Honden Rassen

Porcelaine

Porcelaine

De Porcelaine is een oud Frans hondenras met een geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Het ras ontstond in Frankrijk en werd oorspronkelijk gefokt als een speur- en jachthond, vooral voor de jacht op groot wild zoals herten. De Porcelaine staat bekend om zijn uitstekende reukvermogen en uithoudingsvermogen, wat het tot een populaire keuze maakte voor jagers die werkten in gevarieerd terrein. Hoewel de precieze oorsprong van het ras niet volledig gedocumenteerd is, wordt aangenomen dat de Porcelaine is ontstaan uit kruisingen tussen verschillende Franse hondenrassen.

Officiële naam : Porcelaine
Andere namen : Geen bekende alternatieve namen
Oorsprong : Frankrijk

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Porcelaine gekenmerkt door de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Middelgroot met een lichte stop, enigszins gebogen neusbrug.
 • Oren: Lang, smal en hangend dicht tegen het hoofd.
 • Ogen: Groot, rond en donker.
 • Lichaam: Gespierd, compact en evenredig met een rechte rug.
 • Vacht: Kort, dicht, glanzend en wit met goed verdeelde, donkere vlekken (porseleinpatroon).
 • Grootte: Middelgroot, met een schofthoogte volgens de rasstandaard.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
55-58 cm
Gewicht
25-28 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
53-56 cm
Gewicht
23-26 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 2 maanden
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 tot 9 jaar
 • Senior : 9 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Porseleinpatroon: Het opvallende kenmerk van de Porcelaine is het karakteristieke porseleinpatroon op de vacht, dat bestaat uit gelijkmatig verdeelde, zwarte vlekken op een witte achtergrond.
 • Reukvermogen: Uitstekend reukvermogen, wat het ras geschikt maakt voor speur- en jachttaken.
 • Uithoudingsvermogen: De Porcelaine staat bekend om zijn uithoudingsvermogen en kan langdurig werken in verschillende terreinen.
 • Vriendelijkheid: Over het algemeen vriendelijk en toegewijd aan zijn eigenaar, waardoor het een goede gezelschapshond is.
 • Zelfstandigheid: Het ras heeft een zekere mate van zelfstandigheid, wat het mogelijk maakt om taken zelfstandig uit te voeren.

Temperament en Gedrag

 • Intelligentie: De Porcelaine is intelligent en heeft een leergierig karakter, wat het trainbaar maakt.
 • Energiek: Een energiek ras dat regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft om fysiek en mentaal tevreden te blijven.
 • Sociaal Gedrag: Over het algemeen sociaal met gezinsleden en andere huisdieren, maar vroege socialisatie is belangrijk.
 • Waakzaamheid: Natuurlijk waakzaam, wat het tot een goede waakhond kan maken.
 • Jachtinstinct: De Porcelaine behoudt een sterk jachtinstinct en kan het beste gedijen in een omgeving waar het zijn natuurlijke neiging om te jagen kan uiten.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van je Porcelaine:

Elke hond is individueel, dus pas deze tips aan op basis van de specifieke behoeften van je Porcelaine. Raadpleeg je dierenarts voor advies op maat.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Porcelaine is een oud Frans hondenras dat oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht op groot wild. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar je als eigenaar van een Porcelaine op zou kunnen letten:

 1. Heupdysplasie en Elleboogdysplasie: Deze aandoeningen, waarbij de gewrichten zich abnormaal ontwikkelen, kunnen voorkomen bij hondenrassen, inclusief de Porcelaine. Een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn belangrijk om de gewrichtsgezondheid te ondersteunen.

 2. Oorproblemen: Door hun hangende oren zijn honden zoals de Porcelaine vatbaar voor oorinfecties. Regelmatige inspectie en reiniging van de oren kunnen helpen om problemen te voorkomen.

 3. Oogproblemen: Net als veel andere rassen kunnen Porcelaines gevoelig zijn voor oogproblemen zoals progressieve retina atrofie (PRA) en cataracten. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk voor vroege detectie.

 4. Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat voldoet aan de voedingsbehoeften van de Porcelaine, met name omdat ze vaak actief zijn tijdens de jacht.

 5. Gewichtsbeheersing: Houd het gewicht van je Porcelaine goed in de gaten. Overgewicht kan de gezondheid van de gewrichten negatief beïnvloeden.

 6. Vachtverzorging: De vacht van de Porcelaine is kort en dicht. Regelmatig borstelen kan helpen om losse haren te verwijderen en de vacht in goede conditie te houden.

 7. Genetische aandoeningen: Hoewel de Porcelaine over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen er genetische aandoeningen voorkomen. Een gerenommeerde fokker die zich inzet voor de gezondheid van het ras kan genetische screenings uitvoeren.

 8. Beweging en Mentale Stimulatie: Porcelaines zijn actieve honden die regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig hebben. Zorg voor voldoende speeltijd en activiteiten om hen tevreden te houden.

 9. Socialisatie: Zorg voor een goede socialisatie, vooral als ze als huisdier worden gehouden. Het helpt bij het ontwikkelen van een evenwichtig gedrag.

 10. Regelmatige gezondheidscontroles: Routinecontroles bij de dierenarts zijn belangrijk om de algehele gezondheid van je Porcelaine te bewaken en vroegtijdig eventuele gezondheidsproblemen op te sporen.

Als eigenaar van een Porcelaine is het essentieel om aandachtig te zijn voor de gezondheid van je hond en regelmatig de dierenarts te raadplegen. Een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging, goede vachtverzorging en genetische screenings kunnen bijdragen aan een lang en gezond leven voor je Porcelaine.

De Porcelaine is een uniek hondenras met een opvallend uiterlijk en sterke jachtkwaliteiten. Deze beschrijving biedt een overzicht van de geschiedenis, fysieke kenmerken en gedragseigenschappen van dit specifieke Franse ras. Voel je vrij om deze informatie aan te passen aan je specifieke behoeften of om extra details toe te voegen.

De geschiedenis van de

Porcelaine

De Porcelaine is een oud Frans hondenras dat oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Porcelaine:

Oorsprong: De exacte oorsprong van de Porcelaine is niet volledig gedocumenteerd, maar het ras wordt verondersteld zijn oorsprong te hebben in Frankrijk. Het wordt beschouwd als een van de oudste Franse jachthondenrassen.

Jachthond: De Porcelaine werd specifiek gefokt voor de jacht op groot wild, zoals herten en zwijnen. Ze werden gewaardeerd vanwege hun uitstekende reukvermogen, uithoudingsvermogen en vermogen om sporen te volgen.

Kenmerken: De Porcelaine is een middelgrote tot grote hond met een slanke, atletische bouw. Het ras heeft een opvallende witte vacht met goed gedefinieerde zwarte vlekken. De vacht lijkt op fijn porselein, wat het ras zijn naam heeft gegeven.

Jacht in roedels: Porcelaines werden vaak in roedels gebruikt tijdens de jacht. Ze werkten samen om sporen te volgen en groot wild op te sporen. Het ras staat bekend om zijn vastberadenheid en doorzettingsvermogen in het veld.

Populariteit: Gedurende vele jaren genoot de Porcelaine populariteit onder jagers in Frankrijk vanwege zijn uitstekende jachteigenschappen. Het ras was echter minder bekend buiten zijn geboorteland.

Zeldzaamheid: Ondanks zijn geschiedenis en jachttalenten is de Porcelaine een relatief zeldzaam ras. Het wordt niet zo vaak aangetroffen als sommige andere Franse jachthondenrassen.

Internationale erkenning: De Porcelaine is erkend door nationale en internationale hondenverenigingen, waaronder de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Gebruik als gezelschapshond: Terwijl de Porcelaine nog steeds wordt gebruikt voor de jacht, heeft het ras ook de overgang gemaakt naar huisdieren en gezelschapshonden. Ze staan bekend om hun vriendelijke karakter en kunnen goede metgezellen zijn voor actieve gezinnen.

De geschiedenis van de Porcelaine weerspiegelt zijn oorspronkelijke doel als jachthond en zijn rol in de Franse jachttradities. Ondanks zijn zeldzaamheid wordt het ras gewaardeerd om zijn schoonheid, intelligentie en veelzijdigheid.

Porcelaine
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Porcelaine

De Porcelaine is een middelgrote tot grote Franse jachthond met een elegante en slanke uitstraling. Ze hebben een korte, dichte vacht die wit is met karakteristieke oranje vlekken. Het ras staat bekend om zijn verfijnde verschijning en uitstekende reukvermogen.

Over het algemeen staat de Porcelaine bekend om zijn vriendelijke, aanhankelijke en sociale temperament. Ze zijn vaak energiek en hebben een sterk ontwikkeld jachtinstinct. Dit ras gedijt goed bij menselijk gezelschap en kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

De Porcelaine heeft een korte vacht die weinig verzorging nodig heeft. Regelmatige lichaamsbeweging is echter essentieel, en ze hebben ruimte nodig om te rennen en te spelen. Vanwege hun jachtachtergrond hebben ze behoefte aan mentale stimulatie en activiteiten die hun reukvermogen benutten.

De Porcelaine kan goed passen in gezinsomgevingen, vooral bij actieve gezinnen die bereid zijn tijd te besteden aan lichaamsbeweging en interactie. Ze zijn over het algemeen vriendelijk naar kinderen en kunnen goed overweg met andere huisdieren, maar het is belangrijk om hun jachtinstinct te beheren en vroege training te bieden.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen