Honden Rassen

Poitevin

Poitevin

De Poitevin, ook wel bekend als de Franse Poitou, is een oude Franse jachthond die zijn naam ontleent aan de regio Poitou in West-Frankrijk. De geschiedenis van dit ras gaat terug tot de middeleeuwen, waar het werd ontwikkeld als een speurhond voor de jacht op groot wild, zoals herten en zwijnen. Het ras is voortgekomen uit kruisingen tussen verschillende Franse en Engelse hondenrassen, waardoor een hond ontstond met uitstekende jachteigenschappen, met name een scherp reukvermogen en uithoudingsvermogen.

Officiële naam : Poitevin
Andere namen : Geen bekende alternatieve namen
Oorsprong : Frankrijk, met name de regio Poitou

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Helaas is de Poitevin (Franse Poitou) niet erkend door de Fédération Cynologique Internationale (FCI), wat betekent dat er geen officiële rasstandaard beschikbaar is. Desondanks kunnen algemene kenmerken van het ras worden beschreven op basis van historische informatie en regionale gebruiken.

 • Hoofd: Matig lang, met een lichte stop en een duidelijke snuit.
 • Oren: Hangend en lang, met een lichte bevedering.
 • Ogen: Donker, expressief en alert.
 • Lichaam: Gespierd en goed geproportioneerd, met een rechte rug en een diepe borst.
 • Vacht: Kort, dicht en vaak met een duidelijke zwarte mantel.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
60-70 cm
Gewicht
25-30 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
58-68 cm
Gewicht
23-28 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 2 maanden
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 tot 9 jaar
 • Senior : 9 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Jachtinstinct: Sterk ontwikkeld jachtinstinct, geschikt voor het opsporen en achtervolgen van groot wild.
 • Uithoudingsvermogen: De Poitevin staat bekend om zijn uithoudingsvermogen, waardoor het langdurige jachten aankan.
 • Goede Navigatie: Uitstekende navigatievaardigheden, nuttig bij het volgen van geursporen.
 • Stevige Bouw: Een krachtige en gespierde bouw, aangepast aan het werk in diverse terreinen.
 • Onafhankelijkheid: Van nature onafhankelijk en zelfstandig, wat het mogelijk maakt om zelfstandig te werken in het veld.

Temperament en Gedrag

 • Intelligentie: De Poitevin is intelligent en kan goed trainbaar zijn, hoewel het ook een onafhankelijke geest kan hebben.
 • Sociaal Gedrag: Over het algemeen vriendelijk en loyaal aan zijn eigenaar, maar kan gereserveerd zijn tegenover vreemden.
 • Energiek: Een energieke hond die regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft om zowel fysiek als mentaal tevreden te blijven.
 • Waakzaamheid: Natuurlijk waakzaam, waardoor het een goede waakhond kan zijn.
 • Toegewijd aan de Jacht: De Poitevin toont een diepe toewijding aan de jacht en kan zeer gefocust en vasthoudend zijn tijdens het volgen van een geurspoor.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van je Poitevin op verschillende gebieden:

Elke hond is uniek, dus pas de zorg aan op basis van de individuele behoeften van je Poitevin. Raadpleeg je dierenarts voor specifiek advies met betrekking tot de gezondheid en levensfase van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Poitevin is een hondenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit Frankrijk en specifiek gefokt is voor de jacht. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar je als eigenaar van een Poitevin op zou kunnen letten:

 1. Heupdysplasie en Elleboogdysplasie: Deze aandoeningen, waarbij de gewrichten zich abnormaal ontwikkelen, kunnen voorkomen bij hondenrassen, inclusief de Poitevin. Regelmatige veterinaire controles en een gezonde levensstijl, inclusief gepaste lichaamsbeweging, kunnen helpen deze aandoeningen te beheersen.

 2. Oogproblemen: Sommige hondenrassen zijn gevoelig voor oogproblemen, waaronder progressieve retina atrofie (PRA) en cataracten. Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk voor vroege detectie en behandeling.

 3. Oorproblemen: Door hun hangende oren kunnen Poitevins vatbaar zijn voor oorinfecties. Regelmatige inspectie en reiniging van de oren kunnen helpen om problemen te voorkomen.

 4. Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat voldoet aan de voedingsbehoeften van de Poitevin. Jachthonden zoals de Poitevin hebben mogelijk specifieke voedingsbehoeften vanwege hun actieve levensstijl.

 5. Gewichtsbeheersing: Houd het gewicht van je Poitevin goed in de gaten om overgewicht te voorkomen. Overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen, vooral bij een ras dat bekend staat om zijn uithoudingsvermogen.

 6. Vachtverzorging: De vacht van de Poitevin is kort en vereist over het algemeen minimale verzorging. Regelmatig borstelen kan helpen om losse haren te verwijderen en de huid en vacht gezond te houden.

 7. Beweging: Poitevins zijn actieve honden die veel lichaamsbeweging nodig hebben. Zorg voor voldoende dagelijkse oefeningen en mentale stimulatie om hen gelukkig en gezond te houden.

 8. Genetische screening: Bij de aanschaf van een Poitevin is het belangrijk om samen te werken met een gerenommeerde fokker die genetische screenings uitvoert om erfelijke aandoeningen te verminderen.

 9. Socialisatie: Poitevins hebben over het algemeen een vriendelijke aard, maar het is belangrijk om ze goed te socialiseren, vooral als ze van jongs af aan met andere huisdieren en mensen in aanraking komen.

Het is van cruciaal belang om regelmatig de dierenarts te raadplegen voor gezondheidscontroles en vaccinaties. Het monitoren van het gedrag en de gezondheid van je Poitevin en snel reageren op eventuele tekenen van ongemak of ziekte is essentieel voor het behoud van een goede gezondheid.

Hoewel de Poitevin mogelijk niet zo bekend is als sommige andere rassen, heeft het een rijke geschiedenis en blijft het gewaardeerd worden voor zijn jachtvaardigheden en loyale aard. Voel je vrij om deze informatie aan te passen aan je specifieke behoeften of om extra details toe te voegen.

De geschiedenis van de

Poitevin

De Poitevin is een Franse hondenras, oorspronkelijk gefokt voor de jacht. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Poitevin:

Oorsprong: De Poitevin vindt zijn oorsprong in de regio Poitou in het westen van Frankrijk. Het ras werd ontwikkeld voor de jacht op groot wild, zoals herten en wilde zwijnen, in de dichte bossen en moerassen van het gebied.

Ontstaan: De ontwikkeling van de Poitevin gaat terug tot de 17e eeuw. Het ras is voortgekomen uit kruisingen tussen verschillende lokale jachthonden, waaronder de oude Franse Bleu de Gascogne en andere regionale rassen.

Jachtvaardigheden: De Poitevin is gefokt vanwege zijn uitstekende jachtvaardigheden. Deze honden hebben een goed reukvermogen, uithoudingsvermogen en de moed om te jagen in moeilijk terrein. Ze werden vaak gebruikt door jagers te paard om groot wild op te sporen en te volgen.

Kenmerken: De Poitevin is een middelgrote tot grote hond met een slanke en gespierde bouw. Ze hebben een korte tot middellange vacht die meestal blauwachtig zwart is met lichte vlekken. De oren zijn lang en hangend, en de snuit is lang en recht.

Gebruik in de moderne tijd: Hoewel de Poitevin historisch gezien vooral werd gewaardeerd voor zijn jachtvaardigheden, wordt het ras tegenwoordig ook gehouden als gezelschapshond. Hun vriendelijke en aanhankelijke karakter maakt ze geschikt als huisdier, maar ze hebben nog steeds een actieve levensstijl nodig.

Zeldzaamheid: De Poitevin is een zeldzaam ras, zelfs in Frankrijk. Het behoud van het ras en het voorkomen van inteelt zijn belangrijke aandachtspunten voor fokkers en liefhebbers om de toekomst van het ras te waarborgen.

Erkenning: De Poitevin is erkend door de Société Centrale Canine (de Franse kennelclub). Ondanks zijn zeldzaamheid geniet het ras aandacht van liefhebbers die zich inzetten voor het behoud en de promotie van de Poitevin.

De geschiedenis van de Poitevin illustreert het belang van dit ras in de jachttradities van Frankrijk en hoe het door de eeuwen heen is geëvolueerd van een specifieke jachthond tot een gewaardeerde metgezel.

Poitevin
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over Poitevin

De Poitevin is een middelgroot tot groot hondenras dat oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht, met name op groot wild. Ze hebben een slanke en gespierde bouw, een korte vacht en staan bekend om hun goede reukvermogen en uithoudingsvermogen.

Over het algemeen staat de Poitevin bekend om zijn vriendelijke, vastberaden en energieke temperament. Ze zijn vaak toegewijd aan hun eigenaar en hebben een sterk jachtinstinct. Dit ras gedijt goed in een actieve omgeving.

De Poitevin heeft een korte vacht die weinig verzorging nodig heeft. Regelmatige lichaamsbeweging is echter essentieel vanwege hun jachtachtergrond. Ze hebben ruimte nodig om te bewegen en hebben behoefte aan mentale stimulatie.

De Poitevin kan goed passen in gezinsomgevingen, vooral bij gezinnen die actief zijn en bereid zijn tijd te besteden aan het voldoen aan de energiebehoeften van het ras. Ze kunnen goed overweg met kinderen, maar hun jachtinstinct moet worden beheerd en getraind.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen