Honden Rassen

Polski Owczarek Nizinny

Polski-Owczarek-Nizinny

De Polski Owczarek Nizinny (afgekort PON) heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw in Polen. Het ras werd oorspronkelijk gefokt als herdershond, waar het fungeerde als een veelzijdige en hardwerkende metgezel voor boeren en herders in de laaglanden van Polen. De PON staat bekend om zijn robuustheid, intelligentie en behendigheid, waardoor hij uitstekend geschikt is voor het hoeden van vee en het bewaken van eigendommen.

Officiële naam : Polski Owczarek Nizinny
Andere namen : PON, Poolse Laaglandherder
Oorsprong : Polen

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Polski Owczarek Nizinny gekenmerkt door de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Sterk en krachtig, met een lichte stop en goed ontwikkelde snuit.
 • Oren: Driehoekig, hangend, en bedekt met weelderig haar.
 • Ogen: Donker van kleur, amandelvormig en expressief.
 • Lichaam: Compact en gespierd, met een rechte rug en diepe borstkas.
 • Vacht: Dicht, dubbel, en ruig, met een kenmerkende baard en snor.
 • Grootte: Middelgroot, met een schofthoogte volgens de rasstandaard.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
45-50 cm
Gewicht
14-23 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
42-47 cm
Gewicht
12-20 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  2 maanden
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 tot 9 jaar
 • Senior : 9 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Vachtverzorging: De dichte vacht van de PON vereist regelmatige verzorging, inclusief borstelen om klitten te voorkomen.
 • Intelligentie: De Polski Owczarek Nizinny is intelligent en alert, wat leidt tot goede trainbaarheid.
 • Behendigheid: Het ras staat bekend om zijn wendbaarheid en behendigheid, waardoor het uitblinkt in hondensporten.
 • Robuustheid: Een stevig en robuust ras, dat goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden en terreinen.
 • Vriendelijkheid: Over het algemeen vriendelijk en toegewijd aan zijn gezin, wat het tot een uitstekende gezelschapshond maakt.

Temperament en Gedrag

 • Aanhankelijkheid: De Polski Owczarek Nizinny staat bekend om zijn toewijding aan zijn gezin en vormt sterke banden met zijn eigenaar.
 • Waakzaamheid: Natuurlijk waakzaam, waardoor het een uitstekende waakhond is.
 • Sociaal Gedrag: Met de juiste socialisatie kan de PON goed overweg met kinderen en andere huisdieren.
 • Energiek: Het ras is actief en heeft regelmatige lichaamsbeweging nodig om tevreden te blijven.
 • Intuïtief: De PON heeft een sterke intuïtie en is vaak in staat de stemmingen van zijn eigenaar te begrijpen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van je Polski Owczarek Nizinny (Poolse laaglandherder) op verschillende gebieden:

Pas de zorg aan op de individuele behoeften van je hond en raadpleeg je dierenarts voor specifieke richtlijnen met betrekking tot de gezondheid van je Polski Owczarek Nizinny.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Polski Owczarek Nizinny, ook bekend als de Poolse Laaglandherder of PON, is een ras dat oorspronkelijk werd gefokt als herdershond op de laaglanden van Polen. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar je als eigenaar van een Polski Owczarek Nizinny op zou kunnen letten:

 1. Heupdysplasie en Elleboogdysplasie: Zoals bij veel middelgrote en grote hondenrassen, kunnen heup- en elleboogdysplasie voorkomen. Het is belangrijk om een uitgebalanceerd dieet te handhaven en voldoende lichaamsbeweging te bieden om de gewrichten te ondersteunen.

 2. Oogproblemen: Polski Owczarek Nizinny’s kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen, waaronder progressieve retina atrofie (PRA) en cataracten. Regelmatige oogcontroles zijn van belang voor het monitoren van de ooggezondheid.

 3. Vachtverzorging: De vacht van de Polski Owczarek Nizinny is lang en dicht, en het vereist regelmatige verzorging om klitten en matten te voorkomen. Regelmatig borstelen en controle op teken zijn belangrijk, vooral tijdens het ruiseizoen.

 4. Voeding: Polski Owczarek Nizinny’s hebben een gezond dieet nodig dat afgestemd is op hun leeftijd, grootte en activiteitenniveau. Overgewicht moet worden vermeden om gewrichtsproblemen te minimaliseren.

 5. Dentaal Problemen: Net als veel andere rassen zijn Polski Owczarek Nizinny’s vatbaar voor tandheelkundige problemen. Regelmatige tandheelkundige zorg, inclusief tandenpoetsen, kan bijdragen aan een goede mondgezondheid.

 6. Genetische aandoeningen: Polski Owczarek Nizinny’s kunnen genetisch vatbaar zijn voor bepaalde aandoeningen. Een verantwoorde fokker kan genetische screenings uitvoeren om de kans op erfelijke aandoeningen te verminderen.

 7. Beweging en Mentale Stimulatie: Deze honden zijn intelligent en actief, dus ze hebben dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om verveling te voorkomen.

 8. Socialisatie: Polski Owczarek Nizinny’s hebben een stabiel karakter, maar ze moeten goed gesocialiseerd worden met verschillende mensen, situaties en andere huisdieren vanaf jonge leeftijd.

 9. Regelmatige gezondheidscontroles: Routinecontroles bij de dierenarts zijn belangrijk om de algehele gezondheid van je Polski Owczarek Nizinny te bewaken en vroegtijdig eventuele gezondheidsproblemen op te sporen.

Door regelmatig aandacht te besteden aan de gezondheid, voeding, verzorging en sociale behoeften van je Polski Owczarek Nizinny, kun je bijdragen aan een gezond en gelukkig leven voor je viervoetige vriend.

De Polski Owczarek Nizinny is een veelzijdig en charmant ras met diepe wortels in de Poolse geschiedenis. Deze beschrijving biedt een overzicht van de geschiedenis, fysieke kenmerken en gedragseigenschappen van dit unieke herdersras. Voel je vrij om deze informatie aan te passen aan je specifieke behoeften of om extra details toe te voegen.

De geschiedenis van de

Polski Owczarek Nizinny

De Polski Owczarek Nizinny, ook bekend als de Poolse laaglandherder of PON, is een oud hondenras dat zijn oorsprong heeft in Polen. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Polski Owczarek Nizinny:

Oorsprong: De exacte oorsprong van de Polski Owczarek Nizinny is niet precies bekend, maar het ras heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen. Het wordt verondersteld te zijn ontstaan in de laaglanden van Polen.

Herkomst als herdershond: De PON werd oorspronkelijk gefokt als herdershond voor het bewaken en hoeden van vee, voornamelijk in de vlakke en moerassige gebieden van Polen. Hun taak was om de kudde te beschermen tegen roofdieren en om de kudde samen te houden.

Kenmerken: De Polski Owczarek Nizinny is een middelgrote hond met een dichtbehaarde vacht, een dikke dubbele vacht en een opvallend uiterlijk. Ze hebben driehoekige oren, een krullende staart en een vriendelijke expressie.

Veelzijdigheid: Naast hun rol als herdershonden werden PONs ook gewaardeerd voor hun veelzijdigheid. Ze werden ingezet voor verschillende taken, waaronder het bewaken van boerderijen en het trekken van karren.

Tweede Wereldoorlog: Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het aantal Polski Owczarek Nizinny sterk verminderd, maar toegewijde fokkers werkten na de oorlog hard om het ras te behouden en te herstellen.

Internationale erkenning: De Polski Owczarek Nizinny werd in 1959 voor het eerst officieel erkend in Polen. Later kreeg het ras internationale erkenning van hondenverenigingen zoals de Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Populariteit als gezelschapshond: In de loop der jaren heeft de Polski Owczarek Nizinny aan populariteit gewonnen als gezelschapshond vanwege zijn vriendelijke en intelligente karakter. Ze worden gewaardeerd als loyale metgezellen en gezinsleden.

Fokprogramma’s: Fokkers wereldwijd werken eraan om de genetische diversiteit van het ras te behouden en de gezondheid van de Polski Owczarek Nizinny te waarborgen.

De geschiedenis van de Polski Owczarek Nizinny weerspiegelt zijn rol als een veelzijdige herdershond in de agrarische samenleving van Polen. Tegenwoordig wordt het ras gewaardeerd om zijn vriendelijke aard en is het een geliefde metgezel bij hondenliefhebbers over de hele wereld.

Polski-Owczarek-Nizinny
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Polski Owczarek Nizinny

De Polski Owczarek Nizinny is een middelgrote herdershond met een dichte, ruwe vacht en een opvallende baard en snor. Ze hebben vaak driehoekige oren die naar voren staan. Dit ras staat bekend om zijn levendige en intelligente uitdrukking en vriendelijke karakter.

Over het algemeen staat de Polski Owczarek Nizinny bekend om zijn vriendelijke, vrolijke en intelligente temperament. Ze zijn vaak toegewijd aan hun gezin en hebben een speelse aard. Dit ras is bekend om zijn sociale karakter en kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

De Polski Owczarek Nizinny heeft een dichte vacht die regelmatig moet worden geborsteld om klitten te voorkomen. Hun baard en snor kunnen extra aandacht nodig hebben om schoon te blijven. Regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie zijn belangrijk om aan hun energiebehoeften te voldoen.

De Polski Owczarek Nizinny kan goed passen in gezinsomgevingen, vooral bij actieve gezinnen. Ze gedijen goed met menselijk gezelschap en kunnen goede metgezellen zijn voor kinderen. Vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining dragen bij aan een evenwichtig gedrag in verschillende situaties.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen