Honden Rassen

Podengo Português, klein

Podengo Português, klein

De Podengo Português is een oud hondenras dat zijn oorsprong heeft in Portugal. Het ras heeft een rijke geschiedenis en kan worden getraceerd tot enkele eeuwen geleden. Podengo Português, klein formaat, werd traditioneel gefokt voor de jacht op klein wild, zoals konijnen en knaagdieren, dankzij hun wendbaarheid en uitstekende reukvermogen. Door de jaren heen heeft de Podengo Português zijn veelzijdigheid laten zien, zowel als een bekwame jager als een liefdevolle metgezel voor gezinnen.

Officiële naam : Podengo Português (klein)
Andere namen : Podengo Português Pequeno
Oorsprong : Portugal

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Podengo Português (klein) gekenmerkt door de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Driehoekig, met een duidelijke stop en rechte neusbrug.
 • Oren: Groot, driehoekig en rechtopstaand, enigszins naar voren hellend.
 • Ogen: Ovaalvormig, donker van kleur, expressief.
 • Lichaam: Compact en gespierd, met een rechte rug en een opgerolde staart.
 • Vacht: Kort en dicht, met een ruwharige variëteit met een wat stuggere textuur.
 • Grootte: De ideale schofthoogte varieert volgens de rasstandaard.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
20-30 cm
Gewicht
4-6 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
20-30 cm
Gewicht
4-6 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot  2 maanden
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 tot 9 jaar
 • Senior : 9 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Jachtinstinct: Sterk ontwikkeld jachtinstinct, geschikt voor het opsporen en achtervolgen van prooi.
 • Behendigheid: Wendbaar en snel, wat het ras geschikt maakt voor verschillende terreinen.
 • Vriendelijkheid: Over het algemeen vriendelijk en toegewijd aan zijn gezin, hoewel soms wat terughoudend tegenover vreemden.
 • Zelfstandigheid: Een zelfstandig karakter met een natuurlijke neiging tot onafhankelijkheid.
 • Energiek: Actief en energiek, wat betekent dat regelmatige lichaamsbeweging belangrijk is om gezond en tevreden te blijven.

Temperament en Gedrag

 • Intelligentie: De Podengo Português (klein) is intelligent en alert, wat leidt tot goede trainbaarheid.
 • Waakzaamheid: Natuurlijk waakzaam en alert, waardoor het een uitstekende waakhond is.
 • Sociaal Gedrag: Met de juiste socialisatie kan de Podengo Português (klein) goed opschieten met kinderen en andere huisdieren.
 • Territoriaal: Kan territoriaal gedrag vertonen, wat het beschermend maakt ten opzichte van zijn gezin en eigendommen.
 • Liefdevol: Toont genegenheid en geniet van interactie met zijn menselijke metgezellen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van je Podengo Português Klein op verschillende gebieden:

Houd er rekening mee dat de behoeften van individuele honden kunnen variëren, dus pas de verzorging aan op basis van de specifieke kenmerken van jouw Podengo Português Klein. Raadpleeg je dierenarts voor specifieke zorgadviezen afgestemd op de gezondheid en levensfase van je hond.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Podengo Português, klein formaat, is een energiek en gezond hondenras. Zoals bij elk ras zijn er echter enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar je als eigenaar op moet letten:

 1. Oogproblemen: Sommige hondenrassen, inclusief de Podengo Português, kunnen gevoelig zijn voor oogproblemen zoals progressieve retina atrofie (PRA) en cataracten. Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk voor vroege detectie en behandeling.

 2. Gewichtsbeheersing: Podengo Português heeft een actieve aard en heeft regelmatige lichaamsbeweging nodig. Het is belangrijk om hun gewicht te controleren om overgewicht te voorkomen, wat de gezondheid van gewrichten en organen kan beïnvloeden.

 3. Dentaal Problemen: Net als veel hondenrassen zijn Podengo Português vatbaar voor tandheelkundige problemen zoals tandsteen en tandvleesaandoeningen. Regelmatige tandheelkundige zorg, waaronder tandenpoetsen, kan helpen om deze problemen te voorkomen.

 4. Voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat voldoet aan de voedingsbehoeften van de Podengo Português. Overleg met de dierenarts over het beste dieet voor jouw specifieke hond, rekening houdend met hun activiteitenniveau.

 5. Huidproblemen: Sommige honden kunnen vatbaar zijn voor huidproblemen, zoals allergieën of irritaties. Regelmatige inspectie van de huid en goede hygiëne kunnen helpen om deze problemen te voorkomen.

 6. Beweging en Mentale Stimulatie: Podengo Português is van nature een actieve en intelligente hond. Ze hebben regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om te voorkomen dat ze zich vervelen, wat kan leiden tot gedragsproblemen.

 7. Genetische screening: Bij de aanschaf van een Podengo Português is het belangrijk om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren en die genetische screenings uitvoert om erfelijke aandoeningen te verminderen.

 8. Vachtverzorging: De vacht van de Podengo Português, klein formaat, is kort en vereist over het algemeen minimale verzorging. Regelmatig borstelen om losse haren te verwijderen en de huid en vacht gezond te houden, is echter aan te bevelen.

Het is essentieel om regelmatig de dierenarts te raadplegen voor gezondheidscontroles en vaccinaties. Het monitoren van het gedrag en de gezondheid van je Podengo Português en snel reageren op eventuele tekenen van ongemak of ziekte is cruciaal voor het behoud van een goede gezondheid.

De Podengo Português (klein) is een levendig en veelzijdig ras dat niet alleen uitblinkt als jachthond maar ook als een loyale metgezel voor gezinnen. Deze beschrijving biedt een overzicht van de geschiedenis, fysieke kenmerken en gedragseigenschappen van dit unieke en charmante ras. Voel je vrij om deze informatie aan te passen aan je specifieke behoeften of om extra details toe te voegen.

De geschiedenis van de

Podengo Português, klein

De Podengo Português, klein formaat, is een hondenras dat zijn oorsprong vindt in Portugal. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Podengo Português, klein formaat:

Oude oorsprong: De Podengo Português is een oud ras met een geschiedenis die teruggaat tot eeuwen geleden. Het ras wordt beschouwd als een van de oudste ter wereld, met wortels die teruggaan tot de Feniciërs.

Variëteiten: De Podengo Português komt in verschillende maten voor, en het kleine formaat is een van de drie erkende variëteiten. De andere twee zijn de middelgrote en de grote variëteiten. Elk formaat van de Podengo heeft vergelijkbare kenmerken, maar ze variëren in grootte.

Jachtvaardigheden: De Podengo Português werd traditioneel gefokt als een jachthond, gespecialiseerd in het jagen op klein wild zoals konijnen. Hun wendbaarheid, snelheid en scherpe zintuigen maakten hen effectieve jachtpartners.

Kenmerken: Het kleine formaat van de Podengo Português heeft kenmerkende eigenschappen, waaronder een slanke en goed gespierde bouw, puntige oren, en een kort tot middellang, dicht haar. Ze hebben vaak een levendige uitdrukking.

Behoud van het ras: Door de eeuwen heen heeft de Podengo Português zijn jachtvaardigheden behouden. In Portugal werd het ras gewaardeerd om zijn vermogen om in moeilijk terrein te werken en prooi op te sporen.

Erkenning: De kleine variëteit van de Podengo Português heeft internationale erkenning gekregen van hondenverenigingen zoals de Fédération Cynologique Internationale (FCI). Het ras wordt ook erkend door nationale kennelclubs over de hele wereld.

Gebruik als gezelschapshond: Naast hun traditionele rol als jachthonden, worden Podengo Português-honden steeds vaker gehouden als gezelschapshonden. Ze staan bekend om hun energieke en vriendelijke karakter.

Zeldzaamheid: Hoewel het ras in Portugal goed bekend is, blijft de Podengo Português, met inbegrip van het kleine formaat, relatief zeldzaam buiten zijn land van herkomst. Fokkers en liefhebbers werken aan het behoud en de promotie van het ras.

De geschiedenis van de Podengo Português, klein formaat, weerspiegelt zijn oorsprong als een veelzijdige jachthond in Portugal. Tegenwoordig wordt het ras gewaardeerd om zijn combinatie van jachtkwaliteiten en vriendelijk temperament als gezelschapshond.

Podengo Português, klein
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Podengo Português, klein

De kleine Podengo Português is een kleine, lenige hond met een levendige uitstraling. Ze hebben grote, rechtopstaande oren, een fijn gezicht en een slank lichaam. Dit ras staat bekend om zijn behendigheid en alertheid.

Over het algemeen staat de kleine Podengo Português bekend om zijn levendige, intelligente en aanhankelijke temperament. Ze zijn vaak alert en hebben een sterk jachtinstinct. Dit ras is over het algemeen vriendelijk, maar socialisatie is belangrijk om een goed aangepast gedrag te bevorderen.

De kleine Podengo Português heeft een korte vacht die weinig verzorging nodig heeft. Regelmatige lichaamsbeweging is echter essentieel, omdat ze van nature energiek zijn. Dit ras geniet van buitenactiviteiten en heeft behoefte aan mentale stimulatie.

De kleine Podengo Português kan goed passen in gezinsomgevingen, vooral bij actieve gezinnen. Ze kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren, maar vanwege hun jachtinstinct is supervisie belangrijk. Training en socialisatie dragen bij aan een evenwichtig gedrag in verschillende situaties.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen