijpraktijken en technologieën af in het gebruik van werkhonden zoals de Portugese Waterhond. Echter, door de inzet van enkele toegewijde fokkers en liefhebbers werd voorkomen dat dit ras volledig verdween. Tegenwoordig staat de Portugese Waterhond niet alleen bekend om zijn geschiedenis als werkhond, maar ook als een geliefd en veelzijdig gezelschapsdier en showhond. Hun intelligente karakter, aanpassingsvermogen en vriendelijke aard hebben hen populair gemaakt bij hondenliefhebbers over de hele wereld.

Portuguese Waterhond
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Portuguese Waterhond

De vacht vereist regelmatig borstelen om klitten te voorkomen, meestal meerdere keren per week.

Ja, ze worden vaak beschouwd als hypoallergene honden vanwege hun minimale verharing en vachttype.

Ja, ze hebben dagelijks matige tot intense lichaamsbeweging nodig om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven.

Ja, ze staan bekend om hun vriendelijke en aanhankelijke aard en gedijen goed in gezinsomgevingen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen