Honden Rassen

Podengo Português, groot

Podengo Português, groot

De Podengo Português (groot) is een oud ras met zijn wortels in Portugal, waar het al eeuwenlang bestaat. Dit specifieke type Podengo is bekend om zijn grotere formaat en werd traditioneel gebruikt voor de jacht op middelgroot en groot wild. Zijn geschiedenis gaat terug tot voor het begin van het Romeinse Rijk, waar het ras werd gefokt voor zijn uitstekende jachteigenschappen, waaronder scherp reukvermogen, uithoudingsvermogen en wendbaarheid. Door de jaren heen heeft de Podengo Português (groot) zijn kenmerkende eigenschappen behouden en is het zowel een bekwame jager als een gewaardeerd gezinslid geworden.

Officiële naam : Podengo Português (groot)
Andere namen : Podengo Português Grande
Oorsprong : Portugal

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Volgens de Fédération Cynologique Internationale (FCI) wordt de Podengo Português (groot) gekenmerkt door de volgende algemene kenmerken:

 • Hoofd: Driehoekig, met een duidelijke stop en rechte neusbrug.
 • Oren: Groot, driehoekig en rechtopstaand, enigszins naar voren hellend.
 • Ogen: Ovaalvormig, donker van kleur, levendige uitdrukking.
 • Lichaam: Gespierd en krachtig, met een rechte rug en een opgerolde staart.
 • Vacht: Kort en dicht, met een gladde textuur.
 • Grootte: De ideale schofthoogte varieert volgens de rasstandaard, maar het ras moet een robuust en krachtig voorkomen hebben.

specifieke details

puppypoint-Logo-200x154px-
Mannetjes :

Hoogte
55-70 cm
Gewicht
20-30 kg

Vrouwtjes :

Hoogte
55-65 cm
Gewicht
20-28 kg

 • Eerste weken : Vanaf geboorte tot 2 maanden
 • Puppy : 2 tot 12 maanden
 • Volwassen : 12 maanden tot 7 jaar
 • Oudere : 7 tot 9 jaar
 • Senior : 9 jaar en ouder

Raskenmerken

 • Jachtinstinct: De Podengo Português (groot) behoudt een sterk jachtinstinct en is vooral bekwaam in het opsporen en achtervolgen van middelgroot tot groot wild.
 • Behendigheid: Wendbaar en snel, geschikt voor verschillende terreinen en activiteiten.
 • Vriendelijkheid: Over het algemeen vriendelijk en toegewijd aan zijn gezin, hoewel soms wat terughoudend tegenover vreemden.
 • Zelfstandigheid: Een zelfstandig karakter met een natuurlijke neiging tot onafhankelijkheid.
 • Energiek: Actief en energiek, wat regelmatige lichaamsbeweging vereist om gezond en tevreden te blijven.

Temperament en Gedrag

 • Intelligentie: De Podengo Português (groot) is intelligent en alert, wat leidt tot goede trainbaarheid.
 • Waakzaamheid: Natuurlijk waakzaam en alert, waardoor het een uitstekende waakhond is.
 • Sociaal Gedrag: Met de juiste socialisatie kan de Podengo Português (groot) goed overweg met kinderen en andere huisdieren.
 • Territoriaal: Kan territoriaal gedrag vertonen, wat het beschermend maakt ten opzichte van zijn gezin en eigendommen.
 • Liefdevol: Toont genegenheid en geniet van interactie met zijn menselijke metgezellen.

Hondenfokkers

Onvergetelijke avonturen wachten op je op de hondenboerderij

Tips voor optimale verzorging

Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van je grote Podengo Português op verschillende gebieden:

Zorg ervoor dat je de specifieke behoeften van jouw individuele hond begrijpt en raadpleeg je dierenarts voor aangepast advies op basis van de gezondheid en levensfase van je Podengo Português groot.

Gezondheidsproblemen / Aandachtspunten

De Podengo Português, groot formaat, is over het algemeen een gezond en energiek hondenras. Hier zijn enkele gezondheidsproblemen en aandachtspunten waar je als eigenaar op kunt letten:

 1. Oogproblemen: Net als veel hondenrassen kunnen Podengo Português, groot formaat, gevoelig zijn voor oogproblemen zoals progressieve retina atrofie (PRA) en cataracten. Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk voor vroege detectie en behandeling.

 2. Gewichtsbeheersing: Grote rassen, waaronder de Podengo Português, hebben vaak een groter risico op gewrichtsproblemen en overgewicht. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet, afgestemd op de voedingsbehoeften van grote honden, en houd hun gewicht goed in de gaten.

 3. Dentaal Problemen: Net als veel hondenrassen kunnen Podengo Português, groot formaat, vatbaar zijn voor tandheelkundige problemen zoals tandsteen en tandvleesaandoeningen. Regelmatige tandheelkundige zorg, waaronder tandenpoetsen, kan helpen om deze problemen te voorkomen.

 4. Voeding: Grote honden hebben specifieke voedingsbehoeften. Overleg met de dierenarts over het beste dieet voor jouw specifieke Podengo Português, rekening houdend met hun grootte, leeftijd en activiteitenniveau.

 5. Huidproblemen: Net als andere honden kunnen Podengo Português, groot formaat, vatbaar zijn voor huidproblemen, zoals allergieën of irritaties. Regelmatige inspectie van de huid en goede hygiëne kunnen helpen om deze problemen te voorkomen.

 6. Beweging en Mentale Stimulatie: Grote honden hebben voldoende lichaamsbeweging nodig om gezond te blijven. Zorg voor regelmatige wandelingen en speelsessies om zowel fysieke als mentale stimulatie te bieden.

 7. Genetische screening: Bij de aanschaf van een Podengo Português is het belangrijk om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor het fokken van gezonde dieren en die genetische screenings uitvoert om erfelijke aandoeningen te verminderen.

 8. Vachtverzorging: De vacht van de Podengo Português, groot formaat, is over het algemeen kort en vereist minimale verzorging. Regelmatig borstelen kan echter helpen om losse haren te verwijderen en de vacht gezond te houden.

Het is van groot belang om regelmatig de dierenarts te raadplegen voor gezondheidscontroles en vaccinaties. Het monitoren van het gedrag en de gezondheid van je Podengo Português en snel reageren op eventuele tekenen van ongemak of ziekte is cruciaal voor het behoud van een goede gezondheid, vooral bij grote rassen.

De Podengo Português (groot) is een krachtig en levendig ras met zowel uitstekende jachtvaardigheden als een vriendelijke aard. Deze beschrijving biedt een overzicht van de geschiedenis, fysieke kenmerken en gedragseigenschappen van dit unieke en veelzijdige ras. Voel je vrij om deze informatie aan te passen aan je specifieke behoeften of om extra details toe te voegen.

De geschiedenis van de

Podengo Português, groot

De Podengo Português, groot formaat, is een hondenras dat zijn oorsprong vindt in Portugal. Hier is een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Podengo Português, groot formaat:

Oude oorsprong: De Podengo Português is een oud ras met wortels die teruggaan tot de oudheid. Het ras wordt beschouwd als een van de oudste ter wereld, met een geschiedenis die zich uitstrekt over eeuwen.

Variëteiten: De Podengo Português komt in verschillende maten voor, en het grote formaat is een van de drie erkende variëteiten. De andere twee zijn het kleine formaat en het middelgrote formaat. Elke variëteit van de Podengo heeft vergelijkbare kenmerken, maar verschilt in grootte.

Jachtvaardigheden: De Podengo Português werd traditioneel gefokt als een veelzijdige jachthond, gespecialiseerd in het jagen op klein wild. Het grote formaat werd vaak ingezet voor de jacht op groter wild, waaronder vossen en ander wild, waarbij hun kracht en uithoudingsvermogen van pas kwamen.

Kenmerken: Het grote formaat van de Podengo Português heeft kenmerkende eigenschappen, waaronder een sterke en gespierde bouw, puntige oren en een korte tot middellange, dichte vacht. Ze hebben vaak een alerte en vastberaden uitdrukking.

Behoud van het ras: Door de eeuwen heen heeft de Podengo Português zijn jachtvaardigheden en kenmerken behouden. Het ras werd gewaardeerd in Portugal voor zijn vermogen om effectief te werken in verschillende terreinen.

Erkenning: Het grote formaat van de Podengo Português heeft internationale erkenning gekregen van hondenverenigingen zoals de Fédération Cynologique Internationale (FCI). Het ras wordt ook erkend door nationale kennelclubs over de hele wereld.

Gebruik als gezelschapshond: Naast hun traditionele rol als jachthonden, worden Podengo Português-honden van het grote formaat steeds vaker gehouden als gezelschapshonden. Ze staan bekend om hun vriendelijke en levendige karakter.

Zeldzaamheid: Hoewel het ras in Portugal goed bekend is, is de Podengo Português, inclusief het grote formaat, relatief zeldzaam buiten zijn land van herkomst. Fokkers en liefhebbers werken aan het behoud en de promotie van het ras.

De geschiedenis van de Podengo Português, groot formaat, weerspiegelt zijn rol als een effectieve jachthond in Portugal, en het ras wordt nu ook gewaardeerd als een vriendelijke metgezel.

Podengo Português, groot
faq-4

FAQ

Meest gestelde vragen en antwoorden over
Podengo Português, groot

De grote Podengo Português is een krachtige en robuuste hond met een atletische bouw. Ze hebben grote, rechtopstaande oren en een elegante uitstraling. Dit ras staat bekend om zijn behendigheid en uithoudingsvermogen, vooral tijdens de jacht.

Over het algemeen staat de grote Podengo Português bekend om zijn levendige, intelligente en onafhankelijke temperament. Ze hebben vaak een sterk jachtinstinct en zijn alert. Dit ras kan toegewijd zijn aan zijn gezin, maar kan ook een onafhankelijke streak hebben.

De grote Podengo Português heeft een korte vacht die weinig verzorging nodig heeft. Regelmatige lichaamsbeweging is echter essentieel, omdat ze van nature actief en energiek zijn. Dit ras heeft behoefte aan zowel fysieke als mentale stimulatie om te gedijen.

De grote Podengo Português kan goed passen in gezinsomgevingen, vooral bij gezinnen die actief zijn en tijd kunnen besteden aan de behoeften van het ras. Ze kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren, maar vroege socialisatie en training zijn belangrijk om een evenwichtig gedrag te bevorderen.

Mogelijk bent u geïnteresseerd

Andere hondenrassen