Honden Rassen

Polski Owczarek Podhalanski

Polski Owczarek Podhalanski

De Polski Owczarek Podhalanski, ook wel bekend als de Podhale-herder, is een oud Pools herdersras dat zijn oorsprong vindt in de bergachtige regio Podhale in het zuiden van Polen. Het ras werd traditioneel gefokt voor het hoeden en beschermen van vee, voornamelijk schapen, in de zware omstandigheden van de bergen. De geschiedenis van de Polski Owczarek Podhalanski gaat eeuwen terug, waarbij deze herdershonden bekend stonden om hun moed, intelligentie en vastberadenheid bij het beschermen van hun kudde tegen roofdieren.

Officiële naam : Polski Owczarek Podhalanski
Andere namen : Tatrahond, Tatra Shepherd Dog
Oorsprong : Polen

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Polski Owczarek Podhalanski gekenmerkt door de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Krachtig en massief, met een brede schedel en een matige stop.
 • Oren: Driehoekig, middelgroot, hangend en bedekt met weelderige vacht.
 • Ogen: Amandelvormig, donker van kleur, met een vriendelijke en intelligente uitdrukking.
 • Lichaam: Robuust en gespierd, met een rechte rug en een diepe borst.
 • Vacht: Lang, dik en dicht, met een dikke kraag rond de nek.
 • Grootte: Middelgroot, met een krachtige uitstraling.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
65-70 cm
Gewicht
45-55 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
60-65 cm
Gewicht
35-45 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 2 maanden
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 tot 9 jaar
 • Senior : 9 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Vachtverzorging: De dikke vacht van de Polski Owczarek Podhalanski vereist regelmatige verzorging, vooral tijdens het ruiseizoen.
 • Beschermend Instinct: Het ras staat bekend om zijn sterke beschermende instinct, waardoor het uitstekend geschikt is als waakhond.
 • Intelligentie: De Podhale-herder is intelligent en alert, waardoor het een goede trainbaarheid heeft.
 • Moedig: Van nature moedig en vastberaden, met de bereidheid om zijn kudde of gezin te beschermen.
 • Zelfstandigheid: Het ras heeft een zekere mate van zelfstandigheid, wat het geschikt maakt voor het nemen van beslissingen in het veld.

Temperament en Gedrag

 • Aanhankelijkheid: De Polski Owczarek Podhalanski is vaak toegewijd aan zijn gezin en vormt sterke banden met zijn eigenaar.
 • Waakzaamheid: Natuurlijk waakzaam, alert en snel om te reageren op mogelijke bedreigingen.
 • Sociaal Gedrag: Met de juiste socialisatie kan de Podhale-herder goed overweg met kinderen en andere huisdieren.
 • Energiek: Het ras is actief en heeft regelmatige lichaamsbeweging nodig om tevreden te blijven.
 • Vastberadenheid: De Polski Owczarek Podhalanski staat bekend om zijn vastberadenheid en doorzettingsvermogen bij het volbrengen van taken.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van je Polski Owczarek Podhalanski:

Afhankelijk van de individuele behoeften van je hond, kunnen deze tips worden aangepast. Raadpleeg je dierenarts voor specifieke richtlijnen met betrekking tot de gezondheid van je Polski Owczarek Podhalanski.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Polski Owczarek Podhalanski, ook bekend als de Poolse Tatrahond, is een ras dat oorspronkelijk werd gefokt voor de bewaking van vee in het Tatra-gebergte in Polen. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar je als eigenaar van een Polski Owczarek Podhalanski op zou kunnen letten:

 1. Heupdysplasie en Elleboogdysplasie: Zoals bij veel grote hondenrassen, kunnen heup- en elleboogdysplasie voorkomen. Een gezonde voeding, gepaste lichaamsbeweging en regelmatige veterinaire controles zijn belangrijk om gewrichtsproblemen te monitoren.

 2. Oogproblemen: Polski Owczarek Podhalanski’s kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen, waaronder progressieve retina atrofie (PRA) en cataracten. Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk om de gezondheid van de ogen te controleren.

 3. Huidproblemen: Vanwege hun dikke vacht kunnen deze honden gevoelig zijn voor huidproblemen zoals hotspots, allergieën of parasitaire infecties. Regelmatige inspectie en verzorging van de vacht zijn belangrijk.

 4. Vachtverzorging: De Polski Owczarek Podhalanski heeft een dikke, dubbele vacht die regelmatige verzorging vereist. Dagelijks borstelen kan helpen klitten en matten te voorkomen, vooral tijdens het ruiseizoen.

 5. Gewichtsbeheersing: Houd het gewicht van je hond goed in de gaten om overgewicht te voorkomen, aangezien dit extra druk op de gewrichten kan leggen en de gezondheid kan beïnvloeden.

 6. Voeding: Polski Owczarek Podhalanski’s hebben een uitgebalanceerd dieet nodig dat past bij hun leeftijd, grootte en activiteitenniveau. Overleg met de dierenarts over de juiste voeding voor je specifieke hond.

 7. Genetische aandoeningen: Zoals veel hondenrassen kunnen Polski Owczarek Podhalanski’s vatbaar zijn voor bepaalde genetische aandoeningen. Fokkers die zich inzetten voor de gezondheid van het ras voeren vaak genetische screenings uit om erfelijke aandoeningen te verminderen.

 8. Beweging: Polski Owczarek Podhalanski’s hebben behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie. Zorg voor voldoende speeltijd en wandelingen om hun fysieke en mentale welzijn te ondersteunen.

 9. Socialisatie: Vanwege hun beschermende aard is het belangrijk om Polski Owczarek Podhalanski’s goed te socialiseren vanaf jonge leeftijd, zodat ze zich comfortabel voelen in verschillende situaties en met verschillende mensen en dieren.

Regelmatige bezoeken aan de dierenarts voor gezondheidscontroles en vaccinaties, gecombineerd met aandacht voor voeding, vachtverzorging en lichaamsbeweging, kunnen bijdragen aan een gezond en gelukkig leven voor je Polski Owczarek Podhalanski.

De Polski Owczarek Podhalanski is een trotse herdershond met een sterke werkethiek en een loyaal karakter. Deze beschrijving biedt een overzicht van de geschiedenis, fysieke kenmerken en gedragseigenschappen van dit bijzondere herdersras. Voel je vrij om deze informatie aan te passen aan je specifieke behoeften of om extra details toe te voegen.

De geschiedenis van de

Polski Owczarek Podhalanski

De Polski Owczarek Podhalanski, ook bekend als de Poolse Tatraherder of Tatra-schapenhond, is een herdershond die zijn oorsprong heeft in de Tatra-bergen van Polen. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Polski Owczarek Podhalanski:

Oorsprong en herkomst: Het ras vindt zijn oorsprong in de bergachtige regio Podhale in Polen, waar het eeuwenlang werd gefokt als herdershond voor het bewaken van kuddes schapen in de zware bergomstandigheden.

Herdershond in de bergen: De Polski Owczarek Podhalanski werd traditioneel gebruikt door de herders in de Tatra-bergen om kuddes schapen te beschermen tegen roofdieren, waaronder wolven en beren. De hond was ook bedreven in het hoeden en bewaken van de kudde.

Kenmerken: De Tatraherder staat bekend om zijn imposante verschijning. Het is een grote en krachtige hond met een dichte, witte vacht die het beschermt tegen de koude weersomstandigheden in de bergen. De vacht dient ook als een soort “camouflage” in de sneeuw.

Temperament: De Polski Owczarek Podhalanski is loyaal, moedig en alert. Deze eigenschappen, in combinatie met zijn beschermende instinct, maken hem tot een uitstekende waakhond en een betrouwbare metgezel voor degenen die in bergachtige gebieden leven.

Behoud van het ras: Gedurende vele generaties hebben fokkers in Polen zich ingezet voor het behoud van de Polski Owczarek Podhalanski. Het ras heeft zich aangepast aan de specifieke eisen van het bergachtige terrein en het klimaat.

Internationale erkenning: In 1938 werd de standaard voor de Polski Owczarek Podhalanski vastgesteld. Het ras kreeg erkenning van internationale hondenverenigingen zoals de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Gebruik in de moderne tijd: Naast zijn historische rol als herdershond wordt de Polski Owczarek Podhalanski tegenwoordig ook gehouden als gezelschapshond. Zijn vriendelijke aard en toewijding aan het gezin hebben bijgedragen aan zijn populariteit buiten de bergen.

Fokprogramma’s: Fokkers blijven zich inzetten voor het behoud van het ras en zorgen ervoor dat de Polski Owczarek Podhalanski gezond en genetisch divers blijft.

De geschiedenis van de Polski Owczarek Podhalanski illustreert zijn cruciale rol als herdershond in de bergachtige gebieden van Polen. Tegenwoordig wordt het ras niet alleen gewaardeerd om zijn werkvaardigheden, maar ook als een liefdevolle metgezel.

Polski Owczarek Podhalanski
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Polski Owczarek Podhalanski

De Polski Owczarek Podhalanski is een middelgroot tot groot hondenras met een krachtige en goed geproportioneerde bouw. Ze hebben een dikke, dubbele vacht die hen beschermt tegen koude weersomstandigheden in de bergen. Kenmerkend zijn hun driehoekige oren die rechtop staan en hun pluizige staart die vaak over de rug wordt gedragen.

Over het algemeen staat de Polski Owczarek Podhalanski bekend om zijn loyale, moedige en intelligente temperament. Ze hebben van nature een sterk beschermend instinct, wat hen tot uitstekende herdershonden maakt. Ze zijn toegewijd aan hun gezin en kunnen waakzaam zijn tegenover vreemden.

De Polski Owczarek Podhalanski heeft een dikke vacht die regelmatig moet worden geborsteld om klitten te voorkomen. Extra aandacht kan nodig zijn tijdens het verharen. Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel, en ze gedijen goed bij actieve bezigheden. Sociale interactie en mentale stimulatie zijn ook belangrijk.

De Polski Owczarek Podhalanski kan goed passen in gezinsomgevingen, vooral bij gezinnen die actief zijn en bereid zijn tijd te besteden aan de behoeften van het ras. Ze kunnen goed overweg met kinderen, maar hun beschermende aard vereist vroege socialisatie en training. Ze zijn ook alert en maken uitstekende waakhonden.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen