Honden Rassen

Podengo Português, middelgroot

Podengo Português, middelgroot

De Podengo Português is een eeuwenoud ras dat zijn oorsprong vindt in Portugal. Deze middelgrote Podengo, ook wel bekend als de Portugese Podengo Médio, heeft een geschiedenis die teruggaat tot voor het begin van het Romeinse Rijk. Het ras werd traditioneel gefokt voor de jacht op klein wild, zoals konijnen en knaagdieren, dankzij zijn wendbaarheid, scherpe reukvermogen en uithoudingsvermogen. Door de jaren heen heeft de Podengo Português (middelgroot) zijn veelzijdigheid en charmante persoonlijkheid bewezen, waardoor het niet alleen een uitstekende jachthond is maar ook een gewaardeerde metgezel voor gezinnen.

Officiële naam : Podengo Português (middelgroot)
Andere namen : Podengo Português Médio
Oorsprong : Portugal

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Podengo Português (middelgroot) gekenmerkt door de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Driehoekig, met een duidelijke stop en rechte neusbrug.
 • Oren: Groot, driehoekig en rechtopstaand, enigszins naar voren hellend.
 • Ogen: Ovaalvormig, donker van kleur, levendige uitdrukking.
 • Lichaam: Gespierd en compact, met een rechte rug en een opgerolde staart.
 • Vacht: Kort en dicht, met een gladde textuur.
 • Grootte: De ideale schofthoogte varieert volgens de rasstandaard.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
40-54 cm
Gewicht
16-20 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
40-52 cm
Gewicht
16-20 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 2 maanden
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 tot 9 jaar
 • Senior : 9 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Jachtinstinct: De Podengo Português (middelgroot) behoudt een sterk jachtinstinct en is vaak uitstekend in het opsporen en achtervolgen van prooi.
 • Behendigheid: Wendbaar en snel, geschikt voor verschillende terreinen en activiteiten.
 • Vriendelijkheid: Over het algemeen vriendelijk en toegewijd aan zijn gezin, hoewel soms wat terughoudend tegenover vreemden.
 • Zelfstandigheid: Een zelfstandig karakter met een natuurlijke neiging tot onafhankelijkheid.
 • Energiek: Actief en energiek, wat regelmatige lichaamsbeweging vereist om gezond en tevreden te blijven.

Temperament en Gedrag

 • Intelligentie: De Podengo Português (middelgroot) is intelligent en alert, wat leidt tot goede trainbaarheid.
 • Waakzaamheid: Natuurlijk waakzaam en alert, waardoor het een uitstekende waakhond is.
 • Sociaal Gedrag: Met de juiste socialisatie kan de Podengo Português (middelgroot) goed overweg met kinderen en andere huisdieren.
 • Territoriaal: Kan territoriaal gedrag vertonen, wat het beschermend maakt ten opzichte van zijn gezin en eigendommen.
 • Liefdevol: Toont genegenheid en geniet van interactie met zijn menselijke metgezellen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van je middelgrote Podengo Português op verschillende gebieden:

Houd er rekening mee dat de behoeften van individuele honden kunnen variëren, dus pas de verzorging aan op basis van de specifieke kenmerken van jouw middelgrote Podengo Português. Raadpleeg je dierenarts voor specifieke zorgadviezen afgestemd op de gezondheid en levensfase van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Podengo Português, middelgroot formaat, is over het algemeen een gezond en energiek hondenras. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar je als eigenaar op kunt letten:

 1. Oogproblemen: Zoals veel hondenrassen kunnen Podengo Português, middelgroot formaat, gevoelig zijn voor oogproblemen zoals progressieve retina atrofie (PRA) en cataracten. Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk voor vroege detectie en behandeling.

 2. Gewichtsbeheersing: Podengo Português heeft een actieve aard en heeft regelmatige lichaamsbeweging nodig. Let op hun gewicht en zorg voor een uitgebalanceerd dieet om overgewicht te voorkomen, wat gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

 3. Dentaal Problemen: Net als veel hondenrassen kunnen Podengo Português vatbaar zijn voor tandheelkundige problemen zoals tandsteen en tandvleesaandoeningen. Regelmatige tandheelkundige zorg, waaronder tandenpoetsen, kan helpen om deze problemen te voorkomen.

 4. Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat voldoet aan de voedingsbehoeften van de Podengo Português. Overleg met de dierenarts over het beste dieet voor jouw specifieke hond, rekening houdend met hun activiteitenniveau.

 5. Huidproblemen: Net als andere honden kunnen Podengo Português, middelgroot formaat, vatbaar zijn voor huidproblemen, zoals allergieën of irritaties. Regelmatige inspectie van de huid en goede hygiëne kunnen helpen om deze problemen te voorkomen.

 6. Beweging en Mentale Stimulatie: Podengo Português is van nature een actieve en intelligente hond. Ze hebben regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om te voorkomen dat ze zich vervelen, wat kan leiden tot gedragsproblemen.

 7. Genetische screening: Bij de aanschaf van een Podengo Português is het belangrijk om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren en die genetische screenings uitvoert om erfelijke aandoeningen te verminderen.

 8. Vachtverzorging: De vacht van de Podengo Português, middelgroot formaat, is kort en vereist over het algemeen minimale verzorging. Regelmatig borstelen om losse haren te verwijderen en de huid en vacht gezond te houden, is echter aan te bevelen.

Het is essentieel om regelmatig de dierenarts te raadplegen voor gezondheidscontroles en vaccinaties. Het monitoren van het gedrag en de gezondheid van je Podengo Português en snel reageren op eventuele tekenen van ongemak of ziekte is cruciaal voor het behoud van een goede gezondheid.

De Podengo Português (middelgroot) is een veelzijdig en charmant ras dat zijn afkomst als jachthond heeft behouden en tegelijkertijd een loyale metgezel voor gezinnen is geworden. Deze beschrijving biedt een overzicht van de geschiedenis, fysieke kenmerken en gedragseigenschappen van dit unieke en levendige ras. Voel je vrij om deze informatie aan te passen aan je specifieke behoeften of om extra details toe te voegen.

De geschiedenis van de

Podengo Português, middelgroot

De Podengo Português, middelgroot formaat, is een hondenras dat zijn oorsprong vindt in Portugal. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Podengo Português, middelgroot formaat:

Oude oorsprong: De Podengo Português is een oud ras met wortels die teruggaan tot de oudheid. Het ras wordt beschouwd als een van de oudste ter wereld en heeft een geschiedenis die zich uitstrekt over eeuwen.

Variëteiten: De Podengo Português komt in verschillende maten voor, en het middelgrote formaat is een van de drie erkende variëteiten. De andere twee zijn het kleine formaat en het grote formaat. Elke variëteit van de Podengo heeft vergelijkbare kenmerken, maar verschilt in grootte.

Jachtvaardigheden: De Podengo Português werd traditioneel gefokt als een veelzijdige jachthond, gespecialiseerd in het jagen op klein wild. Het middelgrote formaat werd vaak ingezet voor de jacht op konijnen en ander klein wild, waarbij hun snelheid en behendigheid essentieel waren.

Kenmerken: Het middelgrote formaat van de Podengo Português heeft kenmerkende eigenschappen, waaronder een evenwichtige en gespierde bouw, puntige oren en een korte tot middellange, dichte vacht. Ze hebben doorgaans een levendige en alerte uitdrukking.

Behoud van het ras: Door de eeuwen heen heeft de Podengo Português zijn jachtvaardigheden en kenmerken behouden. Het ras werd gewaardeerd in Portugal voor zijn vermogen om effectief te werken in verschillende terreinen.

Erkenning: Het middelgrote formaat van de Podengo Português heeft internationale erkenning gekregen van hondenverenigingen zoals de Fédération Cynologique Internationale (FCI). Het ras wordt ook erkend door nationale kennelclubs over de hele wereld.

Gebruik als gezelschapshond: Naast hun traditionele rol als jachthonden, worden Podengo Português-honden van het middelgrote formaat steeds vaker gehouden als gezelschapshonden. Ze staan bekend om hun levendige en vriendelijke karakter.

Zeldzaamheid: Hoewel het ras in Portugal goed bekend is, is de Podengo Português, inclusief het middelgrote formaat, relatief zeldzaam buiten zijn land van herkomst. Fokkers en liefhebbers werken aan het behoud en de promotie van het ras.

De geschiedenis van de Podengo Português, middelgroot formaat, weerspiegelt zijn rol als een effectieve jachthond in Portugal, en het ras wordt nu ook gewaardeerd als een vriendelijke metgezel.

Podengo Português, middelgroot
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Podengo Português, middelgroot

De middelgrote Podengo Português is een lenige en actieve hond met een evenredige bouw. Ze hebben grote oren die rechtop staan en een atletische uitstraling. Dit ras staat bekend om zijn jachtvaardigheden en wendbaarheid.

Over het algemeen staat de middelgrote Podengo Português bekend om zijn levendige, intelligente en zelfstandige temperament. Ze hebben vaak een sterk jachtinstinct en zijn alert. Dit ras kan ook aanhankelijk zijn en genieten van interactie met hun gezin.

De middelgrote Podengo Português heeft een korte vacht die weinig verzorging nodig heeft. Regelmatige lichaamsbeweging is echter essentieel, omdat ze van nature actief zijn. Dit ras heeft behoefte aan zowel fysieke als mentale stimulatie om gelukkig en gezond te blijven.

De middelgrote Podengo Português kan goed passen in gezinsomgevingen, vooral bij gezinnen die actief zijn en tijd kunnen besteden aan de behoeften van het ras. Ze kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren, maar training en socialisatie zijn belangrijk om een evenwichtig gedrag te bevorderen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen